Obavijesti

Svečana promocija magistara inženjera

Svečana promocija magistara inženjera održat će se u subotu, 1. travnja 2017. godine u 10.00 sati u dvoranama D1 i D2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva za kandidate koji su obranili Diplomski rad u veljači 2017. godine.

Generalna proba održat će se u 9.00 sati. Kandidati trebaju doći ispred dvorana D1 i D2. Molimo kandidate da ne kasne.

Popis kandidata nalazi se u nastavku obavijesti.

Studenti koji nisu na popisu, a smatraju da bi trebali biti, neka se žurno jave u Studentsku službu.

Napomena:
Kandidati koji ne mogu pristupiti svečanoj promociji, nisu dužni prijaviti svoj nedolazak. Svoju diplomu, dopunsku ispravu o studiju te ostalu dokumentaciju moći će osobno preuzeti u Studentskoj službi u uredovno vrijeme uz predočenje identifikacijskog dokumenta već od ponedjeljka, 3. travnja 2017. godine.

Autor: Petra Lukina

U okviru natječaja Hrvatske zaklade za znanost - "Istraživački projekti" koji je objavljen u svibnju 2016. godine, FER- u je odobreno pet projekta od ukupno dvadeset i jednog projektnog prijedloga iz područja tehničkih znanosti.

Program "Istraživački projekti" razvijen je s ciljem podržavanja istraživačkih grupa koje se bave međunarodno i/ili nacionalno značajnom problematikom, a čiji su voditelji znanstveno prepoznatljivi po dosadašnjim postignućima te mentorskim sposobnostima.

U okviru natječaja "Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena" koji je objavljen u travnju 2016. godine, od ukupno 10 odobrenih projekata, FER-u je odobreno financiranje jednog projekta.

Cilj je ovoga programa potpora istraživačkim i razvojnim aktivnostima u području ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama. Privlačenjem hrvatske istraživačke zajednice da aktivnije sudjeluje u rješavanju nacionalno važnih problema vezanih uz klimatske promjene i povezane mjere uz poseban naglasak na energetsku održivost te međusobnu suradnju različitih sektora stavlja se dodatni naglasak na razvoj održivog društva.

Ukupna je vrijednost ovih šest novih FER-ovih projekata 5.288.570,00 kuna.

Autor: Gordan Gledec
Dan otvorenih vrata Zavoda za...

Zavod za radiokomunikacije FER-a sa zadovoljstvom poziva sve studentice i studente te ostale zainteresirane kolegice i kolege na Dan otvorenih vrata koji će se održati u srijedu, 5. travnja 2017. godine. Kroz posjete laboratorijima i niz informativnih predavanja pokušat ćemo vam približiti aktualne trendove u industriji i znanosti na polju bežičnih, komunikacijskih i senzorskih sustava te prikazati trenutačne istraživačke aktivnosti na Zavodu.

Raspored potražite u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na radionicu:  Modern...

Od 3. do 6. travnja 2017. Fakultet elektrotehnike i računarstva bit će domaćin međunarodne radionice "Modern challenges in continuum mechanics". Radionica će okupiti istraživače koji rade u različitim poljima vezanim uz mehaniku kontinuuma: mehanici fluida, interakciji fluida i struktura, teoriji elastičnosti i plastičnosti, višekomponentnim mješavinama, višeskalnim problemima, zakonima skaliranja, homogenizaciji i stohastičkoj homogenizaciji, itd. Program radionice sastoji se od mini-kolegija, pozvanih predavanja i kratkih priopćenja s posterom namijenjenih mladim istraživačima.

Radionica će biti organizirana u okviru uspostavnog istraživačkog projekta "Mathematical Analysis of Multi-Physics Problems Involving Thin and Composite Structures and Fluids" (HRZZ 9477), a pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost i Zaklade Hrvatske akademije za znanost i umjetnost. Detaljne informacije o radionici dostupne su na web stranici:

http://www.fer.unizg.hr/mampit/events/workshop.

Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti e-poštom na mario.bukal@fer.hr do srijede, 29. 3. 2017.

Autor: Mario Bukal
Poziv na predavanje: "Flying...

H2020 projekt "EXCELLABUST - Excelling LABUST in marine robotics", ZCI-ACROSS i IEEE Hrvatska sekcija, Odjel za robotiku i automatizaciju vas pozivaju na predavanje pod naslovom:

"Flying Robot Companions for Future Smart Cities"

koje će održati Dr. Mirko Kovac, Aerial Robotics Laboratory, Imperial College London, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Predavanje će se održati u petak, 31. ožujka 2017.14.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Više o predavaču i predavanju možete naći u opširnijem sadržaju obavijesti i ovdje.

Autor: Nikola Mišković

Zavod za visoki napon i energetiku, Odjel za energetiku i Odjel za industrijske primjene Hrvatske sekcije IEEE, pozivaju Vas na predavanje

"Numeričko modeliranje elektromagnetskih pojava"

koje će održati prof. Slavko Vujević s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, u petak, 31. ožujka 2017., u 9.30 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb.

Predavanje je na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.

Profesor Vujević dobitnik je godišnje nagrade za izvanrednog inženjera (Outstanding Engineer Award) za 2016. godinu, nagrade koju odobrava središnjica IEEE Power and Energy Society.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Tomislav Capuder
Mirko Poljak dobitnik je Godišnje...

Dr. sc. Mirko Poljak, poslijedoktorand na Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave, dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu koja se dodjeljuje mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2016. godinu. Nagrada je dr. sc. Mirku Poljaku dodijeljena za rad "Immunity of electronic and transport properties of phosphorene nanoribbons to edge defects“. Čestitamo dr. Poljaku!

Dodjela nagrada održat će se u četvrtak, 30. ožujka 2017. godine u 12 sati u prostorijama Društva (Frankopanska 5a, Zagreb).

Autor: Ana Filipović
ConTEL 2017 - 14. međunarodna...

ConTEL 2017 - 14. međunarodna konferencija o telekomunikacijama održat će se od 28. do 30. lipnja 2017. godine u Zagrebu. Konferencija se održava u suroganizaciji FER-a i pod pokroviteljstvom Hrvatske sekcije IEEE i Hrvatskog ogranka Komunikacijskog odjela IEEE.

ConTEL 2017 tematski je usmjeren na područje informacijske i komunikacijske tehnologije, s naglaskom na moderne telekomunikacije i mrežne tehnologije za sveprisutni Internet. U vezi s time, istaknute teme uključuju i poboljšanje mrežne infrastrukture u pogledu kvalitete, performanci, skalabilnosti, mobilnosti i energetske učinkovitosti. U programu će biti uključeni gostujući predavači te istraživački radovi koji prođu neovisni recenzentski postupak. Pridružit će nam se i dvije COST akcije:

  • ICT COST Action IC1303 Algorithms, Architectures and Platforms for Enhanced Living Environments (AAPELE) i
  • COST Action TD1405 European Network for the Joint Evaluation of Connected Health Technologies(ENJECT).

Upute i predlošci za prijavu radova, kao i sve ostale informacije o konferenciji dostupne su na stranici http://www.contel.hr.

Autor: Mario Kušek

Obrana doktorske disertacije Ane Hanić, mag. ing. pod naslovom:

"Modeliranje zasićenih sinkronih strojeva s površinskim trajnim magnetima
primjenom konformnog preslikavanja i magnetskih ekvivalentnih krugova
",

održat će se u petak, 31. ožujka 2017. godine, u 11.30 sati, u C5-13 na Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju (zgrada C, V. kat).

Autor: Smiljanka Turkalj

Obrana doktorske disertacije Zlatka Hanića, dipl. ing. pod naslovom:

"Proračun stacionarnih stanja sinkronih strojeva primjenom
strujno ovisnih funkcija ulančanih tokova"
,

održat će se u petak, 31. ožujka 2017. godine, u 9.00 sati, u C5-13 na Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju (zgrada C, V. kat).

Autor: Smiljanka Turkalj

Promocija specijalista poslijediplomskog specijalističkog studija Transformatori održat će se u subotu, 1. travnja 2017. godine, u 10 sati, u dvorani D1 (zgrada D, prizemlje). Molimo specijaliste da zbog generalne probe dođu u 9 sati ispred dvorane D1.

Autor: Smiljanka Turkalj

Promocija specijalista poslijediplomskog specijalističkog studija Informacijska sigurnost održati će se u subotu, 1. travnja 2017. godine, u 10 sati, u dvorani D1 (zgrada D, prizemlje). Molimo specijaliste da zbog generalne probe dođu u 9 sati ispred dvorane D1.

Autor: Smiljanka Turkalj

Promocija specijalista poslijediplomskog specijalističkog studija Željeznički elektrotehnički sustavi održati će se u subotu, 1. travnja 2017. godine, u 10 sati, u dvorani D1 (zgrada D, prizemlje). Molimo specijaliste da zbog generalne probe dođu u 9 sati ispred dvorane D1.

Autor: Smiljanka Turkalj

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na temelju članka 120. stavak 2. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, članka 14. stavka 3. podstavka 1. Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju (NN br. 107/07 i 118/12) i odluke Fakultetskog vijeća sa 583. redovite sjednice održane dana 17. prosinca 2008. godine, na vlastiti zahtjev osoba koje su završile studij na Elektrotehničkom fakultetu ili Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu navedenog Zakona, izdavat će isprave (potvrde).

Potvrdom će se utvrditi da se na temelju završenog studija i stečenog stručnog naziva imaju pravo koristiti novim akademskim nazivom i svim pravima koja im uz taj akademski naziv po propisima pripadaju kako slijedi:

  • diplomirani inženjer elektrotehnike = magistar inženjer elektrotehnike

  • diplomirani inženjer računarstva = magistar inženjer računarstva

  • inženjer elektrotehnike = stručni prvostupnik (baccalaureus) inženjer elektrotehnike

  • inženjer elektrotehnike pogonsko-remontnog smjera = stručni pristupnik elektrotehnike 

Više u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Lukina