Prvo službeno ime FER-ovog Hrvatskog akademskog spelling checkera bilo je Hascheck, a zvali smo ga svakojako, najčešće Hašek. Prvih devet godina Hascheck je bio dostupan kao usluga elektroničke pošte, a onda se 2003. godine preselio na web, proširio izvan akademske zajednice i izvan Hrvatske a sada se nalazi na adresi ispravi.me. U prvih 30 godina, Hascheck je postao neizostavan alat za pouzdanu provjeru pravopisa na hrvatskom jeziku.

Ovaj jubilej dolazi uz brojke koje svjedoče o Hascheckovoj važnosti i širini primjene: u svojih prvih trideset uspješno je obradio više od 63,5 milijuna tekstova iz 199 zemalja svijeta te provjerio 16,2 milijarde riječi! Na njega se svakodnevno oslanja deset tisuća korisnika iz Hrvatske, susjednih zemalja i šire.

Uz ovu važnu obljetnicu, prisjećamo se i nedavno preminulog profesora Šandora Dembitza, čiji je neizmjerni doprinos bio ključan u stvaranju ove izuzetno korisne alatne usluge. Šandor Dembitz ostavio je neizbrisiv trag u području obrade prirodnoga jezika i jedan je od pionira uvođenja informacijskih jezičnih tehnologija u hrvatski jezik.

Hascheck ne posustaje, krajem 2023. godine obogaćen je novim funkcionalnostima, ispravlja datume, upozorava na razmake, na ispravno pisanje jedinica i postotaka iza brojeva, a značajno je ubrzana i kontekstna provjera teksta. U bliskoj budućnosti planiramo funkcionalnost pronalaženja i ispravljanja zatipaka koji rezultiraju ispravnim riječima, parafraziranja i stilskog uređivanja teksta te ispravljanja gramatičkih pogrešaka.

Autor: Ira Vince
Popis obavijesti