FER English
 
ZEMRIS


 


OBAVIJESTI

U srijedu 27. travnja u Sivoj vijećnici s početkom u 14 sati održat će se 2. bilateralna radionica na području računalnog vida, u suradnji s našim partnerskim laboratorijem iz Graza.

Više informacija o radionici kao i preliminarni program (koji se u međuvremenu može malo i promijeniti) nalaze se na stranicama našeg projekta.

Svi zainteresirani će biti više nego dobrodošli!

Siniša Šegvić

Profesoru Siniši Srbljiću i...

Na 8. Međunarodnom sajmu inovacija, novih proizvoda i tehnologija ARCA 2010, održanom od 30. rujna do 2. listopada 2010. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, prof.dr.sc. Siniši Srbljiću i suradnicima iz Laboratorija za potrošaču usmjereno računarstvo FER-a jednoglasnom odlukom Međunarodnog ocjenjivačkog suda dodijeljena je nagrada "Zlatna plaketa ARCA 2010" za programski proizvod "Sam svoj programer – razvojni alat za potrošačko programiranje". Programski proizvod kojim su se profesor Srbljić i suradnici dr.sc. Dejan Škvorc, mr.sc. Miroslav Popović, Ivan Žužak, dipl.ing., Marin Šilić, dipl.ing., Klemo Vladimir, dipl.ing., Jakov Krolo, dipl.ing., Goran Delač, dipl.ing. i Ivan Budiselić, dipl.ing. predstavili na trodnevnoj izložbi nastao je u sklopu aktivnosti Laboratorija za potrošaču usmjereno računarstvo u suradnji s poznatom američkom tvrtkom Google. Nagrada je dobivena u velikoj konkurenciji preko 260 izlagača iz zemlje i inozemstva.

Petar Biljanović
Predsjednik Međunarodnog ocjenjivačkog suda ARCA 2010

Dejan Škvorc

16. 6. 2010. u 14:47
Uređeno: 16. 6. 2010. u 15:41
Predavanje: Pregled novih i...

U petak 18. lipnja 2010. godine od 13 do 14 sati u D-346 u  održat će se predavanje: Pregled novih i alternativnih tehnologija za pohranu podataka.

Sadržaj predavanja:
Količina podataka koju generira čovječanstvo se udvostručava svake dvije godine. Stoga je potrebno razviti tehnologije za pohranu veće količine podataka i napredne tehnologije za optimizaciju pohrane podataka. S druge strane, informatizacijom tvrtki i porastom ovisnosti o IT-u, od posebne važnosti je razvoj tehnologija visoke raspoloživosti podataka uz prihvatljivu cijenu.
Prikaz trendova i arhitekture mreža podataka (SAN) uz kratki pregled razvoju novih i  alternativnih načina skladištenja podataka održati će predstavnici tvrtke Hewlett-Packard uz suradnju s EEM TS Education Croatia.
Na predavanje su pozvani svi zainteresirani.

 

Vlado Sruk

11. 5. 2010. u 13:01
Uređeno: 20. 5. 2010. u 23:32

Zagrebački lingvistički krug poziva Vas na izlaganje pod naslovom


"Genetičko programiranje susreće lingvistiku: računalni postupci ekstrakcije kolokacija iz korpusa"

koje će u utorak 11. svibnja u 19:15 sati u Klubu sveučilišnih nastavnika, Hebrangova 17, održati Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. U nastavku možete pročitati sažetak izlaganja.

Sažetak:

Kolokacije, uključivo frazemi, ustaljene fraze, imenovani entiteti i terminološki izrazi imaju važnu primjenu u leksikografiji i prevođenju, ali i u računalnoj obradi prirodnog jezika, pretraživanju informacija i dubinskoj analizi teksta. Automatska ekstrakcija kolokacija iz korpusa predmetom je intenzivnog istraživanja u području obrade prirodnog jezika. U predavanju će biti izložen pristup ekstrakciji kolokacija hrvatskog jezika temeljen na mjerama leksičke povezanosti riječi. Detaljnije će biti opisan pristup temeljen na genetičkom programiranju, optimizacijskom postupku inspiriranom biološkom evolucijom, kojim je moguće izvesti nove i vrlo djelotvorne mjere leksičke povezanosti. Bit će dan osvrt na problem vrednovanja uspješnosti ekstrakcije kolokacija i demonstriran alat za ekstrakciju kolokacija TermeX.
 

Slajdovi su dostupni ovdje.

Julijana Divković-Pukšec

19. 4. 2010. u 12:52
Računarski kolokvij

U terminu računarskog čaja u srijedu 28. travnja u 12.15 sati u zavodskoj predavaonici D-346 održat će se kratko predavanje na temu Ferko - jučer, danas, sutra.

Bit će prikazano zašto je Ferko nastao te kako pomaže djelatnicima i studentima u izvođenju nastavnih procesa. Ukratko će biti riječi i o informatičkom projektu MZOŠ-a (APIPROZ) u okviru kojega se razvijaju dijelovi Ferka, te o nizu znanstveno-istraživački zanimljivih tema povezanih uz razvoj Ferka i pripadnih tehnologija. Cilj predavanja je razmjena iskustva i svojevrsni poziv na suradnju u istraživanju.

U nastavku obavijesti nalazi se predviđeni program prezentacije.

Marko Čupić

19. 2. 2010. u 12:55
Uređeno: 19. 2. 2010. u 13:05
Računarski kolokvij
U srijedu 24. veljače u 12.15 sati u zavodskoj predavaonici D-346 doc.dr.sc. Siniša Šegvić održat će predavanje: 
 

Prikaz projekta Kartiranje i verifikacija prometne signalizacije

 

Predavanje je  otvoreno za sve, a više o temi predavanja možete pogledati u nastavku vijesti.

Vlado Sruk

 

Jučer je prof. Bojana Dalbelo Bašić održala vrlo interesantno predavanje na našem Zavodu. Svi oni koji nisu mogli prisustvovati tom predavanju imaju priliku sutra na PMF-u čuti nešto više o  projektu za koji su Bojana i njezina ekipa već dobili i vrijedna priznanja.

U nastavku je obavijest o predavanju prenesena sa FER-ove stranice.

 

 

Predavanje "Inovacije i strojna obrada teksta – iskustva s projekta CADIAL" održat će prof.dr.sc. Bojana Dalbelo Bašić, mr. sc. Jan Šnajder i Jure Mijić, dipl.ing. u četvrtak, 28. siječnja 2010. u 18:00 sati, u predavaonici 004 na Matematičkom odjelu PMF-a, Bijenička 30.

CADIAL tim govorit će o svojim iskustvima na razvoju tražilice koja je nagrađena Premijerkinom web nagradom.

 

 

Julijana Divković-Pukšec

22. 1. 2010. u 14:22
Uređeno: 22. 1. 2010. u 14:23
Računarski kolokvij

 

U terminu računarskog čaja u utorak 26 siječnja 2010. u 13.15 u seminaru Zavoda prof.dr.sc. Bojana Dalbelo-Bašić predstavit će organizaciju i rezultate istraživanja na projektu u predavanju pod nazivom: 
 Inovativnost u strojnoj obradi teksta na hrvatskom jeziku.

Pozivam sve zainteresirane da se priključe obnovljenoj tradiciji računalnih kolokvija vezanih za znanstvene i stručne teme sa svrhom prijenosa znanja i iskustava o aktualnim temama vezanim za istraživanja.

Vlado Sruk

Poziv na predavanje Internet danas i...

U utorak, 19. siječnja 2010. u 18:30 u dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb prof. dr.sc. Siniša Srbljić održati će predavanje:

Internet danas i sutra

Predavanje će obraditi iskustva stečena dugogodišnjim aktivnim sudjelovanjem u razvoju raznih aspekata globalne mreže, interneta. Posebice će se raspravljati o sinergiji korisnika i tehničkog sustava internet, koja je znatno doprinijela kako razvoju tehnologije globalne mreže tako i razvoju društva. Na kraju predavanja bit će pokazan rad programskog alata Geppeto, koji omogućuje svim korisnicima interneta programiranje i gradnju primjenskih sustava bez potrebe za formalnim obrazovanjem u programiranju.

Više o predavaču i predavanju možete pogledati u pozivu na predavanje, a o alatu na stranicama http://www.geppeto.fer.hr .

Vlado Sruk

REPOZITORIJ
TRAŽILICA