Obavijesti

Na poveznici se nalazi Google forma koja služi kao prijava na vještinu. Prijave su otvorene do nedjelje, 7.3. 2021. u 23:59. Preduvjeta za prijavu nema, ali se od polaznika može očekivati znanje s vještine "Osnove korištenja operacijskog sustava Linux". Nastava će se izvoditi kroz predavanja u obliku skripti i kraćih videa te kroz laboratorijske vježbe.

Cilj vještine je upoznavanje s osnovnim konceptima i alatima za administraciju sustava (engl. system administration) te DevOps paradigme, korištenjem mogućnosti operacijskog sustava Linux. Gradivo obuhvaća Linux boot sustav, datotečne sustave te mrežne protokole, ali se objašnjavaju i pojmovi virtualizacije, orkestracije te pojma CI/CD (engl. continuous integration and continuous delivery). Također se obrađuju konkretni alati korišteni u praksi - nginx, Docker i Ansible.

Za eventualna pitanja smo uvijek dostupni na nkosl@kset.org.

Autor: Ivan Bratović

Svi konačni bodovi s vještine trebali bi svima biti evidentirani u Nastavnim aktivnostima na stranicama predmeta.

Ovaj semestar bio je izazovan za sve nas, ali se nadamo da se to nije previše odrazilo u prenesenom znanju te da su svi koji su položili zadovoljni s novim Linux vještinama.

Kako bismo dobili feedback od svih koji su polagali vještinu, molimo sve ovogodišnje polaznike, neovisno o tome jesu li položili vještinu ili ne, da ispune anonimnu anketu na poveznici. Konstruktivne kritike ćemo svakako uvažiti i uzeti u obzir za organizaciju vještine sljedeće godine, kako bismo izbjegli slične greške i propuste. Ako kapne koja pohvala, obradovat ćete nas, a ujedno ćemo znati koje stvari da nastojimo zadržati kakve jesu.

Obavijesti o održavanju vještine Napredno korištenje operacijskog sustava Linux (NKOSL) možete očekivati uskoro!

Autor: Ivan Bratović

Svi bodovi s domaćih zadaća uneseni su u sustav Ferko, na kojeg se možete prijaviti na ovoj poveznici. Bodovi iz vježbi dostupni u izborniku "Provjere znanja". Također bi trebao biti evidentiran i prolaz predmeta kao zastavica na vrhu prikaza bodova. Molimo sve studente da provjere stanje svojih bodova i zastavica za prolaz te jave nam se na okosl@kset.org ako postoje nejasnoće ili dodatna pitanja.

Autor: Ivan Bratović

Svi bodovi s laboratorijskih vježbi uneseni su u sustav Ferko, na kojeg se možete prijaviti na ovoj poveznici, koristeći isto korisničko ime i lozinku kao i za FER Intranet. Bodovi iz vježbi dostupni su na kartici "Provjere znanja". Molimo sve studente da provjere stanje svojih bodova i jave nam se na okosl@kset.org ako postoje nejasnoće ili dodatna pitanja.

Bodovi iz domaćih zadaća trebali bi biti uneseni sutra ili prekosutra, o čemu ćemo vas obavijestiti.

 

Autor: Ivan Bratović

Obavještavamo vas da smo, potaknuti vašim komentarima, odlučili produžiti rokove za predaju domaćih zadaća.

Novi rok za predaju 4. domaće zadaće je 18. siječnja, a rok za predaju 5. domaće zadaće je 25. siječnja, u oba slučaja do 23:59.

Autor: Ivan Bratović

Obavještavamo vas kako će ovog ponedjeljka (11. siječnja) biti predaja druge laboratorijske vježbe. Predaja vježbe uključuje demonstraciju rješenja te kratko ispitivanje relevantnog gradiva.

Predaja će se vršiti preko platforme MS Teams, u timu OKOSL, kao i za prvu laboratorijsku vježbu. Grupe za predaju su:

Grupa A (prezimena A-H) u 17 sati
Grupa B (prezimena I-O) u 18 sati
Grupa C (prezimena P-Ž) u 19 sati

Ako ne možete doći u svoj termin zbog opravdanog razloga, javite nam se na mailing listu okosl@kset.org kako bismo dogovorili nadoknadu.

Dodatno, ispravljena je 2. domaća zadaća te se rezultati nalaze u vašem Git repozitoriju za 2. zadaću, u branchu "report" te datoteci "report.txt". Pogledajte obavijest za rezultate 1. zadaće za detaljnije upute.

Autor: Ivan Bratović

U repozitorij predmeta dodano je četvrto predavanje "Varijable i kontrola toka", koje možete pronaći na ovoj poveznici te peto predavanje, "Zamjenski znakovi i regularni izrazi", koje možete pronaći ovdje.

Gradivo tih predavanja koristit ćete u rješavanju 3. domaće zadaće i 2. laboratorijske vježbe, a pripadne dokumente možete također pronaći u repozitoriju.

Za domaću zadaću vam je svima generiran novi Git repozitorij te se ona predaje na identičan način kao i ostale domaće zadaće.

Laboratorijsku vježbu rješavate u zasebnom Git repozitoriju (na edu.kset.org) kojeg ćete nazvati "LAB_2-2020", na identičan način kao i prvu laboratorijsku vježbu. Na 2. laboratorijskoj vježbi ispituje se i gradivo kolegija do i uključivo s petim predavanjem. Ispitivanje će se organizirati online, kao i za prvu laboratorijsku vježbu.

Rok za rješavanje domaće zadaće i laboratorijske vježbe te upload (push) na repozitorij je 2 tjedna od objave ove obavijesti, odnosno 9. siječnja u 23:59.

Ako nešto nije jasno ili imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam se javite na okosl@kset.org.

Autor: Ivan Bratović

Obavještavamo vas kako će ove subote (19. prosinca) biti predaja prve laboratorijske vježbe. Predaja vježbe uključuje demonstraciju rješenja vježbe te kratko ispitivanje gradiva.

Predaja će se vršiti preko platforme MS Teams, u timu OKOSL. U tim ste dodani ako ste predali prvu laboratorijsku vježbu tako da molimo da pogledate jeste li dodani i što prije javite ako niste, na mailing listu predmeta okosl@kset.org.

Podijeljeni ste u tri grupe po prezimenima, a svaka grupa ima svoj termin za odgovaranje:

Grupa A (prezimena Abr*-Jel*) u 10 sati
Grupa B (prezimena Jov*-Pal*) u 11 sati
Grupa C (prezimena Pav*-Žu*) u 12 sati

Ako ne možete doći u svoj termin zbog opravdanog razloga, javite nam se na mailing listu kolegija kako bi dogovorili nadoknadu.

Molimo sve studente da na vrijeme dođu u svoje termine kako bismo minimizirali čekanja te da strpljivo čekaju svoj red. Očekujemo da će pojedino ispitivanje trajati 10-ak minuta po osobi.

Autor: Ivan Bratović

U repozitorij predmeta dodano je treće predavanje, koje možete pronaći na ovoj poveznici.

Gradivo trećeg predavanja koristit ćete u rješavanju 2. domaće zadaće i 1. laboratorijske vježbe, a pripadne dokumente možete također pronaći u repozitoriju. Preporučujemo da pogledate predavanje i isprobate primjere s predavanja prije nego što krenete u rješavanje zadaće i laboratorijske vježbe.

Za domaću zadaću vam je svima generiran novi Git repozitorij te se ona predaje na identičan način kao i prva domaća zadaća. Molimo vas da ponovno proučite upute za domaće zadaće.

Laboratorijsku vježbu rješavate u zasebnom Git repozitoriju (na edu.kset.org) kojeg vi stvarate. Repozitorij nazovite "LAB_1-2020". Rješenja laboratorijske vježbe također su bash skripte, koje ćete tijekom ispitivanja povući s repozitorija, pokrenuti te odgovarati na pitanja vezana uz korištene naredbe. Osim naredbi, na 1. laboratorijskoj vježbi ispituje se i gradivo kolegija do i uključivo s trećim predavanjem. Ispitivanje će se organizirati online, preko platforme Google Meet. Svakom studentu bit će dodijeljena grupa te termin grupe tijekom kojeg može doći odgovarati.

Rok za rješavanje domaće zadaće i laboratorijske vježbe te upload (push) na repozitorij je 3 tjedna od objave ove obavijesti, odnosno 15. prosinca u 23:59.

Ako nešto nije jasno ili imate bilo kakvih pitanja, slobodno nam se javite na okosl@kset.org.

Autor: Ivan Bratović

U repozitoriju predmeta dodan je tekst prve domaće zadaće i upute za domaću zadaću.

Molimo vas da detaljno pročitate upute jer se zadaće ispravljaju strojnim putem pa je iznimno bitno pratiti ih. Upute smo nastojali napisati što detaljnije, ali se uvijek možete javiti na mailing listu predmeta (okosl@kset.org) s bilo kakvim pitanjima ili nejasnoćama.

Rok za rješavanje domaćih zadaća inače je 2 tjedna, ali pošto nam uskoro slijede međuispiti (i vama i nama), rok za ovu zadaću je 4 tjedna od objavljivanja ove obavijesti, točnije 6. prosinca u 23:00.

Autor: Ivan Bratović

U repozitoriju predmeta te na YouTube playlisti nalazi se snimka 2. predavanja, čija je tema "Rad s datotekama i direktorijima". Predavanje možete pogledati na ovoj poveznici.

Također napominjemo kako će tijekom ovog vikenda (7.-8.11.) izaći zadatak za 1. domaću zadaću pa molimo da pratite obavijesti na stranicama predmeta za daljnje informacije.

Autor: Ivan Bratović

Završetkom prijava, svi studenti koji su ispunili Google Form za prijavu se smatraju upisanim na kolegij. Uskoro ćete moći pristupiti stranicama kolegija preko sustava Ferko, no o tome ćemo vas obavijestiti naknadno.

U repozitoriju predmeta, u direktoriju "Predavanja", nalazi se poveznica na prvo, uvodno predavanje, kao i PDF dokument s korištenom prezentacijom te pomoćno predavanje za korištenje Git-a. Ubuduće će se, osim u Materijalima, sva predavanja nalaziti i na OKOSL YouTube playlisti.

Nadalje, u direktoriju "Domaće zadaće" nalazi se nulta domaća zadaća. Molimo vas da ju detaljno pročitate i riješite. Rok za rješavanje domaće zadaće je dva tjedna od objavljivanja obavijesti, točnije 2.11. u 07:00.  Ako imate bilo kakvih pitanja, komentara ili nedoumica, slobodno nam se možete javiti mailom na okosl@kset.org.

Autor: Ivan Bratović