Naslovnica Pretraživanje AA
Broj posjeta:
1345
 
GOSTI PREDAVAČI

Gosti predavači


Gostujuće predavanje


Tijekom tri godine održavanja predmeta, osim redovnih profesora (prof.dr.sc. Ivica Crnković, MdH, te prof.dr.sc. Mario Žagar, FER), studentima su predavanja održali i gosti predavači. Cilj takvih predavanja bio je upoznati studente s načinom rada u poslovnom svijetu, predočiti im realne probleme na koje se nailazi u programskom inženjerstvu, napose raspodijeljenom. Mnogo vremena posvećeno je i iskustvima vođenja projekata, da bi se olakšao rad studentima koji su izabrani za vođe projektnih timova. Studenti su upoznati i s kulturološkim razlikama među narodima, što je osobito važno, jer se većina studenata prvi put susreće s radom u timu s pripadnicima drugih naroda.

Naši su gosti bili:

Stig Larsson, ABB: Experiences in Distributed Development
Studenti su na ovom predavanju mogli čuti iskustva iz renomirane švedske tvrtke ABB. Prezentirano je šesnaest vrlo korisnih savjeta za rad na raspodijeljenim projektima, a svaki je popraćen primjerom iz prakse. Kao primjer, prikazana je i organizacija jednog postojećeg ABB projekta. Zanimljivo je spomenuti da su neke grupe studenata točno slijedile dane savjete te su bile vrlo uspješne u organizaciji svog projekta.

Igor Borojević, IBM: Selected Chapters from Project Environment
Na predavanju su prikazana neka od iskustava iz vodećih IBM-ovih projekata. Studenti su imali priliku slušati o iskustvima u vođenju projekata tvrtke IBM (IBM Worldwide Project Management Method, IBM Global Services Method) te naučiti više o ulozi voditelja projekta te IT arhitekta.

Claes Berlin, SAAB: To make business with foreign customers
Na ovom, vrlo korisnom predavanju, studenti su upoznati s kulturološkim razlikama među narodima, s posebnim naglaskom na specifičnosti Hrvata i Šveđana. Obrađeni su načini komunikacije u različitim zemljama, odnosi poslodavaca i zaposlenika, očekivanja od prezentacije proizvoda, neka pitanja poslovne etike te neverbalna komunikacija.

Anders Berglund, Uppsala University: Distributed course Sweden – USA
Na ovom predavanju studenti su mogli vidjeti iskustva sa sličnog kolegija - projekta - koji se održava u suradnji sveučilišta u Uppsali, te sveučilišta Grand Valley State, Michigan. Uz sve zajedničke poteškoće. ovakav projekt je imao još jednu – različite vremenske zone!