Program Universitas Cantat

Ana Filipović

Dana 21. siječnja 2016. godine održan je prvi koordinacijski sastanak vezan uz novi sveučilišni program Universitas Cantat . Na sastanku su sudjelovali predstavnika sastavnica i voditelja akademskih zborova, klapa i vokalnih ansambala koji djeluju na pojedinim sastavnicama. Odlukom rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa,  glavni koordinator programa Universitas Cantat je mo. Josip degl' Ivellio. Plan aktivnosti i događanja vezanih uz program Universitas Cantat pogledajte u nastavku obavijesti.

Održan veliki koncert ženskog...

Održan veliki koncert ženskog vokalnog sastava "Rezonanca"

Ana Filipović

Članice ženskog vokalnog sastava "Rezonanca" organizirale su i održale 21. siječnja 2016. godine na FER-u veliki svečani koncert .  Bivše i sadašnje studentice FER-a, koje su već više od četiri godine okupljene u ruhu zvanom "Rezonanca", proslavile su početak nove kalendarske godine velikim koncertom na kojem se mogao čuti zanimljiv glazbeni program - obrade popularnih hrvatskih i stranih pjesama. Gosti koncerta bili su pjevački zbor studenata Medicinskog fakulteta "Lege artis" . Na koncertu je bilo preko 500 posjetitelja, većinom gostiju i prijatelja Rezonance.

Osnovan Akademski muški zbor FER-a

Osnovan Akademski muški zbor FER-a

Ana Filipović

Odlukom dekana od 11. siječnja 2016. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu osnovan je Akademski muški zbor FER-a . Osnivač Zbora je FER. Zbor će u svome repertoaru davati naglasak na klasičnu zborsku literaturu, prije svega hrvatskih skladatelja . Repertoar Zbora uključivat će i a cappella skladbe klasičnog repertoara, od renesansne do suvremene glazbe, kao i klapske te skladbe suvremenog ili popularnog višeglasja. Članovi Zbora sadašnji su i bivši studenti i djelatnici Fakulteta, ali i ostali zainteresirani prijatelji i podupiratelji Fakulteta. Za prefekta Zbora imenovan je prof. dr. sc. Mislav Grgić , redoviti profesor u Zavodu za radiokomunikacije FER-a, a dirigent Zbora je mo. Josip degl' Ivellio , dirigent, zborovođa i skladatelj iz Zagreba. Za sudjelovanje u Zboru prijavile su se 52 osobe . Konstituiranje i prva proba zbora održana je 18. siječnja 2016. godine. Zbor od tada održava redovite tjedne probe -  svaki utorak u 17.00 sati u dvorani B5 .

Više
Posjet Zavodu za elektrostrojarstvo i...

Posjet Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju u okviru programa RADDAR

Vesna Županović

U okviru programa RADDAR u subotu 4. ožujka od 10 do 12.30 održana je matematička radionica i posjet laboratorijima Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju. Docenti Šandor Ileš i Siniša Popović te asistenti Marko Slunjski i Filip Jukić vodili su učenike kroz laboratorije i pokazali im zanimljive pokuse. Matematičke radionice vodili su nastavnici i studenti matematike, a učenici XV. gimnazije pomagali su u radionicama. Sudjelovalo je 85 učenika.

Program RADDAR: na FER-u održana...

Program RADDAR: na FER-u održana radionica logičkog i algoritamskog razmišljanja za učenike osnovnih škola

Dejan Škvorc

U okviru programa RADDAR , gdje se u organizaciji FER-a, XV. gimnazije Zagreb i Udruge Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić" za učenike osnovnih škola već četiri godine organiziraju radionice iz matematike i programiranja, u subotu, 21. siječnja 2017. godine na FER-u je organizirana radionica logičkog i algoritamskog razmišljanja. Radionica je imala natjecateljski karakter gdje su se učenici u malim grupama natjecali u rješavanju logičkih i algoritamskih zadataka. U sklopu radionice organiziran je i posjet Laboratoriju za Internet stvari gdje su se upoznali s trendom umrežavanja raznovrsnih uređaja putem Interneta te im je prikazan rad aplikacije za mjerenje kakvoće zraka umreženim senzorima povezanim s mobilnim telefonima. Na radionici je sudjelovalo 65 učenika. Događaj je organiziran u sklopu FER-ovih programa popularizacije znanosti RADDAR i ŠUZA – Iz škole u znanost i akademsku zajednicu . Više informacija i nekoliko slika pogledajte u nastavku obavijesti.

Tim Brickvengers na finalu First Lego...

Tim Brickvengers na finalu First Lego League natjecanja regije "Adriatic"

Damir Pintar

U subotu, 4. veljače 2017., FER-ov mladi tim Brickvengers - uspostavljen prošle godine u rujnu čiji su članovi  djeca zaposlenika FER-a pod vodstvom Damira Pintara i Mihaele Vranić - sudjelovao je na finalu First Lego League natjecanja "Adriatic" regije . U ovom se natjecanju na globalnoj razini natječe preko 32000 timova iz svih zemalja svijeta. Finale "Adriatic" regije održano je u Dobrovi kraj Ljubljane, a natjecalo se najboljih 20 timova iz Slovenije, 3 tima iz Srbije i 2 tima iz Hrvatske. Usprkos iznimno jakoj konkurenciji (FLL natjecanje ima višegodišnju tradiciju u Sloveniji i Srbiji, a u Hrvatskoj je počelo tek krajem prošle godine inicijativom Hrvatskog robotičkog saveza ), hrvatski timovi vraćaju se s dva pehara. Udruga Gradionica osvojila je izvrsno drugo mjesto u robotskoj igri, dok su FER-ovi Brickvengersi osvojili žiri svojim entuzijazmom i kreativnošću te kući donijeli posebni pehar za "Naj FLL face". Više informacija i nekoliko slika pogledajte u nastavku obavijesti.

Više
Održana svečana sjednica Fakultetskog...

Održana svečana sjednica Fakultetskog vijeća

webmaster

Na svečanoj 662. redovitoj sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 16. studenoga 2016. godine dodijeljene su Zlatne diplome u povodu 50. obljetnice diplomiranja na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Nagrade "Josip Lončar" u rangu Priznanja i Posebnog priznanja, Nagrada "Željka Matutinović-Sunčica", Nagrada "Stanko Turk" te Zahvalnice srednjim školama. Zlatne diplome dodijeljene su diplomiranim inženjerima iz ak. god. 1965./1966., a Nagrada "Josip Lončar" dodijeljena je studentima koji su ostvarili izniman uspjeh u studiju. Popis nagrađenih možete vidjeti u nastavku obavijesti. Slike sa svečanosti dostupne su u galeriji .

Proslavljen Dan FER-a

Proslavljen Dan FER-a

webmaster

U petak, 25. studenoga 2016. svečano je proslavljen Dan FER-a . Dodijeljene su nagrade "Josip Lončar", "Roberto Giannini", Priznanje studentu studijskog programa Vojno inženjerstvo Sveučilišta u Zagrebu, Nagrada za znanost te nagrade tvrki Končar, Ericsson Nikola Tesla i Agrokor. Ove godine obilježavamo 60 godina samostalnog djelovanja ETF-a/FER-a, odnosno 90 godina od osnivanja Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pa je dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Drago Žagar poklonio prigodan dar koji je uručio dekanu FER-a. Osim dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića, skupu su se obratili i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras te pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Srećko Tomas. Nakon svečanog dijela proslave uz ženski vokalni sastav FER-a "Rezonancu" i Akademski muški zbor FER-a – AKMUZ, dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić pozvao je goste da posjete poster-sekciju u auli Fakulteta, a potom i na domjenak. Popis nagrađenih pogledajte u nastavku obavijesti. Slike s proslave nalaze se u galeriji .

Održana svečana sjednica Fakultetskog...

Održana svečana sjednica Fakultetskog vijeća

Kata Banožić

Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 11.11.2015. godine dodijeljene su Zlatne diplome u povodu 50. obljetnice diplomiranja na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Nagrada "Josip Lončar" u rangu Priznanja, Nagrada za "Najbolji studentski računalni program FER-a" i Nagrada "Željka Matutinović-Sunčica" Zlatne diplome dodijeljene su diplomiranim inženjerima iz ak. god. 1964./1965., a Nagrada "Josip Lončar" dodijeljena je studentima koji su ostvarili izniman uspjeh u studiju. Popis nagrađenih i nekoliko fotografija možete vidjeti u nastavku obavijesti. Ostatak fotografija dostupan je u galeriji .

Proslavljen Dan FER-a

Proslavljen Dan FER-a

Kata Banožić

U petak, 20. studenoga 2015. svečano je proslavljen Dan FER-a . Dodijeljene su nagrade i priznanja " Josip Lončar" , "Werner von Siemens" , Nagrada za znanost te nagrade tvrki Ericsson Nikola Tesla , Končar , INETEC i Agrokor . Dodijeljene su i zahvalnice srednjim školama za istaknuti doprinos u srednjoškolskom obrazovanju studenata FER-a u obliku nagrada najbolje rangiranim kandidatima na razredbenom postupku pri upisu na FER u ak. god. 2016./2017. Nakon svečanog dijela proslave, dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić pozvao je goste da posjete poster-sekciju u auli Fakulteta te na domjenak. Popis nagrađenih i nekoliko fotografija možete vidjeti u nastavku obavijesti. Ostale fotografije s proslave nalaze se u galeriji .

Više
Potpisan Sporazum o suradnji u...

Potpisan Sporazum o suradnji u području obrazovanja, istraživanja i inovacija sa Sveučilištem u Bremenu

webmaster

U veljači 2017. godine potpisan je Sporazum o suradnji u području obrazovanja, istraživanja i inovacija sa Sveučilištem u Bremenu (Jacobs University Bremen) . Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić te prof. dr.-ing. Katja Windt i prof. dr. Michael Hűlsmann . Sporazum o suradnji sklopljen je na inicijativu Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije - LAPOST u okviru Obzor 2020. projekta "Excelling LABUST in marine robotics - EXCELLABUST" (G.A. 691980, voditelj: izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković). Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Potpisan Sporazum o suradnji u...

Potpisan Sporazum o suradnji u području informacijske i komunikacijske tehnologije s Ericssonom Nikolom Teslom

Maja Matijašević

Dana 8. prosinca 2016. godine svečano je potpisan Sporazum o suradnji u području informacijske i komunikacijske tehnologije . Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i predsjednica Ericssona Nikole Tesle mr. sc. Gordana Kovačević . Sporazum predviđa suradnju u raznim područjima od zajedničkog interesa, a posebno: zajedničke znanstvenoistraživačke projekte u domeni informacijske i komunikacijske tehnologije; zajedničke obrazovne aktivnosti na svim razinama studija, uključujući i pozvana predavanja te studentsku praksu i ljetne radionice; suradnju za definiranje smjernica istraživanja i razvoja te potencijalne transfere znanja.   Ovim sporazumom potvrđuje se nastavak dugogodišnje uspješne suradnje Ericssona Nikole Tesle kao najvećeg hrvatskog izvoznika znanja te FER-a kao vrhunske znanstveno-obrazovne institucije u području informacijske i komunikacijske tehnologije koja se često ističe ne samo kao pozitivan primjer, nego i uzor u ostvarivanju povezivanja gospodarstva i akademske zajednice. Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

Uprava FER-a posjetila XV. gimnaziju...

Uprava FER-a posjetila XV. gimnaziju (MIOC)

Ana Filipović

U ponedjeljak, 28. studenoga 2016. godine, Uprava FER-a bila je u prijateljskom i radnom posjetu XV. gimnaziji (MIOC). Dekan i prodekani su s ravnateljicom škole gđom Ljiljanom Crnković i članovima stručne službe razgovarali o načinima unaprjeđenja suradnje. Pohvalili su suradnju na projektu RADDAR te pokrenuli inicijative za suradnju na projektu rada s darovitim učenicima. Posebno se razgovaralo o organizaciji "Dana FER-a u MIOC-u" kojim bi se FER predstavio svojim budućim studentima kroz predavanja i radionice. Zanimljivost je da su i dekan i prodekani nekadašnji učenici XV. gimnazije te su se s nostalgijom prisjetili starih vremena i profesora koji su im predavali. Nekoliko fotografija susreta pogledajte u nastavku obavijesti.

Sporazum o suradnji FER-a i Kliničkog...

Sporazum o suradnji FER-a i Kliničkog bolničkog centra Zagreb

Ana Filipović

U utorak, 10. studenoga 2015. godine potpisan je sporazum o suradnji između FER-a i Kliničkog bolničkog centra Zagreb . Sporazumom su utvrđeni međusobni odnosi FER-a i KBC Zagreb vezani uz uspostavljanje i razvijanje znanstveno-razvojne suradnje, a posebno na područjima: (i) uzajamnog pružanja znanstvenih, stručnih, poslovnih i organizacijskih usluga radi poboljšanja ukupne djelotvornosti i uspješnosti poslovanja FER-a i KBC-a Zagreb; (ii) redovite razmjene poslovno relevantnih informacija o mogućnostima unapređivanja međusobnih poslovnih odnosa i suradnje; (iii) realizacije tematskih istraživanja; (iv) izrade znanstvenih i stručnih projekata; (v) provedbe stručne prakse studenata FER-a; (vi) organiziranja seminara, radionica, okruglih stolova, konferencija i edukativnih programa; (vii) okupljanja znanstvenika i stručnjaka različitih specijalnosti te (viii) drugih oblika poslovne suradnje u djelatnostima FER-a i KBC Zagreb. Sporazum su potpisali dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić i sanacijski upravitelj KBC-a  Zagreb prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić , a svečanosti potpisivanja prisustvovali su i prof. dr. sc. Fran Borovečki i prof. dr. sc. Krešimir Ćosić.

Više