Obavijesti

Održano prvo javno predstavljanje...

Prvo javno predstavljanje projekta TeamSoc21 održano je u četvrtak, 22. veljače 2018. godine u Zagrebu. Jutarnji program održan je u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, a poslijepodnevna sjednica je održana na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. U jutarnjem programu prodekan za znanost FER-a izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec okupljene je upoznao s edukacijom STEM kao i s naporima koji se ulažu u edukaciju STEM i njenu popularizaciju u Hrvatskoj. U popodnevnom programu, u Sivoj vijećnici FER-a voditelj projekta izv. prof. dr. sc. Vedran Podobnik detaljno je predstavio projekt TeamSoc21.  

Više o predstavljanju projekta TeamSoc21 pročitajte u proširenoj obavijesti.

Autor: Alan Vukić
Novi projekt FER-a i ustanove Find a...

Dobrotvorna ustanova Find A Better Way partner je FER-u na novom projektu METASHAPE. Znanstvenoistraživački projekt pod nazivom "Empowering handheld metal detectors with shape-based target discrimination for use in humanitarian mine action" – METASHPE unaprijedit će rad ručnih detektora metala. Koordinator projekta je prof. dr. sc. Vedran Bilas. Projekt počinje 1. ožujka 2018. godine i trajat će tri godine. Dobrotvornu ustanovu Find a Better Way osnovao je legendarni nogometaš Manchester Uniteda Sir Bobby Charlton s krajnjim ciljem uklanjanja svih mina u svijetu.

Više informacija o projektu pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Alan Vukić
Prvi projekt FER-a u okviru HRZZ-ERC

FER-u je odobren projekt "Personal robotic input assistance during exercise" - PRIDE, prvi takav projekt u sklopu natječaja "Potpora istraživačima za prijavu na programe Europskog istraživačkog vijeća" iz programa Hrvatske zaklade za znanost. Koordinator projekta je izv. prof. dr. sc. Tomislav Pribanić, a partner projekta je Francuski institut za istraživanje računalnih znanosti i automatike - INRIA.

Cilj je projekta analizirati mogućnosti uporabe robota prilikom tjelesnog vježbanja, korištenjem tableta i/ili pametnih telefona. Istraživanje će se provesti kroz suradnju s voditeljima projekata Europskog istraživačkog vijeća (ERC) radi stjecanja iskustva i pripreme vlastite prijave projektnog prijedloga za natječaj ERC programa.

Autor: Alan Vukić
Dva nova projekta u okviru OP...

FER je partner na dva nova projekta "IT rješenje analitike velikih skupova podataka emobilnosti" (BigEVdata) i "Cyber Conflict Simulator" u okviru poziva "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja". FER-ov dio projekta BigEVdata vode doc. dr. sc. Tomislav Capuder i izv. prof. dr. sc. Vedran Podobnik, a koordinator projekta je Hrvatska elektroprivreda d.d. Drugi FER-ov projekt Cyber Conflict Simulator vodi doc. dr. sc. Stjepan Groš u suradnji s poduzećem Utilis d.o.o.

Više informacija o projektu Cyber Conflict Simulator pročitajte ovdje, a više informacija o projektu BigEVdata pročitaje u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Alan Vukić
Robotics@fer.hr na sajmu robotike u...

FER-ov Robotics@fer.hr predstavio je svoje najnovije projekte i proizvode na sajmu robotike Robotics 2018 održanom od 13. do 15. veljače 2018. godine u Ljubljani. Na međunarodnom sajmu robotike za industrijske usluge i humanoidne robotike sudjelovali su najznačajniji europski proizvođači i distributeri robota te najveći svjetski stručnjaci u robotici. Pred brojnim posjetiteljima svoje istraživačke projekte i robote predstavila su tri fakultetska laboratorija:

Autor: Alan Vukić

U okviru programa RADDAR unutar kojeg se za učenike osnovnih škola organiziraju radionice iz matematike i programiranja, u subotu, 3. veljače 2018. godine na FER-u je organizirana radionica kriptografije. Učenici su se upoznali s osnovama šifriranja informacija te su praktično isprobali neke od tradicionalnih postupaka šifriranja, kao što su rimske šifre, stupčana transpozicija i Vigenèreovo kriptiranje. Organizirano je i mini-natjecanje u primjeni naučenih kriptografskih algoritama sa simboličnim nagradama za najbolje učenike. U sklopu radionice organiziran je posjet Laboratoriju za interaktivne simulacijske sustave, na kojem su im prikazani sustavi za generiranje audio-vizualnih stimulacija i analizu fizioloških, glasovnih i facijalnih reakcija, kao i njihove primjene u računalnom prepoznavanju emocija, treningu relaksacije i psihoterapiji. Događaj je organiziran u sklopu FER-ovih programa popularizacije znanosti RADDAR i ŠUZA – Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli u organizaciji radionice, a posebno prof. dr. sc. Krešimiru Ćosiću i doc. dr. sc. Siniši Popoviću iz Laboratorija za interaktivne simulacijske sustave FER-a, Zlatki Markučič i Ernestu Wendlingu iz XV. gimnazije Zagreb, Magdaleni Babić iz Osnovne škole Vrbani te studentima-mentorima na radionici Marti Posavec, Barbari Lugar, Miji Matić, Roberti Ujčić, Nikoli Trstenjaku, Viktoru Mihokoviću te učeniku XV. gimnazije Luki Pavloviću. Sa strane FER-a, u organizaciji radionice sudjelovao je doc. dr. sc. Dejan Škvorc.

Ovim putem pozivamo istraživačke grupe na FER-u koje su zainteresirane za demonstraciju svojih istraživanja učenicima da se jave na dejan.skvorc@fer.hr.

U opširnijem sadržaju obavijesti nalazi se nekoliko slika s radionice.

Autor: Dejan Škvorc
Poziv na predstavljanje projekta...

Fakultet elektrotehnike i računarstva poziva na javno predstavljanje prvih rezultata projekta TeamSoc21 koje će se održati u četvrtak, 22. veljače 2018. godine, u 8.30 sati, u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Drugi dio javnog predstavljanja održat će se u Sivoj vijećnici FER-a, u 15.30 sati. U sklopu predstavljanja najavit će se i intenzivne studijske radionice TeamSoc21 2018. Molimo da svoj dolazak potvrdite na adresu e-pošte: teamsoc21@fer.hr, s naznakom dolazite li samo na jutarnji dio programa, samo na popodnevni dio programa ili na cjeloviti događaj (i ujutro i popodne). Molimo navedite i očekivani broj osoba koje će doći s Vama.

Više o projektu TeamSoc21 pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti, a detaljan program možete pogledati ovdje.

Autor: Alan Vukić

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje pod naslovom:

"Aktivno učenje i kritičko mišljenje u visokoškolskoj nastavi – ALCT"

koje će održati mr. sc. Višnja Grozdanić, viši predavač, prodekanica za studije u Veleučilištu VERN-u, u ponedjeljak, 26. veljače 2018. godine, u 18 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Vesna Kezdorf
Poziv za sudjelovanje na 16....

Pozivamo sve djelatnike i studente fakulteta da se svojim predavanjem, prezentacijom, radionicom, izložbom ili nekom drugom aktivnošću uključe u ovogodišnji, 16. po redu Festival znanosti. Festival znanosti je manifestacija koju zajednički organiziraju Tehnički muzej "Nikola Tesla" iz Zagreba, hrvatska sveučilišta i British Council, a održat će se od 16. do 21. travnja 2018. Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je "Otkrića", no, kao i prijašnjih godina, festival se bavi i svim drugim znanstvenim temama koje bi mogle biti zanimljive i poučne širokoj javnosti.

Kao i prijašnjih godina, većina aktivnosti Festivala znanosti u Zagrebu održava se u Tehničkom muzeju, prezentacije ili radionice tipično traju od 60 do 120 minuta, publika je raznolika, a sama organizacija prostora i prezentacija/radionica je slična organizaciji npr. Dana otvorenih vrata FER-a.

Pozivamo vas da osmislite popularno-znanstvenu radionicu, predavanje, izložbu ili npr. prikaz kratkog filma te predstavite široj javnosti vaš istraživački rad. 

Prijedloge aktivnosti, kao i sve upite za dodatne informacije možete poslati na suza@fer.hr.

Autor: Tomislav Jagušt
Održana "FIRST LEGO League"

U subotu, 3. 2. 2018. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva je održano državno natjecanje FIRST LEGO League u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza. Osim u Hrvatskoj, natjecanje se provodi u 88 zemalja svijeta. Na završnom turniru sudjelovalo je 14 ekipa. Svaka ekipa se sastojala od 3 do 10 članova starih između 9 i 16 godina te dvoje voditelja. Tema ovogodišnjeg natjecanja je bila "Živa voda". Na turniru su djeca morala pokazati svoje znanje i vještine u četiri kategorije: robotska igra, tehnički intervju, projekt i temeljne vrijednosti.

Nagradu za najuspješniju izvedbu robotske igre dobiva ekipa koja je osvojila najviše bodova u robotskoj igri. Svaka ekipa je odradila 3 vožnje, a gleda se najbolji ostvareni rezultat. Ove godine to je ekipa 3geared, Udruge Gradionica, Zagreb. Nagradu za dizajn robota dobiva ekipa koja je razvila, konstruirala, programirala i predstavila robota koji je čvrst i učinkovit: Veliki, Informatički klub VEL_IK / OŠ Eugena Kumičića Velika Gorica. Nagradu za najbolji projekt dobiva ekipa koja je napravila najbolje istraživanje, ponudila inovativno rješenje i održala kreativnu prezentaciju na temu čovjekovog utjecaja na vodu. Pobjednička ekipa KRIK, Robotičko-informatički klub Križ predstavila je projekt obnove i ponovnog korištenja starih napuštenih bunara u svojem mjestu. Informatički klub "NET" iz Ivanić-Grada osvojio je nagradu za temeljne vrijednosti. Ovu nagradu dobiva ekipa koja je najbolje prenijela svoj timski duh, koja je pokazala blagotvorni profesionalizam i natjecateljsku suradnju.

Tri najbolje ekipe u ukupnom poretku svih kategorija, koje su uspješno prenijele temeljne vrijednosti, dostigle odlične rezultate u robotskoj igri i ponudile inspirativna rješenja projekta i robotske izvedbe, osvojile su velike Lego pehare i pravo sudjelovanja na regionalnom turniru Adria regije u Sloveniji. To su ekipe:

  1. Brickvengers, FER, Zagreb
  2. I are robot, OŠ Ivana Cankara, Zagreb
  3. 3geared, Udruga Gradionica Zagreb

Regionalno natjecanje Adria regije održava se 10. 3. 2018. u Sloveniji. Naše najuspješnije ekipe imaju i mogućnost sudjelovanja na Europskom i svjetskom turniru u Mađarskom i SAD-u.

Sve nagrađene ekipe su osvojile poklon pakete Hrvatskih voda, a pobjednička ekipa je osvojila i novi hrvatski šestonožni robot STEMI. Svi sudionici osvojili su medalje, FER-ove loptice, te slikovnicu M. Vizner: Nova Hrvojeva zgoda: Od otpadne – čista voda!, u izdanju Hrvatskih voda.

Više informacije pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Ana Sović
FER-u odobren projekt WINDLIPS u...

U okviru natječaja HRZZ – Partnerstvo u istraživanjima, FER-u je odobren domaći znanstvenoistraživački projekt pod nazivom "Integracija vjetroelektrana u elektroenergetski sustav sa smanjenom konstantom tromosti – WINDLIPS". Koordinator projekta je prof. dr. sc. Igor Kuzle, predstojnik Zavoda za visoki napon i energetiku, a na projektu su zaposlena dva nova doktoranda: Tomislav Baškarad, mag. ing. i Josip Đaković, mag. ing. Partneri na projektu vrijednom 2,4 milijuna kuna su Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o (HOPS) i HEP – Proizvodnja d.o.o. Projekt će trajati do kraja 2020. godine. FER-u su odobrena dva od ukupno četiri odobrenih projekata u okviru natječaja HRZZ – Partnerstvo u istraživanjima. Prvi odobreni projekt u okviru tog natječaja – "Napredna integracija obnovljivih izvora – SIREN", pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Hrvoja Pandžića počeo se provoditi u prosincu 2015. godine, a traje do prosinca 2018. godine.

Više informacija o projektu pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti, a detalje možete pogledati ovdje.

Autor: Alan Vukić
Akademik Leo Budin održao webinar...

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske započelo je s nizom webinara kao jednog od oblika pripreme učitelja za provedbu kurikularne reforme. Prvi webinar pod naslovom "Ishodi učenja - zašto i kako" održala je ministrica prof. dr. sc. Blaženka Divjak 21. prosinca 2017. godine.  Drugi webinar "Upravljanje školom - promjena prema drukčijoj školi" održao je 17. siječnja 2017. godine pomoćnik ministrice gosp. Vlado Prskalo. Treći webinar pod naslovom "Računalno razmišljanje i programiranje u višim razredima osnovne škole u sklopu novog kurikuluma predmeta Informatika" održao je 22. siječnja 2018. godine akademik Leo Budin, član Povjerenstva za uvođenje Informatike kao obaveznog predmeta u osnovnoškolski odgoj i obrazovanje.

Prezentacije pripremljene za te webinare mogu se dobaviti preko mrežne stranice Ministarstva znanosti i obrazovanja:  https://mzo.hr/hr/rubrike/edukacija.

Autor: Marko Delimar
Donacija opreme poduzeća ZIGG-PRO za...

Poduzeće ZIGG-PRO d.o.o. doniralo je opemu za industrijsku automatizaciju za radna mjesta u Laboratoriju za upravljanje elektromotornim pogonima (A001, A002). ZIGG-PRO d.o.o. je zastupnik poduzeća Emerson koji je prepoznatljiv u područjima automatizacije proizvodnih i tehnoloških procesa, reguliranih elektromotornih pogona te sustava nadzora i upravljanja industrijskih postrojenja. Donirana oprema koristit će se za studentske radove i za seminare za stručnjake iz gospodarstva. Ukupna vrijednost donirane opreme iznosi oko 60.000 kn. Posebno zahvaljujemo direktoru poduzeća Goranu Grbavcu koji je prepoznao potencijal našeg Laboratorija.

Autor: Damir Sumina
Izabrana nova Uprava za mandatno...

Na 674. redovitoj sjednici Fakultetskog vijeća FER-a održanoj u srijedu, 24. siječnja 2018. godine izabrana je nova Uprava za mandatno razdoblje akademskih godina 2018./2019. i 2019./2020. Za novog dekana izabran je izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, dok su za prodekane izabrani:

  • doc. dr. sc. Mihaela Vranić za prodekanicu za nastavu,
  • izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković za prodekana za znanost te
  • izv. prof. dr. sc. Mario Vražić za prodekana za poslovanje.

Čestitamo novoizabranoj Upravi!

Autor: Alan Vukić
Održan okrugli stol ERASMUS+

FER je u petak9. veljače 2018. godine u KSET-u organizirao okrugli stol pod nazivom "Studenti o mobilnosti iz neakademskog kuta". U opuštenoj atmosferi KSET-a studenti su govorili o svim aspektima mobilnosti te problemima koje mogu očekivati studenti koji se tek spremaju za taj korak. Studenti su podijelili svoja iskustva iz programa mobilnosti Erasmus+, “Swiss - European Mobility Programme” te “Double Degree” s Politecnico di Milano.

Autor: Alan Vukić

petak26. siječnja 2018. godine, na FER-u je održano predstavljanje projekta Hrvatska stvara te ključnih partnera na projektu, svjetske volonterske mreže Code Club i Hrvatske zajednice tehničke kulture. U sklopu događaja posjetitelji su imati priliku čuti zanimljive priče o razvoju tehnoloških poduzeća. Od najbrže rastućih poduzeća u Europi, Rimac automobili i Hangar 18, doznali su kako izgleda razvoj najbržeg električnog automobila na svijetu ili kako je nastao pametni telefon NOA. Mladi poduzetnik Ivan Mrvoš ispričao je kako je nastala pametna klupa Steora koja osvaja svijet, dok je Albert Gajšak podijelio svoje doživljaje s CES-a 2018 te ispričao kako se kao srednjoškolac odlučio zakoračiti u poduzetništvo. Poduzeća Bytelab i Reaktor pokazale su mladima zanimljivosti istraživanja i razvoja te kako se od ideje dođe do konačnog proizvoda.

Više informacija o predstavljanju projekta pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Alan Vukić
FER sudjelovao u Noći muzeja 2018

petak26. siječnja 2018. godine održana je Noć muzeja, manifestacija koja se paralelno odvijala u preko stotinu hrvatskih gradova. FER je u suradnji s udrugom Retro info i partnerima treći put sudjelovao u Noći muzeja. Ove godine organizirana je interaktivna i edukativna izložba starih mehaničkih i elektroničkih računala, igraonica te druženje uz glazbu iz starih računalnih igara. Uz FER i udrugu Retro info u organizaciji ovogodišnje Noći muzeja na FER-u sudjelovali su i Bee8bitERK Ivanić-GradeSTUDENT, Klub studenata elektrotehnike – KSET te Udruga za razvoj "uradi sam" kulture – Radiona.

Autor: Alan Vukić
Novi bilateralni projekti s Kinom

U Pekingu je 13. prosinca 2017. godine održano 8. zasjedanje hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju.

Povjerenstvo je izrazilo zadovoljstvo provedbom projekata dogovorenih na 7. zasjedanju, a razmotrilo je i prijedloge projekata koji su bili prijavljeni na Natječaj za sufinanciranje zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.

U skladu s prioritetima i odredbama obiju stranaka, odobreno je 30 znanstveno-istraživačkih projekata za razdoblje 2017. - 2019. godine.

FER- u su odobrena četiri projekta:

  • "Utjecaj nepredvidivosti vjetroelektrana na pružanje pomoćnih usluga" – voditelj prof. dr. sc. Igor Kuzle, u partnerstvu s North China Electric Power University.
  • "CC-MARS: China-Croatia Collaboration on Marine Robotic Systems" – voditelj izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković, u partnerstvu s Huazhong University of Science and Technology.
  • "Fleksibilni više-energijski urbani sustavi u niskougljičnom okruženju“ – voditelj doc. dr. sc. Tomislav Capuder, u partnerstvu s Tsinghua University.
  • "Bežične senzorske mreže s primjenom u zdravstvu temeljene na prijenosu signala ljudskim tijelom" – voditeljica doc. dr. sc. Željka Lučev Vasić, u partnerstvu s Fuzhou University, College of Physics and Information Engineering.
Autor: Alan Vukić