Obavijesti

Studenti FER-ovog Laboratorija za analizu teksta i inženjerstvo znanja (TakeLab) i ove su godine sudjelovali na poznatome međunarodnom natjecanju SemEval-2017, natječući se u četiri izazovna zadatka iz područja primjene strojnog učenja u semantičkoj analizi prirodnog jezika. TakeLab-ovi studenti ove su godine među 10 prijavljenih natjecatelja osvojili visoko drugo mjesto u zadatku predviđanja humora u tvitovima, dok su između 16 prijavljenih natjecatelja osvojili treće mjesto u zadatku prepoznavanja sentimenta u tvitovima.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Jan Šnajder

Raspisan je Natječaj za upis studenata na Poslijediplomski specijalistički studij INFORMACIJSKA SIGURNOST za stjecanje akademskog stupnja sveučilišni specijalist informacijske sigurnosti.

Prijave se primaju u pisarnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3, svakog radnog dana od 9 do 13 sati, od 12. lipnja do 28. srpnja 2017. godine te od 4. rujna do zaključno 29. rujna 2017. godine.

Detaljnije obavijesti mogu se pogledati na adresi: http://www.fer.unizg.hr/infosig

ili na telefon (01) 6129 920 kod gospođe Mirjane Grubiša ili gospođe Smiljanke Turkalj.
Prijavni obrazac dostupan je na internetskim stranicama specijalističkog studija na gornjoj adresi, unutar izbornika Obrasci i upute.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Boris Vrdoljak
Poziv na predavanje: Face...

Odjel za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE u suradnji s HRZZ projektom "Zaštita privatnosti deidentifikacijom u nadzornim sustavima" pozivaju Vas na predavanje

"Face deidentification with generative deep networks",

koje će održati prof. dr. sc. Vitomir Štruc, s Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, u petak, 29. rujna 2017. godine, u 12.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predavanje je na engleskom jeziku, predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta, otvoreno je za sve zainteresirane te se posebno pozivaju studenti.

Više o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem  sadržaju obavijesti.

Autor: Danko Ivošević

Dragi studenti FER-a,

obraćam vam se u ime Akademskog muškog zbora FER-a te vas želim ukratko upoznati sa Zborom,  uspjesima koje smo postigli i pozvati vas da nam se pridružite.

Akademski muški zbor FER-a osnovan je u siječnju 2016. godine. Zbor u svome repertoaru stavlja naglasak na klasičnu zborsku literaturu, prije svega hrvatskih skladatelja, od romanike do suvremene glazbe, kao i klapske te skladbe suvremenog ili popularnog višeglasja.

Zbor trenutačno ima 46 članova, a čine ga bivši i sadašnji studenti i djelatnici FER-a te prijatelji i podupiratelji FER-a. Umjetnički voditelj Zbora je maestro Josip degl' Ivellio, jedan od ponajboljih i najaktivnijih dirigenata u Hrvatskoj, ako ne i šire.

Zbor je do danas održao preko 30 nastupa u domovini i inozemstvu. Nastupili smo u HNK, Hrvatskom glazbenom zavodu, KD Vatroslav Lisinski, na nekoliko fakulteta Sveučilišta u Zagrebu itd. Održali smo turneje diljem domovine: Glina, Pitomača, Samobor, Hrvatska Kostajnica. Prošle sezone sudjelovali smo na dvije vrlo uspješne međunarodne turneje u Italiji i Sloveniji. U Rimu smo održali nekoliko koncerata na veličanstvenim mjestima. Prošlogodišnju sezonu zaključili smo osvojenom zlatnom plaketom na 8. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja".

Zbor je satkan od različitih pojedinaca koji zajedno čine harmoniju. Svi članovi Zbora puno su više od pjevača - mi smo velika obitelj koja stoji uz svakog od nas.

Ako želite postati članom Akademskog muškog zbora FER-a, pozivamo Vas da nam se pridružite na našim probama koje se održavaju utorkom u 17.00 sati i petkom u 17.30 sati, u dvorani B5. Zbog novog koncerta u Rimu (za 10-ak dana) na kojem sudjeluje naš maestro, raspored sljedećih dviju proba malo je izmijenjen:

  • utorak, 26. rujna u 17.00 sati, dvorana B5;
  • petak, 6. listopada u 17.30 sati, dvorana B5.

Slobodno dođite u jednom od ovih dvaju termina i javite se na početku probe našem maestru.

"Ne dopustite da vas strah od nepoznatog spriječi da pjevate s nama!"

Neke od naših nastupa možete pogledati na YouTube stranici: https://www.youtube.com/akmuzfer, a sve informacije vezane uz Zbor možete pronaći na službenim web-stranicama: http://akmuz.fer.hr

 

S poštovanjem,

Prof. dr. sc. Mislav Grgić

Prefekt Akademskog muškog zbora FER-a

Autor: Karlo Knežević

Počinju prijave poduzeća za drugi Career Speed Dating, jedinstveni spoj razgovora za posao i speed datinga koji je nastao suradnjom Centra karijera FER-a i eSTUDENTa. Career Speed Dating održat će se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u četvrtak, 14. prosinca 2017. godine. Prijave zainteresiranih poduzeća traju do 6. listopada 2017. godine na službenoj stranici događanja: http://careerdate.fer.hr/prijava-poduzeca/.

Više informacija o događanju pročitajte u nastavku obavijesti i na stranici događanja.

Autor: Iva Gospodnetić
Komemoracije za prof. dr. sc....

Komemoracije u čast prof. dr. sc. Julijane Divković-Pukšec i prof. dr. sc. Zdravka Hebela održat će se u srijedu, 20. rujna 2017. godine u 12.15 sati (prije Fakultetskog vijeća) u dvorani D1.

Autor: Ana Filipović
RADDAR upisi

Kreću upisi u RADDAR radionice iz matematike i programiranja za učenike 5. do 8. razreda. RADDAR program FER organizira već petu godinu zajedno s XV. gimnazijom te uz pomoć udruge Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić i Hrvatskog matematičkog društva.

Radionice se održavaju jednom tjedno od 16. 10. 2017. u poslijepodnevnim satima u prostorijama XV. gimnazije, a posjeti laboratorijima FER-a održavat će se subotom. Uvodni sastanak za nove polaznike održat će se 4. 10. 2017. u 19 sati u XV. gimnaziji.  Raspored održavanja radionica bit će objavljen na webu XV. gimnazije najkasnije do 13. 10. 2017.

Upisnice i dodatne informacije pogledajte na webu XV. gimnazije (www.mioc.hr).

Autor: Vesna Županović

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

CENTAR ZA POSLIJEDIPLOMSKE STUDIJE

raspisuje

NATJEČAJ

za upis na

Sveučilišni interdisciplinarni specijalistički studij

 "Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija"

u ak. god. 2017./2018.

za stjecanje akademskog naziva sveučilišni specijalist regulacije tržišta elektroničkih komunikacija.

Više informacija o natječaju pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Gordan Ježić
Posjet ministrice vanjskih poslova...

U ponedjeljak, 10. 7. 2017. Fakultet elektrotehnike i računarstva je posjetila ministrica vanjskih poslova Australije Julie Bishop. Tom prilikom organizirano je predstavljanje radova djece i mladih polaznika radionica Hrvatskog robotičkog saveza, ekipe koje će Hrvatsku predstavljati na svjetskim robotičkim natjecanjima Robocup Junior u Japanu i FIRST Global Challenge u Washington D.C., SAD, te hrvatskog edukativnog robota STEMI-ja. Nakon demonstracije robota, okupljenima se obratio dekan FER-a, prof. dr. sc. Mislav Grgić, ministrica znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženka Divjak te ministrica vanjskih poslova Australije, Julie Bishop. Vezu između robota, fizike i astronomije okupljenima je na popularno-znanstveni način prezentirala dr. sc. Jacinta Delhaize, poslijedoktorandica na PMF-u, podrijetlom iz Australije. Među prisutnima nalazili su se i prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, dekanica PMF-a, prodekani FER-a (prof. dr. sc. Marko Delimar, prof. dr. sc. Gordan Gledec, prof. dr. sc. Mario Vražić), Elizabeth Petrovic, australska veleposlanica u Hrvatskoj i dr. sc. Damir Kušen, hrvatski veleposlanik u Australiji.

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Ana Sović

Obrana završnog specijalističkog rada Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija Mladena Labure, dipl. ing. pod naslovom:

"Regulatorni  okvir  elektroničke  komunikacijske infrastrukture i mreže",

održat će se u četvrtak, 5. listopada  2017. godine, u 11.00 sati, u sobi C8-22 na Zavodu za telekomunikacije (zgrada C, VIII. kat).

 

Autor: Smiljanka Turkalj

Josip Vuković, mag. ing. brani doktorski rad pod naslovom:

"Proširenje područja rada sustava nadopune satelitske navigacije
lokalno prilagođenim modelom ionosfere"

Obrana doktorskoga rada održat će se u petak, 29. rujna 2017. godine, u 11.00 sati na Zavodu za radiokomunikacije (zgrada C, XII. kat).

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Josip Ćesić, mag. ing. brani doktorski rad pod naslovom:

"Multiple moving objects tracking based on random finite sets and Lie groups"
(Praćenje više gibajućih objekata zasnovano na slučajnim konačnim skupovima i Lievim grupama)

Obrana doktorskoga rada održat će se u petak, 29. rujna 2017. godine, u 15.00 sati, u Sivoj vijećnici (zgrada D, prizemno).

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Obrana završnog specijalističkog rada Informacijska sigurnost Čedomira Radojevića, dipl. ing. pod naslovom:

"Analiza sigurnosnih alata u lokalnoj mreži i mreži šireg područja",

održat će se u srijedu, 4. listopada 2017. godine, u 13.00 sati, u dvorani D259 na Zavodu za primijenjeno računarstvo (zgrada D, II. kat).

Autor: Smiljanka Turkalj

Obrana završnog specijalističkog rada Željeznički elektrotehnički sustavi Davora Cvrtaka, dipl. ing. pod naslovom:

"Zaštita signalno-sigurnosnih uređaja od atmosferskih utjecaja",

održat će se u srijedu, 27. rujna 2017. godine, u 11.00 sati, u sobi 207 Zavoda za visoki napon i energetiku (zgrada D, II. kat, knjižnica).

Autor: Smiljanka Turkalj

Obrana završnog specijalističkog rada Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija Dragice Flam, dipl. iur. pod naslovom:

"Liberalizacija željezničkog putničkog prijevoza",

održat će se u četvrtak, 5. listopada 2017. godine, u 10.00 sati na Zavodu za telekomunikacije, u sobi C8-22 (zgrada C, VIII. kat).

Autor: Smiljanka Turkalj