ŽensCast

ŽensCast je podcast kroz koji želimo budućim studenticama predstaviti žene koje su svoj profesionalni put započele na FER-u. Kroz njihove priče i iskustva želimo pozvati i potaknuti buduće studentice da odaberu studij na FER-u. Više o studijima pronađite na poveznici.

ŽensCast je nastao na poticaj članica interesne skupine Women in Engineering hrvatske sekcije IEEE, u sklopu projekta Caliper i provedbe Plana ravnopravnosti spolova FER-a

 

#jednakemogucnosti@fer


Obavijesti

U novom dvostrukom izdanju podcasta interesne skupine Women in Engineering hrvatske IEEE sekcije udružili smo snage s IEEE Power&Energy Society Women in Power Croatia. Docentica Mirna Gržanić s Zavoda za visoki napon i energetiku razgovarala je s četiri fantastične žene koje povezuje ljubav i strast prema energetici. Sara Raos i Nina Stipetić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva otkrile su nam zbog čega je znanstveni i nastavni rad u području energetike atraktivan, dok su Zora Luburić i Štefica Vlahović iznijele svoja iskustva rada u industriji nakon doktorata iz područja energetike na FER-u. Pogledajte najavu novih epizoda ŽensCast-a i inspirirajte se zanimljivim životnim pričama naših gošći, bivših studentica FER-a.

Poveznice na epizode: ŽensCast#8 i ŽensCast#9

Autor: Anamari Nakić
ŽensCast #7: Antonella Barišić -...

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, u sedmom izdanju ŽensCast-a, podcasta interesne skupine Women in Engineering Hrvatske IEEE sekcije ugostili smo Antonellu Barišić, istraživačicu i doktorsku studenticu na FER-u.  

U razgovoru s Antonellom dotakli smo se mnogih tema: od studiranja na FER-u, rada u studentskim udrugama i zaposlenja u LARICS laboratoriju do sudjelovanja na NATO projektu MARCUS. Antonella nam je približila život u Albuquerqueu, New Mexico, usporedila svoja američka iskustva s radom u Hrvatskoj i objasnila zašto smatra da je za nju FER najbolji odabir studija. U novoj epizodi ŽensCasta doznat ćete kako najlakše prebroditi motivacijske krize koje se ponekad znaju javiti tijekom studiranja i rada na izazovnim projektima.

Autor: Anamari Nakić
Intervju s prof. dr. sc. Ivanom...

Povodom Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u, projekt Caliper – povezivanje istraživanja i inovacija za ravnopravnost spolova održao je intervju s profesoricom Ivanom Podnar Žarko u kojem opisuje svoj školski i istraživački put.

Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko je redovna profesorica na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Predaje kolegije u području raspodijeljenih sustava i Interneta stvari. Usavršavala se na Tehničkom sveučilištu u Beču, Austrija i Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Švicarska. Voditeljica je FER-ovog Laboratorija za Internet stvari, a od 1.7.2019. do 9.3.2022. obnašala je funkciju voditelja Centra za potporu istraživanju FER-a.

Sudjelovala je u nizu istraživačkih projekata financiranih iz domaćih izvora i fondova EU te je bila tehnički koordinator H2020 projekta symbIoTeSymbiosis of smart objects across IoT environments (2016.-2018.). Trenutno vodi dva nacionalna projekta: IoT-polje, projekt financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova i IoT4us, projekt financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost. Sudjeluje kao istraživačica u radu Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave koji je prvi je nacionalni centar izvrsnosti u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj.

Autorica je više od 80 znanstvenih radova u području raspodijeljenih sustava, IoT-a i obrade velikih skupova podataka. Nedavno se usredotočila na istraživačke probleme povezane s interoperabilnošću za IoT i tehnologijama vezanim uz raspodijeljene digitalne knjige (Digital Ledger Technologies, DLT). Bila je član programskog odbora na mnogim međunarodne znanstvenim skupovima i radionicama te suorganizatorica niza istraživačkih radionica pod nazivom Int. Workshop on Interoperability and Open Source Solutions for the IoT (InterOSS-IoT) od 2014. Bila je članica organizacijskog odbora skupa 19th Annual IEEE/ACM Int. Symposium in Cluster, Cloud, and Grid Computing (CCGrid 2019) te je urednik u znanstvenom časopisu Automatika: Journal for Control, Measurement, Electronics, Computing and Communications od 2016. godine.

Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko je član strukovnih udruga IEEE, IEEE Communications Society i IEEE Computer Society, a od 2011. do 2014. godine je bila predsjednica Odjela za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE. Dobila je nagradu za inženjersku izvrsnost Hrvatska sekcije IEEE 2013. godine i nagradu za znanost FER-a u 2020. godini za izvanredna postignuća u istraživanju i inovacijama u posljednjih 5 godina.

Intervju pogledajte na sljedećoj poveznici.

 

Autor: Anamari Nakić
ŽensCast #5: profesorica emerita...

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, 11. veljače 2022.  u petom izdanju ŽensCasta razgovarali smo sa profesoricom emeritom Brankom Zovko Cihlar. 

Profesorica Zovko Cihlar doktorirala je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1964. godine čime je postala prva žena doktorica elektrotehnike u Hrvatskoj. Profesorica Zovko Cihlar je osoba neiscrpne životne energije, što se vidi iz njene impresivne biografije iz koje smo ovdje izdvojili samo neka postignuća. 

Usporedo sa znanstvenom i nastavnom karijerom na ETF-u te kasnije na FER-u, od 1969. do 1988. godine radila je kao stručni suradnik u poduzeću Merkantile na planiranju i projektiranju radiokomunikacijskih veza za tvrtku Ericsson. Od 1974. do 1980. godine bila je članica državne delegacije za testiranje Ericssonovih radiorelejnih uređaja. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, profesorica Zovko Cihlar bila je nositeljica projekta osnivanja i izgradnje tvornice Unis telekomunikacije u Mostaru, gdje je kasnije bila predsjednica Koordinacijskog odbora u ime poduzeća Ericsson, na području planiranja proizvodnje prijenosnih uređaja i mjerenja kvalitete proizvoda. Od 1979. do 1990. bila je predsjednica sekcije JUREMA-Mjerenja u komunikacijskim sustavima. Od 1990. godine do danas predsjednica je Hrvatskog društva Elektronika u pomorstvu – ELMAR Zadar. Godine 1993. sudjelovala je u osnivanju Akademije tehničkih znanosti Hrvatske gdje je od 2004. do 2008. godine obavljala dužnost potpredsjednice. 

Redovita je profesorica na FER-u od 1981. na Zavodu za radiokomunikacije koji danas nosi naziv Zavod za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKiST). Dugi niz godina na FER-u je predavala predmete “Televizija”, odnosno “Digitalna televizija”. “Multimedijske komunikacije” i “Širokopojasne mreže za distribuciju televizijskog signala”. Predavala je i na Elektotehničkom fakultetu u Sarajevu, te na istoimenom fakultetu u Osijeku. Autorica je sveučilišnog udžbenika “Šum u radiokomunikacijama”. Mentorirala je mnoge studente na diplomskom i poslijediplomskom studiju. Za značajan doprinos razvoju nastave i znanosti na FER-u je 1991. godine primila Zlatnu plaketu “Josip Lončar”, a 2003. godine dobila je nagradu “Moć znanja” Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Godine 2019. Senat Sveučilišta u Zagrebu dodijelio je profesorici Zovko Cihlar zvanje professor emerita. 

Sa profesoricom Zovko Cihlar razgovarali smo o svemu pomalo. Zanimalo nas je gdje je i na koji način razvila interes za elektrotehniku, doznali smo da se sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća na ETF-u dosta koristila literatura na engleskom jeziku, zanimalo nas je kako izgleda pokretanje jedne tvornice. U razgovoru smo se dotaknuli ELMAR-a, HATZ-a, te dugogodišnje suradnje HRT-a i FER-a koja je započela kao suradnja RTZ-a i ETF-a, inicijativom mentora profesorice Zovko Cihlar, profesora Smrkića. Profesorica je sa velikim ponosom istaknula svoje bivše studente i doktorande FER-a, danas inženjere i znanstvenike koji svojim radom aktivno doprinose napretku FER-a i boljitku društva u cjelini. Pored obitelji o kojoj govori sa velikom toplinom i ponosom, profesorica posebno ističe kako za nju najveći uspjeh predstavljaju sretni i zadovoljni ljudi koje je kao mentorica potaknula da se pronađu u znanstveno-nastavnom radu na FER-u.  

ŽensCast je podcast IEEE interesne skupine Women in Engineering Croatia (WiE Croatia) koji se provodi u suradnji s FER-om i projektom Caliper

Autor: Anamari Nakić
ŽensCast#4: Kaja Pavlinić - Sve pet

U novom ŽensCastu razgovarali smo sa mladom i uspješnom FER-ovkom, inženjerkom računarstva, poduzetnicom i aktivisticom Kajom Pavlinić. ŽensCast#4 pod nazivom “Sve pet!”  pogledajte ovdje.

Kaja Pavlinić je projektna menadžerica u agenciji Speck, predsjednica Foruma za održivi razvoj Zeleni prozor, članica Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske, US Department of State Exchange alumna i mentorica na globalnoj platformi The Female Factor. Kaja je višestruka dobitnica Oskara znanja, najveće i najznačajnije državne nagrade u obrazovanju, koju Agencija za odgoj i obrazovanje dodjeljuje najboljim učenicima, pobjednicima državnih i međunarodnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu u Hrvatskoj.

Nakon što odradi puno radno vrijeme u agenciji Speck, u slobodno vrijeme Kaja je posvećena radu s mladima, pisanju projekata i mentoriranju mladih. Kroz obrt KAJUŠKA pruža usluge izrade i održavanja web stranica te konzultantske usluge i usluge mentoriranja za civilno društvo i privatni sektor na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Kaja je cura za pet, pa je i razgovor s njom bio vezan za broj 5. Kaja je sa nama podijelila svoja razmišljanja vezana uz trenutke koji su je inspirirali, izazove koji su je izgradili, društvene probleme koji su je potaknuli da postane aktivni sudionik promjena. U ŽensCastu pod nazivom “Sve pet!” poslušajte što je Kaja rekla o sljedećim temama:

  • 5 početaka koji su je izgradili
  • 5 koraka pomoću kojih volontiranje postaje način života
  • 5 ciljeva Zelenog prozora
  • 5 najvažnijih stvari koje je naučila na FER-u.

Kao bivša FER-ovka, Kaja se prisjetila studiranja te je sa nama podijelila pet najvažnijih stvari koje je naučila na faksu. Poslušajte kako se Kaja na FER-u naučila nositi sa stresom kojeg je doživjela prilikom neuspjeha na prvom ispitu, te kako joj je upravo suočavanje sa neuspjehom pomoglo da izgradi snagu i samopouzdanje koje danas ima. “Na FER-u sam naučila da je organizacija 80% uspjeha”, kaže Kaja.

Profesori na FER-u su Kaju poticali da pokuša dublje razumijevati znanje koje su prenosili na predavanjima te su je motivirali na samostalno istraživanje, što smatra temeljem izvrsnosti u poslu kojeg danas sa velikim uspjehom obavlja. “Uvijek je važno biti gladan za temama koje nas zanimaju i za stvarima u kojima se želimo dalje razvijati”, smatra Kaja. “Fakultet daje poticaj, ali mi smo ti koji imaju odgovornost koliko ćemo zaista naučiti”, kaže Kaja o preuzimanju odgovornosti u procesu učenja. “FER je fakultet na kojem te doživljavaju kao osobu, a ne samo kao studenta”, ističe Kaja podršku i fleksibilnost koju je doživjela tijekom svog studija. Na kraju, poslušajte Kajino razmišljanje o smislenosti učenja teorema i dokaza na matematičkim predmetima.

Autor: Anamari Nakić
ŽensCast #3: Una Pale - Znanstvena...

U novom izdanju ŽensCasta, podcasta IEEE interesne skupine Women in Engineering Croatia, nastavljamo s predstavljanjem uspješnih FER-ovki. Naša gošća je inženjerka Una Pale, doktorandica na EPFL-u (Ecole polytechnique fédérale de Lausanne). Una se bavi obradom signala i strojnim učenjem s primjenama u biomedicinskim istraživanjima. Nakon diplome 2016. godine, na FER-u je provela dvije godine radeći na zanimljivim problemima poput razvoja elektromiografskog biofeedback sustava MyMyo, podrške neurofeedback terapiji, implementacije tehnika disanja "Nadi shodhana" te proučavanja njihovog utjecaja na autonomni živčani sustav.

Od 2018. godine zaposlena je na EPFL-u, u Laboratoriju ugrađenih sustava (Laboratoire des Systèmes Embarqués). U okviru svoje doktorske disertacije nastavlja se baviti primjenama strojnog učenja u biomedicinskom području te razvija nove algoritme za primjenu u aplikacijama namijenjenima nosivim uređajima.

Una je svestrana. Usporedno sa studiranjem na FER-u, paralelno je upisala nekoliko kolegija na Fizičkom odsjeku PMF-a te počela učiti svirati klarinet i harfu (nakon što je prethodno u srednjoj muzičkoj školi učila klavir). Vrlo je aktivna i u udruzi Penkala koja okuplja i spaja mlade hrvatske istraživače iz industrije i akademije te potiče prenošenje znanja i iskustva među mladim generacijama.

S Unom smo razgovarali o svemu pomalo: o tome kako je u djetinjstvu razvila interes za prirodne znanosti, zašto se odlučila studirati baš na FER-u, kakva znanja i koje vještine je stekla na FER-u, kako se snašla u novoj sredini na EPFL-u te čime se bavi u okviru izrade doktorata. Pogledate li novu epizodu ŽensCasta do kraja, doznat ćete što je to Znanstvena spajalica i kakve ona ima veze s našom Unom.

Više o Uni možete doznati na http://www.una-pale.from.hr.

Autor: Anamari Nakić
ŽensCast #2: Tea Zavacki - Radim po svom

U drugom izdanju ŽensCastapodcasta interesne skupine IEEE Women in Engineering (WiE Croatia), gošća je bila Tea Zavacki - FER-ovka, inženjerka, poduzetnica, poslovna trenerica i edukatorica.

Tea s posebnom strašću i entuzijazmom pomaže mladima u realizaciji njihovih poduzetničkih ideja, kreirajući alate koji korisnicima pomažu u ostvarivanju pozitivnih i održivih promjena. Svojim radom Tea dokazuje da ne morate ostati u kutiji koja vam je dodijeljena diplomom, već da današnji poslovni svijet u online obliku nudi bezbroj mogućnosti.

Jeste li se ikad zapitali što neke ljude čini iskreno ispunjenima, kreativno, poslovno i privatno te kako to isto kreirati za sebe? Kako ostvariti svoje potencijale? Voli li većina ljudi unaprijed određene poslovne uloge? Kako ne završiti na poslovima koje ne volimo? Kako originalnoj poslovnoj ideji dati "glavu i rep" te kako svoju tvrtku postaviti "na noge"? Kako poticati žene u poduzetništvu? Kako balansirati privatni i poslovni život ako ne radiš "od devet do pet"? Kako se uspješno prezentirati na društvenim mrežama, apritom sačuvati privatnost? Na koji način inženjersko obrazovanje stečeno na FER-u može služiti u nošenju sa svakodnevnim poslovnim izazovima u online svijetu?

Odgovore na sva ova pitanja poslušajte u novom ŽensCastu koji je dostupan na YouTube kanalu Hrvatske sekcije IEEE.

Autor: Anamari Nakić