Obavijesti

Posljednji ispraćaj prof. dr. sc....

Javljamo vam tužnu vijest da nas je napustio naš dugogodišnji profesor u miru

prof. dr. sc. Zdravko Hebel

Ispraćaj pokojnika bit će u srijedu, 16. kolovoza 2017. godine u 15.15 sati na Krematoriju.

Osmrtnicu možete pogledati ovdje.

Autor: Igor Kuzle
Predstavljen projekt ACROSS, prvi...

FER-ov projekt ACROSS - Centre of Excellence for Autonomous and Cooperative Robotic Systems, prvi hrvatski projekt koji je prihvaćen u sklopu Teaming aktivnosti Okvirnoga programa Europske unije Obzor 2020., predstavljen je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Projekt se provodi u strateškom partnerstvu s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma, Švedska i Inovacijskim centrom „Nikola Tesla" iz Zagreba.

Od ukupno 208 prijavljenih projekata na javni poziv Europske komisije prihvaćeno je 30 projekata iz 12 država za financiranje prve faze, koja se odnosi na izradu poslovnih planova centara izvrsnosti. Projekt ACROSS jedini je prihvaćeni projekt u prvoj fazi Teaminga iz Hrvatske.

Autor: Ana Filipović
Natječaj za upis polaznika...

Fakultet elektrotehnike i računarstva raspisuje natječaj za upis studenata na Poslijediplomski doktorski studij FER-a za stjecanje akademskoga stupnja doktora/doktorice znanosti (6 semestara, prvi upisni rok u ak. god. 2017./2018.) iz područja tehničkih znanosti, znanstvenih polja Elektrotehnika i Računarstvo.

Studenti mogu upisati studij u trajanju od 3 godine (studij u punom radnom vremenu) ili studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina (studij s dijelom radnoga vremena).

Broj slobodnih mjesta: 60 ukupno.

Studenti doktorskoga studija plaćaju školarinu u iznosu od 60.000,00 kuna, a plaća se u ratama od 10.000,00 kn po semestru. Nastava započinje u studenome 2017. godine.

Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, svakoga radnoga dana u vremenu od 9 do 13 sati, od objave natječaja do zaključno 1. rujna 2017. godine.

Razgovor s pristupnicima obvezni je dio upisnoga postupka, a održat će se od 6. do 8 rujna 2017. godine u vremenu od 9 do 15 sati na FER-u. O terminu razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Detaljnije obavijesti mogu se dobiti na telefon (01) 6129 920 ili e-mail: doktorski.studij@fer.hr kod gospođe Mirjane Grubiša ili gospođe Smiljanke Turkalj, a informacije o poslijediplomskom doktorskom studiju mogu se pogledati na http://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij.

Autor: Ana Filipović

Raspisan je Natječaj za upis studenata na Poslijediplomski specijalistički studij INFORMACIJSKA SIGURNOST za stjecanje akademskog stupnja sveučilišni specijalist informacijske sigurnosti.

Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3, svakog radnog dana od 9 do 13 sati, od 12. lipnja do 28. srpnja 2017. godine te od 4. rujna do zaključno 29. rujna 2017. godine.

Detaljnije obavijesti mogu se pogledati na adresi: http://www.fer.unizg.hr/infosig

ili na telefon (01) 6129 920 kod gospođe Mirjane Grubiša ili gospođe Smiljanke Turkalj.
Prijavni obrazac dostupan je na internetskim stranicama specijalističkog studija na gornjoj adresi, unutar izbornika Obrasci i upute.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Boris Vrdoljak
Posljednji ispraćaj Julijane...

Svima koji su je poznavali, voljeli i poštovali, a posebno brojnim generacijama studenata našeg fakulteta, javljamo tužnu vijest da nas je zauvijek napustila naša dugogodišnja djelatnica u miru

izv. prof. dr. sc. Julijana Divković-Pukšec

Ispraćaj drage nam pokojnice bit će u srijedu, 9. kolovoza 2017. godine u 12.30 sati na Mirogoju.

Autor: Adrijan Barić
Poziv na radionicu: "Cooperative...

Projekt UKF "Cooperative cloud based simultaneous localization and mapping in dynamic environments (cloudSLAM)" te znanstveni centar izvrsnosti istraživačka jedinica ACROSS organizira međunarodnu znanstvenu radionicu

„International Workshop on Cooperative Dynamic Simultaneous Localization and Mapping“

Radionica će se održati u utorak, 19. rujna 2017. godine u 9.00 sati, Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).

Tehnički program radionice sadrži pozvana predavanja koja će održati renomirani međunarodni i domaći znanstvenici iz područja simultane lokalizacije i mapiranja (SLAM) i detekcije i praćenja gibajućih objekata (DATMO). Istraživačka aktivnost projekta cloudSLAM bit će prezentirana kroz poster sekcije i eksperimentalne demonstracije.

Više detalja o radionici i pozvanim predavanjima mogu se naći na stranici radionice.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane istraživače i doktorske studente, uz obaveznu prethodnu registraciju, najkasnije do ponedjeljka, 11. rujna 2017.

Raspored izlaganja na radionici objavljen je u nastavku vijesti.

Autor: Marija Seder

Za srpanjski upisni rok za upis na diplomske studije FER-a u akademskoj godini 2017./2018. okončan je razredbeni postupak i formirana je lista pristupnika koji su ostvarili pravo upisa.

Pravo upisa je ostvarilo 348 pristupnika dok 13 kandidata, koji su predali prijave, nisu ostvarili pravo upisa.

Popis pristupnika koji su ostvarili pravo upisa nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Lukina

Nakon dva kruga prijava odabrana su četiri nova tima za drugu generaciju programa SPOCK. Njihovi proizvodi pokrivaju niz područja od medicine, financija, hackathona do sustava za razmjenu podataka.

Pred njima je deset mjeseci rada na razvoju proizvoda, radionice, natjecanja, predavanja i ponešto zabave, a timovi su se već smjestili u prostor na FER-u koji je posebno osiguran za njih.

Više informacija o odabranim timovima pročitajte u nastavku obavijesti i na stranicama SPOCK-a.

Autor: Iva Gospodnetić
Posjet ministrice vanjskih poslova...

U ponedjeljak, 10. 7. 2017. Fakultet elektrotehnike i računarstva je posjetila ministrica vanjskih poslova Australije Julie Bishop. Tom prilikom organizirano je predstavljanje radova djece i mladih polaznika radionica Hrvatskog robotičkog saveza, ekipe koje će Hrvatsku predstavljati na svjetskim robotičkim natjecanjima Robocup Junior u Japanu i FIRST Global Challenge u Washington D.C., SAD, te hrvatskog edukativnog robota STEMI-ja. Nakon demonstracije robota, okupljenima se obratio dekan FER-a, prof. dr. sc. Mislav Grgić, ministrica znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženka Divjak te ministrica vanjskih poslova Australije, Julie Bishop. Vezu između robota, fizike i astronomije okupljenima je na popularno-znanstveni način prezentirala dr. sc. Jacinta Delhaize, poslijedoktorandica na PMF-u, podrijetlom iz Australije. Među prisutnima nalazili su se i prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, dekanica PMF-a, prodekani FER-a (prof. dr. sc. Marko Delimar, prof. dr. sc. Gordan Gledec, prof. dr. sc. Mario Vražić), Elizabeth Petrovic, australska veleposlanica u Hrvatskoj i dr. sc. Damir Kušen, hrvatski veleposlanik u Australiji.

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Ana Sović

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na radionicu 6th Croatian Computer Vision Workshop koja će biti održana 26. rujna 2017. na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu. Organizatori godišnje radionice su Centar za računalni vid Sveučilišta u Zagrebu i FESB, a pokrovitelj skupa je Akademija tehničkih znanosti Hrvatske i Hrvatska sekcija IEEE te tri odjela Sekcije. 

Svrha godišnje radionice je okupljanje svih koji se bave istraživanjem i razvojem u području računalnog vida iz akademske zajednice i gospodarstva u Hrvatskoj te razmjena informacija o trenutnim aktivnostima i rezultatima. Rok za slanje radova je 20. srpnja. Upute za autore i druge informacije možete pronaći na web stranicama radionice. 

Autor: Sven Lončarić
Uspjeh dvojice mladih hrvatskih...

Dvojica mladih hrvatskih fizičara, Marko Sossich, asistent u Zavodu za primijenjenu fiziku FER-a, i Petar Pavlović, znanstveni novak na Sveučilištu u Hamburgu i bivši vanjski suradnik u ZPF-u, objavili su članak "Ciklička kozmologija u modificiranoj gravitaciji" u prestižnom znanstvenom časopisu Physical Review D u kojemu propituju mogućnost novog kozmološkog modela svemira koji bi bio alternativa uvriježenom modelu Velikog praska.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Sanda Pleslić