Naslovnica Pretraživanje AA
Broj posjeta:
1539
 
KOMUNIKACIJA I ALATI

Komunikacija i alati


Proizlazeći iz instrukcijskog dizajna i dizajna kolegija, da bi se ispunili postavljeni zahtjevi, potrebna je sljedeća tehnička infrastruktura:
  1. sinkrono virtualno okruženje koje bi olakšalo dvosmjerno izvođenje kolegija u kojem su učionice u Švedskoj i u Hrvatskoj virtualno spojene
  2. asinkrono virtualno okruženje na Internetu za koordinaciju projekata, suradnju i komunikaciju raspodijeljenih timova
  3. asinkrono web okruženje za provođenje studentskih istraživanja kao dio evaluacije kolegija na kraju ciklusa instrukcijskog dizajna
  4. specijalizirani alati za programsko inženjerstvo primarno usmjereni na razvoj i održavanje koda, poznati kao alati za upravljanje konfiguracijama (Software Configuration Management - SCM)

Tijekom suradnje na izradi projekta studentima su na raspolaganju i sinkroni i asinkroni mehanizmi komunikacije. Od sinkronih mehanizama koriste se videokonferencije, telekonferencije i "čavrljanje" (eng. chat). Korišteni asinkroni mehanizmi daleko su brojniji, a uključuju elektroničku poštu, mailing liste, forum, repozitorije datoteka, sustav upravljanja verzijama, itd. Potrebno je napomenuti da su, zbog specifičnosti studentske organizacije vremena, asinkroni sustavi komunikacije daleko više korišteni od sinkronih.

Sinkroni načini komunikacije

Studenti su u mogućnosti koristiti videokonferencijski sustav u terminu zajedničkih predavanja, te videokonferencije korištenjem NetMeeting-a u vrijeme za koje se sami dogovore. Nastavno osoblje pruža potrebnu opremu za obavljanje videokonferencija (računala s brzom Internet vezom, mikrofoni, kamere). Telefonski razgovori i telekonferencije su, zbog visokih cijena telefonskih razgovora, osim u kritičnim trenucima za projekt, ograničene na korištenje sustava NetMeeting i Skype.
MSN Messenger, ICQ i ostali chat sustavi koriste se uglavnom za kraće razmjene ideja.

Asinkroni načini komunikacije

U sklopu kolegija, na FER-ovom sustavu za upravljanje sadržajima (eng. Content Management System) otvorene su stranice predmeta koje sadržavaju informacije o samom predmetu (komunikacija nastavnici – studenti) i stranice pojedinih projekata (komunikacija studenti – studenti). U sklopu ovih stranica omogućeno je objavljivanje vijesti, stvaranje diskusija te pohrana datoteka i linkova.

Elektronička pošta i mailing liste najkorišteniji su način komunikacije između članova tima, no problem kod njihova korištenja je njihova "vidljivost" od strane nastavnog osoblja.

Za održavanje i koordinaciju izvornog koda projekata predviđeno je korištenje sustava CVS, no uvjet njegova iole uspješnog korištenja je predznanje studenata o upravljanju konfiguracijama.