Prof. dr. sc. Dubravko Babić, voditelj ekipe znanstvenika sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, gostovao je 28. ožujka 2024. u emisiji Zelena linija HRT-a kod Kornata Vilovića. U emisiji je govorio o svjetlosnom onečišćenju i LPC modulu, našem prvom projektu financiranom od Europske svemirske agencije (ESA) koji će omogućiti jednostavnije praćenje svjetlosnog onečišćenja iz svemira iz niske zemljine orbite.

 

Profesor Babić je istaknuo da će modul za karakterizaciju svjetlosnog onečišćenja pomoći znanstvenicima diljem svijeta točno analizirati vrstu izvora svjetlosnog onečišćenja koje globalno raste zabrinjavajućim tempom. Umjetna svjetlost, osim što remeti prirodni biološki ritam kod čovjeka te utječe na zdravlje i gubitak energije, itekako šteti kukcima, životinjama, pa čak i biljkama.

No, osim za svjetlosno onečišćenje satelitski podaci bit će iskorišteni i za izračun opasnosti od šumskih požara te upravljanje elektroenergetskim sustavom, objasnila je u emisiji meteorologinja Amalija Božiček.

Lansiranje prvog hrvatskog modula u satelitu očekuje se tijekom 2026. godine te je ovo samo jedan od mnogih projekata koje planiraju hrvatski znanstvenici.

Pogledajmo prof. Dubravka Babića i meteorologinju Amaliju Božiček!

Autor: Ira Vince
Popis obavijesti