Poziv na predavanje: Računalo sa...

Pozivamo vas na predavanje "Računalo sa slučajnim impulsima", koje će u četvrtak, 15. prosinca 2022. s početkom u 15:00 sati u dvorani A-201 održati dr. sc. Mario Stipčević s Instituta Ruđer Bošković.

Dođite i saznajte više o relativno novoj i biološki inspiriranoj paradigmi računanja.

Organizator predavanja je Zavod za primijenjenu matematiku s ciljem promocije matematičkog modeliranja i računalnih simulacija u različitim izazovima u znanosti i tehnologiji. Sažetak predavanja i biografiju predavača potražite u nastavku obavijesti.

Sažetak:

Računalo sa slučajnim impulsima (random pulse computer, RPC) predstavlja treću računalnu paradigmu, uz dobro poznato digitalno računalo i kvantno računalo. Ono je inspirirano funkcioniranjem neurona živih bića, ali na bitno različit način od klasičnih neuralnih mreža. Čini se da je RPC naročito pogodan za obradu slike, rad u uvjetima visokog stupnja nepouzdanosti hardvera i brz matematički izračun niske točnosti, a sve to uz nisku potrošnju energije - vrlo slično onome u čemu su dobra, odnosno loša živa bića. Otuda nada da bi RPC mogao biti snažan alat u AI. U ovom predavanju predstavit ću osnovne ideje i sklopove RPC-a kao i našu ideju o entropijskoj analizi procesa računanja.

Životopis:

Dr. sc. Mario Stipčević je znanstveni savjetnik na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, Hrvatska (IRB), autor preko 110 znanstvenih članaka u CC časopisima citiranih preko 3500 puta, 12 pozvanih konferencija, 17 popularnih članaka iz područja elektronike i 4 patenta. Od 1991. g. bavi se fizikom čestica radeći na CERN-ovim eksperimentima NOMAD, ATLAS, NOMAD-STAR, OPERA i ESSNuSB. Diktorat iz eksperimentalne fizike visokih energija na ATLAS-u obranio 1994. g. na L'Universite de Savoie, Chambery, Francuska. Od 2004. bavi se eksperimentalnom kvantnom informacijom. Dvije godine (2010-2012) provodi na Fulbrightovoj stipendiju na Kalifornijskom sveučilištu Santa Barbara (UCSB) i Duke u Sjevernoj Karolini, gdje radi na kvantnoj kriptografiji velike brzine. Od 2014. vodi Istraživačku jedinicu za fotoniku i kvantnu optiku Centra izvrsnosti za napredne materijale i senzorske uređaje na IRB-u. Član uredništva časopisa Nature's Scientific Reports i MDPI Journal of Cybersecurity and Privacy. Interesi: kvantna komunikacija, informacija i slučajnost, bioinspirirano računalo sa slučajnim impulsima, holografija i fizika neutrina. URL: http://www.irb.hr/eng/People/Mario-Stipcevic

Autor: Mario Bukal
Računalo sa slučajnim impulsima
15. prosinca 2022. 15:00  -  16:30
Popis obavijesti