Obavijesti

Posjet veleposlanika Crne Gore FER-u

Veleposlanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija gospodin Boro Vučinić posjetio je FER 13. veljače 2017. godine. Veleposlanik Vučinić tom je prigodom razgovarao s dekanom FER-a prof. dr. sc. Mislavom Grgićem, a sastanku su uz prodekane izv. prof. dr. sc. Gordana Gledeca i izv. prof. dr. sc. Marija Vražića prisustvovali prof. dr. sc. Zoran Vukić, prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, prof. dr. sc. Srđan Stanković s Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici te izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković, na čiju se inicijativu ovaj sastanak održao. Veleposlanik je posjetio FER-ove istraživačke laboratorije LAPOST, LARICS, LAMOR i LARES te izrazio želju za boljim umrežavanjem crnogorskih i hrvatskih istraživača.

Autor: Ana Filipović
Poziv na predavanje: Dr. Stefan...

Zavod za telekomunikacije i Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE, pozivaju Vas na predavanje

"Cloud based production of telecommunication services at PanNet"

koje će održati Dr. Stefan Schnitter iz tvrtke Detecon International and Deutsche Telekom Pan-Net iz Njemačke u petak, 24.2.2017., u 13.15 sati, u Bijeloj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb.

Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više o predavanju i o predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Mario Kušek

U okviru programa RADDAR, gdje se u organizaciji FER-a, XV. gimnazije Zagreb i Udruge Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić" za učenike osnovnih škola već četiri godine organiziraju radionice iz matematike i programiranja, u subotu, 21. siječnja 2017. godine na FER-u je organizirana radionica logičkog i algoritamskog razmišljanja. Radionica je imala natjecateljski karakter gdje su se učenici u malim grupama natjecali u rješavanju logičkih i algoritamskih zadataka. U sklopu radionice organiziran je i posjet Laboratoriju za Internet stvari gdje su se upoznali s trendom umrežavanja raznovrsnih uređaja putem Interneta te im je prikazan rad aplikacije za mjerenje kakvoće zraka umreženim senzorima povezanim s mobilnim telefonima. Na radionici je sudjelovalo 65 učenika. Događaj je organiziran u sklopu FER-ovih programa popularizacije znanosti RADDAR i ŠUZA – Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Više informacija i nekoliko slika pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Dejan Škvorc
Tim Brickvengers na finalu First Lego...

U subotu, 4. veljače 2017., FER-ov mladi tim Brickvengers - uspostavljen prošle godine u rujnu čiji su članovi djeca zaposlenika FER-a pod vodstvom Damira Pintara i Mihaele Vranić - sudjelovao je na finalu First Lego League natjecanja "Adriatic" regije. U ovom se natjecanju na globalnoj razini natječe preko 32000 timova iz svih zemalja svijeta. Finale "Adriatic" regije održano je u Dobrovi kraj Ljubljane, a natjecalo se najboljih 20 timova iz Slovenije, 3 tima iz Srbije i 2 tima iz Hrvatske.

Usprkos iznimno jakoj konkurenciji (FLL natjecanje ima višegodišnju tradiciju u Sloveniji i Srbiji, a u Hrvatskoj je počelo tek krajem prošle godine inicijativom Hrvatskog robotičkog saveza), hrvatski timovi vraćaju se s dva pehara. Udruga Gradionica osvojila je izvrsno drugo mjesto u robotskoj igri, dok su FER-ovi Brickvengersi osvojili žiri svojim entuzijazmom i kreativnošću te kući donijeli posebni pehar za "Naj FLL face".

Više informacija i nekoliko slika pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Damir Pintar
Potpisan Sporazum o suradnji u...

U veljači 2017. godine potpisan je Sporazum o suradnji u području obrazovanja, istraživanja i inovacija sa Sveučilištem u Bremenu (Jacobs University Bremen). Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić te prof. dr.-ing. Katja Windt i prof. dr. Michael Hűlsmann.

Sporazum o suradnji sklopljen je na inicijativu Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije - LAPOST u okviru Obzor 2020. projekta "Excelling LABUST in marine robotics - EXCELLABUST" (G.A. 691980, voditelj: izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković).

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: webmaster
Job Fair 2017. – Otvorene prijave za...

Job Fair, najveći studentski sajam poslova u Hrvatskoj, održava se 17. i 18. svibnja 2017. u već dobro nam poznatim prostorima Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Prošlogodišnje izdanje Job Faira nadmašilo je sva očekivanja, ne samo po broju posjetitelja, već i po broju prijavljenih tvrtki. U usporedbi s pretprošlom godinom je broj sudionika bio dvostruko veći, te su tako posjetitelji imali priliku poslušati 38 prezentacija, posjetiti 44 štanda i upoznati se s budućim poslodavcima, kolegama i suradnicima. Stoga ove godine nanovo podižemo standard te očekujemo još veći broj sudionika, kako tvrtki, tako i posjetitelja, ponajprije studenata iz raznih srodnih područja.

Cilj ovog događaja je povezivanje poslodavaca i studenata FER-a te srodnih tehnoloških fakulteta i veleučilišta u Zagrebu, a organizira ga Centar karijera FER-a u suradnji sa studentskim udrugama Savez studenata FER-a (SS FER) i KSET.

Više informacija možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Iva Gospodnetić

U petak, 20. siječnja 2017. godine, dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i ravnateljica XV. gimnazije (MIOC) Ljiljana Crnković potpisali su Sporazum o suradnji između FER-a i MIOC-a. Sporazumom su utvrđeni međusobni odnosi FER-a i MIOC-a vezani uz uspostavljanje i razvijanje suradnje na zajedničkim projektima, posebno na Projektu RADDAR, projektu rada s darovitim učenicima, organizaciji manifestacije "Dan FER-a u MIOC-u", pokretanja alumni kluba MIOC-a, organiziranja seminara, radionica, okruglih stolova i edukativnih programa te drugih oblika poslovne suradnje u djelatnostima FER-a i MIOC-a.

Potpisivanju sporazuma nazočili su Nikola Dmitrović, prof. savjetnik te Ivana Šimić, mag. iur. sa strane MIOC-a, a prodekan Marko Delimar i prodekan Gordan Gledec te Glavni tajnik Goran Ranogajec sa strane FER-a.

Fotografije s potpisivanja možete pogledati u nastavku.

Autor: Ana Filipović

U ponedjeljak, 23. siječnja 2017. godine, dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i predsjednik Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. (HOPS-a) dr. sc. Miroslav Mesić potpisali su Sporazum o suradnji na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima.

Sporazumom je utvrđena suradnja FER-a i HOPS-a na svim područjima od zajedničkog interesa, a posebno na: obrazovanju djelatnika HOPS-a kroz specijalističke seminare, radionice, predavanja, specijalističke poslijediplomske studije, doktorske studije i sl.; projektima vezanim za razvoj i inovacije u području vođenja elektroenergetskog sustava; projektima vezanim za razvoj, pogon i održavanje prijenosnog sustava; projektima vezanim za priključenje proizvodnih objekata i postrojenja kupaca, a posebno obnovljivih i ostalih za okoliš prihvatljivih izvora energije na elektroenergetski sustav i drugo.

Fotografije s potpisivanja možete pogledati u nastavku.

Autor: Ana Filipović

Tim znanstvenika iz FER-ovog Laboratorija za bioinformatiku i računalnu biologiju u suradnji Institutom Ruđer Bošković i s A*STAR Genome Institute of Singapore (GIS) razvili su novu metodu za sastavljanje genoma. U usporedbi s postojećim metodama, razvijenom metodom moguće je postići ubrzanje i do nekoliko stotina puta čuvajući točnost.

Na radu su sudjelovali članovi Laboratorija za bioinformatiku i računalnu biologiju izv. prof. Mile Šikić i Robert Vaser, mag. ing. s FER-a, dr. sc. Ivan Sović sa Instituta Ruđer Bošković te dr. sc. Niranjan Nagarajan s A*STAR Genome Institute of Singapore (GIS).

Rad je objavljen u prestižnom časopisu Genome Research s faktorom odjeka 11.351 (http://genome.cshlp.org/content/early/2017/01/18/gr.214270.116)

Autor: Krešimir Križanović

Udruga Sindikat biciklista dodijelila je FER-u certifikat "Prijatelj bicikliranja" za poticanje zaposlenika, studenata i posjetitelja na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva i pružanje odgovarajuće biciklističke infrastrukture.

Radi se o priznanju koje je ustanovljeno na europskoj razini u okviru projekta Bike2Work.

FER je prva javna ustanova u Hrvatskoj kojoj je dodijeljeno ovo priznanje.

Autor: Damjan Miklić

Na stranicama programa INTERREG Danube objavljeni su statistički podatci o uspješnosti prijava na prvom pozivu za prijavu projektnih prijedloga, koji je bio otvoren od 23. rujna do 3. studenoga 2015. godine (1. korak) i od 29. ožujka do 9. svibnja 2016. godine (2. korak). Na prvom je pozivu prikupljeno 576 iskaza interesa, dok su na kraju postupka prihvaćena ukupno 54 projekta.

Među prihvaćenim projektima nalazi se i projekt "Smart Building - Smart Grid - Smart City" (akronim: 3Smart), koji koordinira FER. Taj projekt ima najveći proračun od sva 54 projekta prihvaćena na prvom pozivu. Ujedno, radi se o jedinom projektu unutar programa INTERREG Dunav koji je koordiniran u Hrvatskoj, od ukupno prijavljenih 60 projekata iz Hrvatske.

Statistički podaci vezani uz prvi poziv dostupni su na stranici programa INTERREG Danube.

Osim tog projekta, FER sudjeluje i u dva INTERREG-projekta unutar programa INTERREG Mediteran. Ukupna vrijednost svih naših INTERREG-projekata je gotovo 7,1 milijuna eura, od čega je za FER predviđen jedan milijun eura. Prihvaćeni projekti traju između 1,5 i 3 godine, a u njima sudjeluje gotovo 30 partnera iz europskih zemalja.

Detaljnije informacije o FER-ovim projektima nalaze se u nastavku ove obavijesti.

Autor: webmaster

Dana 8. prosinca 2016. godine svečano je potpisan Sporazum o suradnji u području informacijske i komunikacijske tehnologije. Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i predsjednica Ericssona Nikole Tesle mr. sc. Gordana Kovačević.

Sporazum predviđa suradnju u raznim područjima od zajedničkog interesa, a posebno:

  • zajedničke znanstvenoistraživačke projekte u domeni informacijske i komunikacijske tehnologije;
  • zajedničke obrazovne aktivnosti na svim razinama studija, uključujući i pozvana predavanja te studentsku praksu i ljetne radionice;
  • suradnju za definiranje smjernica istraživanja i razvoja te potencijalne transfere znanja.
 

Ovim sporazumom potvrđuje se nastavak dugogodišnje uspješne suradnje Ericssona Nikole Tesle kao najvećeg hrvatskog izvoznika znanja te FER-a kao vrhunske znanstveno-obrazovne institucije u području informacijske i komunikacijske tehnologije koja se često ističe ne samo kao pozitivan primjer, nego i uzor u ostvarivanju povezivanja gospodarstva i akademske zajednice.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Maja Matijašević
Posjet veleposlanika Kanade

Veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija gospodin Daniel Maksymiuk, posjetio je FER 29. studenoga 2016. godine.

Veleposlanik Maksymiuk tom je prigodom razgovarao s dekanom prof. dr. sc. Mislavom Grgićem te se u okviru radionice ACROSS o naprednim kooperativnim sustavima susreo s voditeljima UKF-projekta "cloudSLAM - Cooperative cloud based simultaneous localization and mapping in dynamic environments" prof. dr. sc. Ivanom Petrovićem s FER-a i prof. dr. sc. Danom Kulić s University of Waterloo, Kanada.

Veleposlanik Maksymiuk izrazio je zadovoljstvo ponovnim posjetom FER-u i nastavku suradnje između FER-a i kanadskih centara izvrsnosti.

Autor: Ana Filipović
Projekt "Inovacijski centar...

Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, na sjednici održanoj 27. srpnja 2016. godine, ocijenilo je da projekt "Inovacijski centar Nikola Tesla" (ICENT), kojemu je podnositelj prijave FER, udovoljava propisanim kriterijima iz Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske.

Stoga je resorno ministarstvo (Ministarstvo gospodarstva) donijelo odluku kojom se projekt "Inovacijski centar Nikola Tesla" uvrštava na Listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske.

Ovo je prvi (i za sada jedini) projekt ovakve kategorije na Sveučilištu u Zagrebu.

Osnovna uloga ICENT-a jest premosti jaz između istraživanja u akademskoj i istraživačkoj zajednici i potreba industrije na način da će se u ICENT-u kreirati inovativni proizvodi-prototipovi za potrebe industrije, temeljeni na znanstvenim istraživanjima. Time će ICENT pomoći hrvatskome gospodarstvu povećanjem prihoda od novih proizvoda, otvaranjem novih radnih mjesta visoke dodane vrijednosti i unošenjem novih tehnologija u hrvatsku industriju.

ICENT će predstavljati zaokruženi koncept koji će umrežavati akademsku zajednicu, istraživačke institute, hrvatsku industriju te lokalnu i širu zajednicu te državnu upravu. Interakcijom navedenih dionika osigurat će se prostor za multidisciplinarna istraživanja i razvoj, racionalizaciju primjene i komercijalizacije rezultata te posljedično kreiranje i unapređenje industrije visoke dodane vrijednosti.

Autor: Mislav Grgić
FER pristupio udruzi Hrvatski izvoznici

Dana 4. travnja 2016. godine u Sivoj vijećnici FER-a održana je konferencija za medije o pristupanju u članstvo FER-a, kao prve visokoobrazovne ustanove, udruzi Hrvatski izvoznici (HIZ).

Na konferenciji je dekan FER-a, prof. dr. sc. Mislav Grgić održao prezentaciju u kojoj je istaknuo poveznicu HIZ-a i FER-a u izvozu znanja, proizvoda i inovacija. "Svojom znanstvenom djelatnošću i istraživanjem, naši su studenti nositelji tehnološkog i ekonomskog razvoja Hrvatske. Povezivanje znanosti i obrazovnog sektora s gospodarstvom te primjena rezultata istraživanja u gospodarstvu od presudne je važnosti za budućnost Hrvatske. FER-ov glavni cilj jest rezultate svih istraživanja primijeniti u gospodarskom sektoru uz pomoć poduzetnika. Kada počinje faza komercijalizacije, tu prestaje naš rad, te nastupaju poduzetnici" - izjavio je ovom prilikom dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić, te dodao  kako od Vlade i ministarstava očekuje da stimulira izvoznike.

Predsjednik HIZ-a gosp. Darinko Bago, dipl. ing., istaknuo je kako je dužnost FER-a da dadne podršku poduzetnicima kako bi uhvatili korak sa svijetom koji se okrenuo digitalnoj revoluciji. Gosp. Bago upozorio je i na zabrinjavajući manjak visokostručnog kadra koji bi mogao implementirati globalne trendove. "Pristupanje FER-a udruzi Hrvatski izvoznici poziv je i ostalim znanstvenim i obrazovnim ustanovama da im se pridruže" - zaključio je gosp. Bago.

Suradnja će se ogledati i u organiziranju radionica i seminara na kojima će između ostaloga biti riječi o organiziranju start-up-ova te kako doći do sredstava iz EU fondova budući da je FER među najuspješnijim ustanovama u Hrvatskoj koje povlače sredstva iz EU fondova. Tako je od 2009. do 2014. godine FER privukao čak 16 milijuna eura, što pokazuje kako se na međunarodnom tržištu znanje FER-a uvažava i cijeni.

Autor: webmaster

Juraj Petrović, mag. ing. brani doktorski rad pod naslovom:

"Automatizirano vrednovanje dijagnostičkih vještina zasnovano na ispitanikovom
oblikovanju pravila za rješavanje scenarijskih problemskih zadataka".

Obrana doktorskoga rada održat će se u utorak, 28. veljače 2017. godine, u 12.30 sati, u D160 (zgrada D, I. kat).

 

Autor: Mirjana Grubiša
Natječaj za izbor u zvanja i na radna...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva raspisuje natječaj za izbor u zvanja i na radna mjesta:

  • nastavnika u znanstveno-nastavnom zvanju redoviti profesor u trajnom zvanju - 1 izvršitelj
  • suradnika u suradničkom zvanju poslijedoktoranada - 5 izvršitelja.

Prijave s dokumentacijom isključivo se podnose neposredno u prijemnu pisarnicu Fakulteta ili preporučenom poštom na adresu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3, 10000 Zagreb u roku 30 dana nakon objave natječaja.

Više o zvanjima i radnim mjestima možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Renata Peček