CIP

Centar informacijske potpore Fakulteta je ustrojbena jedinica koja obavlja poslove informacijske potpore, razvoja informacijskih sustava, upravljanja računalnom mrežom, nadzora nad informacijskom sigurnošću, tehnološke potpore nastavi i e-obrazovanju, organizaciji nastave te organizacijom zajedničkih računalnih resursa.

 


Novosti

Studentski profili i mrežni disk...

Studentski profili i mrežni disk "Z" u računalnim laboratorijima

webmaster

Od srijede , 15. 11. 2017. godine, u 12 sati , u računalnim laboratorijima Fakulteta prestaje podrška za "putujuće" (roaming) profile te za vlastiti mrežni disk "Z". Studentima se umjesto dosadašnjih 200 MB prostora na mrežnom disku, preporučuje prijenos i spremanje datoteka putem usluga temeljenih na oblaku. Svim je studentima već ranije osigurano slobodno korištenje 1 TB prostora putem usluge OneDrive unutar Office 365. Za pristup usluzi OneDrive preporučuje se korištenje preglednika internetskih stranica (www.office.com) uz autorizaciju FER-ovim AD korisničkim vjerodajnicama (FERLogin@fer.hr). Način oblikovanja imena FERLogin objašnjen je na stranici: http://www.fer.unizg.hr/cip/podrska/korisnicki_racuni . Zbog nadolazeće promjene, svim se studentima savjetuje spremanje svojih trenutnih podataka s mrežnog diska "Z" te Radne površine na sigurno mjesto jer nakon 15. 11. 2017. podaci vezani za vlastiti korisnički profil više neće biti dostupni . Prelaskom na korištenje lokalnih profila i nekorištenjem mrežnog diska "Z" ubrzat će se prijave na računala . Datoteke snimljene na računalu na dijeljenom disku "D" dostupnom svim studentima i na Radnoj površini vlastitog korisničkog računa neće biti dostupni s drugih računala te će nakon odjave s računala sigurno biti obrisane nakon 24 sata.

Studentski sandučići e-pošte uspješno...

Studentski sandučići e-pošte uspješno premješteni u "oblak" Office 365

webmaster

Studentski poštanski sandučići uspješno su premješteni u "oblak" Office 365. Premještanjem poštanskog sandučića u moderni sustav ("oblak" Office 365), studentima je na raspolaganju najnovija tehnologija Exchange 2016 koja omogućuje brojna poboljšanja u odnosu na postojeću tehnologiju Exchange 2010, osobito u pogledu podrške i načinu rada s mobilnim klijentima. Umjesto dosadašnjih 200 MB ,  veličina poštanskog sandučića u oblaku povećana je na 50 GB ! Svi studenti koji za pristup e-pošti koriste neki samostalni klijent, moraju namjestiti prikladne postavke , odnosno upisati novu adresu za pristup web-sučeljem.   Više informacija o postavkama klijenata e-pošte pročitajte u nastavku obavijesti .

Ponovno dostupna usluga Office 365

Ponovno dostupna usluga Office 365

webmaster

Završen je postupak promjene načina prijave u Office 365 s dosadašnjeg AAI@EduHr na sustav FER AD (Active Directory). Studenti/ce i djelatnici/ce FER-a mogu se na adresu http://portal.office.com prijaviti svojim korisničkim vjerodajnicama koje im služe, između ostalog, za pristup e-pošti FER-a uz obavezan dodatak @fer.hr . Primjerice, studentu Ivanu Petruši, koji ima JMBAG 0036123459, korisničko ime za prijavu u Office 365 glasi: ip12345@fer.hr Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Završetak migracije sa stare mrežne opreme u A zgradi

Svebor Prstačić

S današnjim danom, svi aktivni mrežni uređaji u A zgradi (uključujući i prostorije A002,A003 i A007) izmješteni su sa stare svjetlovodne mreže i priključeni putem bakrenih vodova na A004 komunikacijski ormar.

Prebacivanje A zgrade sa svjetlovoda na bakar

Svebor Prstačić

Tijekom današnjeg dana izvršena je rekonfiguracija dijela pasivne infrastrukture u A zgradi. S dosadašnje svjetlovodne, preklopnici u A003 (TCR), A104, A109, A209 i A309 prostorijama prebačeni su na bakrenu vezu prema  preklopniku A00Ex00.fer.hr  u A004 prostoriji Preostaje još prebaciti svjetlovodnu vezu u A007, te jedan preklopnik iz A101, pa će razdjelni ormar iz A005 biti u omogućnosti maknuti iz navedene prostorije. Većina veza je isprobana, no uvijek postoji mogućnost da su neki od VLAN-ova zaboravljeni u novoj konfiguraciji pa bi dobro bilo testirati sve vama kritične veze (primjerice A104 vezano uz najavljeni ispit).