Naslovnica Pretraživanje AAA
IZBORNIK PREDMETA
 
GLAVNI IZBORNIK
 
 
TEORIJA MJERENJA
Šifra: 86533
ECTS: 5
Nositelji: prof. dr. sc. Damir Ilić
izv. prof. dr. sc. Ivan Leniček
Izvođači: prof. dr. sc. Damir Ilić - Auditorne vježbe
doc. dr. sc. Luka Ferković - Auditorne vježbe
Kristina Ferković, dipl. ing. - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:
Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 40
Auditorne vježbe 5
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Mjerni podatci (Data Measurement). Područja: praćenje (monitoring), istraživanje i razvoj, mjerne primjene, upravljanje procesima. DMS (Data Measurement System): definicija, struktura, vanjska i unutrašnja ograničenja, klasifikacija prema informaciji i energiji. Eksperiment. Temeljne postavke i pojmovi (zahtjevi, ograničenja, ponovljivost). Provedba eksperimenta i zapisi. Mjerna nesigurnosti (doprinosi, nezavisne i zavisne ulazne veličine). Korelirane i nekorelirane veličine. Efektivni stupanj slobode i razina pouzdanosti. Primjeri računanja mjerne nesigurnosti različitih mjernih metoda. Račun izjednačenja pogrješaka. Izravna mjerenja i težinski faktori. Posredno mjerene veličine. Težinske nadomjesne funkcije i nesigurnosti nepoznanica. Primjena matrica u računu izjednačenja. Nesigurnost procijenjene vrijednosti. Uvjetna mjerenja i uvjetne jednadžbe. Određivanje popravaka. Primjeri računanja.Matematički model mjerene veličine. Parametri realnih mjerenja (konačna rezolucija, histereza, aritmetika konačne preciznosti, neispravljene vrijednosti). .Mjerni rezultati. Odbacivanje rezultata prema Chauvenet-ovom kriteriju.
Literatura:
  1. Design and Analysis of Experiments (5th Edition); D.C. Montgomery; Wiley; 2000
  2. An introduction to error analysis; J.R. Taylor; University Science Books, Sausalito, CA; 1997
  3. Statistics for experimentalists; B.E. Cooper; Pergamon Press, Oxford; 1975
  4. Teorija pogrešaka s računom izjednačenja; N. Čubranić; Tehnička knjiga; 1967
  5. Mjerna tehnika (Pogreške električnih mjerenja); V. Bego; Sveučilište u Zagrebu; 1966
2. semestar
Teorijski predmeti profila - Redovni profil - Elektrotehnički sustavi i tehnologija
Termini konzultacija:
OBAVIJESTI
Objavljeno: 07.07.2016. u 13:21

Poštovani studenti,

Objavljeni su bodovi i ocjene koje ste ostvarili na ovom ispitnom roku. Ako netko želi odbiti ocjenu može to učiniti na redoviti način tako da Molbu dostavi na ZOEM do ponedjeljka 11. srpnja 2016. do 12 h.

S poštovanjem,

 

Damir Ilić

 

Damir Ilić
Objavljeno: 05.07.2016. u 18:15

Poštovani studenti,

Usmeni dio ispita na ovom ispitnom roku održat će se u srijedu 6. srpnja 2016. u 15 h na Zavodu za OEM, 3. kat. Do tada bi bodovi iz pismenog dijela ispita trebali biti u sustavu.

S poštovanjem,

Damir Ilić

Damir Ilić
Objavljeno: 15.05.2016. u 14:17

Poštovani studenti,

 

Ova obavijest je potvrda da ćemo u ponedjeljak 16.5., u terminu LABESIT2 9-12 h, imati klasično predavanje iz predmeta "Teorija mjerenja" u Zavodu za OEM, C-zgrada, Vi. kat. U četvrtak 19.5. jasno neće biti predavanja jer grupa 2 ima u terminu 12-15 h predviđen posjet tvrtki Končar - Mjerni transformatori.

 

S poštovanjem,

 

Damir Ilić

Damir Ilić
Objavljeno: 05.05.2015. u 21:25

Poštovani studenti,

 

Na stranici predmeta LABESIT2 objavljena je obavijest o planiranom posjetu tvrtki RIZ-Odašiljači, što je već bilo najavljeno, u terminu predavanja iz predmeta "Teorija mjerenja", kao redovite laboratorijske vježbe. Dan je četvrtak 7. svibnja 2015., vrijeme je 12:15 h, a mjesto je Božidarevićeva 13, ispred glavne porte. Vidimo se tamo.

 

S poštovanjem,

 

Damir Ilić

 

Damir Ilić
Objavljeno: 22.03.2015. u 12:50

Poštovani studenti,

 

Ova obavijest je samo potvrda da ćemo u ponedjeljak 23.3. imati klasično predavanje iz predmeta "Teorija mjerenja" u terminu 9-12 h u Zavodu za OEM, C-zgrada, Vi. kat.

 

S poštovanjem,

 

Damir Ilić

Damir Ilić
Objavljeno: 17.03.2015. u 15:10

Poštovani studenti,

 

U četvrtak 19.3. neće biti klasičnog predavanja već je organiziran posjet PEL-u (prizemlje A-zgrade, soba A-007). Molimo vas da prva grupa, koja po abecedi završava s kolegom Marićem, dođe u 12 h, a druga grupa, koju započinje kolega Marijanović, u 13:30 h.

 

S poštovanjem,

 

Damir Ilić

 

Damir Ilić
FORUM
Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.
ČESTA PITANJA
REPOZITORIJ
 
ANKETA
 
Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!