Naslovnica Pretraživanje AA
Broj posjeta:
1377
 
STUDENTSKI PROJEKTI 2005./2006.

Studentski projekti 2005./2006.

U tekućoj, trećoj godini održavanja predmeta, na predmetu ukupno sudjeluje 41 student, 26 na švedskoj te 15 na hrvatskoj strani. Zanimljivo je primijetiti kako se na švedskoj strani svake godine nalazi sve više studenata koji nisu Šveđani, već u Švedskoj samo studiraju ili su na razmjeni studenata. Tako ove godine na predmetu sudjeluju i studenti iz Azije i Afrike. U nekim timovma je i do 5 pripadnika različitih naroda, što čini studentske projekte još zanimljivijima, ali i težima za vođenje, zbog kulturoloških razlika.

Zbog povećanog broja studenata iz Švedske, ove godine su dva projekta izvedena lokalno, no kod jednog je baza projekta bila u Zagrebu, da bi studenti ipak imali iskustvo distribuiranog razvoja.

VLab

Prvi projekt naziva VLab (Virtualni laboratorij), projekt je s bazom u Zagrebu. Osnova ideja je razviti programsko okruženje za izvođenje laboratorijskih vježbi iz predmeta grupe RASIP, pomoću tehnologija e-učenja. Studenti neće morati u određeno vrijeme dolaziti na vježbe, već će sami odabirati termine rezervacije računalnih komponenata (komponente su im na raspolaganju 24 sata dnevno), iz svojih domova preko Interneta odrađivati vježbu, te će nakon završetka vježbe automatski biti i ocijenjeni. Jedan dio projekta je već napravljen kao rezultat seminarskih i diplomskih radova. U ovom projektu bit će napravljen novi sustav za rezervaciju resursa te administracijsko sučelje (web stranica) za praćenje studenata.

WebProject WebProject je također projekt kojemu je Zagreb domaćin. To je ponovljeni projekt iz ak. god. 2003./2004., koji tada nije u potpunosti uspio zbog predimenzioniranja te korištenja studentima nepoznatih tehnologija. WebProject je web aplikacija zamišljena kao pomoć pri organiziranju, vođenju i praćenju projekata. Omogućuje izradu i pregled projektnog plana, analizu troškova na projektu, podjelu zadataka, praćenje korisničkog rada na zadacima te generiranje izvješća za voditelje projekta i kupce. Sučelje je izvedeno kao web stranica što je posebno pogodno za distribuirane timove. Takav način eliminira potrebu za instaliranjem programa na korisničko računalo, jer se WebProjectu pristupa isključivo preko web preglednika.
WebProject2 Zbog velikog broja studenata u Švedskoj, WebProject se također radi i lokalno na švedskoj strani (WebProject2). Zanimljivo je spomenuti da su naručitelji projekta u Hrvatskoj, te projektni tim mora na različite načine komunicirati sa svojim kupcima. U švedskom se projektu koriste druge tehnologije, što pogoduje kasnijoj analizi - isti će zadatak biti izveden na dva potpuno različita načina.
LoCo Sveučilište Mälardalen provodi istraživanje o programima temeljenim na komponentama. Unutar istraživanja radi se na SAVE projektu kao modelu za korištenje sustava u stvarnom vremenu u automobilskoj industriji. Cilj projekta LoCo (Low effort Component Composition) je grafički editor i generator kôda za razvoj programske podrške ponovnim upotrebljavanjem istih komponenata u SAVE modelu. Umjesto ručnog pisanja kôda, korisnik će u grafičkom okruženju moći dizajnirati sustav i dodavati komponente.
Merge Projekt Merge zamišljen je kao pomoć mnogobrojnim tvrtkama koje, razvojem tehnologije, sve češće razvijaju svoja vlastita rješenja. U takvom okruženju javljaju se poteškoće u praćenju verzija programa i njihovih različitih komponenata. Merge omogućava olakšanu analizu objedinjavanja dva ili više programska sustava. To je alat koji programerima olakšava predviđanje trajanja objedinjavanja sustava ili mijenjanja starog sustava te daje sugestije kako to učiniti na najbolji mogući način.
SoMerTime Isti projekt, ovaj put pod imenom SoMerTime ostvaren je kao lokalni projekt na švedskoj strani. Baza projekta je bila u Švedskoj, no studenti su i dalje uređivali svoju web stranicu, pisali dokumente, te komunicirali s hrvatskim dijelom nastavnog osoblja. Kao i kod WebProjecta, i u ovom su slučaju korištene različite tehnologije rješavanja problema.