Obavijesti

Probni pristup bazi Academic Search...

Za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu omogućen je probni pristup bazi Academic Search Ultimate do 22. siječnja 2018. godine. Bazi možete pristupiti na linku Access Free Trial Now

Autor: Branka Marijanović

Poštovani korisnici,

   prenosimo obavijest o rasporedu održavanja edukacijskih radionica o elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija u veljači 2018. koje se održavaju na polukatu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Prijave ovdje, raspored ovdje.

Autor: Stjepan Šimara

Obavještavamo vas da je Središnja knjižnica osigurala za zainteresirane djelatnike FER-a besplatnu nadogradnju na Premium račune za program Mendeley. Mendeley je Elsevierov desktop i web program za organizaciju, pretraživanje i dijeljenje znanstvenih radova te online suradnju, a veoma je koristan svima koji se u svom istraživačkom, obrazovnom i znanstvenom radu susreću s potrebom upravljanja referentnim izvorima. Osim toga, zahvaljujući integraciji s programom Microsoft Word, Mendeley uvelike olakšava i ubrzava pisanje znanstvenih i stručnih radova i upravljanje referencama i bibliografijama.

 

Mendeley Premium Upgrade u odnosu na besplatnu verziju programa između ostalog donosi:

  • Povećanje osobnog prostora za pohranu s 2 Gb na 5 Gb
  • Povećanje prostora za grupe sa 100 MB na 20 GB
  • Povećanje broja članova unutar privatnih grupa s 3 člana na 25 članova

Više o samom programu možete saznati na web stranici www.mendeley.com, a pripremili smo i uvodnu prezentaciju o programu koju možete preuzeti ovdje. Svi zainteresirani mogu se javiti na mail ferlib@fer.hr i zatražiti link za nadogradnju ili dodatne informacije.

Autor: Marko Tucaković
Noć knjige 2017 - FERasmus Night +

Pozivamo vas na Noć knjige na FER-u – FERasmus Night +, koja će se održati u ponedjeljak, 24. travnja 2017. s početkom u 18:00 sati u auli Fakulteta. Središnja tema ove godine je studentska međunarodna suradnja, te će nam u sklopu programa strani studenti na razmjeni predstavljati književnike svojih zemalja. U programu će također sudjelovati pisac Slobodan Šnajder koji će predstaviti svoj višestruko nagrađivani roman Doba mjedi, te Marijan Ožanić, s kojim ćemo razgovarati o akademskom poduzetništvu.
Radujemo se vašem dolasku!

 

 

PROGRAM:

18:00 - 18:20

Nastup zbora Rezonanca

18:20 - 19:00

Studenti na razmjeni predstavljaju književnost svojih zemalja

19:00 - 19:30

Razgovor sa Slobodanom Šnajderom

19:30 - 20:00

Razgovor s Marijanom Ožanićem

Autor: Marko Tucaković

Institucionalni probni pristup časopisu The New York Times moguć je do 30. 4. 2017. Moguće je neograničeno čitati članke i koristiti druge značajke institucionalnog pristupa.

Dostupni članci izdani od 1851. godine do danas.

Člancima se pristupa ovdje.

Autor: webmaster
Mendeley - program za upravljanje...

Svima koji se u svom istraživačkom, školskom i inom radu susreću s potrebom upravljanja referentnim izvorima kao jedan od najzahvalnijih alata nameće nam se Mendeley, a za koji donosimo jednu kratku uvodnu prezentaciju ovdje.

Autor: Stjepan Šimara
Emerald eJournals Premier – probni...

Portal baze.nsk.hr u vijestima donosi o otvorenom probnom pristupu na bazu Emerald eJournals Premier izdavača Emerald Publishing za Sveučilište u Zagrebu. Riječ je o zbirci koja "... pokriva područje ekonomije, menadžmenta i knjižničarstva, kao i značajan broj časopisa iz područja tehničkih znanosti...".

Više informacija o vijesti pročitajte ovdje, a pretraživanje baze možete obaviti ovdje.

Autor: Stjepan Šimara
Autor: Stjepan Šimara

Prema vijesti Portala elektroničkih izvora hrvatske akademske zajednice koju možete pogledati ovdje, implementirana je mogućnost objedinjenog sučelja u pretraživanju dostupnih izvora, a koju nudi EBSCO Discovery Service - pretraživanje je selektivno prema svim institucijama na razini nacionalnih ili pojedinačnih licenci.

Autor: Stjepan Šimara

Novi broj časopisa "CIT. Journal of Computing and Information Technology" objavljen je 30. lipnja 2016. godine te donosi sedam radova iz područja umrežavanja, mobilnih agenata, rudarenja podataka te modeliranja poslovnih procesa.

Članci dvadeset i dvoje autora koji dolaze iz Kine, Alžira, Indije, Maroka i Tajvana prihvaćeni su u recenzijskom postupku.

Više informacija o časopisu, kao i puni tekst članaka, dostupno je ovdje.

Autor: Branka Marijanović

Objavljen je JCR za 2015. godinu – portalu možete pristupiti ovdje (novo izdanje JCR-a) ili, za sada još dostupno, staro izdanje JCR-a je ovdje.

Naputak izdavača Thomson Reuters-a kako udaljeno pristupiti pogledajte ovdje.

Autor: Stjepan Šimara
Prvi puta Noć knjige na FER-u!

U petak, 22. travnja  2016. godine, u Središnjoj knjižnici FER-a po prvi puta organizirana je Noć knjige. Sudionicima programa, profesorima FER-a Zdenku Kovačiću, Vladimiru Ćepuliću i Darku Žubriniću, studentima, Rezonanci, Stiholoporterima i akustičkoj podršci Zavoda za elektroakustiku iskreno se zahvaljujemo.

Ostvarenju cjelokupnog programa najviše su pridonijeli studenti FER-a koji su članovi Knjiškog kluba, a bez čijeg zalaganja i entuzijazma Noći knjige na FER-u ne bi niti bilo. Posebno zahvaljujemo Ivi.

Djelić atmosfere možete pogledati ovdje i na internetskim stranicama ZPM-a.

Autor: Ana Mari Čajsa

CIT. Journal of Computing and Information Technology je znanstveni časopis otvorenog pristupa (open access) s međunarodnom recenzijom. Cilj časopisa je objavljivanje originalnih znanstvenih radova te preglednih članaka koji pokrivaju teoriju, primjene i metodologije u računarskoj znanosti i računarskom inženjerstvu, modeliranju i simulacijama te informacijskim sustavima. Nakon dvadeset i tri godine kontinuiranog izlaženja časopisa u izdanju Sveučilišnog računskog centra SRCE, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu od 1. siječnja 2016. godine postaje njegov novi izdavač. FER je objavio svoj prvi broj CIT-a (vol. 24, br. 1) 25. ožujka 2016.

Prvi broj volumena 24 sadrži sedam radova koji pokrivaju sljedeće teme iz područja računarstva: teoriju računanja, operacijska istraživanja, računarske mreže, sustave za potporu odlučivanju, primjenu klaster analize i obradu prirodnog jezika.

Radovi devetnaest autora koji dolaze iz Kine, SAD-a, Indije, Njemačke, Ukrajine i Maroka prihvaćeni su u recenzijskom postupku.

Više informacija o časopisu, kao i puni tekst članaka, možete naći na adresi: http://cit.fer.hr/index.php/CIT/issue/view/291.

Autor: Branka Marijanović

Obavještavamo vas da su od sada podaci o više od devet tisuća hrvatskih i dva milijuna svjetskih nakladnika iz više od 200 zemalja učlanjenih u sustav ISBN-a kao i njihovim oznakama nakladnika besplatno dostupni na mrežnim stranicama Međunarodnog upisnika nakladnika.

Hrvatski ured za ISBN  može se i nadalje kontaktirati za sva pitanja vezana uz hrvatske nakladnike i njihove oznake.

Detaljnije o Međunarodnom upisniku nakladnika i mogućnostima pretraživanja pročitajte na mrežnim stranicama:

http://www.nsk.hr/medunarodni-upisnik-nakladnika-besplatno-dostupan-za-koristenje/

Autor: Branka Marijanović

Od sada možete pristupati bazama podataka Web of Science, Current Contents i MEDLINE preko Thomson Reutersove platforme Web of Knowledge i s udaljenih računala i mobilnih uređaja uz korištenje osobnih korisničkih računa na WoK-ovoj platformi.

Potrebno je otvoriti korisnički račun (ukoliko ga nemate) na WoK-u, s računala smještenim pri ustanovama hrvatske akademske zajednice koje su pretplaćene na navedene baze. Nakon tog koraka dovoljno je samo otvoriti stranicu webofknowledge.com ili m.webofknowledge.com na bilo kojem računalu ili mobilnom uređaju, te se prijaviti sa svojim korisničkim podacima.

 

Autor: Ivan Jelić

Repozitorij