Ravnopravnost @FER

Dobro došli na stranice Fakulteta elektrotehnike i računarstva posvećene ravnopravnosti spolova. Misija  Fakulteta je, između ostalog, biti ustanova visokih akademskih vrijednosti i etičkih kriterija, mjesto  kritičkog razmišljanja i propitivanja te jednakosti svih njenih članova i biti pokretačka snaga hrvatskog  društva. 

Fakultetsko vijeće FER-a na 710. sjednici održanoj 15. rujna 2021. godine usvojilo je Plan ravnopravnosti spolova za razdoblje 2021. – 2025.

Predložene mjere imaju ishodište u rezultatima istraživanja o stanju ravnopravnosti spolova na FER-u te u lokalnom i  nacionalnom okruženju u kojem Fakultet djeluje. Istraživanje je provedeno 2020. godine sa svrhom identifikacije institucionalnih čimbenika i postupaka koji bi mogli utjecati na pristranost u raznim aspektima djelatnosti FER-a. Dionici iz područja istraživanja i inovacija diljem Europske unije i svijeta dijele zajedničke izazove u polju ravnopravnosti spolova: nizak udio studentica u područjima STEM-a (prirodoslovlje, tehnologija, inženjerstvo, matematika), prisutnost fenomena napuštanja radnih mjesta od strane žena u područjima STEM-a (eng. leaky pipeline) te nizak udio žena na rukovodećim pozicijama (eng. glass ceiling).

Ravnopravnost spolova u istraživanju i inovacijama jedan je od prioriteta Europskog istraživačkog prostora (ERA). Europska komisija identificirala je tri cilja za europske države i institucije: 

  • ravnopravnost spolova u znanstvenim karijerama, 
  • ravnoteža zastupljenosti spolova u donošenju odluka te
  • integracija dimenzije spola u sadržaj istraživanja i inovacija. 

Plan ravnopravnosti spolova FER-a donosi mjere koje će pridonijeti, u granicama mogućnosti, ispunjenju navedenih općih ciljeva. Plan ravnopravnosti spolova nastao je kao rezultat zajedničkog rada zaposlenika FER-a te je kao takav potpuno prilagođen uspostavljenim praksama Fakulteta.

Plan je izrađen u okviru projekta Caliper: Linking Research and Innovation for Gender Equality koji se financira u okviru Obzor 2020.