Predstavljamo novu upravu FER-a!

S novom akademskom godinom započeo je i mandat nove uprave FER-a. Prof. dr. sc. Vedran Bilas od 1. je listopada preuzeo dužnost dekana Fakulteta za mandatno razdoblje ak. god. 2022./2023. i 2023./2024. U upravljanju mu pomažu najbliži suradnici: prodekan za istraživanje i inovacije, prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, prodekan za poslovanje i digitalizaciju, prof. dr. sc. Jadranko Matuško, prodekanica za studente, izv. prof. dr. sc. Ana Sušac te prodekan za nastavu, prof. dr. sc. Bojan Trkulja.

Premise kojima će se nova uprava FER-a voditi u predstojećem mandatnom razdoblju su: otvorenost, odgovornost, organiziranost i optimizam.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Područje istraživanja profesora Vedrana Bilasa su pametni senzori i njihova primjena. "Kao inženjera i istraživača vesele me projekti, cjelokupno putovanje i konačan rezultat u rukama korisnika. Posebice kada studenti na tom putovanju uče i stječu iskustvo - neprocjenjivo. Tehnologija pomaže ljudima, ali nije dovoljna za razvoj i prosperitet. Zato izučavam i podučavam kolegije kao što su tehnološko poduzetništvo, inženjerski menadžment i upravljanje inovacijama", ističe dekan Bilas.

Dekanstvo vidi kao služenje zajednici. Tijekom mandata će se usmjeriti na unutarnje procese i iskorake u nastavi, istraživanju i inovacijama (transparentno i uključivo vođenje), suradnju unutar Sveučilišta, ali i s kreatorima politika te poslovnom zajednicom u vanjskom djelovanju. Jedan od prioriteta bit će i podizanje kvalitete rada na diplomskom studiju, te u skladu s trenutkom, obnova zgrada Fakulteta uz očuvanje uvjeta i kvalitete studiranja i rada.
 


Prodekan za istraživanje i inovacije, profesor Stjepan Bogdan, poziv nastavnika smatra privilegijem jer mu je omogućio da vrijeme provodi sa zanimljivim i pametnim mladim ljudima od kojih, kako kaže, svaki dan nauči nešto novo. Tijekom svojeg prodekanskog mandata želi "uključiti veći broj mlađih nastavnika FER-a u vođenje istraživačkih projekata i unaprijediti transfer inovacija u spin-off poduzeća koja su osnovali naši diplomanti, poslijedoktorandi i djelatnici FER-a". Područje istraživanja prodekana Bogdana su bespilotne letjelice i više-robotski sustavi.

"Moje istraživačko područje odnosi se na napredne sustave upravljanja s posebnom primjenom u mehatronici, a poziv nastavnika volim zbog intelektualne slobode i kreativnosti koju on nudi, kao i zbog prilike da radim s iznimnim kolegama i vrsnim studentima", smatra prodekan za poslovanje i digitalizaciju, profesor Jadranko Matuško. On prodekansku poziciju vidi kao vlastiti doprinos što boljem funkcioniranju Fakulteta kao cjeline, s ciljem da FER nastavi biti najbolje organizirani fakultet u Hrvatskoj.

Prodekanica za studente, profesorica Ana Sušac još je tijekom studija Fizike razvila interes za obrazovanje, što nastoji povezati i s područjem kojim se danas bavi, a to je edukacijska fizika i edukacijska neuroznanost. "Kao istraživačica u tom području, ali i kao nastavnica na FER-u, svjesna sam koliko su pandemija bolesti COVID-19 i potres utjecali na studente. Tijekom mandata prodekanice za studente nastojat ću ublažiti negativne posljedice vanjskih (ne)prilika i raditi na poboljšanju različitih aspekata života studenata na FER-u. Nastavit ćemo postojeće i uspostaviti nove suradnje sa školama, s ciljem popularizacije znanosti, ali i upoznavanja budućih studenata sa zahtjevima studija, potrebnim radnim navikama i metodama učenja".

Poziciju prodekana za nastavu, profesor Bojan Trkulja vidi kao priliku da doprinese unaprjeđenju ključnih procesa vezanih uz odvijanje nastave na FER-u. "Podržavat ću razvoj nastavnih laboratorija i podizanje kompetencija dodatnim edukacijama posebno mladih nastavnika na fakultetu", ističe Bojan Trkulja, čije je područje istraživanja računalno modeliranje u elektromagnetizmu, u kojem se dijelom preklapaju matematika, fizika, elektrotehnika i računarstvo.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti