Profesor Zdenko Kovačić: Vrijeme je...

Predstavljanje FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju (CAI) u Hrvatskom saboru na Konferenciji o budućnosti Europe, potaknulo je dodatni interes medija za istraživanja koja se na FER-u provode u području robotike.

To je bio povod da prof. dr. sc. Zdenko Kovačić, voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), za Nacional dodatno pojasni opseg djelovanja našeg CAI-a te opiše različite mogućnosti suradnje s Centrom.

Naime, "isti dan nakon događanja u Saboru uslijedio poziv ravnatelja osječkog Centra za autizam za moguću suradnju, koja bi uključivala korištenje humanoidnih robota NAO i Pepper za moguće provođenje napredne terapije za djecu i osobe s poremećajem iz autističnog spektra", ističe profesor Kovačić jedan pozitivan primjer suradnje.

"Ono što mene kao profesora robotike iznimno veseli je da interes studenata za studiranje robotike ne opada, dapače raste, i u ovih 30 godina otkad smo uveli robotičke kolegije, hrvatsko gospodarstvo je dobilo najmanje tisuću stručnjaka s osnovnim znanjima o robotičkim tehnologijama. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju za robotiku u Hrvatskoj značio je veliku šansu i sadašnji trendovi pokazuju da za robotičare vrijedi moto vrijeme je na našoj strani", zaključio je na kraju profesor Kovačić.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti