Obavijesti

Dr. sc. Daniel Hofman i doc. dr. sc. Alan Jović dobitnici su Nagrade mladom znanstveniku "Vera Johanides" za 2016. godinu, na temelju odluke Predsjedništva Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) od 10. svibnja 2017. godine, koja je donesena na prijedlog Odbora za nagrade HATZ-a.

Dodjela diploma dobitnicima nagrada HATZ-a održana je u okviru 32. godišnjeg svečanog zasjedanja skupštine HATZ-a, koja je održana u ponedjeljak, 15. svibnja 2017. godine u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Fotografije s dodjele dostupne su u nastavku obavijesti.

Autor: Alan Jović

FER i Laboratorij za primijenjenu optiku (AOLab) od nedavno su vlasnici odobrenog i izdanog patenta pod nazivom "Tunable transceivers for colorless spectrum-sliced WDM passive optical networks" US patent No. 9,628,175 B2.

Posebna vrijednost ovog patenta je u tome što je proizašao iz rezultata dobivenih u sklopu izrade Diplomskog rada Marka Šprema mag. ing. (tada studenta na profilu Radiokomunikacijske tehnologije) i njegovog mentora doc. dr. sc. Dubravka Babića, članova Laboratorija za primijenjenu optiku.

Autor: Marko Bosiljevac

Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Združeni odjel AES i GRS, te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje:

"NXP Semiconductors - #1 Global Automotive Semiconductor Powerhouse",

koje će održati Ana Karabelj, dipl. ing., NXP Semiconductors Austria GmbH, Graz, Austrija. Predavanje će se održati u petak, 26. svibnja 2017. godine, u 13.00 sati, u Sivoj vijećnici FER-a.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti. 

Autor: Iva Gospodnetić

Na FER-u će se od 31. svibnja do 2. lipnja 2017. godine održati 24. po redu konferencija DORS/CLUC (Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users' Conference). Riječ je o najvećoj regionalnoj konferenciji posvećenoj temama slobodnog softvera, otvorenog koda, otvorenih normi i operacijskog sustava Linux.

Dugi niz godina na konferenciji se susreću zajednice otvorenog koda, akademska zajednica, poslovni korisnici i predstavnici javnog sektora kako bi izmijenili iskustva u primjeni otvorenih tehnologija. 

Organizatori konferencije su neprofitne udruge HrOpen i HULK, koje već 24 godine u Hrvatsku dovode najznačajnija imena open source zajednice te promiču primjenu otvorenih tehnologija. Pregled programa ovogodišnje konferencije je dostupan na: https://2017.dorscluc.org/speakers/

I ove je godine za 40 djelatnika i studenata FER-a osiguran besplatan ulaz. Zbog ograničenog broja mjesta potrebna je prethodna registracija putem posebnog obrasca. Ako sve besplatne ulaznice bude iskorištene, registracija je još uvijek moguća odabirom akreditacije Core (student with t-shirt). Za sve FER-ovce registracija je tako moguća za samo 50 kn, a osim ulaznice prilikom dolaska na konferenciju dobit ćete i konferencijsku majicu.

Tijekom konferencije, od 10 do 16 sati, u KSET-u će se održati Linux install fest. Svi će zainteresirani tamo na jednostavan način moći isprobati ili instalirati Linux na vlastito računalo ili prijenosnik, stoga – ponesite prijenosnike!

Više informacija o konferenciji pročitajte na službenoj internetskoj stranici. Vidimo se!

Autor: Svebor Prstačić

U Ivanić-Gradu je 11. i 12. svibnja 2017. godine održana 4. međužupanijska izložba inovacija.

FER je uspješno predstavljen radom Osobni elektromiograf "MyMyo" (autori: Una Pale, mag. ing., prof. dr. sc. Mario Cifrek i izv. prof. dr. sc. Igor Krois s FER-a te dr. sc. Stanislav Peharec, Poliklinika "Peharec" iz Pule). Rad su prezentirali Ivana Čuljak, mag. ing. i Krešimir Friganović, mag. ing. Rad je nagrađen "Zlatnom plaketom".

Također, u popratnom programu je sudjelovalo dvoje zaposlenika FER-a sa zanimljivim predavanjima: doc. dr. sc. Predrag Pale održao je predavanje "Kreativnost u obrazovanju", a doc. dr. sc. Ana Sović Kržić predavanje "Hoće li nam roboti oteti posao / Zašto upisati FER".

U nastavku obavijesti možete vidjeti nekoliko fotografija s izložbe.

Autor: Mario Cifrek
Ljetna škola kriptografije

U Šibeniku se od 5. do 9. lipnja 2017. četvrtu godinu zaredom održava Ljetna škola kriptografije. Naglasak ovogodišnje radionice je na praktičnoj primjeni kriptografije te na zaštiti privatnosti (Summer school on real-world crypto and privacy). FER je suorganizator ovog naprednog tečaja sa sveučilištima Radboud iz Nijmegena (RUN), KU Leuven i ETH Zurich. Na radionici će istaknuti svjetski stručnjaci u području kriptografije prenijeti svoja iskustva i znanja u rješavanju praktičnih problema prilikom sklopovskih ostvarenja kriptografskih algoritama i protokola. Program uključuje i sklopovsku sigurnost i kriptoanalizu.

Više informacija može se naći ovdje.

Autor: Marin Golub

U ponedjeljak, 8. svibnja 2017. godine, održan je Dan otvorenih vrata u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna. Glavna tema bila je elektromobilnost. Program događaja sadržavao je izložbu električnih vozila, brojne prezentacije i demonstracije laboratorija te okrugli stol.

Program je privukao velik broj posjetitelja i drago nam je da je među njima bio i velik broj srednjoškolaca.

Više informacija i fotografije s događaja pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti. 

Autor: Matej Krpan
Završna svečanost programa RADDAR

Završna svečanost programa RADDAR održana je  3. svibnja 2017. godine  na FER-u. Program RADDAR iz matematike i programiranja održava se već četvrtu  godinu u suradnji FER-a, XV. gimnazije i udruge MNM Marin Getaldić. U programu je ove godine sudjelovalo oko 300 učenika 5. do 8. razreda osnovne škole, 11 nastavnika matematike i  informatike te 25 studenata PMF-a i FER-a.

Voditelji programa s FER-a su prof. dr. sc. Vesna Županović i doc. dr. sc. Dejan Škvorc, a iz XV. gimnazije prof. Zlatka Markučić.

Na završnoj svečanosti skup su pozdravili prodekan FER-a izv. prof. dr. sc. Marko Delimar, ravnateljica XV. gimnazije prof. Ljiljana Crnković i predsjednica udruge MNM Vlatka Vazdar.

Prezentaciju o Internetu stvari održao je prof. dr. sc. Vedran Mornar. Polaznicima programa RADDAR dodijeljene su ukupno 256 diplome za redovito pohađanje programa!

Nekoliko slika s događanja možete pogledati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Vesna Županović
Fotografije sa svečane promocije...

Svečana promocija magistara inženjera i sveučilišnih specijalista održana je u subotu, 1. travnja 2017. godine u dvoranama D1 i D2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Promovirana su 43 magistra inženjera i 22 sveučilišna specijalista.

Fotografije sa svečane promocije dostupne su u galeriji.

likom na pojedinačnu fotografiju i klikom na ikonu diskete (Download this file) moguće je pristupiti fotografiji najviše rezolucije.

Autor: Ana Filipović
Nove medalje za FER-ove veslače

Ovaj vikend održano je nekoliko regata na zagrebačkom Jarunu čime su se u dva lijepa dana na jednom mjestu skupili svi hrvatski veslači i veslačice, pored onih iz inozemstva.

FER-ova posada sudjelovala je u subotu, 22. 4. 2017.,  u 13. Erste regati Ekonomskog fakulteta i to u skupinama studenata i studenata novaka u osmercu (8+). Na osunčanoj stazi, u teškoj međunarodnoj konkurenciji, prva posada FER-a zauzela je uvjerljivo prvo mjesto. Čestitamo dečkima na još jednom uspjehu!

Osim starije ekipe, ove sezone pokazale su se i mlade snage studenata FER-a te u skupini novaka osvojili brončanu medalju, a imena članova posade redoslijedom sjedenja su: Andrej Grgić , Marko KrižmančićIvan KosEugen ŠtimacMarin ParmaćIvo KutlešaLuka Đurđević i Andrej Kovar.

U kategoriji dvojaca bez (2-), isti vikend na Jarunu u 3. regati veslačkog kupa Miljenka Finderlea, nastupio je naš student Luka Pap i osvojio zlato na čemu mu od srca čestitamo.

Uskoro se bliže i ostale regate i natjecanja ove sezone te želimo puno sreće i nastavak dobrih rezultata našim veslačima i veslačicama!

Nekoliko slika pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Ana Batinović

U subotu, 1. travnja 2017. godine, u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske održan je Dan otvorenih vrata s temom popularizacije područja STEM. Tom prigodom, preko 170 mladih znanstvenica i znanstvenika, inovatora, studenata i učenika predstavilo je gostima i posjetiteljima Ureda PRH svoja istraživanja, eksperimente i inovacije.

FER se predstavio kroz nekoliko znanstvenih i inovativnih projekata (LARICS Adore, STEMI, Teslin transformator, Juvo - Home Friend) te FER-ov program popularizacije ŠUZA. Uz dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića, na ovom događaju sudjelovali su Luka Fućek, Josip Ivanković, Tomislav Jagušt, Radomir Ječmenica, Ana Sović Kržić, Anamari Nakić, Frano Petric i Matija Srbić. Kao posebni gosti pridružili su im se Domagoj Pluščec (Istraživački centar mladih - organizator Državnog turnira mladih prirodoslovaca) te članice FER-ovog Ženskog vokalnog sastava Rezonanca, koje su pred Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović izvele prigodnu pjesmu.

U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s događanja.

Autor: Tomislav Jagušt
ConTEL 2017 - 14. međunarodna...

ConTEL 2017 - 14. međunarodna konferencija o telekomunikacijama održat će se od 28. do 30. lipnja 2017. godine u Zagrebu. Konferencija se održava u suroganizaciji FER-a i pod pokroviteljstvom Hrvatske sekcije IEEE i Hrvatskog ogranka Komunikacijskog odjela IEEE.

ConTEL 2017 tematski je usmjeren na područje informacijske i komunikacijske tehnologije, s naglaskom na moderne telekomunikacije i mrežne tehnologije za sveprisutni Internet. U vezi s time, istaknute teme uključuju i poboljšanje mrežne infrastrukture u pogledu kvalitete, performanci, skalabilnosti, mobilnosti i energetske učinkovitosti. U programu će biti uključeni gostujući predavači te istraživački radovi koji prođu neovisni recenzentski postupak. Pridružit će nam se i dvije COST akcije:

  • ICT COST Action IC1303 Algorithms, Architectures and Platforms for Enhanced Living Environments (AAPELE) i
  • COST Action TD1405 European Network for the Joint Evaluation of Connected Health Technologies(ENJECT).

Upute i predlošci za prijavu radova, kao i sve ostale informacije o konferenciji dostupne su na stranici http://www.contel.hr.

Autor: Mario Kušek