Naslovnica Pretraživanje AA
 
DOBRODOŠLI

DobrodošliDobrodošli na web stranice grupe RASIP

RASIP djeluje kao grupa unutar Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo, objedinjena zajedničkim interesima kao što su arhitekture mikroračunala, modeliranje i simuliranje, multimedija, programsko inženjerstvo i mnogi drugi.

 

 


Objavljeno: 4. 11. 2010. u 13:58

Na natječaju za najbolji e-kolegij za akademsku godinu 2009./2010. na Sveučilištu u Zagrebu, kolegij "Otvoreno računarstvo" s FER-a osvojio je prvu nagradu. Nositelj predmeta je prof.dr.sc. Mario Žagar, a ostali suradnici su doc. dr.sc. Igor Čavrak, dr. sc. Branko Mihaljević, mr.sc. Marin Orlić i Ivana Bosnić, dipl. ing.

Dodjela prve nagrade za najbolji e-kolegij održala se 3. studenoga 2010. na svečanoj sjednici Sveučilišta u Zagrebu u povodu Dana Sveučilišta, a prezentacija kolegija i dodjela ostalih nagrada održat će se na Danu e-učenja 8. prosinca 2010. na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Dodatne informacije o natječaju nalaze se na stranici Centra za e-učenje Sveučilišta u Zagrebu. U nastavku obavijesti možete pročitati obrazloženje Ocjenjivačkog suda Povjerenstva za e-učenje Sveučilišta u Zagrebu za ovaj kolegij.

Prema obrazloženju Ocjenjivačkog suda Povjerenstva za e-učenje Sveučilišta u Zagrebu e-kolegij "Otvoreno računarstvo" uvodi studente u danas aktualne koncepte, tehnologije i norme otvorenih sustava, te posebno promiče otvorenu kulturu. Obrađuju se danas aktualni jezici i tehnologije, kao što su HTML, CSS, JavaScript, XML, DTD, XSL, PHP, Java, Java Servlet, Ajax itd. kroz pristup koji uspostavlja dobru ravnotežu između potrebne dubine s jedne strane, a širokog pregleda različitih jezika i tehnologija s druge.

Sam e-kolegij koristi mnoštvo otvorenih tehnologija, kao što je WikiPres, rješenje razvijeno u suradnji sa studentima, koje omogućuje suradnju na uređivanju i komentiranju prezentacija na kolegiju, na Wiki način, tako da studenti mogu komentirati, pa čak i ispravljati prezentacije svojih profesora. Sustav ORVViS (Otvoreno Računarstvo – Validacija, Verifikacija i Simulacija) razvijen je za pomoć studentima u provjeri sintaksne valjanosti rješenja vježbi, dok se sustav Sherlock koristi za otkrivanje mogućih plagijata u studentskim zadaćama. Jasna, pregledna, ali i vrlo opširna predavanja dostupna su u obliku PDF dokumenata, te prezentacija u Flash-u, što je vrlo pogodno za prikaz pomoću web preglednika, bez potrebe za snimanjem na lokalno računalo. Također, dostupni su i nastavni materijali u obliku multimedijskih SMIL predavanja.

I na kraju, ono najvažnije. Studenti su svoje zadovoljstvo izrazili u svojim vrlo pozitivnim komentarima, te u anonimnoj anketi, gdje je "Otvoreno računarstvo" dobilo izuzetno visoke ocjene.

Branko Mihaljević
Popis obavijesti
TRAŽILICA