Obavijesti

Fotografije sa svečanih promocija...

U subotu, 28. listopada 2017. godine u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" održane su svečane promocije pristupnika koji su završili diplomski studij u srpnju i rujnu 2017. godine. Ukupno je promovirano 383 magistara inženjera.

Fotografije sa svečanih promocija možete preuzeti u nastavku:

Autor: Petra Lukina

Svečane promocije kandidata koji su završili preddiplomski studij u u akademskoj godini 2016./2017. održat će se u subotu, 2. prosinca 2017. godine, u 9.00, 11.00, 13.00 i 15.00 sati, u dvoranama D1 i D2.

Generalna proba bit će 1 sat prije održavanja promocije. Kandidati moraju doći ispred dvorana D1 i D2. Molimo kandidate da ne kasne!

Popisi kandidata po promocijama objavljeni su u nastavku ove obavijesti.

Napomena:
Kandidati koji nisu u mogućnosti pristupiti svečanoj promociji nisu dužni prijaviti svoj nedolazak. Svoju diplomu, dopunsku ispravu o studiju te ostalu dokumentaciju moći će osobno preuzeti u Studentskoj službi u uredovno vrijeme uz predočenje identifikacijskog dokumenta već od ponedjeljka, 4. prosinca 2017. godine.

Autor: Petra Lukina
FERgirl čajanka prvi puta na Danu...

Ovogodišnji raspored Dana otvorenih vrata bogatiji je za FERgirl čajanku koja će u moderiranoj raspravi okupiti sadašnje i diplomirane FER-ovke. One će u javnoj raspravi govoriti o svojim iskustvima studiranja, svojim očekivanjima nakon završetka fakulteta te o mogućnostima koja im se završetkom studija otvaraju. Rasprava počinje u 11.00 sati u KSET-u. Vrata fakulteta otvaraju se u subotu 25. studenoga 2017. godine u 10 sati. Na ulazu u fakultet bit će obilježeno startno mjesto od kuda kreću svi obilasci. U obilascima moći ćete vidjeti pokuse iz fizike, pokuse zvukom te Tesline pokuse i munje. Uz pokuse, posjetiteljima je organizirano predstavljanje FER-a u dvorani B4 s početkom u 12.30 sati

U nastavku obavijesti možete vidjeti cijeli raspored.

Autor: Alan Vukić
FER na Smotri Sveučilišta u Zagrebu

U Studentskom centru Zagreb od 23. do 25. studenoga 2017 godine održava se Smotra Sveučilišta u Zagrebu na kojoj će se predstaviti Fakultet elektrotehnike i računarstva, ostali fakulteti i akademije Sveučilišta u Zagrebu te drugi partneri. Izložbeni prostor FER-a bit će u velikom šatoru unutar prostora SC-a.

Predavanje “Život i karijera, tijekom i nakon FER-a” održat će Iva Gospodnetić, mag. physc. u petak, 24. studenoga, s početkom u 13.55 sati u kino dvorani SC-a.

Smotra će za posjetitelje biti otvorena u četvrtak i petak, 23. i 24. studenoga, od 10 do 18 sati, a u subotu, 25. studenoga, od 9 do 15 sati. Ulaz na Smotru je slobodan.

Autor: Alan Vukić
Ministar obrane Damir Krstičević...

Na poziv ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića u četvrtak, 16. studenog 2017. godine u MORH-u je održana prezentacija projekta Cyber Conflict Simulator koji zajednički provode tvrtka Utilis d.o.o. i Fakultet elektrotehnike i računarstva. Radi se o prvom projektu koji se odnosi na pružanje podrške obrambeno-sigurnosnom sektoru, a sufinanciran je sredstvima Europske unije. Prezentacije su održali doc. dr. sc. Stjepan Groš, voditelj projektnog FER-ovog tima, Zdenko Čorić, direktor tvrtke Utilis d.o.o. te Goran Basarac iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. U prezentacijama je prikazan strateški okvir unutar kojega je projekt prijavljen i sufinanciran, povijest nastanka ideje te proces prijave projekta. Ministar Krstičević čestitao je prijaviteljima projekta te najavio podršku Ministarstva obrane njegovoj realizaciji. Više informacija o prezentaciji pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Alan Vukić
Predstavljanje projekta DATACROSS iz...

Pozivamo sve zainteresirane na javno predstavljanje projekta Napredne metode i tehnologije u znanosti o podatcima i kooperativnim sustavima (DATACROSS) sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti", čiji je nositelj Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, a koje će se održati u četvrtak, 30. studenoga 2017. godine, u 13.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Molimo Vas da svoje sudjelovanje potvrdite putem elektroničke pošte (mirjana.stjepanovic@fer.hr) ili telefonom 01/6129-542 (gđa Mirjana Stjepanović) najkasnije do ponedjeljka, 27. studenoga 2017. godine.

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Ana Kroflin
Dan otvorenih vrata Fakulteta...

FER i ove godine otvara svoja vrata! Posjetite nas na Danu otvorenih vrata, u subotu 25. studenoga 2017 od 10.00 do 16.00 sati u prostorijama Fakulteta. Događaj iz godine u godine privlači sve više maturanata i srednjoškolaca pred kojima je važna životna odluka – izbor fakulteta. Fakultet otvara vrata i njihovim roditeljima, nastavnicima, učenicima osnovnih škola te svima koji žele saznati nešto više o Fakultetu. Posjetitelji će se moći upoznati sa studijskim programima Fakulteta, njegovim laboratorijima te s nizom znanstvenih istraživanja i projekata. Uz to, moći će sudjelovati u raznim pokusima te vidjeti izume i moderne tehnološke uređaje koje su osmislili i razvili djelatnici i studenti Fakulteta u posljednjih nekoliko godina. Predstavnici studentskih udruga i klubova pružit će budućim brucošima informacije o studentskim usavršavanjima, razmjenama i praksama, te o sudjelovanju u sportskim natjecanjima, izletima i studentskom životu. Nastavnici, studenti i stručno osoblje Fakulteta bit će na raspolaganju tijekom cijelog dana svim posjetiteljima.

Pozivamo sve zainteresirane da posjete Dan otvorenih vrata FER-a i upoznaju se sa svim zanimljivostima i inovacijama koje elektrotehnika i računarstvo nude, a maturante i učenike srednjih škola da upoznaju svoj budući fakultet i nastavnike.

Autor: Alan Vukić
FER-ov predmet uvršten u "Hall...

Na 30. konferenciji o obrazovanju u programskom inženjerstvu, IEEE Conference on Software Engineering Education and Training (CSEE&T), održanoj u Savannah, Georgia, SAD, od 7. do 9. studenoga 2017. godine, FER-ov predmet Distributed Software Development (DSD) uvršten je u "Hall of Fame" obrazovanja u programskom inženjerstvu čija je svrha predstaviti najuspješnije svjetske studijske programe i predmete iz ovoga područja, kao primjer ostalima. 
DSD zajedno ostvaruju FER, Mälardalen University (Švedska) i Politecnico di Milano (Italija), kao raspodijeljeni predmet odvija se već 15 godina, a izvode ga nastavnici s FER-a doc. dr. sc. Igor Čavrak, doc. dr. sc. Ivana Bosnić i prof. dr. sc. Mario Žagar.
Uz FER, koji je ovo priznanje dobio za predmet, u "Hall of Fame" ušlo je probrano društvo koje je nominiralo svoje studijske programe: Carnegie Mellon University, Rochester Institute of Technology te University of Ottawa.

Autor: Ana Filipović
Zapalite iskru između vas i...

Otvorene su prijave studenata za Career Speed Dating, spoj razgovora za posao i speed datea koji će se održati 14. prosinca 2017. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ovaj događaj zajednički organiziraju Centar karijera FER-a i eSTUDENT.

Career Speed Dating je namijenjen studentima tehničkih i STEM usmjerenih fakulteta te veleučilišta. Studenti i nedavno magistrirali mogu svoje sudjelovanje prijaviti do 1. prosinca 2017. na adresi https://careerdate.fer.hr/prijava/. Broj mjesta je ograničen i vrijeme prijave će se uzimati u obzir pa se isplati biti brz.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti ili na internetskoj i Facebook stranici Career Speed Datinga.

Autor: Iva Gospodnetić
Doc. dr. sc. Tomislav Capuder...

Docent FER-a dr. sc. Tomislav Capuder jedan je od 13 nagrađenih znanstvenika na svečanoj dodjeli nagrada najboljim mladim znanstvenicima u dunavskoj regiji za 2017. godinu - Danubius Young Scientist Award. Dodjela je održana u sklopu trodnevne Dunavske rektorske konferencije na Sveučilištu u Zagrebu pod predsjedanjem rektora zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Damira Borasa. Ova prestižna nagrada okuplja 70 sveučilišta iz 14 zemalja dunavske regije. Doc. dr. sc. Tomislav Capuder djelatnik je Zavoda za visoki napon i energetiku, a odabran je za najboljega mladoga znanstvenika iz Hrvatske na temelju doprinosa u istraživanjima i implementaciji naprednih rješenja u području energetike s posebnim naglaskom na održiva niskougljična rješenja. Uz veliki broj visoko citiranih znanstvenih radova, posebno se ističe projekt 3Smart (Smart Buildings - Smart Grid - Smart City), na kojem je FER voditelj međunarodnog tima.

Više informacija o svečanoj dodjeli pročitajte ovdje.

Autor: Alan Vukić

Na 40. međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber, koji se od 7. do 12. studenoga 2017. održava na Zagrebačkom velesajmu, bit će predstavljena nova knjiga "Računalno razmišljanje i programiranje u Pythonu" u izdanju nakladničke kuće Element. Knjiga je osmišljena kao priručnik za nastavnike informatike u osuvremenjenom programu gdje značajno mjesto dobiva područje računalnog razmišljanja i programiranja. Autori knjige su akademik Leo Budin i Dejan Škvorc s FER-a te četvero srednjoškolskih i osnovnoškolskih profesora informatike: Predrag Brođanac, Zlatka Markučič, Smiljana Perić i Magdalena Babić. Predstavljanje knjige održat će se u subotu, 11. studenoga 2017. godine, u 17.30 sati, u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma.

Autor: Dejan Škvorc
Doktorskom studiju FER-a dodijeljena...

Na svečanosti održanoj u srijedu, 8. studenoga 2017. godine u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek u nazočnosti rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa uručila je oznaku visoke razine kvalitete FER-ovom doktorskom studiju Elektrotehnika i računarstvo. Oznaku visoke razine kvalitete doktorskog studija preuzeo je dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić.

Osim FER-a, oznaku visoke kvalitete dobili su sa Sveučilišta u Zagrebu i Doktorski studij Farmaceutsko-biokemijske znanosti Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta te Doktorski studij Veterinarske znanosti Veterinarskoga fakulteta.

U obrazloženju priznanja, uz dugu povijest FER-a navode se kao prednosti istaknute bogate istraživačke referencije, financiranje, snažni međunarodni programi i veliki broj projekata u sklopu programa istraživačkog Obzor 2020. Posebno je istaknuta povezanost fakulteta s gospodarstvom te dobri istraživački laboratoriji i oprema. Istraživačke teme doktoranada usklađene su s međunarodnim trendovima, a fakultet aktivno i organizirano radi na privlačenju studenata za doktorski studij.

Autor: Alan Vukić
LAPOST osvojio zlatnu medalju na...

Proizvod FER-ovog Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LAPOST-a), aPad, osvojio je zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi inovacija IENA 2017 održanoj od 2. do 5. studenoga 2017. godine u njemačkom gradu Nürnbergu. Na jednoj od najpoznatijih međunarodnih izložbi inovacija u konkurenciji više od 800 inovacija iz 31 zemlje svijeta, hrvatski inovatori osvojili su devet medalja. FER-ov laboratorij LAPOST osvojio je zlatnu medalja za svoj proizvod aPad u konkurenciji Sveučilišta, Fakulteta i Institucija. Nagradu je preuzeo djelatnik LAPOST-a mag. ing. Matej Celega.

Autor: Alan Vukić

U sklopu svečanosti obilježavanja Dana Sveučilišta održane 3. studenoga 2017. godine, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras uručio je prof. dr. sc. Mislavu Grgiću Nagradu "Fran Bošnjaković", najvišu nagradu Sveučilišta u Zagrebu u području tehničkih znanosti.

Od 1994. godine nagrada se dodjeljuje istaknutim stručnjacima za postignute znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke, prijenos znanja te odgoj mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti.

U opširnijem sadržaju obavijesti pogledajte popis dosadašnjih dobitnika Nagrade.

Autor: Alan Vukić
Posjet učenika Laboratoriju za visoki...

U okviru programa RADDAR, 112 učenika i 9 njihovih voditelja, u subotu, 28. listopada 2017. godine, posjetilo je Laboratorij za visoki napon i prisustvovalo je prezentaciji Sustava za lociranje munja. Prof. dr. sc. Ivo Uglešić i izv. prof. dr. sc. Viktor Milardić održali su prezentaciju, pokazali pokuse i odgovarali na brojna učenička pitanja! Nakon posjeta laboratoriju, održana je i matematička radionica.

Autor: Vesna Županović

Hrvatska sekcija IEEE, Odjel za električne krugove i sustave (CAS) i zajednički odjel za elektroničke elemente/poluvodičke integrirane sklopove (ED/SSC) pozivaju vas na predavanje

"Time-based integrated sensor interfaces"

koje će održati Prof. Georges Gielen (KU Leuven) u petak, 1. prosinca 2017. godine, u 10.15 sati, u Sivoj vijećnici.

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Adrijan Barić
Skup Science-Meets-Government u Zagrebu

U utorak, 24. 10. 2017. u organizaciji Veleposlanstva Australije, a pod pokroviteljstvom australske vlade, održan je prvi skup Science-Meets-Government u Hrvatskoj koji se već 18 godina u punom većem opsegu uspješno održava u Australiji. Na događaju je sudjelovalo 7 znanstvenika: Ana Sunčana Smith (RBI), Ana Sović Kržić (FER), Tomislav Burić (FER), Josip Stipčević (PMF), Hrvoje Buljan (PMF), Fabio Faraguna (predsjednik MLAZ-a) i Saša Ceci (RBI) te 5 političara: Marija Puh, Bojan Glavašević, Josip Hrgović, Staša Skenzić i Tomislav Sokol, radi boljeg upoznavanja i rasprave oko aktualnih problema u hrvatskoj znanosti (financiranje istraživanja, odlazak mladih znanstvenika i sl.), a s ciljem nalaženja zajedničkog jezika i odgovarajućih rješenja. Među 7 znanstvenika sudjelovalo je dvoje zaposlenika FER-a: doc. dr. sc. Ana Sović Kržić i doc. dr. sc. Tomislav Burić. Skup se održao u rezidenciji australske veleposlanice Ms. Elizabeth Petrovic, a moderirali su ga: dr. sc. Jacinta Delhaize, poslijedoktorandica iz Australije na PMF-u te dr. sc. Chris Smith s Cambridge sveučilišta. U večernjim satima je održan i prijem za istraživače u rezidenciji veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Mr. Peter Clementsa. Oba događaja su bila u sklopu višednevnog programa "Naked Scientist in Croatia" s ciljem popularizacije i predstavljanja znanosti široj publici.

Autor: Ana Sović
Treći put zaredom FER najbolji na...

Na svečanoj dodjeli nagrada najboljim sportskim ekipama u ak. god. 2016/2017. studenti FER-a proglašeni su po treći put zaredom najboljima na Sveučilištu. 24. listopada 2017. Ured za sport Sveučilišta u Zagrebu uručio je svečanu nagradu i posebno priznanje za doprinos akademskom sportu dekanu FER-a Mislavu Grgiću. FER je prvu nagradu zaslužio zbog velikog doprinosa razvoju sveučilišnog sporta i stavljanja na raspolaganje svojih sportskih objekata za potrebe održavanja sveučilišnih prvenstava. FER je već treću godinu zaredom najuspješniji fakultet u ukupnom poretku, tako da je veliki pehar namijenjen najboljem fakultetu prešao u trajno vlasništvo. Pehar su preuzeli dekan Mislav Grgić, prof. Nera Žigić i prof. Vitomir Blagojević.

Autor: Alan Vukić