Naslovnica Pretraživanje AA
Broj posjeta:
1278
 
INFORMIRANJE I DOKUMENTACIJA

Informiranje i dokumentacija

U asinkronoj komunikaciji unutar projektnog tima, no također i u komunikaciji studenata i nastavnog osoblja, veliku ulogu imao je sustav za upravljanje sadržajem FER Web CMS (Content Management System), u potpunosti izrađen na FER-u. FERWeb se u sklopu DSD-a koristio za sljedeće svrhe:

  • smještaj javne web stranice kolegija
  • smještaj internog prostora za suradnju timova i nastavnog osoblja
Zahtjevi za obje svrhe uključivali su intenzivan razvoj predložaka na engleskom jeziku i strukture kolegija. FER Web interna struktura je omogućila neograničen broj jezika koji su se mogli koristiti za predloške, ali do tog trenutka stvoreni su samo oni na hrvatskom jeziku.

Zahtjevi za interni prostor za suradnju su bili puno veći jer je bila potrebna uporaba sljedećih modula:

  • razmjena informacija i uređivanje vijesti
  • HTML uređivač s integriranom sposobnošću grafičkog uređivanja
  • repozitorij datoteka korišten za razmjenu opisa projekata, predložaka za dokumente, primjera dokumenata, itd.
  • repozitorij linkova za upravljanje listama informacija izvan CMS-a
  • diskusijski forum, za diskusije vezane uz projekte i ispunjavanje zahtjeva
  • chat, za asinkronu komunikaciju među članovima tima

Sustav za upravljanje korisničkim dozvolama u FER Web CMS-u omogućavao je korištenje njihovog projektnog prostora samo autoriziranim članovima.

Neki su od modula FER Web CMS-a, korišteni za upravljanje sadržajem, komunikaciju i suradnju prikazani niže:

Uređivanje sadržaja
Uređivanje sadržaja stranice

Uređivanje vijesti
Uređivanje vijesti

Česta pitanja
Česta pitanja
Repozitorij datoteka
Repozitorij datotekaForum
ForumChat (
Chat ("čavrljanje")Repozitorij linkova
Repozitorij linkova


Iako se, općenito govoreći, FER Web CMS pokazao kao sustav koji može poticati raspodijeljeni rad i suradnju te koji je dobro odradio svoj posao kao memorija i centar znanja timova, uočeno je nekoliko slabosti. Na početku, večinu problema su uzrokovali novouvedeni predlošci na engleskom jeziku. Činjenica da je ostatak sadržaja CMS-a bio na hrvatskom jeziku predstavljala je problem za švedske studente u slučaju kad bi kliknuli na neki link koji bi ih, na primjer, odveo na FER-ovu početnu stranicu, koja je na hrvatskom. I oko “chata” su se pojavili neki problemi, koji su se javili u ranoj fazi razvoja u tom trenutku i koji nisu omogućavali pregled arhiviranih poruka. Ovo je bio problem za studente koji su propustili dio “chata” i htjeli su saznati što je bilo rečeno dok su bili odsutni. Tako je jedan od ciljeva studentskih projekata bio kreiranje sustava za sinkronu komunikaciju koji bi imao sve potrebne karakteristike za podržavanje udaljene suradnje.

FERWeb-ov CMS je omogućio članovima tima tzv. 360º-pogled na status projekta i projektno okruženje i povećavao je studentski osjećaj pripadnosti njihovom projektnom timu.