Obavijesti

Fotografije sa svečanih promocija...

U subotu, 28. listopada 2017. godine u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" održane su svečane promocije pristupnika koji su završili diplomski studij u srpnju i rujnu 2017. godine. Ukupno je promovirano 383 magistara inženjera.

Fotografije sa svečanih promocija možete preuzeti u nastavku:

Autor: Petra Lukina

Svečane promocije kandidata koji su završili preddiplomski studij u u akademskoj godini 2016./2017. održat će se u subotu, 2. prosinca 2017. godine u 9.00, 11.00, 13.00 i 15.00 sati u dvoranama D1 i D2.

Generalna proba bit će 1 sat prije održavanja promocije. Kandidati trebaju doći ispred dvorana D1 i D2. Molimo kandidate da ne kasne!

Popisi kandidata po promocijama objavljeni su u nastavku ove obavijesti.

Napomena:
Kandidati koji nisu u mogućnosti pristupiti svečanoj promociji nisu dužni prijaviti svoj nedolazak. Svoju diplomu, dopunsku ispravu o studiju te ostalu dokumentaciju moći će osobno preuzeti u Studentskoj službi u uredovno vrijeme uz predočenje identifikacijskog dokumenta već od ponedjeljka, 4. prosinca 2017. godine.

Autor: Petra Lukina
Dan otvorenih vrata Fakulteta...

FER i ove godine otvara svoja vrata! Posjetite nas na Danu otvorenih vrata, u subotu 25. studenoga 2017 od 10.00 do 16.00 sati u prostorijama Fakulteta. Događaj iz godine u godine privlači sve više maturanata i srednjoškolaca pred kojima je važna životna odluka – izbor fakulteta. Fakultet otvara vrata i njihovim roditeljima, nastavnicima, učenicima osnovnih škola te svima koji žele saznati nešto više o Fakultetu. Posjetitelji će se moći upoznati sa studijskim programima Fakulteta, njegovim laboratorijima te s nizom znanstvenih istraživanja i projekata. Uz to, moći će sudjelovati u raznim pokusima te vidjeti izume i moderne tehnološke uređaje koje su osmislili i razvili djelatnici i studenti Fakulteta u posljednjih nekoliko godina. Predstavnici studentskih udruga i klubova pružit će budućim brucošima informacije o studentskim usavršavanjima, razmjenama i praksama, te o sudjelovanju u sportskim natjecanjima, izletima i studentskom životu. Nastavnici, studenti i stručno osoblje Fakulteta bit će na raspolaganju tijekom cijelog dana svim posjetiteljima.

Pozivamo sve zainteresirane da posjete Dan otvorenih vrata FER-a i upoznaju se sa svim zanimljivostima i inovacijama koje elektrotehnika i računarstvo nude, a maturante i učenike srednjih škola da upoznaju svoj budući fakultet i nastavnike.

Autor: Alan Vukić

Odjel za industrijske primjene i Odjel za elektroenergetiku Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje:

"Suvremene tendencije u projektiranju i gradnji izmjeničnih električnih strojeva"

koje će održati Vlado Ostović, profesor sa sveučilišta University of Applied Sciences Saarbrücken, Njemačka i Universitè de Metz, Francuska, u četvrtak, 23. 11. 2017. godine, u 11 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb. Predavanje je na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta.

Više o predavanju i o predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Vinko Lešić
FER-ov predmet uvršten u "Hall...

Na 30. konferenciji o obrazovanju u programskom inženjerstvu, IEEE Conference on Software Engineering Education and Training (CSEE&T), održanoj u Savannah, Georgia, SAD, od 7. do 9. studenoga 2017. godine, FER-ov predmet Distributed Software Development (DSD) uvršten je u "Hall of Fame" obrazovanja u programskom inženjerstvu čija je svrha predstaviti najuspješnije svjetske studijske programe i predmete iz ovoga područja, kao primjer ostalima. 
DSD zajedno ostvaruju FER, Mälardalen University (Švedska) i Politecnico di Milano (Italija), kao raspodijeljeni predmet odvija se već 15 godina, a izvode ga nastavnici s FER-a doc. dr. sc. Igor Čavrak, doc. dr. sc. Ivana Bosnić i prof. dr. sc. Mario Žagar.
Uz FER, koji je ovo priznanje dobio za predmet, u "Hall of Fame" ušlo je probrano društvo koje je nominiralo svoje studijske programe: Carnegie Mellon University, Rochester Institute of Technology te University of Ottawa.

Autor: Ana Filipović
Zapalite iskru između vas i...

Otvorene su prijave studenata za Career Speed Dating, spoj razgovora za posao i speed datea koji će se održati 14. prosinca 2017. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ovaj događaj zajednički organiziraju Centar karijera FER-a i eSTUDENT.

Career Speed Dating je namijenjen studentima tehničkih i STEM usmjerenih fakulteta te veleučilišta. Studenti i nedavno magistrirali mogu svoje sudjelovanje prijaviti do 1. prosinca 2017. na adresi https://careerdate.fer.hr/prijava/. Broj mjesta je ograničen i vrijeme prijave će se uzimati u obzir pa se isplati biti brz.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti ili na internetskoj i Facebook stranici Career Speed Datinga.

Autor: Iva Gospodnetić

Zavod za telekomunikacije i Odjel za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

"Data Plane programmability: the next step in Software Defined Networking"

koje će održati Prof. Giuseppe Bianchi iz University of Roma Tor Vergata, Italija, u srijedu, 22. 11. 2017. godine, u 15.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb.

Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Mario Kušek
Doc. dr. sc. Tomislav Capuder...

Docent FER-a dr. sc. Tomislav Capuder jedan je od 13 nagrađenih znanstvenika na svečanoj dodjeli nagrada najboljim mladim znanstvenicima u dunavskoj regiji za 2017. godinu - Danubius Young Scientist Award. Dodjela je održana u sklopu trodnevne Dunavske rektorske konferencije na Sveučilištu u Zagrebu pod predsjedanjem rektora zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Damira Borasa. Ova prestižna nagrada okuplja 70 sveučilišta iz 14 zemalja dunavske regije. Doc. dr. sc. Tomislav Capuder djelatnik je Zavoda za visoki napon i energetiku, a odabran je za najboljega mladoga znanstvenika iz Hrvatske na temelju doprinosa u istraživanjima i implementaciji naprednih rješenja u području energetike s posebnim naglaskom na održiva niskougljična rješenja. Uz veliki broj visoko citiranih znanstvenih radova, posebno se ističe projekt 3Smart (Smart Buildings - Smart Grid - Smart City), na kojem je FER voditelj međunarodnog tima.

Više informacija o svečanoj dodjeli pročitajte ovdje.

Autor: Alan Vukić
Eclipse DemoCamp na FER-u

Eclipse DemoCamp održat će se 22. 11. 2017. godine, u 17.00 sati, u Sivoj vijećnici.

Eclipse DemoCampovi su zamišljeni da se praktično pokaže korištenje Eclipseovih tehnologija uz pitanja i raspravu unutar 30 minuta. Na ovom DemoCampu bit će 6 predavanja od kojih će jedno održati član Eclipse Fundationa Philippe Krief. Na kraju DemoCampa bit će vremena za razgovor i druženje uz pizzu i piće.

Posebno pozivamo studente da se pridruže ovom događaju.

Više informacija možete pročitati ovdje.

Autor: Mario Kušek

Na 40. međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber, koji se od 7. do 12. studenoga 2017. održava na Zagrebačkom velesajmu, bit će predstavljena nova knjiga "Računalno razmišljanje i programiranje u Pythonu" u izdanju nakladničke kuće Element. Knjiga je osmišljena kao priručnik za nastavnike informatike u osuvremenjenom programu gdje značajno mjesto dobiva područje računalnog razmišljanja i programiranja. Autori knjige su akademik Leo Budin i Dejan Škvorc s FER-a te četvero srednjoškolskih i osnovnoškolskih profesora informatike: Predrag Brođanac, Zlatka Markučič, Smiljana Perić i Magdalena Babić. Predstavljanje knjige održat će se u subotu, 11. studenoga 2017. godine, u 17.30 sati, u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma.

Autor: Dejan Škvorc
Doktorskom studiju FER-a dodijeljena...

Na svečanosti održanoj u srijedu, 8. studenoga 2017. godine u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek u nazočnosti rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa uručila je oznaku visoke razine kvalitete FER-ovom doktorskom studiju Elektrotehnika i računarstvo. Oznaku visoke razine kvalitete doktorskog studija preuzeo je dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić.

Osim FER-a, oznaku visoke kvalitete dobili su sa Sveučilišta u Zagrebu i Doktorski studij Farmaceutsko-biokemijske znanosti Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta te Doktorski studij Veterinarske znanosti Veterinarskoga fakulteta.

U obrazloženju priznanja, uz dugu povijest FER-a navode se kao prednosti istaknute bogate istraživačke referencije, financiranje, snažni međunarodni programi i veliki broj projekata u sklopu programa istraživačkog Obzor 2020. Posebno je istaknuta povezanost fakulteta s gospodarstvom te dobri istraživački laboratoriji i oprema. Istraživačke teme doktoranada usklađene su s međunarodnim trendovima, a fakultet aktivno i organizirano radi na privlačenju studenata za doktorski studij.

Autor: Alan Vukić
LAPOST osvojio zlatnu medalju na...

Proizvod FER-ovog Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LAPOST-a), aPad, osvojio je zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi inovacija IENA 2017 održanoj od 2. do 5. studenoga 2017. godine u njemačkom gradu Nürnbergu. Na jednoj od najpoznatijih međunarodnih izložbi inovacija u konkurenciji više od 800 inovacija iz 31 zemlje svijeta, hrvatski inovatori osvojili su devet medalja. FER-ov laboratorij LAPOST osvojio je zlatnu medalja za svoj proizvod aPad u konkurenciji Sveučilišta, Fakulteta i Institucija. Nagradu je preuzeo djelatnik LAPOST-a mag. ing. Matej Celega.

Autor: Alan Vukić

U sklopu svečanosti obilježavanja Dana Sveučilišta održane 3. studenoga 2017. godine, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras uručio je prof. dr. sc. Mislavu Grgiću Nagradu "Fran Bošnjaković", najvišu nagradu Sveučilišta u Zagrebu u području tehničkih znanosti.

Od 1994. godine nagrada se dodjeljuje istaknutim stručnjacima za postignute znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke, prijenos znanja te odgoj mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti.

U opširnijem sadržaju obavijesti pogledajte popis dosadašnjih dobitnika Nagrade.

Autor: Alan Vukić
Posjet učenika Laboratoriju za visoki...

U okviru programa RADDAR, 112 učenika i 9 njihovih voditelja, u subotu, 28. listopada 2017. godine, posjetilo je Laboratorij za visoki napon i prisustvovalo je prezentaciji Sustava za lociranje munja. Prof. dr. sc. Ivo Uglešić i izv. prof. dr. sc. Viktor Milardić održali su prezentaciju, pokazali pokuse i odgovarali na brojna učenička pitanja! Nakon posjeta laboratoriju, održana je i matematička radionica.

Autor: Vesna Županović

Hrvatska sekcija IEEE, Odjel za električne krugove i sustave (CAS) i zajednički odjel za elektroničke elemente/poluvodičke integrirane sklopove (ED/SSC) pozivaju vas na predavanje

"Time-based integrated sensor interfaces"

koje će održati Prof. Georges Gielen (KU Leuven) u petak, 1. prosinca 2017. godine, u 10.15 sati, u Sivoj vijećnici.

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Adrijan Barić
Skup Science-Meets-Government u Zagrebu

U utorak, 24. 10. 2017. u organizaciji Veleposlanstva Australije, a pod pokroviteljstvom australske vlade, održan je prvi skup Science-Meets-Government u Hrvatskoj koji se već 18 godina u punom većem opsegu uspješno održava u Australiji. Na događaju je sudjelovalo 7 znanstvenika: Ana Sunčana Smith (RBI), Ana Sović Kržić (FER), Tomislav Burić (FER), Josip Stipčević (PMF), Hrvoje Buljan (PMF), Fabio Faraguna (predsjednik MLAZ-a) i Saša Ceci (RBI) te 5 političara: Marija Puh, Bojan Glavašević, Josip Hrgović, Staša Skenzić i Tomislav Sokol, radi boljeg upoznavanja i rasprave oko aktualnih problema u hrvatskoj znanosti (financiranje istraživanja, odlazak mladih znanstvenika i sl.), a s ciljem nalaženja zajedničkog jezika i odgovarajućih rješenja. Među 7 znanstvenika sudjelovalo je dvoje zaposlenika FER-a: doc. dr. sc. Ana Sović Kržić i doc. dr. sc. Tomislav Burić. Skup se održao u rezidenciji australske veleposlanice Ms. Elizabeth Petrovic, a moderirali su ga: dr. sc. Jacinta Delhaize, poslijedoktorandica iz Australije na PMF-u te dr. sc. Chris Smith s Cambridge sveučilišta. U večernjim satima je održan i prijem za istraživače u rezidenciji veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Mr. Peter Clementsa. Oba događaja su bila u sklopu višednevnog programa "Naked Scientist in Croatia" s ciljem popularizacije i predstavljanja znanosti široj publici.

Autor: Ana Sović
Treći put zaredom FER najbolji na...

Na svečanoj dodjeli nagrada najboljim sportskim ekipama u ak. god. 2016/2017. studenti FER-a proglašeni su po treći put zaredom najboljima na Sveučilištu. 24. listopada 2017. Ured za sport Sveučilišta u Zagrebu uručio je svečanu nagradu i posebno priznanje za doprinos akademskom sportu dekanu FER-a Mislavu Grgiću. FER je prvu nagradu zaslužio zbog velikog doprinosa razvoju sveučilišnog sporta i stavljanja na raspolaganje svojih sportskih objekata za potrebe održavanja sveučilišnih prvenstava. FER je već treću godinu zaredom najuspješniji fakultet u ukupnom poretku, tako da je veliki pehar namijenjen najboljem fakultetu prešao u trajno vlasništvo. Pehar su preuzeli dekan Mislav Grgić, prof. Nera Žigić i prof. Vitomir Blagojević.

Autor: Alan Vukić

Novi broj časopisa CIT. Journal of Computing and Information Technology objavljen je 24. listopada 2017. godine. Ovaj broj donosi pet radova iz područja analize stabilnosti u umreženim sustavima, interoperabilnosti podataka u semantičkom Webu, obrade upita u XML dokumentima i primjene strojnog učenja u medicini.

Članci trinaest autora iz Indije, Kine i Maroka prihvaćeni su u recenzijskom postupku.

Više informacija o časopisu, kao i puni tekst članaka, dostupno je na stranicama časopisa CIT.

Autor: Vlado Glavinić
FER-ova inovacija "3D System for...

FER je na 15. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2017 predstavljala inovacija "3D System for Detection of the Spinal Deformity", koja je i osvojila zlatnu medalju.

Inovacija je jedan od rezultata istraživanja na HRZZ-ovom projektu "A low-cost automated system to measure the three-dimensional shape of trunk surface", a djelo je istraživača FER-ovog SHARK laba doktorandice Matee Đonlić, doc. dr. sc. Tomislava Petkovića, izv. prof. dr. sc. Tomislava Pribanića te doc. dr. sc. Stanislava Peharca s Poliklinike za fizikalnu rehabilitaciju i medicinu Peharec, iz Pule.

Autor: Ana Filipović

Akademski muški zbora FER-a trenutačno ima 46 članova, a čine ga bivši i sadašnji studenti i djelatnici FER-a te prijatelji i podupiratelji FER-a. Umjetnički voditelj Zbora je maestro Josip degl' Ivellio, jedan od ponajboljih i najaktivnijih dirigenata u Hrvatskoj, ako ne i šire.

Ako želite postati članom Akademskog muškog zbora FER-a, pozivamo Vas da nam se pridružite na našim probama koje se održavaju utorkom u 17.00 sati i petkom u 17.30 sati, u dvorani B5.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Karlo Knežević

Pristupnik mr. sc. Josip Nađ, dipl. ing. brani doktorski rad:

"Unaprjeđenje procesa poslovnoga odlučivanja primjenom analitičkoga modela transformatora
u softveru za planiranje resursa"

Obrana doktorskoga rada održati će se u četvrtak, 23. studenoga 2017. godine, u 14.00 sati, na Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju (zgrada C, V. kat).

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Pristupnik Tomislav Haus, mag. ing. brani doktorski rad pod naslovom:

"Upravljanje bespilotnom višerotorskom letjelicom zasnovano na konceptu pomičnih masa"
("Control of multirotor unmanned aerial vehicle based on moving mass concept")

Obrana doktorskoga rada održati će se u četvrtak, 23. studenog 2017. godine, u 14.00 sati, u dvorani TCR-a, zgrada A, prizemno).

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Pristupnik Nikola Hure, mag. ing. brani doktorski rad pod naslovom:

"Upravljanje vjetroagregatom zasnovano na teoriji skupova"
("Set-theoretic control of a wind turbine")

Obrana doktorskoga rada održati će se u četvrtak, 23. studenog 2017. godine, u 14.00 sati, u Sivoj vijećnici (zgrada D, prizemno).

Autor: Đurđica Tomić Peruško

Obrana završnog specijalističkog rada Željeznički elektrotehnički sustavi Krešimira Čivraga, dipl. ing. pod naslovom:

"Projektiranje pružne telefonije putem svjetlovodnih kabela"

održat će se u srijedu, 22. studenoga 2017. godine, u 10.00 sati na Zavodu za radiokomunikacije (zgrada C, XII. kat).

Autor: Smiljanka Turkalj