FER su posjetili studenti Studija...

15. ožujka 2024. godine FER su u pratnji Tomislava Rupića posjetili studenti Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora iz Šibenika. Osamnaestero mladih kolega upoznali su se s Fakultetom i posjetili nekoliko laboratorija.

Laboratoriju visokog napona studente su dočekali prof. Viktor Milardić i dr. sc. Nina Stipetić, gdje su imali prilike čuti i vidjeti kako se vrši ispitivanje izolacijske opreme. Studente je zanimao način proizvodnje i ispitivanja, ali i načini zaštite opreme od prenapona u pogonu o čemu postavljali brojna pitanja i tražili pojašnjanja. Također imali su priliku vidjeti dva pokusa: Teslin transformator i izboje na provodnom izolatoru. Dr. sc. Mirna Gržanić prezentirala je studentima projekt SOLAR FER. Solarna elektrana snage 600 kW i baterijski spremnik kapaciteta 200 kWh omogućit će Fakultetu smanjenje vršne snage, troškova električne energije, te smanjenje emisija stakleničkih plinova. Nikolina Čović pokazala im je Laboratorij za odziv potrošnje (DRLab) i objasnila kako je aktivacija kućanstava (potrošača) igra ključnu ulogu u kreiranju pametnih i održivih elektroenergetskih mreža. Hrvoje Bašić pokazao je Laboratorij za testiranje baterija, a istraživačke i nastavne aktivnosti koje se provode u sklopu  laboratorija Smart Grid Laboratory (SGLab) studentima je predstavio doc. dr. sc. Mateo Beus

Posjet je bio zanimljiv i inspirativan. Uz predavanja, prezentacije i pokuse koje su priredili naši profesori i docenti,  konačnom obliku pridonijeli su studenti koji su svojom otvorenošću i pitanjima proširivali teme i sadržaje. 

Hvala svima i vidimo se ponovo.

Autor: Ira Vince
Popis obavijesti