Popularizacija znanosti

Naš program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu" namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Kroz posjete školama, edukacijske radionice za nastavnike i događaje na Fakultetu pobuđuje u njima strast za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i prirodoslovlje (područje STEM; engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Uz FER ovaj program suorganiziraju stručna udruga inženjera elektrotehnike i računarstva IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) te studentska udruga eSTUDENT.

Program se provodi u suradnji i s podrškom Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).


Novosti

Održan FIRST LEGO League Adria Regia

Održan FIRST LEGO League Adria Regia

Ana Sović

U subotu, 10.3.2018. u Osnovnoj školi Brinje Grosuplje, Slovenija, održan je FIRST LEGO League turnir Adria regije. Na turniru su nastupile ekipe Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Hrvatsku su predstavljale 3 ekipe: Brickvengers (djeca zaposlenika Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, mentori: doc. dr. sc. Damir Pintar i doc. dr. sc. Mihaela Vranić), I are robot (OŠ Ivana Cankara, Zagreb, mentori: Boris Počuča i Edis Božiković) i 3geared (Udruga Gradionica, Zagreb, mentor: Ivan Decker). Ekipe su svoj nastup na regionalnom natjecanju izborile osvojivši jedno od prva tri mjesta na FIRST LEGO League državnom turniru, na FER-u, u Zagrebu u veljači ove godine u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza.

Lego radionice za studentice...

Lego radionice za studentice Učiteljskog fakulteta

Ana Sović

U srijedu, 14.3.2018. održane su dvije robotičke radionice za buduće učiteljice engleskog jezika, njih 42, s voditeljicom doc. dr. sc. Kristinom Cergol Kovačević. Na radionicama su polaznice izradile i programirale robota Crtača pomoću Lego Mindstorms EV3. Robot je crtao raznobojne šare i pri tome pjevao. Radionice su održane s ciljem poticanja na korištenje modernih tehnologija u nastavi.  

Voditeljica radionica je bila doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, uz pomoć Tomislava Jagušta, Tanje Lakić i studenata s vještine Popularizacija znanosti: Darka Janekovića, Dunje Vesinger, Maria Jembreka i Ivice Tafre.

Predavanje o broju π

Predavanje o broju π

Tomislav Jagušt

Povodom dana broja pi, u srijedu 14. ožujka, učenici 7. razreda Osnovne Škole Davorina Trstenjaka iz Zagreba posjetili su FER. Uz kratko upoznavanje s fakultetom i aktivnostima na njemu učenici su sudjelovali u zabavnom i poučnom predavanju o broju pi koje je održao doc. dr. sc. Tomislav Burić sa Zavoda za primijenjenu matematiku.

Prvu proslavu dana broja pi organizirao je fizičar Larry Shaw u znanstvenom muzeju Exploratorium iz San Francisca 1988. godine. Na ovaj dan se tradicionalno organiziraju razna predavanja i natjecanja vezana uz broj pi, uz neizostavnu konzumaciju voćnih pita.

Radionice s darovitom djecom u sklopu...

Radionice s darovitom djecom u sklopu projekta DAR-MAR 2

Tomislav Jagušt

Radionicom o računalnim mrežama i programiranjem bez uporabe računala održanom u ponedjeljak 12. ožujka 2018. započele su ovogodišnje aktivnosti FER-a u projektu DAR-MAR 2 - jer mi za darovite učenike marimo. 

Projekt je nastavak vrlo uspješnog projekta „DAR MAR – jer mi za darovitu djecu marimo“, provedenog u šk. god. 2016./2017., unaprijeđen većim brojem radionica iz STEAM-C područja te iz područja kreativnosti i divergentnog mišljenja. Cilj projekta je stručna podrška darovitoj djeci u gradu Bjelovaru, a sastoji se od identifikacije darovite djece, radioničkog rada s darovitom djecom, predavanja za roditelje i zainteresiranu javnost, individualnog  savjetovanja za roditelje i edukacije učitelja darovite djece. Projekt vodi udruga Zvrk iz Bjelovara, a osim FER-a, u projektu sudjeluju i III. osnovna škola Bjelovar i Visoka tehnička škola u Bjelovaru.

FER-ov dio projekta odvija se u sklopu programa popularizacija znanosti ŠUZA, a radionice vodi Tomislav Jagušt.

Kraći prilog o radionicama i projektu pogledajte u prilogu HRT-a prikazanom u Regionalnom dnevniku 13. ožujka 2018.: https://hrti.hrt.hr/video/show/4468774/regionalni-dnevnik-13-ozujka-2018 (prilog počinje od 36:40).

Održan drugi po redu Dan FER-a u MIOC-u

Održan drugi po redu Dan FER-a u MIOC-u

Tomislav Jagušt

U četvrtak, 1. ožujka 2018. održan je drugi po redu Dan FER-a u MIOC-u, manifestacija čiji cilj je učenike XV. gimnazije iz Zagreba (popularno zvane MIOC) upoznati s mogućnostima studija na FER-u, znanstvenim i stručnim projektima, prilikama za zaposlenje nakon studija, ali i prilikama za druženje i zabavu koje nude FER i studentske udruge koje djeluju na fakultetu. Uz prezentacije niza fakultetskih istraživanja i laboratorija, održana su i tri prigodna predavanja ("Zvuk, sluh i..." - Miljenko Krhen, "O ljudima i mrežama" - Mihaela Vranić, "Život i karijera - tijekom i nakon FER-a" - Iva Gospodnetić), kao i predstavljanje samog studija na FER-u, koje je vodio prodekan za nastavu, prof. dr. sc. Marko Delimar.

Nekoliko fotografija s događaja pogledajte u galeriji slika.

Na FER-u održana prva radionica za...

Na FER-u održana prva radionica za vrtićku djecu - Tko ima hladan nosić i koliko je on točno hladan?

Tomislav Jagušt

U petak 23. veljače, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana je radionica za djecu skupine Montessori iz Dječjeg vrtića Duga. Na radionici je sudjelovalo ukupno 15 djece u pratnji odgojiteljica Gracije Belko, Dragane Barišić i Sanje Buzine Orlović, te pedagoginje Sonje Turk.

Tijekom dvosatne radionice djeca su se upoznala s temeljnim načelima elektromagnetizma promatrajući pojave i demonstracije iz elektrostatike (naelektrizirani balon), elektromagnetizma (levitirajući prsten), elektromehanike (Chladnijeve krivulje) te detekcije infracrvenog zračenja (FLIR). Uz to djeca su imala prilike isprobati LEGO Mindstorms EV3 robota.

Praktični dio radionice je sadržavao izradu čestitke koja svijetli. Na taj način su petogodišnjaci i šestogodišnjaci sastavili svoj prvi strujni krug od litijske baterije, LED diode i sklopke koju su samostalno izveli, a koja se aktivira pritiskom na čestitku.

Na radionici su sudjelovali Ana Drandić, Stjepan Frljić, Bojan Trkulja i Mihaela Vranić sa Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja, a podržana je kroz FERov program popularizacije znanosti - ŠUZA.

Nekoliko fotografija sa radionice pogledajte u nastavku obavijesti

Znanstveno edukacijski centar Višnjan...

Znanstveno edukacijski centar Višnjan traži mentore-volontere

Tomislav Jagušt

Znanstveno Edukacijski Centar Višnjan objavio je poziv za prijave novih mentora i asistenata za rad sa visokomotiviranom djecom i mladima. Nudi se stimulativno radno okruženje, dvodnevna edukacija, izvanredno iskustvo u projektnoj pripremi i radu na projektima/radionicama te rad na volonterskoj bazi sa upisom u volontersku knjižicu i pokrivenim troškovima.

Znanstveno Edukacijski Centar Višnjan je ustanova čija je misija promicanje i poticanje izvrsnosti i inovativnosti u znanstvenom, tehnološkom i umjetničkom radu s djecom i mladima kroz pružanje potpore visokomotiviranoj djeci i njihovim edukatorima na području prirodnih i društvenih znanosti, tehnologije, očuvanja životne sredine, umjetnosti i kulture. U kreiranju i realizaciji programa, osim stalnog tima Znanstveno edukacijskog centra, svake godine sudjeluju i mnogi entuzijasti, volonteri, suradnici, nastavnici, studenti, učenici, roditelji… koji su procijenili da je vrijedno uložiti svoje vrijeme i energiju u ovakve projekte.

Dobrodošle su prijave svih entuzijasta koji se žele okušati u znanstvenoj edukaciji, neovisno o bazičnoj edukaciji i stupnju dosadašnjeg iskustva. Dakle, traže se studenti, nastavnici, znanstvenici... koji imaju ideju za projekt i nešto resursa (vrijeme, energija, znanje, vještine) za njegovu realizaciju.

Više informacija može se pronaći na http://sci.hr/pridruzite-nam-se/, a prijave traju do 2. 3. 2018.

FER predstavljen na 1. Sajmu...

FER predstavljen na 1. Sajmu fakulteta u Bjelovaru

Tomislav Jagušt

Studenti i djelatnici 40 hrvatskih visokoškolskih ustanova sudjelovali su na prvom Sajmu fakulteta, koji se održao 9. veljače u Bjelovaru. Cilj sajma bio je upoznati maturante s područja Bjelovarsko-bilogorske županije s mogućnostima daljnjeg školovanja. Sajam je organizirala Udruga studenata Bjelovarsko-bilogorske županije, a pokroviteljstvo događaja osigurala je županija.

Fakultet elektrotehnike i računarstva predstavili su studenti završne godine diplomskog studija Marko Bratković i Ivan Brkljačić, te izv.prof.dr.sc. Bojan Trkulja, a događaj su prenijeli brojni predstavnici medija.