Obavijesti

U okviru natječaja Hrvatske zaklade za znanost - "Istraživački projekti" koji je objavljen u svibnju 2016. godine, FER- u je odobreno pet projekta od ukupno dvadeset i jednog projektnog prijedloga iz područja tehničkih znanosti.

Program "Istraživački projekti" razvijen je s ciljem podržavanja istraživačkih grupa koje se bave međunarodno i/ili nacionalno značajnom problematikom, a čiji su voditelji znanstveno prepoznatljivi po dosadašnjim postignućima te mentorskim sposobnostima.

U okviru natječaja "Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena" koji je objavljen u travnju 2016. godine, od ukupno 10 odobrenih projekata, FER-u je odobreno financiranje jednog projekta.

Cilj je ovoga programa potpora istraživačkim i razvojnim aktivnostima u području ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama. Privlačenjem hrvatske istraživačke zajednice da aktivnije sudjeluje u rješavanju nacionalno važnih problema vezanih uz klimatske promjene i povezane mjere uz poseban naglasak na energetsku održivost te međusobnu suradnju različitih sektora stavlja se dodatni naglasak na razvoj održivog društva.

Ukupna je vrijednost ovih šest novih FER-ovih projekata 5.288.570,00 kuna.

Autor: Gordan Gledec

Zavod za visoki napon i energetiku, Odjel za energetiku i Odjel za industrijske primjene Hrvatske sekcije IEEE, pozivaju Vas na predavanje

"Numeričko modeliranje elektromagnetskih pojava"

koje će održati prof. Slavko Vujević s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, u petak, 31. ožujka 2017., u 9.30 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb.

Predavanje je na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.

Profesor Vujević dobitnik je godišnje nagrade za izvanrednog inženjera (Outstanding Engineer Award) za 2016. godinu, nagrade koju odobrava središnjica IEEE Power and Energy Society.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Tomislav Capuder
Mirko Poljak dobitnik je Godišnje...

Dr. sc. Mirko Poljak, poslijedoktorand na Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave, dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu koja se dodjeljuje mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2016. godinu. Nagrada je dr. sc. Mirku Poljaku dodijeljena za rad "Immunity of electronic and transport properties of phosphorene nanoribbons to edge defects“. Čestitamo dr. Poljaku!

Dodjela nagrada održat će se u četvrtak, 30. ožujka 2017. godine u 12 sati u prostorijama Društva (Frankopanska 5a, Zagreb).

Autor: Ana Filipović
Dan doktorata

Dan doktorata 2017. održat će se 29. ožujka 2017. godine od 10 do 14 sati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3.

Program Dana doktorata uključuje dvije radne sekcije te neformalno druženje, diskusiju i umrežavanje.

Skupna sekcija pružit će dva različita pogleda na uspješne doktore znanosti potekle s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Kao hrvatski znanstvenik s bogatim istraživačkim, poslovnim i životnim iskustvom, obratit će nam se dr. sc. Ivan Hrvoić, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u mjerenju magnetskoga polja Zemlje, koji je doktorirao 1972. na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Dr. sc. Ivan Hrvoić svojim primjerom pokazuje kako stjecanje znanja ne završava doktoratom te kako se znanjem, uz snagu i odgovornost, može ne samo odrediti vlastiti životni put i poslovni uspjeh, već i pozitivno utjecati na društvo kroz pomaganje drugima - u njegovom slučaju, svojoj domovini, ali i studentima i perspektivnim mladim istraživačima. S druge strane, s ponosom predstavljamo tek promovirane doktore znanosti: dr. sc. Nikolu Banićadr. sc. Roberta Sitaradr. sc. Dijanu Tralić i dr. sc. Tomislava Župana, koji su za svoje doktorske disertacije obranjene u ak. god. 2015./16. bili nagrađeni Srebrnom plaketom "Josip Lončar" za posebno istaknutu doktorsku disertaciju ili nagradom "KONČAR" za doktorsku disertaciju koja sadrži istaknuta znanstvena dostignuća s primjenom u industriji. Uz priču o svojim doktorskim rezultatima, oni će podijeliti i neka osobna iskustva o stjecanju znanja, o istraživačkim usponima i padovima te ustrajnosti kao nužnom elementu konačnog uspjeha - uz pokoji savjet kolegama-doktorandima.

U poster-sekciji doktorandi na 3. godini doktorskog studija predstavit će aktualne rezultate doktorskih istraživanja na temama odobrenima u ak. godini 2015./16. Prikazi obuhvaćaju raspon od ranih rezultata istraživanja i nedavno obranjene teme disertacije do ozbiljnijih rezultata koji su već rezultirali publikacijama, i koji bi već ove godine mogli dovesti do završetka disertacije. Svi posteri predstavljeni na Danu doktorata ulaze u natjecanje za najbolji poster.

Skup otvoren je za sve zainteresirane, uz obaveznu prijavu sudjelovanja putem elektroničke pošte na adresu dan.doktorata@fer.hr, najkasnije do 22. ožujka 2017. do kraja dana.

Sve informacije objavljene su na stranici doktorskog studija posvećenoj Danu doktorata.

Autor: Gordan Gledec
Poziv na predavanje: "Što...

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"Što trebaju nastavnici"

koje će održati Petar Dobrić,  Đula Nađ i Dragan Vlajinić iz Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba u ponedjeljak, 27. ožujka 2017., u 18 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje koje možete pratiti i na Internetu na našem Youtube kanalu.

Više informacija možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Vesna Kezdorf
Poziv na predavanje: "Big data u...

Automobili, programiranje i big data su vam velike strasti? Ne trebate birati, postoji način da u sve tri uživate istovremeno! Podatkovna znanost i big data sljedeći su veliki trendovi u automobilskoj industriji, a želite li saznati što točno budućnost donosi i kako biti dijelom toga, dođite u Sivu vijećnicu, 24. ožujka 2017. godine, u 12.30 sati, na predavanje koji će održati dr. sc. Michael Hammer, glavni i odgovorni za sve aktivnosti vezane uz big data u AVL List global, najvećoj svjetskoj nezavisnoj tvrtki za razvoj pogonskih sustava motora s unutarnjim izgaranjem.

Više informacija o temi predavanja i predavaču pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Iva Gospodnetić

Pozivaju se studenti preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija FER- na izbore za Studentski zbor FER-a i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, koji će se održati u utorak, 28. ožujka 2017. i u srijedu, 29. ožujka 2017. od 8.00 do 20.00 sati u auli Fakulteta.

Odluku o imenovanju Biračkog odbora možete pogledati ovdje.

Popis birača studenata FER-a i ostala dokumentacija vezana za izbore za Studentski zbor FER-a i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu objavljeni su na intranet stranici FER-a: Obavijesti studentima u repozitoriju: Izbori za Studentski zbor_2017.

Autor: Jožica Poslon
Druga CROBOHUB radionica o...

Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) u sklopu projekta CROBOHUB organizira 2. radionicu o istraživanjima i inovacijama u području robotike koja će biti održana u ponedjeljak, 27. ožujka 2017. godine, u 11.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Na radionici će biti predstavljen ICENT i rezultati projekta CROBOHUB – Feasibility study for Croatian robotics digital innovation hub, financiranog iz sredstava H2020 projekta HORSE. O stanju robotike u Hrvatskoj i regiji govorit će predstavnik Hrvatske gospodarske komore, a o robotici na FER-u govorit će predstavnici laboratorija LAMOR, LARICS i LABUST. Bit će održan i okrugli stol s temom robotike kao neiskorištenog potencijala hrvatskog gospodarstva, u kojem će sudjelovati predstavnici akademske i poslovne zajednice.

Program radionice možete pogledati ovdje.

Autor: webmaster
ConTEL 2017 - 14. međunarodna...

ConTEL 2017 - 14. međunarodna konferencija o telekomunikacijama održat će se od 28. do 30. lipnja 2017. godine u Zagrebu. Konferencija se održava u suroganizaciji FER-a i pod pokroviteljstvom Hrvatske sekcije IEEE i Hrvatskog ogranka Komunikacijskog odjela IEEE.

ConTEL 2017 tematski je usmjeren na područje informacijske i komunikacijske tehnologije, s naglaskom na moderne telekomunikacije i mrežne tehnologije za sveprisutni Internet. U vezi s time, istaknute teme uključuju i poboljšanje mrežne infrastrukture u pogledu kvalitete, performanci, skalabilnosti, mobilnosti i energetske učinkovitosti. U programu će biti uključeni gostujući predavači te istraživački radovi koji prođu neovisni recenzentski postupak. Pridružit će nam se i dvije COST akcije:

  • ICT COST Action IC1303 Algorithms, Architectures and Platforms for Enhanced Living Environments (AAPELE) i
  • COST Action TD1405 European Network for the Joint Evaluation of Connected Health Technologies(ENJECT).

Upute i predlošci za prijavu radova, kao i sve ostale informacije o konferenciji dostupne su na stranici http://www.contel.hr.

Autor: Mario Kušek

Obrana završnog specijalističkog rada Transformatori Branimira Burića, dipl. ing. pod naslovom:

"Tretman nul-točke transformatora u industrijskim postrojenjima"

održat će se u petak, 24. ožujka 2017. godine, u 11.30 sati na Zavodu za visoki napon i energetiku (zgrada D, II. kat).

Autor: Smiljanka Turkalj

Promocija specijalista poslijediplomskog specijalističkog studija Transformatori održat će se u subotu, 1. travnja 2017. godine, u 10 sati, u dvorani D1 (zgrada D, prizemlje). Molimo specijaliste da zbog generalne probe dođu u 9 sati ispred dvorane D1.

Autor: Smiljanka Turkalj

Promocija specijalista poslijediplomskog specijalističkog studija Informacijska sigurnost održati će se u subotu, 1. travnja 2017. godine, u 10 sati, u dvorani D1 (zgrada D, prizemlje). Molimo specijaliste da zbog generalne probe dođu u 9 sati ispred dvorane D1.

Autor: Smiljanka Turkalj

Promocija specijalista poslijediplomskog specijalističkog studija Željeznički elektrotehnički sustavi održati će se u subotu, 1. travnja 2017. godine, u 10 sati, u dvorani D1 (zgrada D, prizemlje). Molimo specijaliste da zbog generalne probe dođu u 9 sati ispred dvorane D1.

Autor: Smiljanka Turkalj