Obavijesti i objave

Doktorski studij predviđa nekoliko važnih događaja koji se moraju ostvariti u uspješnom doktorskom studiju - kvalifikacijski ispit, javni razgovor i obranu disertacije. Svaki je od tih događaja javan, a najavljuju se barem sedam dana prije održavanja.

Obavijesti

U skladu s člankom 3. stavak (5) Pravilnika o doktorskom studiju FER-a, materijali za redovite sjednice Odbora za doktorske studije zaprimaju se najkasnije pet radnih dana prije sjednice.

Materijali se mogu predati na šalteru Studentske službe ili poštom.

  • Materijali za predaju na šalteru Studentske službe zaprimat će se tijekom uredovnog vremena za studente, svakoga radnoga dana od ponedjeljka do petka od 12 do 14 sati.
  • Materijali poslani poštom također moraju biti zaprimljeni najkasnije pet radnih dana prije sjednice.

Datumi redovitih sjednica Odbora za doktorske studije objavljeni su u kalendaru sjednica za akademsku godinu.

Za sve dodatne upite u vezi doktorskoga studija, slobodno nam se obratite putem adrese elektroničke pošte doktorski.studij@fer.hr.

Autor: Mirjana Grubiša
Rezultati Natječaja za akademsku...

Sveučilište u Zagrebu objavilo je prve rezultate Natječaja za akademsku mobilnost u 2018. g. (drugi krug):

Više informacija možete vidjeti na službenim stranicama Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Neda Tomaš

Globalni projekt "Rodni raskorak u znanosti" izvode znanstvenici diljem svijeta, a potpisuju ga globalne udruge: Međunarodna udruga za znanost (ICSU), Međunarodna udruga za povijest i filozofiju znanosti i tehnologije (IUHPST) s Odjelom za povijest znanosti i tehnologije (DHST) te još desetak međunarodnih srodnih udruga ili organizacija.

U sklopu projekta prikupljaju se podaci fokusirani na širu ulogu i položaj žene u suvremenim znanstvenim područjima i njihovim disciplinarnim međudjelovanjima. Svi očekivani odgovori na Upitnik od 68 pitanja i komentara su povjerljivi.

Istraživanje je otvoreno od 1. svibnja 2018. do 31. listopada 2018. putem odgovarajućih poveznica. Djelatnici i doktorandi FER-a mogu se priključiti ovoj globalnoj inicijativi razumijevanja rodnog raskoraka u svjetskoj znanosti.

Istraživanje je dostupno ovdje.

Pri dnu uvodne stranice odaberite opciju "Begin the Survey" za početak istraživanja. Istraživač automatski dobije ID kod od 11 brojeva, kao sigurnosni i povratni kod za višestruko odgovaranje u istraživanju!

Autor: Tomislav Petković
Dan doktorata 2018.

"Dan doktorata 2018." održat će se 10. svibnja 2018. godine od 10 do 15.30 sati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Unska 3.

Program Dana doktorata uključuje dvije radne sekcije, neformalno druženje, diskusiju i umrežavanje te popodnevnu radionicu namijenjenu doktorandima.

Skupna sekcija pružit će dva različita pogleda na uspješne doktore znanosti potekle s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Kao sveučilišni nastavnik s bogatim istraživačkim i mentorskim iskustvom, sada u mirovini, obratit će nam se dr. sc. Damir Kalpić, koji je doktorirao 1982. godine na (tadašnjem) Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. S druge strane, kao nedavno promovirani doktori znanosti predstavit će nam se dr. sc. Josip Ćesić, dr. sc. Petar Gabrić, dr. sc. Zlatko Hanić, dr. sc. Marinko Kovačić i dr. sc. Đula Nađ, koji su za svoje doktorske disertacije obranjene u ak. god. 2016./2017. bili nagrađeni Srebrnom plaketom "Josip Lončar" za posebno istaknutu doktorsku disertaciju ili nagradom "KONČAR" za doktorsku disertaciju koja sadrži istaknuta znanstvena dostignuća s primjenom u industriji. Uz priču o svojim doktorskim rezultatima, oni će podijeliti i neka osobna iskustva o stjecanju znanja, o istraživačkim usponima i padovima te ustrajnosti kao nužnom elementu konačnog uspjeha - uz pokoji savjet kolegama-doktorandima.

U poster-sekciji, 28 doktoranada na trećoj godini doktorskog studija predstavit će aktualne rezultate svojih istraživanja na temama odobrenima u ak. godini 2016./17. Posteri obuhvaćaju širok raspon rezultata, od onih početnih, nakon tek obranjene teme disertacije, do onih "ozbiljnijih", već publiciranih, čiji se autori nadaju predati disertaciju na ocjenu već ove godine. Svi posteri predstavljeni na Danu doktorata ulaze u natjecanje za najbolji poster.

Popodnevnu radionicu namijenjenu doktorandima vodit će je dr. sc. Nikola Banić, jedan od nagrađenih doktoranada i govornika na Danu doktorata 2017. godine, danas zaposlen kao poslijedoktorand na FER-u, koji će sadašnjim doktorandima prenijeti pozitivna iskustva i korisne savjete za doktorsko istraživanje iz perspektive nedavno uspješno završenog doktora znanosti.

Skup je otvoren za sve zainteresirane, uz obaveznu prijavu sudjelovanja najkasnije do 4. svibnja 2018. godine.

Sve informacije objavljene su na stranici doktorskog studija posvećenoj Danu doktorata.

Autor: Gordan Gledec
Doktorskom studiju FER-a dodijeljena...

Na svečanosti održanoj u srijedu, 8. studenoga 2017. godine u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek u nazočnosti rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa uručila je oznaku visoke razine kvalitete FER-ovom doktorskom studiju Elektrotehnika i računarstvo. Oznaku visoke razine kvalitete doktorskog studija preuzeo je dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić.

Osim FER-a, oznaku visoke kvalitete dobili su sa Sveučilišta u Zagrebu i Doktorski studij Farmaceutsko-biokemijske znanosti Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta te Doktorski studij Veterinarske znanosti Veterinarskoga fakulteta.

U obrazloženju priznanja, uz dugu povijest FER-a navode se kao prednosti istaknute bogate istraživačke referencije, financiranje, snažni međunarodni programi i veliki broj projekata u sklopu programa istraživačkog Obzor 2020. Posebno je istaknuta povezanost fakulteta s gospodarstvom te dobri istraživački laboratoriji i oprema. Istraživačke teme doktoranada usklađene su s međunarodnim trendovima, a fakultet aktivno i organizirano radi na privlačenju studenata za doktorski studij.

Autor: Alan Vukić

Drugi u nizu "Dana doktorata" Fakulteta elektrotehnike i računarstva održan je 29. ožujka 2017. godine. Nakon uvodnog govora dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prof. dr. sc. Mislava Grgića, nazočnima se prigodnim riječima obratio i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

U programu je sudjelovalo četvero nagrađenih doktora znanosti, koji su disertacije obranili u ak. god. 2015./2016.: dr. sc. Nikola Banić, dr. sc. Dijana Tralić, dr. sc. Robert Sitar i dr. sc. Tomislav Župan te, kao počasni govornik, dr. sc. Ivan Hrvoić, CEO poduzeća GEM Systems, Inc. u Kanadi i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u mjerenju magnetskoga polja Zemlje, koji je doktorirao 1972. na (tada) Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu.

U poster-sekciji, 35 studenata 3. godine doktorskoga studija je kroz izložbu postera predstavilo aktualne rezultate svojih istraživanja. Nagradu za najbolji poster Dana doktorata 2017. godine dobio je doktorand Ivica Draganjac, a za naročito uspješne postere priznanja su dobili i doktorandi Josip Ćesić, Mihovil Ivas i Miroslav Štampar.

Više informacija možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Maja Matijašević

Sveučilisni računski centar SRCE osigurao je pristup bazama podataka EBSCO, Elsevier i Thomson Reuters ne samo s lokacija ustanova, već i s drugih lokacija izvan matične ustanove, npr. od kuće i sl. 

Ako vas sustav prilikom pristupa nekoj od baza podataka navedenih izdavača pita za lozinku (ne prepoznaje se IP adresa kao dio akademske zajednice) ili dobijete neku drugu poruku u kojoj sustav javlja da IP adresa s koje pristupate "nije prepoznata", potražite opciju "Shibboleth korisnik", a potom unutar "Select your region or group" odaberite "Croatian Research and Education Federation AAI@EduHr". 

U zadnjem koraku pojavit će se maska za unos vašeg korisničkog računa AAI (korisničko ime i lozinka), nakon čega će se otvoriti sučelje odgovarajuće baze podataka.

 

Autor: Stjepan Šimara

Od sada možete pristupati bazama podataka Web of Science, Current Contents i MEDLINE preko Thomson Reutersove platforme Web of Knowledge i s udaljenih računala i mobilnih uređaja uz korištenje osobnih korisničkih računa na WoK-ovoj platformi.

Potrebno je otvoriti korisnički račun (ukoliko ga nemate) na WoK-u, s računala smještenim pri ustanovama hrvatske akademske zajednice koje su pretplaćene na navedene baze. Nakon tog koraka dovoljno je samo otvoriti stranicu webofknowledge.com ili m.webofknowledge.com na bilo kojem računalu ili mobilnom uređaju, te se prijaviti sa svojim korisničkim podacima.

 

Autor: Ivan Jelić

Na Sveučilištu u Zagrebu uvedena je nova evidencija o upisanim doktorandima - on-line baze doktoranada (OBAD), koja je dostupna na adresi: http://doktorski.unizg.hr/obad.

Putem baze OBAD ispunjavat će se i obrazac za prijavu teme, DR.SC.-01. Prijavu u sustav OBAD bit će moguće napraviti uz korištenje elektroničkog identiteta AAI@EduHr. Osoba za dodjelu elektroničkog identiteta AAI@EduHr na FER-u je mr. sc. Damir Kirasić. Uredovno vrijeme za primanje stranaka je svaki radni dan od 11 do 12 sati (potrebno je doći isključivo osobno uz predočenje indeksa) u PCLAB1 (zgrada C - prizemlje lijevo). Za one koji eventualno ne mogu doći u uredovno vrijeme, mogu kontaktirati na e-mail: damir.kirasic@fer.hr

Autor: Kata Banožić

Repozitorij