Obavijesti

Otvoreni računi za studente koji su...

Obavještavano studente koji su ove ak. godine 2018. / 2019. upisali prvi put prvu godinu preddiplomskog studija FER-a da su im OTVORENA DVA NOVA KORISNIČKA RAČUNA (FER korisnički račun i AAI korisnički račun).

Račune mogu preuzeti na stranici: http://www.fer.unizg.hr/info.

Osim toga, za te je studente omogućen ODABIR GRUPE kojem se može pristupiti preko poveznice na info stranici.

Autor: webmaster
Natječaj za upis studenata na...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje

N A T J E Č A J

za upis studenata na Poslijediplomski doktorski studij FER-a za stjecanje akademskoga stupnja doktora/doktorice znanosti (6 semestara, prvi upisni rok u ak. god. 2018./2019.) iz područja tehničkih znanosti, znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA
i
RAČUNARSTVO

Studenti mogu upisati studij u trajanju od 3 godine (studij u punom radnom vremenu) ili studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina (studij s dijelom radnoga vremena).

Broj slobodnih mjesta: 60 ukupno.

Studenti doktorskoga studija plaćaju školarinu u iznosu od 60.000,00 kuna, a plaća se u ratama od 10.000,00 kn po semestru. Nastava započinje u studenome 2018. godine.

Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, svakoga radnoga dana u vremenu od 9 do 13 sati, od objave natječaja do zaključno 3. rujna 2018. godine.

Razgovor s pristupnicima obvezni je dio upisnoga postupka, a održat će se 6. i 7. rujna 2018. godine od 9 do 15 sati na FER-u. O terminu razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Detaljnije obavijesti mogu se dobiti na telefon (01) 6129 920 ili e-mail: doktorski.studij@fer.hr, a informacije o poslijediplomskom doktorskom studiju mogu se pogledati na http://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij.

Autor: Mirjana Grubiša

Natječaj za upis studenata na Poslijediplomski specijalistički studij INFORMACIJSKA SIGURNOST za stjecanje akademskog stupnja sveučilišni specijalist informacijske sigurnosti. Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3, svakog radnog dana od 9 do 13 sati, od 1. lipnja do 27. srpnja 2018. godine te od 3. rujna do zaključno 28. rujna 2018. godine.

Više informacija možete saznati na: http://www.fer.unizg.hr/infosig ili na telefon (01) 6129 920 kod gospođe Smiljanke Turkalj. Prijavni obrazac dostupan je na web-stranicama specijalističkog studija na gornjoj adresi, unutar izbornika Obrasci i upute.

Na poslijediplomski specijalistički studij može se upisati kandidat sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem iz računarstva, informatike ili srodnih informacijskih ili tehničkih grana koji je tijekom sveučilišnog studija stekao najmanje 300 ECTS-bodova ili kandidat sa završenim drugim sveučilišnim diplomskim studijem, uz radno iskustvo na području informacijske sigurnosti.

Broj slobodnih mjesta: 20.

Studenti poslijediplomskog studija plaćaju školarinu u iznosu od 35.000,00 kuna, a plaća se u dvije rate (17.500,00 i 17.500,00 kn) pri upisu u prvi i drugi semestar.

Nastava započinje u studenome 2018. godine.

Autor: Boris Vrdoljak
Rezultati srpanjskog upisnog roka za...

Za srpanjski upisni rok za upis na diplomske studije FER-a u akademskoj godini 2018./2019. okončan je razredbeni postupak i formirana je lista pristupnika koji su ostvarili pravo upisa.

Pravo upisa ostvarila su 293 pristupnika dok 13 kandidata, koji su predali prijave, nisu ostvarili pravo upisa.

Svi pristupnici koji su predali prijavu za upis na diplomski studij u srpanjskom roku mogu vidjeti svoj status nakon obavljenog razredbenog postupka na stranici:
http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/prijava.

Za prijavu na stranicu potrebno je upisati korisničko ime i lozinku koja je navedena prilikom ispunjavanja web prijave.

Za pristupnike koji su ostvarili pravo upisa na srpanjskom roku podatci o upisu diplomskog studija bit će evidentirani u ISVU tijekom današnjeg dana.

Pristupnici koji su ostvarili pravo upisa trebaju potvrditi upis predajom potvrde o uplati upisnine u iznosu od 300,00 kuna. Potvrdu o uplati upisnine mogu odmah poslati na e-mail adresu stuslu@fer.hr ili predati na šalteru Studentske službe, a najkasnije do 30. 9. 2018. godine. Na temelju zaprimljene potvrde o uplati upisnine, Studentska služba će aktivirati studentska prava na diplomskom studiju. 

U nastavku se nalaze podatci potrebni za uplatu upisnine.

  • Iznos: 300,00 kuna
  • Kunski IBAN broj: HR7623600001101218080
  • Model: HR00
  • Poziv na broj primatelja: 65-OIB 

Pristupnici koji nisu ostvarili pravo upisa na ovom upisnom roku, automatski su prijavljeni za rujanski upisni rok. Za rujanski rok je preostalo 307 slobodnih mjesta.

Prijave za rujanski razredbeni postupak bit će otvorene početkom rujna o čemu će pravovremeno biti objavljena obavijest.

Autor: Petra Lukina
Prijave za upis na diplomske...

Na temelju Natječaja za upis u diplomske studijske programe na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2018./2019. prijave za upis će biti otvorene do petka, 13. srpnja 2018. godine putem web aplikacije na adresi: 

http://www.fer.unizg.hr/upis/diplomski/prijava.

Upis će se provoditi u sklopu srpanjskog i rujanskog razredbenog postupka.

Na srpanjski razredbeni postupak prijavljuju se isključivo studenti koji u skladu s Natječajem za upis u diplomske studijske programe FER-a nemaju obvezu pristupiti provjeri znanja.

Prijave za rujanski razredbeni postupak bit će otvorene početkom rujna o čemu će pravovremeno biti objavljena obavijest.

Sve informacije o postupku prijave i rokovima dostupne su ovdje.

Autor: Petra Lukina
Europska komisija dodijelila je...

FER-ov projekt INNOSOC - Innovative ICT Solutions for the Societal Challenges dobio je posebno vrijedno priznanje "Success Story" od skupine stručnjaka iz Glavne uprave za obrazovanje, mlade, sport i kulturu Europske komisije. Priznanje “Success Story” dodjeljuje se završenim europskim projektima koji se ističu po svom utjecaju, doprinosu u kreiranju politike, inovativnim rezultatima, kreativnom pristupu te izvoru nadahnuća za ostale. Izbor projekta napravljen je na temelju rigoroznih kriterija glede njegove kvalitete, relevantnosti i rezultata. Pod vodstvom izv. prof. dr. Vedrana Podobnika, FER je bio koordinator konzorcija kojeg je činilo 11 sveučilišta iz 8 država EU. Na projektu su još sudjelovali prof. dr. sc. Ignac Lovrek, dr. sc. Jurica Babić i Dario Pevec, mag. ing. Ovo je priznanje koje u sektoru visokog obrazovanja u okviru ERASMUS+ KA 2 Strateška partnerstva iz Hrvatske nitko da sada nije dobio.

Više o projektu INNOSOC možete pročitati ovdje.

Čestitamo profesoru Podobniku i njegovoj ekipi!

Autor: Alan Vukić
Međunarodna interdisciplinarna...

U Biogradu na Moru će se od 30. rujna do 7. listopada 2018. godine održati jubilarna, 10. radionica Breaking the Surface – BtS. BtS je međunarodna interdisciplinarna radionica koja svake godine u Hrvatskoj okuplja svjetske stručnjake iz različitih područja morskih znanosti kao što su pomorska robotika, podvodna arheologija, oceanografija, pomorska biologija, zaštita okoliša... Glavni cilj je radionice polaznike potaknuti na razmjenu znanja i iskustva o pomorskoj robotici i njenim primjenama. Program radionice sastoji se od predavanja, tutorijala i demonstracija opreme. Događaj organiziraju FER-ov Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije (LAPOST) i Centar za podvodne sustave i tehnologije - CEPOST.

Više informacija o radionici možete pročitati ovdje.

Autor: Alan Vukić

Hrvatsko natjecanje "University Startup World Cup 2018 – USWC 2018" održalo se 16. srpnja 2018. godine u Rijeci. Organizator ovog nacionalnog natjecanja bio je Lean Startup Hrvatska u suradnji sa Startup Inkubatorom Rijeka – Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke.

Deset finalista s različitih hrvatskih sveučilišta sudjelovalo je na hrvatskom nacionalnom natjecanju: SmartStop, Morpheus zone, PlantPower, Sight, Prostec, Holoflake, Fiumica, ZUS, uSCOPE i DCC, u različitim kategorijama.

Timovi čiji članovi su studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Prostec i Morpheus zone, plasirali su se na prvo, odnosno treće mjesto.

Više informacija o natjecanju i pobjednicima pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Iva Gospodnetić
11. Dani inženjera elektrotehnike

11. Dani inženjera elektrotehnike održat će se u Puli od 27. do 29. rujna 2018. godine u organizaciji Hrvatske komore inženjera elektrotehnike. Na najznačajnijem stručnom okupljanju inženjera elektrotehnike sudionici će imati priliku usavršavati svoje znanje i te unaprijediti rad struke, njezin dignitet, odgovornost i učinkovitost. Skup uključuje radionice, prezentacije radova studenata te predavanja odnosno referate kojima su obuhvaćene mnoge teme značajne za rad inženjera elektrotehnike, projektanata, nadzornih inženjera i inženjera voditelja građenja. Događaj će se održati pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Grada Pule, Istarske županije, Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu te Tehničkog fakulteta Rijeka.

Autor: Alan Vukić
Potpisan sporazum o suradnji s...

Dana 18. srpnja 2018. godine potpisan je sporazum o suradnji na istraživačkim i razvojnim projektima s Agencijom za komercijalnu djelatnost (AKD).

Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić te gospodin Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.  Suradnja se odnosi na realizaciju razvojno-istraživačkih i drugih projekata u zemlji i inozemstvu koji su vezani uz razvoj, zajedničko prezentiranje i objavljivanje rezultata istraživanja od zajedničkog interesa, a posebno za područje IRI.

Fotografije sa svečanosti potpisivanja možete pogledati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: webmaster
Međunarodna znanstvena konferencija...

U Opatiji će se od 10. do 12. rujna 2018. godine održati međunarodna znanstvena konferencija o  primjeni automatike u pomorskim sustavima, pomorskoj robotici i plovilima - CAMS 2018.

Konferencija će pružiti sudionicima mogućnost da se upoznaju s najnovijim znanstveno-istraživačkim postignućima u područjima primjene automatike na brodovima, u pomorskoj robotici i na plovilima. Konferencija CAMS 2018 će omogućiti izvrsnu priliku za industriju, sveučilišta i istraživačke laboratorije da se upoznaju s budućim trendovima u domeni pomorskih kibernetičko-fizikalnih sustava (marine cyber-physical systems) kao i s novim inovativnim idejama koje će promijeniti načine kako će se koristiti ovi sustavi u budućnosti.

FER je suurganizator skupa s Laboratorijem za podvodne sustave i tehnologije (LAPOST) te Međunarodnom federacijom za automatsko upravljanje (IFAC), a podršku pružaju i Hrvatsko društvo za komunikacije, računarstvo, elektroniku, mjerenja i automatiku – KoREMA  te Centar za podvodne sustave i tehnologije - CEPOST.

Više informacija o konferenciji možete pročitati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Nagrađeni radovi na 9. diplomskoj...

Ovogodišnja diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 12. srpnja 2018. godine na FER-u. Najbolji radovi u izboru Gospodarskog savjeta su:

  • 1. nagrada: Marko Matijaščić, "Usporedba energetske učinkovitosti analize zvukova disanja na ugradbenim jednojezgrenim i višejezgrenim procesorima niske potrošnje", mentor prof. dr. sc. Vedran Bilas
  • 2. nagrada: Hrvoje Butina, "Integracija MIMO 4x4 platforme", mentor prof. dr. sc. Mladen Vučić
  • 3. nagrada: Tomislav Kovačević, "Sustav za mjerenje i analizu elektrokemijskih svojstava dentalnih implantata", mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, te sponzorima nagrada i radionice: Ericssonu Nikoli Tesli, Končaru, Siemensu, Udruzi inovatora Hrvatske i Xylonu.

Nekoliko fotografija s radionice možete vidjeti u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Zvonko Kostanjčar
Rektorovu nagradu dobilo je 25...

Svečana dodjela Rektorove nagrade održana je 6. srpnja 2018. godine u Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu dodjele organizirana je izložba plakata na kojima su nagrađeni studenti predstavili svoje radove. Povjerenstvo za Rektorovu nagradu pregledalo je radove studenata koje su predložile sastavnice Sveučilišta u Zagrebu i izabralo je ukupno 172 rada za Rektorovu nagradu. Rektorovu nagradu dobilo je 25 studenata FER-a u tri kategorije.

U opširnijem sadržaju obavijesti pročitajte popis nagrađenih studenata.

Autor: Alan Vukić
LARICS među vodećim laboratorijima u...

Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) koordinirat će novi projekt Twinning coordination action for spreading excellence in Aerial Robotics - AeRoTwin iz programa H2020 Twinning. Projekt AeRoTwin je koordinacijska akcija za širenje izvrsnosti i sudjelovanja u zračnoj robotici. Partneri projekta su Imperial College of London, University of Sevilla i Technological Corporation of Andalusia. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 7 i pol milijuna kuna i započet će 1. rujna 2018. godine. 

Koordinatori projekta prof. dr. sc. Stjepan Bogdan i Ivana Mikolić, mag. ing. ističu:

„AeRoTwin je prvi projekt iz programa H2020 koji će koordinirati LARICS. To je vrhunac našeg desetogodišnjeg istraživanja robotike i bespilotnih letjelica.“  – prof. dr. sc. Stjepan Bogdan

„Projekt će omogućiti LARICS-u, a time i FER-u, uključivanje u europski istraživački prostor i izjednačiti nas s vodećim međunarodnim institucijama u EU. Projekt će kroz brojne aktivnosti stručnog usavršavanja doprinijeti povećanju znanstveno-istraživačkog kapaciteta Laboratorija.“ – Ivana Mikolić, mag. ing.

Autor: Alan Vukić

Natječaj za upis studenata na Poslijediplomski specijalistički studij UPRAVLJANJE PROJEKTIMA za stjecanje akademskog stupnja sveučilišni specijalist upravljanja projektima.

Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3, svakog radnog dana od 9 do 13 sati, od 6. srpnja do 27. srpnja 2018. godine te od 3. rujna do zaključno 28. rujna 2018. godine.

Detaljnije obavijesti mogu se pogledati na http://www.fer.hr/up ili dobiti na telefon (01) 6129 920 kod gospođe Smiljanke Turkalj.

Prijavni obrazac dostupan je na internetskim stranicama specijalističkog studija na navedenoj adresi, unutar izbornika Obrasci i upute.

Na poslijediplomski specijalistički studij može se upisati kandidat sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem koji je tijekom sveučilišnog studija stekao najmanje 300 ECTS-bodova ili završen s njime izjednačen diplomski studij.

Broj slobodnih mjesta: 20.

Studenti poslijediplomskog studija plaćaju školarinu u iznosu od 35.000,00 kuna, a plaća se u dvije rate (17.500,00 i 17.500,00 kn) pri upisu u prvi i drugi semestar.

Nastava započinje u studenome 2018. godine.

Autor: Krešimir Fertalj
Pokreni svoj startup - otvorene...

Studentski startup inkubator SPOCK pomoći će vam da pokrenete svoju ideju, a sve to uz dovoljno vremena za izvršavanje svih studentskih obaveza. Deset mjeseci ćete na raspolaganju imati besplatan radni prostor, opremu, mentore, niz radionica i predavanja te pristup brojnim događanjima.

Prijave su otvorene do 12. 10. 2018. na poveznici https://spock.fer.hr/prijave/.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Alan Vukić