Novosti i obavijesti

FER dobio šest projekata na...

FER dobio šest projekata na natječajima Hrvatske zaklade za znanost

16. 3. 2017. u 12:47,
Gordan Gledec

U okviru natječaja Hrvatske zaklade za znanost - " Istraživački projekti " koji je objavljen u svibnju 2016. godine, FER- u je odobreno pet projekta od ukupno dvadeset i jednog projektnog prijedloga iz područja tehničkih znanosti. Program "Istraživački projekti" razvijen je s ciljem podržavanja istraživačkih grupa koje se bave međunarodno i/ili nacionalno značajnom problematikom, a čiji su voditelji znanstveno prepoznatljivi po dosadašnjim postignućima te mentorskim sposobnostima. U okviru natječaja " Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena " koji je objavljen u travnju 2016. godine, od ukupno 10 odobrenih projekata, FER-u je odobreno financiranje jednog projekta. Cilj je ovoga programa potpora istraživačkim i razvojnim aktivnostima u području ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama. Privlačenjem hrvatske istraživačke zajednice da aktivnije sudjeluje u rješavanju nacionalno važnih problema vezanih uz klimatske promjene i povezane mjere uz poseban naglasak na energetsku održivost te međusobnu suradnju različitih sektora stavlja se dodatni naglasak na razvoj održivog društva. Ukupna je vrijednost ovih šest novih FER-ovih projekata 5.288.570,00 kuna.

Mirko Poljak dobitnik je Godišnje...

Mirko Poljak dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu

17. 3. 2017. u 14:34,
Ana Filipović

Dr. sc. Mirko Poljak , poslijedoktorand na Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave, dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu  koja se dodjeljuje mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2016. godinu . Nagrada je dr. sc. Mirku Poljaku dodijeljena za rad " Immunity of electronic and transport properties of phosphorene nanoribbons to edge defects “. Čestitamo dr. Poljaku! Dodjela nagrada održat će se u četvrtak, 30. ožujka 2017. godine u 12 sati u prostorijama Društva (Frankopanska 5a, Zagreb).

Potpisan Sporazum o suradnji u...

Potpisan Sporazum o suradnji u području obrazovanja, istraživanja i inovacija sa Sveučilištem u Bremenu

9. 2. 2017. u 09:03,
webmaster

U veljači 2017. godine potpisan je Sporazum o suradnji u području obrazovanja, istraživanja i inovacija sa Sveučilištem u Bremenu (Jacobs University Bremen) . Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić te prof. dr.-ing. Katja Windt i prof. dr. Michael Hűlsmann . Sporazum o suradnji sklopljen je na inicijativu Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije - LAPOST u okviru Obzor 2020. projekta "Excelling LABUST in marine robotics - EXCELLABUST" (G.A. 691980, voditelj: izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković). Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

FER dobio tri projekta iz programa...

FER dobio tri projekta iz programa INTERREG sa značajnim iznosom financiranja

5. 1. 2017. u 14:49,
webmaster

Na stranicama programa INTERREG Danube objavljeni su statistički podatci o uspješnosti prijava na prvom pozivu za prijavu projektnih prijedloga , koji je bio otvoren od 23. rujna do 3. studenoga 2015. godine (1. korak) i od 29. ožujka do 9. svibnja 2016. godine (2. korak). Na prvom je pozivu prikupljeno 576 iskaza interesa, dok su na kraju postupka prihvaćena ukupno 54 projekta. Među prihvaćenim projektima nalazi se i projekt " Smart Building - Smart Grid - Smart City " (akronim: 3Smart ) , koji koordinira FER. Taj projekt ima najveći proračun od sva 54 projekta prihvaćena na prvom pozivu. Ujedno, radi se o jedinom projektu unutar programa INTERREG Dunav koji je koordiniran u Hrvatskoj , od ukupno prijavljenih 60 projekata iz Hrvatske. Statistički podaci vezani uz prvi poziv dostupni su na stranici programa INTERREG Danube . Osim tog projekta, FER sudjeluje i u dva INTERREG-projekta unutar programa INTERREG Mediteran. Ukupna vrijednost svih naših INTERREG-projekata je gotovo 7,1 milijuna eura , od čega je za FER predviđen jedan milijun eura . Prihvaćeni projekti traju između 1,5 i 3 godine, a u njima sudjeluje gotovo 30 partnera iz europskih zemalja. Detaljnije informacije o FER-ovim projektima nalaze se u nastavku ove obavijesti.

Potpisan Sporazum o suradnji u...

Potpisan Sporazum o suradnji u području informacijske i komunikacijske tehnologije s Ericssonom Nikolom Teslom

9. 12. 2016. u 18:07,
Maja Matijašević

Dana 8. prosinca 2016. godine svečano je potpisan Sporazum o suradnji u području informacijske i komunikacijske tehnologije . Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i predsjednica Ericssona Nikole Tesle mr. sc. Gordana Kovačević . Sporazum predviđa suradnju u raznim područjima od zajedničkog interesa, a posebno: zajedničke znanstvenoistraživačke projekte u domeni informacijske i komunikacijske tehnologije; zajedničke obrazovne aktivnosti na svim razinama studija, uključujući i pozvana predavanja te studentsku praksu i ljetne radionice; suradnju za definiranje smjernica istraživanja i razvoja te potencijalne transfere znanja.   Ovim sporazumom potvrđuje se nastavak dugogodišnje uspješne suradnje Ericssona Nikole Tesle kao najvećeg hrvatskog izvoznika znanja te FER-a kao vrhunske znanstveno-obrazovne institucije u području informacijske i komunikacijske tehnologije koja se često ističe ne samo kao pozitivan primjer, nego i uzor u ostvarivanju povezivanja gospodarstva i akademske zajednice. Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Prof. dr. sc. Sven Lončarić dobitnik...

Prof. dr. sc. Sven Lončarić dobitnik nagrade "Fran Bošnjaković" Sveučilišta u Zagrebu

17. 11. 2016. u 11:41,
Ana Filipović

Na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj u četvrtak, 3. studenoga 2016. povodom 348. obljetnice utemeljenja Sveučilišta, prof. dr. sc. Svenu Lončariću  dodijeljena je nagrada "Fran Bošnjaković" za iznimne rezultate na polju znanstvene i stručne djelatnosti u području digitalne obradbe slike i računalnog vida, za promicanje znanstvene discipline i struke te za osobiti doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti.  

Bivšem i sadašnjem dekanu FER-a...

Bivšem i sadašnjem dekanu FER-a dodjeljeno posebno priznanje Rektora Sveučilišta u Zagrebu

17. 11. 2016. u 11:39,
Ana Filipović

U povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu (Dies Academicus) 3. studenoga 2016. godine Rektor Sveučilišta u Zagrebu dodijelio je posebno priznanje prof. dr. sc. Nedjeljku Periću i prof. dr. sc. Mislavu Grgiću za predani i angažirani rad u sveučilišnim tijelima kao i za izradu i provedbu strateškog investicijskog projekta "Inovacijski centar Nikola Tesla" na Sveučilištu u Zagrebu.

Projekt "Inovacijski centar...

Projekt "Inovacijski centar Nikola Tesla" uvršten na Listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske

23. 8. 2016. u 10:11,
Mislav Grgić

Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, na sjednici održanoj 27. srpnja 2016. godine, ocijenilo je da projekt "Inovacijski centar Nikola Tesla" (ICENT) , kojemu je podnositelj prijave FER, udovoljava propisanim kriterijima iz Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske. Stoga je resorno ministarstvo (Ministarstvo gospodarstva) donijelo odluku kojom se projekt "Inovacijski centar Nikola Tesla" uvrštava na Listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske . Ovo je prvi (i za sada jedini) projekt ovakve kategorije na Sveučilištu u Zagrebu. Osnovna uloga ICENT-a jest premosti jaz između istraživanja u akademskoj i istraživačkoj zajednici i potreba industrije na način da će se u ICENT-u kreirati inovativni proizvodi-prototipovi za potrebe industrije, temeljeni na znanstvenim istraživanjima . Time će ICENT pomoći hrvatskome gospodarstvu povećanjem prihoda od novih proizvoda, otvaranjem novih radnih mjesta visoke dodane vrijednosti i unošenjem novih tehnologija u hrvatsku industriju. ICENT će predstavljati zaokruženi koncept koji će umrežavati akademsku zajednicu, istraživačke institute, hrvatsku industriju te lokalnu i širu zajednicu te državnu upravu. Interakcijom navedenih dionika osigurat će se prostor za multidisciplinarna istraživanja i razvoj, racionalizaciju primjene i komercijalizacije rezultata te posljedično kreiranje i unapređenje industrije visoke dodane vrijednosti.

Novi projekti u suradnji s Ericssonom...

Novi projekti u suradnji s Ericssonom Nikolom Teslom

15. 4. 2016. u 10:14,
Ana Filipović

Dugogodišnja izvrsna suradnja između Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Ericssona Nikole Tesle nastavlja se kroz nove projekte. Predsjednica Ericssona Nikole Tesle, mr. sc. Gordana Kovačević i dekan FER-a, prof. dr. sc. Mislav Grgić, potpisali su 7. ožujka 2016. godine nove projektne ugovore . Ukupna vrijednost navedenih projekata veća je od 1,03 milijuna kuna. Više informacija o projektima nalazi se u nastavku obavijesti.

Donesena odluka o proglašenju...

Donesena odluka o proglašenju Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podacima i kooperativne sustave

10. 11. 2015. u 17:19,
Ana Filipović

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, na prijedlog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, proglasio je u petak, 6. studenoga 2015. godine,  Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave , kao prvi znanstveni centar izvrsnosti u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj. Centar se sastoji od dviju istraživačkih jedinica: Istraživačka jedinica: Istraživanje u znanosti o podatcima voditelj prof. dr. sc. Sven Lončarić. Istraživačka jedinica: Istraživanje naprednih kooperativnih sustava (ACROSS) voditelj prof. dr. sc. Ivan Petrović Svrha je rada znanstvenih centara izvrsnosti unaprijediti hrvatsku znanost i ojačati njeno uključivanje u Europski istraživački prostor, odnosno potaknuti sudjelovanje u istraživačkim programima EU i drugim međunarodnim programima. Voditelji istraživačkih jedinica svake će se godine izmjenjivati na mjestu voditelja Centra. Voditelj Centra u prvoj godini je prof. dr. sc. Sven Lončarić. Više o istraživačkim jedinicama i suradnim institucijama u nastavku obavijesti.