Ne propustite FER na Festivalu...

Povodom ovogodišnjeg Festivala znanosti, koji se održava od 2. do 7. svibnja na brojnim lokacijama diljem Hrvatske, FER-ovi robotičari pripremili su bogat program za sve uzraste. Naši istraživači čekaju vas u petak, 6. svibnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla i na FER-u, u Laboratoriju za podvodne sustave i tehnologije (LABUST).

U nastavku obavijesti slijedi više informacija o programu.

U Maloj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla FER-ovi će istraživači robotičarskih laboratorija okupljenih pod ROBOTICS@FER u petak održati dva predavanja. U 15:15 sati Marko Križmančić održat će predavanje "Što će biljkama pametni sat (WatchPlant)?" o jednom od brojnih zanimljivih projekata na FER-u kojemu je cilj razviti nove senzore za praćenje stanja okoline u urbanim sredinama koristeći spoj tehnologije, umjetne inteligencije i prirode. Od 17:15 sati možete poslušati i predavanje "Roboti, androidi i umjetna inteligencija kroz crtiće i filmove" profesora Ivana Markovića u kojem će se kroz popularne likove iz crtića i filmova pokušati odgovoriti na pitanja poput: što je to točno robot, a što android; je li robot bez umjetne inteligencije stvarno robot; mogu li roboti biti zločesti te mnoga druga.

Istoga dana u Velikoj dvorani od 16 do 18 sati možete posjetiti i FER-ov štand gdje ćete imati priliku upoznati mekanu robotsku hvataljku zvanu SofIA, razvijenu u sklopu projekta SPECULARIA. SofIA je  zadužena za svakodnevnu njegu i brigu o raznom voću i povrću u robotiziranom plasteniku - od same sadnje pa sve do ubiranja plodova. Osim toga, posjetitelji će iz prve ruke vidjeti kakva to elektronika pomaže u otkrivanju tajnih super moći biljaka te kako nam tehnologija omogućava da s njima komuniciramo. Na istom ćete mjestu, od 10 do 16 sati, moći posjetiti izložbu "Pogled u pomorsku robotiku" i upoznati se s nekim neki od naših pomorskih robota, a ukoliko ćete željeti saznati još više i isprobati vožnju podvodnih dronova, naša ekipa uputit će vas u obližnji Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije, kod sportske dvorane Martinovka, gdje će vas dočekati naši mladi znanstvenici.

Skrećemo također pozornost na predavanje profesora Predraga Palea, koji je u ponedjeljak, 2. svibnja 2022. održao izlaganje na temu "Tko sam ja? I … dokle sam ja?".

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti