Obavijesti

Pokazne laboratorijske vježbe -...

U ak. god. 2022./2023. na predmetu Senzorske tehnologije su održane tri pokazne laboratorijske vježbe:

 1. Senzori slike - prezentaciju je 8. studenog 2022. održao dr. sc. Miroslav Rožić iz firme Gideon;
 2. Termografija - prezentaciju je 21. prosinca 2022. održao Milan Kordić, mag. ing. iz firme MKP;
 3. Senzori za detekciju plinova - prezentaciju je 11. siječnja 2023. održao Marijan Gorše, dipl. ing. iz firme Draeger.
Autor: Željka Lučev Vasić
Pokazne laboratorijske vježbe -...

U ak. god. 2021./2022. na predmetu Senzorske tehnologije su održane tri pokazne laboratorijske vježbe:

 1. Senzori slike - prezentaciju je 8. studenog 2021. održao dr. sc. Miroslav Rožić iz firme Gideon Brothers;
 2. Termografija - prezentaciju je 20. prosinca 2021. održao Milan Kordić, mag. ing. iz firme MKP;
 3. Senzori za detekciju plinova - prezentaciju je 10. siječnja 2022. održao Marijan Gorše, dipl. ing. iz firme Draeger.
Autor: Željka Lučev Vasić
Pokazne laboratorijske vježbe -...

U ak. god. 2020./2021. na predmetu Senzorske tehnologije su održane tri pokazne laboratorijske vježbe:

 1. Senzori slike - prezentaciju je 30. listopada 2020. održao dr. sc. Miroslav Rožić iz firme Gideon Brothers;
 2. Termografija - prezentaciju je 6. studenog 2020. održao Milan Kordić, mag. ing. iz firme MKP;
 3. Senzori za detekciju plinova - prezentaciju je 15. siječnja 2021. održao Marijan Gorše, dipl. ing. iz firme Draeger.

Snimke održanih vježbi su dostupne na YouTube kanalu predmeta.

Autor: Željka Lučev Vasić

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora za detekciju plinova su održane u petak 10. 1. 2020. Prezentaciju je održao Marijan Gorše, dipl. ing. Materijali s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora slike održane su u petak 25. 10. 2019. Prezentaciju je održao dr. sc. Miroslav Rožić iz tvrtke Gideon Brothers.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - MKP

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora za beskontaktno mjerenje temperature (termografija) održane su u petak 18. 1. 2019. Prezentaciju je održao Milan Kordić, mag. ing. iz tvrtke MKP.

Materijali s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora za detekciju plinova su održane u petak 11. 1. 2019. Prezentaciju je održao Marijan Gorše, dipl. ing. Materijali s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - MKP

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora za beskontaktno mjerenje temperature održane su u petak 19. 1. 2018. Prezentaciju je održao Milan Kordić iz tvrtke MKP.

Materijali i fotografije s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora za detekciju plinova su održane u petak 12. 1. 2018. Prezentaciju je održao Marijan Gorše, dipl. ing. Materijali s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - ABB

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora korištenih u automatizaciji industrijskih postrojenja su održane u petak 15. 12. 2017. Prezentaciju je održao Zrinko Banović iz firme ABB. Materijali s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora slike održane su u petak 8. 12. 2017. Prezentaciju je održao Miroslav Rožić iz tvrtke Mikroprojekt.

Materijali s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - OMRON (Zomel)

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora iz proizvodnog programa tvrtke OMRON (zastupnik za Hrvatsku ZOMEL d.o.o.), s posebnim naglaskom na mjerne senzore, su održane u petak 3. 11. 2017. Prezentaciju su održali Miroslav i Enisa Jambrečić.

Materijali s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - Draeger

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora za detekciju plinova su održane u petak 16. 12. 2016. Prezentaciju je održao Marijan Gorše, dipl. ing. 

Autor: Saša Tepić

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora iz proizvodnog programa tvrtke Sick (zastupnik za Hrvatsku Primotronic) su održane u petak 9. 12. 2016. Prezentaciju su održali Ivan Škrlec i Siniša Kovačić.

Autor: Saša Tepić
Laboratorijske vježbe - Omron (Zomel)

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora iz proizvodnog programa tvrtke OMRON (zastupnik za Hrvatsku ZOMEL d.o.o.), s posebnim naglaskom na mjerne senzore, su održane u petak 11. 11. 2016. Prezentaciju su održali Miroslav i Enisa Jambrečić.

Autor: Saša Tepić

U sklopu laboratorijskih vježbi iz Senzorskih tehnologija u petak 4. 11. 2016. Hrvoje Zelenka, dipl. ing., predstavnik tvrtke Inenco d.o.o., je prikazao senzore za komercijalno mjerenje protoka tekućina, te metode umjeravanja mjerila protoka.

Autor: Saša Tepić
Laboratorijske vježbe - ABB

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora korištenih u automatizaciji industrijskih postrojenja su održane u petak 22. 1. 2016. Prezentaciju su održali Darko Hrga i Zrinko Banović iz firme ABB. Materijali s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - Draeger

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora za detekciju plinova su održane u petak 15. 1. 2016. Prezentaciju je održao Marijan Gorše, dipl. ing. Materijali s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - Emerson i Inenco

U sklopu laboratorijskih vježbi iz Senzorskih tehnologija u petak 18. 12. 2015. Valerij Kasik, dipl. ing., predstavnik tvrtke Emerson, je prikazao principe rada i konkretne primjene senzora za procesna mjerenja (tlaka, temperature, protoka, razine, brzine vrtnje, vibracija). Hrvoje Zelenka, dipl. ing., predstavnik tvrtke Inenco d.o.o., je prikazao senzore za komercijalno mjerenje protoka tekućina, te metode umjeravanja mjerila protoka.

Materijali s predavanja nalaze se u repozitoriju dokumenata na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - Sick...

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora iz proizvodnog programa tvrtke Sick (zastupnik za Hrvatsku Primotronic) su održane u četvrtak 10. 12. 2015. Prezentaciju su održali Ivan Škrlec i Margareta Pavić.

Materijali s predavanja nalaze se u repozitoriju dokumenata na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - Omron (Zomel)

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora iz proizvodnog programa tvrtke OMRON (zastupnik za Hrvatsku ZOMEL d.o.o.), s posebnim naglaskom na mjerne senzore, su održane u četvrtak 12. 11. 2015. Prezentaciju su održali Miroslav i Enisa Jambrečić.

Materijali s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić

Trenutno potvrđeni datumi pokaznih laboratorijskih vježbi su:

 • 12. studenog 2015. 13-15h, OMRON
 • 10. prosinca 2015. 12-14h, SICK
 • 18. prosinca 2015. 14-16h, Emerson
 • 15. siječnja 2016. 14-16h, Draeger
 • 22. siječnja 2016. 14-16h, ABB

Vježbe se održavaju u laboratoriju D140. Odrađene laboratorijske vježbe su uvjet za polaganje predmeta.

U slučaju promjena rasporeda bit će objavljena obavijest na glavnoj stranici predmeta.

Autor: Željka Lučev Vasić

Dr. sc. Ivan Piljac, umirovljeni profesor Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, omogućio je slobodni pristup dvjema svojim knjigama: Elektroforeza (objavljena 2006.) i Senzori fizikalnih veličina i elektroanalitičke metode (objavljena 2010.).

Knjige su dostupne na podstranici Digitalna knjižnica ovog predmeta.

Senzori fizikalnih veličina i elektroanalitičke metode interdisciplinarni je sveučilišni udžbenik na hrvatskomu jeziku i predstavlja značajan doprinos hrvatskoj znanstveno-stručnoj literaturi. Opširna građa na izvoran je način obrađena u četrnaest poglavlja, od kojih svako čini zasebnu cjelinu, pa studentima prirodoslovnih, tehničkih i srodnih fakulteta omogućuje izbor poglavlja u skladu s nastavnim programom studija koje pohađaju. Izvrstan je priručnik i njihovim nastavnicima te stručnjacima u praksi. Izvornim, sveobuhvatnim, preglednim i interdisciplinarnim pristupom ona je jedinstven sveučilišni udžbenik.

Elektroforeza je objavljena kao prvi sveučilišni udžbenik o tehnikama elektroforeze na hrvatskomu jeziku i do tada nije imala uzora u hrvatskoj stručnoj literaturi. Namijenjena je studentima dodiplomskoga i poslijediplomskoga studija, diplomiranim inženjerima u području temeljne i primijenjene kemije, biokemije, molekularne biologije i genetike, farmacije, veterine i medicine i svim stručnjacima koji rabe neke od inačica elektroforeze.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - Eccos...

U sklopu laboratorijskih vježbi iz Senzorskih tehnologija u petak 16. 1. 2015. predstavnik tvrtke Eccos inženjering d.o.o. Marko Kaplan, dipl. ing. uz tehničku pomoć Antonija Juragića je održao predavanje o radarskom mjerenju razine u procesnoj industriji. Valerij Kasik, dipl. ing., predstavnik tvrtke Emerson, je prikazao principe rada i konkretne primjene senzora za procesna mjerenja (tlaka, temperature, protoka, razine, brzine vrtnje, vibracija).

Materijali i fotografije s predavanja nalaze se u repozitoriju dokumenata na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - Draeger

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora za detekciju plinova su održane u petak 9. 1. 2015. Prezentaciju je održao Marijan Gorše, dipl. ing. Materijali s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - Sick...

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora iz proizvodnog programa tvrtke Sick (zastupnik za Hrvatsku Primotronic) su održane u petak 12. 12. 2014. Prezentaciju je održao Ivan Škrlec, dipl. ing.

Materijali s predavanja nalaze se u repozitoriju dokumenata na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - Omron (Zomel)

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora iz proizvodnog programa tvrtke OMRON (zastupnik za Hrvatsku ZOMEL d.o.o.), s posebnim naglaskom na mjerne senzore, su održane u petak 5. 12. 2014. Prezentaciju su održali Miroslav i Enisa Jambrečić.

Materijali i fotografije s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - Izit

U sklopu laboratorijskih vježbi iz Senzorskih tehnologija u petak 31. 10. 2014. Luka Biondić, dipl. ing., predstavnik tvrtke Izit d.o.o. prezentirao je mogućnosti 3D printanja u postupcima povratnog inženjerstva i brze izrade prototipova.
Materijali i fotografije s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - Topomatika

U sklopu laboratorijskih vježbi iz Senzorskih tehnologija u petak 24. 10. 2014. dr. sc. Nenad Drvar, predstavnik tvrtke Topomatika d.o.o. je održao predavanje o optičkim mjerenjima oblika, pomaka i deformacija, s prikazom rada na GOM Atos Core skeneru.

Materijali i fotografije s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić

Trenutno potvrđeni datumi pokaznih laboratorijskih vježbi su:

 • 24. listopada 2014. 11-14h, Topomatika
 • 31. listopada 2014. 11-14h, Izit
 • 5. prosinca 2014. 12-15h, OMRON
 • 12. prosinca 2014. 11-14h, SICK
 • 9. siječnja 2015. 11-14h, Draeger
 • 16. siječnja 2015. 12-15h, ECCOS inženjering
 • 23. siječnja 2015. 12-15h, ABB

Vježbe se održavaju u laboratoriju D140. Odrađene laboratorijske vježbe su uvjet za polaganje predmeta.

Autor: Željka Lučev Vasić
Donacija tvrtke Primotronic d.o.o. za...

Tvrtka Primotronic d.o.o. donirala je senzore tvrtke SICK AG za potrebe izvođenja nastave iz kolegija Senzorske tehnologije.

Posebno zahvaljujemo gospodi Alanu Ivanu Blažekoviću, direktoru tvrtke Primotronic d.o.o. i Ivanu Škrlecu, dipl. ing., bivšem studentu FER-a, voditelju programa SICK.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - Eccos...

U sklopu laboratorijskih vježbi iz Senzorskih tehnologija u petak 17. 1. 2014. predstavnici tvrtke Eccos inženjering d.o.o. Tihomir Bašić, dipl. ing. i Marko Kaplan, dipl. ing. uz tehničku pomoć Antonija Juragića su održali predavanje o radarskom mjerenju razine u procesnoj industriji. Valerij Kasik, dipl. ing., predstavnik tvrtke Emerson, je prikazao principe rada i konkretne primjene senzora za procesna mjerenja (tlaka, temperature, protoka, razine, brzine vrtnje, vibracija).

Materijali i fotografije s predavanja nalaze se u repozitoriju dokumenata na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - Draeger

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora za detekciju plinova su održane u petak 10. 1. 2014. Prezentaciju su održali Marijan Gorše i Hrvoje Faist.

Fotografije s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora iz proizvodnog programa tvrtke Sick (zastupnik za Hrvatsku Primotronic) su održane u petak 13. 12. 2013. Prezentaciju su održali Ivan Škrlec, Matija Škrlec i Siniša Jorgić.

Materijali s predavanja nalaze se u repozitoriju dokumenata na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora za detekciju su održane u petak 6. 12. 2013. Prezentaciju su održali Jurica Belavić i Andrea Polak.

Materijali i fotografije s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora iz proizvodnog programa tvrtke OMRON (zastupnik za Hrvatsku ZOMEL d.o.o.), s posebnim naglaskom na mjerne senzore, su održane u petak 15. 11. 2013. Prezentaciju su održali Miroslav i Enisa Jambrečić.

Materijali i fotografije s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić

U sklopu laboratorijskih vježbi iz Senzorskih tehnologija u petak 25. 10. 2013. dr. sc. Nenad Drvar i Josip Kos, mag. ing., predstavnici tvrtke Topomatika d.o.o., su održali predavanje o optičkim mjerenjima oblika, pomaka i deformacija, s prikazom rada na GOM Atos Core skeneru. Predstavnik tvrtke Izit d.o.o. Amir Šećerkadić prezentirao je mogućnosti 3D printanja u postupcima povratnog inženjerstva.
Fotografije s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić

Pokazne laboratorijske vježbe iz predmeta Senzorske tehnologije će se održati prema sljedećem preliminarnom rasporedu:

 • 25. 10. 2013. Topomatika
 • 8. 11. 2013. nema vježbi
 • 15. 11. 2013. Zomel (OMRON)
 • 6. 12. 2013. Schneider Electric
 • 13. 12. 2013. Primotronic (Sick)
 • 10. 1. 2014. Dräger
 • 17. 1. 2014. ECCOS inženjering
 • 24. 1. 2014. ABB

Vježbe se održavaju u laboratoriju D140 u vremenu od 11 do 14 sati, osim 15. 11. 2013. i 10. 1. 2014. kada se održavaju od 12 do 15 sati. Odrađene laboratorijske vježbe su uvjet za polaganje predmeta.

Autor: Željka Lučev Vasić
Laboratorijske vježbe - Draeger Safety

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora za detekciju plinova su održane u petak 11. 1. 2013. Prezentaciju su održali Marijan Gorše i Hrvoje Faist.

Fotografije s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić

Tihomir Hodalin, dipl. ing. iz tvrtke Teledyne-DALSA održao je u ponedjeljak, 7. siječnja 2013. predavanje pod naslovom „CCD vs. CMOS“. Na predavanju je komentirao razlike između CCD i CMOS senzora te objasnio nekoliko konstrukcijskih detalja vezanih uz obradu signala dobivenih s navedenih senzora. Materijali s predavanja nalaze se u repozitoriju dokumenata na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora iz proizvodnog programa tvrtke OMRON (zastupnik za Hrvatsku ZOMEL d.o.o.), s posebnim naglaskom na mjerne senzore, su održane u petak 14. 12. 2012. Prezentaciju su održali Miroslav i Enisa Jambrečić.

Fotografije s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na podstranici Vanjska suradnja.

Autor: Željka Lučev Vasić

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora korištenih u automatizaciji industrijskih postrojenja su održane u petak 7. 12. 2012. Prezentaciju je održao Darko Hrga iz firme ABB.

Fotografije s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na dnu ove stranice.

Autor: Željka Lučev Vasić

Laboratorijske vježbe na kojima su prikazani principi rada i konkretne primjene senzora iz proizvodnog programa tvrtke Sick (zastupnik za Hrvatsku Primotronic) su održane u petak 9. 11. 2012. Prezentaciju su održali Margareta Pavić, Luka Taborski i Ivan Škrlec.

Fotografije s prezentacije se nalaze u repozitoriju datoteka na dnu ove stranice.

Autor: Željka Lučev Vasić

Pokazne laboratorijske vježbe iz predmeta Senzorske tehnologije će se održati prema sljedećem rasporedu:

 • 26. 10. 2012. nema vježbi
 • 9. 11. 2012. Sick
 • 7. 12. 2012. ABB
 • 14. 12. 2012. OMRON
 • 11. 1. 2013. Draeger
 • 18. 1. 2013. Nivelco

Vježbe se održavaju u vremenu od 11 do 14 sati, u laboratoriju D140. Odrađene laboratorijske vježbe su uvjet za polaganje predmeta.

Autor: Željka Lučev Vasić

Laboratorijske vježbe na kojima će se prikazati principi rada i konkretne primjene senzora korištenih u automatizaciji industrijskih postrojenja će se održati u petak 20. 1. 2012. od 12:15 u laboratoriju D140. Za ulazak na Zavod pričekati ispred jugozapadnog ulaza (prekoputa CARNet-a, kod D152).

Autor: Željka Lučev Vasić

Laboratorijske vježbe na kojima će se prikazati principi rada i konkretne primjene senzora za detekciju plinova će se održati u petak 13. 1. 2012. od 12:15 u laboratoriju D140. Za ulazak na Zavod pričekati ispred jugozapadnog ulaza (prekoputa CARNet-a, kod D152).

Autor: Željka Lučev Vasić

Laboratorijske vježbe na kojima će se prikazati principi rada i konkretne primjene senzora iz proizvodnog programa tvrtke Sick (zastupnik za Hrvatsku Primotronic) će se održati u petak 16. 12. 2011. od 12:15 u laboratoriju D140. Za ulazak na Zavod pričekati ispred jugozapadnog ulaza (prekoputa CARNet-a, kod D152).

Autor: Željka Lučev Vasić

Laboratorijske vježbe na kojima će se prikazati principi rada i konkretne primjene senzora za mjerenje razine i pH vrijednosti će se održati u petak 9. 12. 2011. od 12:15 u laboratoriju D140. Za ulazak na Zavod pričekati ispred jugozapadnog ulaza (prekoputa CARNet-a, kod D152).

Autor: Željka Lučev Vasić