Otvorenje izložbe FER-u za Božić 2022.

Čast nam  je pozvati vas na otvorenje izložbe "FER-u za Božić 2022." koje će se održati u petak, 23. prosinca 2022. godine, u 10.30 sati u Galeriji FER-a.

Izložbu će otvoriti dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, a na izložbi s radovima sudjeluju Dubravko Babić, Danko Basch, Stjepan Bogdan, Davor Bonefačić, Krunoslav Jurčić, Vedran Klasić, Ante Marušić, Tomislav Matleković, Petar Mostarac, Ana Robertić, Marin Smoljanić, Stjepan Stipetić, Tomislav Šikić, Luka Šimunković, Đurđica Tomić-Peruško i Petra Turković.

Izložba okuplja više od 50 radova djelatnika FER-a, izrađenih u različitim tehnikama. Posjetitelji će tako moći uživati u fotografijama, crtežima, akvarelima, uljima na platnu, ali i kiparskim izlošcima. Uz spomenute tehnike bit će izložen i ručno rađeni nakit te ručno rađeni mač.

Izložene radove moći ćete pogledati svakim radnim danom do 28. veljače 2023. godine, od 8 do 15 sati.

Više informacija o počecima izložbe nalazi se u nastavku obavijesti.

Djelovanje Galerije FER započelo je 20. studenoga 1998. otvorenjem "Izložbe petorice" na kojoj su sudjelovali renomirani umjetnici: Marija Barun, Antun Knežević, Gordana Stanković, Jadranka Štajduhar i Mario Tomas.

Samo mjesec dana kasnije održana je prva u nizu izložbi "FER-u za Božić", tada pod nazivom "Nastavnici FER-u za Božić", na kojoj su sudjelovali naši kolege Stjepan Bogdan, Marijan Đurek, Petar Javor, Vladimir Muljević i Slobodan Ribarić.

Povjesničar umjetnosti prof. Juraj Baldani tada je napisao: "U slučaju ove izložbe, koja je dar nastavnika jedne znanstvene ustanove njihovim kolegama i studentima, radi se o pokušaju otkrivanja njihovih potencijala pojedinaca kada uz osnovnu struku postoji još jedna stvar "najvažnija na svijetu". U konkretnom primjeru radi se o slikarstvu, ljubavi prema umjetnosti i želji za oblikovanjem vlastitih doživljaja u vizualne predodžbe. Promatrajući prezentirane radove shvatit ćemo napore znanstvenika da progovore kao umjetnici, da nepromjenjive formule zamijene lepršavim fantazijama."

Četiri godine kasnije su se među izlagače uključili i studenti FER-a i od tada se ova tradicionalna izložba naziva "FER-u za Božić".

Autor: Tomislav Matleković
Izložba FER-u za Božić
23. prosinca 2022. 10:30  -  28. veljače 2023. 15:00
Popis obavijesti