Naslovnica Pretraživanje AA
 
ZBIRKA RIJEŠENIH ZADATAKA IZ PREDMETA ELEKTRONIČKA RAČUNALA

Zbirka riješenih zadataka iz predmeta Elektronička računala

M. Dugački

Načini adresiranja, petlje, programiranje ulaza/izlaza, tipični laboratorij, mjerenje i upravljanje procesima. 
   

Iz sadržaja:

Zbirka rjesenih zadataka namjenjena je studentima kao pomoc u pripremi pismenog dijela ispita, te za pripremanje laboratorijskih vjezbi.

Umjece programiranja u mnogome je odredjena vjestina i iskustvo. Rjesavajuci mnogobrojne zadatke, svatko stvara s vremenom svoju zbirku tipicnih programskih rjesenja.

Tako je i zbirka zamisljena, zbirka rjesenih tipicnih zadataka koji se susrecu pri programiranju malih racunala u laboratorijskim, mjernim i procesnim primjenama.

Zadaci su programirani u jeziku hipotetskog malog racunala. Kao uzor, odabrano je vrlo rasprostranjeno procesno racunalo PDP-8. Nase racunalo nalikuje racunalu PDP-8 svedenom na najosnovnije funkcije.

Nase je racunalo jedno adresni paralelni stroj, koji koristi aritmetiku dvojnog komplementa. Duzina rijeci je 12-bita, i omogucuje adresirati memoriju do 4 K rijeci.

U prvom dijelu zbirke skupljeni su zadaci iz osnova programiranja (razlicite vrste adresiranja, postupci sa petljama itd.) dok je drugi dio vezan uz programiranje ulaza i izlaza.

Sigurno je da ce tako zamisljena zbirka donijeti jos mnoge nadopune novim primjerima iz prakse.

Mladen Dugacki
U Zagrebu, prosinca 1975.


Impresum:

ISBN: N/A

Tisak: Sveucilisna naklada Liber, Zagreb

  
 
TRAŽILICA