Naslovnica Pretraživanje AA
Broj posjeta:
1751
 
SINKRONA KOMUNIKACIJA

Sinkrona komunikacija


Kako bi se virtualno spojile dvije udaljene učionice tijekom sinkronih predavanja, korišten je sustav Polycom V4000. Brzina konekcije je varirala tijekom predavanja, ali je obično bila oko ili iznad 700 kbps. Obje strane su imale dva ekrana, jedan koji je pokazivao video sliku druge učionice, stvarajući dojam zajedničkog okruženja za učenje, i drugi, korišten primarno za dijeljenje aplikacija. Kada bi predavač iz jedne učionice pokrenuo prezentaciju ili izvodio demonstraciju programa, njegov ekran su vidjele simultano obje strane. Kao alat za dijeljenje aplikacija, korišten je Microsoft NetMeeting, pristupačan i raširen proizvod.

Osim sinkrone komunikacije u prostorijama fakulteta, studenti su i samostalno koristili druge sinkrone metode komunikacije, koja omogućava brzu razmjenu ideja i informacija ako su sudionici trenutno spojeni na Internet te na određeni komunikacijski sustav.

Najčešće korišteni sinkroni načini komunikacije bili su:

  • tekstualno "čavrljanje" (chat)
  • telekonferencija
  • videokonferencija
Za komunikaciju su korišteni popularni programi:  Ovi programi omogućavaju razgovor više sudionika odjednom, a većina ih podržava i dijeljenje aplikacija te školske ploče (zajedničko crtanje na virtualnom "papiru"), što se pokazalo vrlo korisnim za zajednički rad i raspravu o nekim segmentima projekta.

Posebna pogodnost pri korištenju ovih programa je arhiviranje tekstualnog razgovora, što članovima tima koji nisu prisutni na sastanku omogućava pristup novim informacijama i zaključcima dogovorenim na propuštenom sastanku.