Prof. dr. sc. Ivan Petrović dobitnik...

Prof. dr. sc. Ivan Petrović, dobitnik Nagrade Grada Zagreba, uživa ugled uzornoga stručnjaka u međunarodnoj znanstvenoj zajednici, a u svojoj je bogatoj znanstvenoistraživačkoj karijeri postigao iznimno vrijedne rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti.

U svome 37-godišnjemu radu profesor Petrović se bavio širokim spektrom problema vezanih uz istraživanje i razvoj teorije automatskoga upravljanja te njezine primjene u upravljanju složenim tehničkim sustavima sa značajnim osobnim utjecajem na razvoj toga područja u Republici Hrvatskoj i s prepoznatljivim doprinosom u svjetskim okvirima. Voditelj je Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku na FER-u (LAMOR) i suvoditelj Znanstvenoga centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave u koji je uključeno više od 100 znanstvenika iz 13 hrvatskih institucija i koji je jedini hrvatski centar izvrsnosti u tehničkim znanostima.

U posljednjih desetak godina njegovi istraživački projekti financirani su sredstvima Europske unije u iznosu većem od 16 milijuna eura, a tim sredstvima kontinuirano osigurava plaće za više od 30 mladih istraživača. Pored toga, profesor Petrović vrlo intenzivno surađuje s hrvatskom industrijom na primjeni rezultata istraživanja u razvoju novih proizvoda i poboljšanju postojećih proizvoda, a posebice s poduzećima: Rimac Automobili d.o.o,. Končar-Institut za elektrotehniku d.d. i Dok-Ing d.o.o.

Redoviti je član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) te je za svoje znanstveno i stručno djelovanje do sada dobio 17 nagrada i priznanja, među kojima i Godišnju državnu nagradu za znanost (2011.), Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (2017.) i Nagradu Fran Bošnjaković Sveučilišta u Zagrebu (2021.).

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti