Obavijesti

Dana 23. i 24. svibnja 2018. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva po trinaesti put održava se Job Fair na kojem će studenti imati priliku razgovarati s potencijalnim poslodavcima.

Najveći sajam poslova u Hrvatskoj ugostit će preko 100 poduzeća iz 15 različitih grana ICT-a i elektrotehničke industrije, a osim na štandovima, posjetitelji će o trenutnoj i budućoj ponudi poslova i praksi moći saznati i na predavanjima. Novost ovogodišnjeg Job Faira je mogućnost sudjelovanja na radionicama koje će se održavati u sklopu sajma.

Više o Job Fairu pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti. 

Autor: Alan Vukić
Nastavak istraživanja interakcije...

FER je koordinator novog projekta ADRIATIC, dobivenog u okviru natječaja Office of Naval Research. U projektu će se istraživati nove metode komunikacije ronilaca i robota. Koordinirator projekta je izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković, a partner na projektu vrijednom nešto više od pet milijuna kuna je University of Auckland iz Novog Zelanda.

Glavni istraživač na projektu ADRIATIC, dr. sc. Đula Nađ objašnjava čime se projekt bavi: “U projektu će se nastaviti istraživanje podvodne interakcije robota i ronioca. Projekt će razviti poboljšanog robota za testiranje na temelju lekcija naučenih iz projekta CADDY. Na vozilu će se testirati poboljšanja u algoritmima za praćenje i vođenje, nova, inteligentnija obrada sonarskog signala za otrkivanje i prepoznavanje ronioca pod vodom korištenjem strojnog učenja. Potpuno su novi dio inteligentne rukavice koje detektiraju pomake ruke i prepoznaju geste ronioca uz pomoć senzora ugrađenih u rukavicu. Ta rukavica će se koristiti za upravljanje i komandiranje vozila slično kako se koristilo vizualno prepoznavanje gesti u projektu CADDY.

Koordinator projekta izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković opisuje kako je došlo do suradnje s Novozelanđanima: “Office of Naval Research prepoznao je smjer istraživanja u kojem želimo ići te su nas spojili s partnerima u Novom Zelandu čiji je osnovni smjer istraživanja wearable sensors. Odmah smo shvatili da je ovo vrhunska prilika za napraviti nešto inovativno u podvodnom okruženju.”

 

 

Autor: Alan Vukić

Na premijernom izdanju STEM Gamesa održanim u Poreču od 8. do 13. 5. 2018. godine, šahisti FER-a osvojili su 1. mjesto. Ekipa u sastavu: Petar Bošnjak, Marko Glavan, Ivan Čamber i voditelj: Josip Torić, bila je na prvom mjestu nakon 9 odigranih kola. Šahisti FER-a, popularni "Iskobeljeni", opravdali su ulogu favorita na ovom natjecanju. Dodajmo na ovo i prvo mjesto s ovogodišnjeg Sveučilišnog prvenstva u Zagrebu te slobodno možemo reći da je ovo najuspješnija sezona za studentski šah u FER-ovoj povijesti. Ukupan omjer je 15 pobjeda i 1 poraz koji su nam nanijeli studenti FERIT-a iz Osijeka te im ovim putem čestitamo na tome.

Na Elektrijadi je nastupilo ukupno 10 ekipa. Čestitke svima na uspjehu i sudjelovanju!

U opširnijem sadržaju obavijesti pogledajte nekoliko fotografija.

Autor: Josip Torić

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"Engineering Education, Problem Solving, Creativity and Ethics"

koje će održati Leslie Martinich The University of Texas, Austin, USA u četvrtak, 24. svibnja 2018. godine, u 18 sati, u dvorani D160-2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje koje možete pratiti i na Internetu na našem Youtube kanalu, a prikazat će mnoge zanimljivosti iz područja obrazovanja. Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Više informacija možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Vesna Kezdorf

Odjel za tehniku u medicini i biologiji Hrvatske sekcije IEEEHrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF)Akademija tehničkih znanosti Hrvatske i Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija pozivaju Vas na predstavljanje knjige

"Inspection of Medical Devices - For Regulatory Purposes"

koje će se održati u ponedjeljak, 28. svibnja 2018. godine, u 12.15 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb. Knjigu će predstaviti prof. emer. dr. sc. Stanko Tonković i izv. prof. dr. sc. Branko Breyer.

U sklopu predstavljanja knjige bit će održana predavanja:

  • 13.15 - 13.45 Maja Vitt, Merz Pharmaceuticals GmbH: "Life-cycle of medical devices – from idea to realization"
  • 13.45 - 14.15 Almir Badnjević, Verlab, International Burch University: "Medical devices post-market surveillance"

Predavanja su na hrvatskom jeziku, a ukupno predviđeno trajanje s raspravom je 120 minuta. Predstavljanje knjige i predavanja su otvoreni za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Detaljan program događanja dostupan je ovdje. Više informacija o predavanjima i predavačima pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Željka Lučev Vasić

U sklopu Europskog tjedna kreatora - European maker week, petak, 18. 5. 2018. godine, u 18.00 sati, u učionici A-111 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb održat će se predavanje:

"Croduino i proizvodnja elektroničkih pločica u Hrvatskoj"

koje će održati David Zovko, pokretač E-radionice i autor prve hrvatske Arduino kompatibilne pločice - Croduino. Predavanje je na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Nakon predavanja održat će se i kraća Croduino IoT praktična radionica. Zbog ograničenog broja mjesta na radionici, molimo sve zainteresirane polaznike da se prijave za sudjelovanje.

Više informacija o predavanju i o predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Tomislav Jagušt
Nastup FER-a na skupu BrainHack...

Brainhack Zagreb 2018, hackaton na temu neuroznanosti, održan je 5. i 6. svibnja 2018. godine u prostoru poduzeća Five kao dio globalne inicijative organizacije niza hackatona u području neuroznanosti koji se istovremeno održavali u tridesetak gradova diljem svijeta.

Od ukupno četrdesetak sudionika, s FER-a ih je bilo osmero: zaposlenice doc. dr. sc. Ana Sušac, dr. sc. Azra Tafro i Ivana Čuljak, mag. ing. te studenti diplomskog i preddiplomskog studija Ivan Franjić, Luka Martinez, Andrea Matić, Domagoj Pluščec i Matija Roglić.

Prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof. dr. sc. Mario Cifrek bili su članovi znanstvenog odbora skupa, dok je Krešimir Friganović, mag. ing. sudjelovao u pripremi tema i skupova podataka predstavljenih na hackatonu. U ekipi FER-a bila je i Mirta Zelenika, mag. psiholog. koja je zajedno s Ivanom Čuljak, mag. ing. sudionicima hackatona omogućila snimanje elektroecefalograma (EEG).

Voditelj i jedan od organizatora hackatona bio je doktorand FER-a Andrija Štajduhar mag. rač. i mat.

Više informacija o Brainhacku možete vidjeti ovdje, a u opširnijem sadržaju obavijesti je nekoliko fotografija s hackatona.

Autor: Mario Cifrek
Poziv na uvodnu prezentacija projekta...

Javna uvodna prezentacija projekta će se održati u četvrtak, 24. 5. 2018. godine, u 13.00 sati, u prostoriji C08-22 Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost u okviru programa Uspostavni istraživački projekti, a voditelj je izv. prof. dr. sc. Krešimir Pripužić.

Više informacija o projektu se može saznati na mrežnim stranicama Hrvatske zaklade za znanost – ovdje.

Autor: Krešimir Pripužić
The 1st Croatia - Japan...

This Electromagnetic Compatibility (EMC) workshop reviews state-of-the-art research results in the field of electromagnetic compatibility of advanced semiconductor integrated electronics and application systems for such as automotive and wireless communications. The prominent researchers from both Croatia and Japan will give in-depth lectures on individual topics and exchange ideas for exploration of international, cross-disciplinary and collaborative research projects.

The workshop is organized in the year when Croatia and Japan celebrate 25 years of diplomatic ties. The workshop is organized under the auspices of the Croatian Academy of Engineering (HATZ) and IEEE CAS Society Croatia Chapter. 

Date: Monday 21st May – Thursday 24th May, 2018

Place: Faculty of Electrical Engineering and Computing, University of Zagreb, Unska 3, Zagreb - room "Siva vijećnica"

Contacts:        

Although the participation in the workshop is free of charge, you are required to register at the link: ONLINE REGISTRATION FORM

The program of the workshop can be found in the extended info. 

Autor: Adrijan Barić
Održan Dan doktorata 2018.

Treći po redu "Dan doktorata" Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva održan je u četvrtak, 10. svibnja 2018. godine u prostorijama Fakulteta. "Dan doktorata" (PhD Day) na FER-u uspostavljen je 2016. godine, kao jednodnevni skup na kojemu doktorandi javno predstavljaju svoje istraživačke rezultate, i koji svima zainteresiranima pruža uvid u raznolikost i kvalitetu znanstvenog rada Fakulteta. Kroz "Dan doktorata" Fakultet nastoji ne samo povećati vidljivost istraživačkih aktivnosti i rezultata FER-a, već i obogatiti postojeći Istraživački seminar na doktorskom studiju FER-a, kroz prezentiranje vlastitih rezultata i razmjenu iskustava među doktorandima.

Više informacija o "Danu doktorata" pročitajte u proširenoj obavijesti.

Autor: Alan Vukić
Održani Dani energetike na FER-u

U okviru 9. zagrebačkog energetskog tjedna dana 7. svibnja održani su Dani energetike na FER-u u organizaciji Zavoda za visoki napon i energetiku (ZVNE). U cjelodnevnom događaju zainteresirani posjetitelji upoznali su se s najnovijim trendovima u energetskom sektoru i FER-ovim znanstveno-istraživačkim projektima iz tog područja. Također, posjetitelji su imali priliku provozati se električnim automobilom, rukovati “svjetlosnim mačem”, proviriti u pogon male hidroelektrane u Laboratoriju za napredne mreže te pogledati zračni tunel na 13. katu nebodera FER-a u Laboratoriju za obnovljive izvore energije. U sklopu događaja održan je i okrugli stol na temu “Demokratizacija i decentralizacija elektroenergetskog sektora” na kojem su sudjelovali predstavnici iz vodećih hrvatskih institucija, poduzeća i udruga koje se bave energetikom.

Autor: Alan Vukić
Studenti FER-a sveučilišni su prvaci...

Studenti FER-a u muškoj su konkurenciji završnice ekipnih sportova Sveučilišta u Zagrebu (UniSport ZG) 5. i 6. svibnja 2018. osvojili tri titule – u rukometu, futsalu i košarci. Uz to, FER-ovci su osvojili prvo mjesto u ekipnom prvenstvu u šahu. Ovogodišnji povijesni uspjeh FER-ovaca ranije ove godine okrunjen je s 2. mjestom plivača te ekipnim 3. mjestom u streljaštvu i skijanju.

U subotu, 5. svibnja 2018. godine u sportskoj dvorani Martinovki odigrana su finala u rukometu i futsalu. U rukometu FER-ovci su bili bolji s 39:32 od kolega iz Hrvatskog vojnog učilišta, a u futsalu su nadigrali ekipu Visoke škole Edward Bernays te zasluženo slavili s 5:3. Dan kasnije, u nedjelju, 6. svibnja, u košarkaškom finalu FER-ovci su pobijedili Veleučilište VERN sa 72:60.

Mjesec dana ranije, 7. travnja ekipa Futsal FER-a je osvojila je i futsal kup Zagrebačke banke.

FER je ovim uspjehom, četvrtu godinu zaredom osigurao status najboljeg fakulteta u muškoj konkurenciji Sveučilišnog sportskog prvenstva grada Zagreba.

U opširnijem sadržaju obavijesti možete pogledati fotografije sa završnice UniSport ZG natjecanja.

Autor: Alan Vukić
Objavljen novi broj FER-ovog glasnika

Fakultet elektrotehnike i računarstva objavio je novi broj glasnika za protekli mjesec. U novom broju pročitajte o novim znanstvenim i istraživačkim projektima, nagrađenim studentima, aktivnostima Fakulteta na Festivalu znanosti, nadolazećim događajima te o drugim zanimljivostima s FER-a. Glasnik donosi i veliki intervju s profesorom Janom Šnajderom.

Na glasnik se možete prijaviti ovdje ili ga možete preuzeti u formatu PDF, ovdje.

Autor: Alan Vukić
Završna svečanost programa RADDAR

Završna svečanost programa RADDAR održana je 7. svibnja 2018. godine na FER-u. Program RAD+DAR iz matematike i programiranja održava se već petu godinu u suradnji FER-a, XV. gimnazije i udruge MNM Marin Getaldić. Ove godine u programu je sudjelovalo oko 300 učenika od 5. do 8. razreda osnovne škole, 12 nastavnika matematike i informatike te 27 studenata PMF-a i FER-a.

Voditelji programa s FER-a su prof. dr. sc. Vesna Županović i izv. prof. dr. sc. Dejan Škvorc, a iz XV. gimnazije prof. Zlatka Markučić. Na završnoj svečanosti skup su pozdravili prodekan za znanost FER-a izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, ravnateljica XV. gimnazije prof. Ljiljana Crnković i predstavnica udruge MNM Iva Manojlović.

U sklopu svečanosti prezentaciju o podvodnim robotima održao je izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković. Polaznicima RADDAR programa dodijeljene su ukupno 258 diplome za redovito pohađanje programa.

U opširnijem sadržaju obavijesti možete pogledati fotografije sa svečanosti.

Autor: Vesna Županović
Intervju s profesorom Janom Šnajderom

U posljednje vrijeme izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder zaintrigirao je znanstvenu javnost sa svojim radom o obradi prirodnog jezika s primjenom metode strojnog učenja, koje pak spada u jedno od najizazovnijih područja umjetne inteligencije. U opširnijem sadržaju obavijesti pročitajte što Jan Šnajder govori o tome te o raznim drugim temama, a ovdje možete pročitati njegov životopis.

Autor: Alan Vukić
Profesor Ivan Petrović dobitnik je...

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) proslavila je u četvrtak, 26. travnja svoj dan i tom je prigodom u palači HAZU održana svečana sjednica na kojoj su dodijeljene i Akademijine nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj za 2017. godinu. Za područje tehničkih znanosti Nagradu HAZU dobio je prof. dr. sc. Ivan Petrović za znanstveno postignuće u istraživanju algoritama za sustave autonomije mobilnih robota, čija je svrha osiguravanje autonomne navigacije mobilnih robota u nepoznatim i dinamičkim prostorima te autonomno obavljanje raznih korisnih poslova umjesto ljudi ili u suradnji s ljudima.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednice Republike Vito Turšić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelji kulturnih i znanstvenih institucija kao i druge osobe iz političkog, kulturnog, znanstvenog, gospodarskog i javnog života.

Autor: Alan Vukić

FER-ov Razvojni centar za arhitekture i aplikacije računala visokih performansi partner je u strateškom EU projektu EPI – European Processor Initiative čiji je cilj – razvoj novog europskog procesora za buduće eksaskalarne računalne sustave visokih performansi. Projekt okuplja konzorcij od 23 ključna partnera iz industrije i vodećih istraživačkih institucija iz EU-a. 

U okviru projekta, FER će zaposliti nekoliko motiviranih mag. ing. računarstva za rad na projektu. Pozivamo zainteresirane da pošalju svoj CV na hpc@fer.hr.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Josip Knezović
Održano predstavljanje FER-a u MIOC-u...

U petak, 20. travnja 2018. godine, u sklopu Festivala znanosti u Zadru održano je popularno-znanstveno predavanje "Predstavljanje FER-a u MIOC-u" u svrhu promicanja obrazovne i znanstvene djelatnosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva među maturantima srednjih škola u Zadru. Predavanje je održano u Gimnaziji Franje Petrića, a osim predstavljanja studija i studentskog života na FER-u, održana su i tri predavanja o znanstvenim aktivnostima na fakultetu: "Veza psihofiziologije i umjetne inteligencije", "Robotika na FER-u" i "Može li računalo razumjeti naše misli?". Predavanja su održali asistenti s FER-a: Krešimir Friganović, Tomislav Petković i Marko Šarlija, bivši učenici Gimnazije Franje Petrića.

Nekoliko fotografija s događaja možete vidjeti u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Krešimir Friganović
Novi projekt u okviru Europskog...

FER je postao partner na projektu "FER rješenja za bolju zajednicu" u kojem će studenti FER-a sudjelovati u aktivnostima projekta na temu energetskog siromaštva. FER-ov dio projekta vodi prof. dr. sc. Marko Delimar, a koordinator projekta je udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja). Cilj projekta je uspostaviti program društvenog korisnog učenja na FER-u te suzbiti energetsko siromaštvo u gradu Zagrebu. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, poziva "Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja".

Autor: Alan Vukić
FER će zaposliti 13 doktoranada

U sklopu projekta razvoja karijera mladih istraživača - izobrazba novih doktora znanosti Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) prihvaćeno je financiranje za 13 doktoranda. Od ukupno 16 prijava s FER-a prihvaćeno je 13 prijava. Doktorandi bit će zaposleni najkasnije do 1. studenoga 2018. godine, a financirat će ih se najviše 4 godine. Mladi istraživači financirat će se iz sredstava Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Cilj projekta je poticanje zapošljavanja mladih istraživača u ranoj fazi razvoja karijere (na poslijediplomskoj razini) u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, što će doprinijeti unapređenju sustava razvoja karijera mladih istraživača.

Autor: Alan Vukić
FER se uključuje u H2020 projekt...

FER se uključuje u H2020 projekt TagITSmart u ulozi treće strane za provedbu aktivnosti "DL-Tags: Decentralized, privacy-preserving and verifiable management of Smart Tags". Koordinator projekta je poduzeće DunavNET d.o.o. iz Novog Sada, a FER-ovu aktivnost vodi prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko. U projektu će se razvijati novo rješenje za logistiku koje omogućuje praćenje proizvoda putem pametnih oznaka uz primjenu tehnologije Blockchain. Dionici uz razmjenu proizvoda dijele i podatke o proizvodima koji se bilježe putem pametnih oznaka, a radi provjere autentičnosti proizvoda ili praćenja promjene stanja proizvoda. Inovativnost ovog projekta je u decentraliziranoj razmjeni informacija o proizvodima i primjeni tehnologije Blockchain za usuglašavanje i dokazivost slijeda promjena među dionicima. FER, uz H2020 projekt symbIoTe, sudjeluje u dva projekta koji su dio europske inicijative u području Interneta stvari pod nazivom IoT European Platforms Initiative (IoT-EPI).

Autor: Alan Vukić
FER na 16. Festivalu znanosti

Od 16. do 21. travnja 2018. godine FER je sudjelovao na 16. Festivalu znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Glavna tema festivala bila su otkrića, a tradicionalno su predstavljene i druge teme iz različitih znanstvenih područja. Festival se paralelno održao u 22 hrvatska grada, dok je onaj u Zagrebu bio s najbogatijim programskim sadržajem u kojem je sudjelovalo preko dvjesto sudionika s 8 izložbi, 46 predavanja, 55 prezentacije te 109 radionica.

U proširenoj obavijesti pročitajte više o sudjelovanju FER-a na 16. Festivalu znanosti.

Autor: Alan Vukić
Održana promocija magistara inženjera...

Svečana promocija novih magistara inženjera održana je u dvorani D1 na FER-u u subotu, 14. travnja 2018. godine. Promovirano je 15 magistara inženjera elektrotehnike i informacijske tehnologije, 4 magistara inženjera informacijske i komunikacijske tehnologije te 10 magistara inženjera računarstva, koji su svoje diplomske radove obranili u veljači i ožujku ove godine. Uz njih, promovirano je i 9 sveučilišnih specijalista.

Fotografije s promocije možete pogledati u proširenoj obavijesti.

Autor: Alan Vukić