Profesoru Marku Delimaru prestižna...

Prof. dr. sc. Marko Delimar dobitnik je prestižne nagrade IEEE Haraden Pratt 2023, za nadahnutu viziju i postojano vodstvo u poboljšanju globalnog značaja IEEE-a, aktivnog uključivanja članova i dobrog upravljanja. Nagrada se dodjeljuje od 1972. godine, a dosad ju je dobilo tek četiri osobe iz EMEA regije (Europa, Bliski istok i Afrika). 

Marko Delimar, redoviti profesor na FER-ovom Zavodu za visoki napon i energetiku, osnažio je suradnju IEEE-a s europskim organizacijama, uz brojne doprinose koji su oblikovali javne politike EU iz tehničkih područja. Koncepti u čijem je stvaranju sudjelovao proželi su brojne politike EU, uključujući i Klimatsku strategiju EU 2050.

Svečano uručenje ovogodišnjih nagrada održano je 5. svibnja 2023. godine na IEEE Honors Ceremony u Atlanti, SAD. Više informacija dostupno je na poveznici ovdje te u nastavku obavijesti.

Kao inauguracijski predsjednik Odbora za europsku javnu politiku IEEE-a, Delimar je vodio razvoj inicijative za javnu politiku usmjerenu na Europu, što je ojačalo poziciju tehničke zajednice u raspravama o javnoj politici i povećalo vidljivost unutar različitih zajednica politika. Prof. Delimar sukreirao je IEEEXtreme Program Contest, koje je postalo vodeće natjecanje IEEE-a, okupljajući tisuće studenata iz cijelog svijeta na 24-satnom događaju. IEEEXtreme 16.0, globalno je sudjelovalo gotovo 15.000 sudionika iz 65 zemalja koji su predstavljali 676 studentskih ogranaka.

 


 

 

IEEE je najveća svjetska stručna organizacija posvećena unapređenju tehnologije za dobrobit čovječanstva, osnovana 1884. godine. Članovi IEEE-a su inženjeri, znanstvenici i stručnjaci koji, uz one koji djeluju u područjima elektrotehnike i elektronike, danas okupljaju i mnoge u područjima računarstva, razvoja softvera, informacijskih tehnologija, fizičare, liječnike i druge. Članovi ove važne organizacije već 140 godina nadahnjuju globalnu zajednicu svojim visoko citiranim publikacijama, konferencijama, tehnološkim standardima te profesionalnim i obrazovnim aktivnostima. U više od 190 država, IEEE okuplja preko 427 tisuća članova, od kojih je čak 145 tisuća studenata.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti