Obavijesti

Poziv na predavanje:...

Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Zajednički odjel AES i GRS, Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje:

"Elektromagnetski utjecaj vjetroturbina i vjetroelektrana na funkcionalnost radarskih sustava"

koje će održati prof. dr. sc. Antonio Šarolić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu (FESB Split) u petak, 15. prosinca 2017. godine, u 14 sati, u Bijeloj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, zgrada D, prizemno.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Bosiljevac
Natječaj za radno mjesto asistenta na...

Uskoro se raspisuje natječaj za asistentsko mjesto na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, kod doc. dr. sc. Marija Muštre, uz ugovor na 6 godina tijekom kojih bi kandidat trebao steći akademski stupaj doktora znanosti.

Asistent bi sudjelovao u izvođenju nastave na kolegijima: Elektrotehnika, Komunikacijski, navigacijski i nadzorni sustavi, Lokacijski i navigacijski sustavi te Mobilni komunikacijski sustavi.

Istraživanje tima u koje bi kandidat bio uključen su navigacijski sustavi u prometu, bespilotne i besposadne letjelice, sustavi za detekciju vozila iz videozapisa i hibridni detekcijski sustavi

Doc. Muštra trenutno je voditelj FPZ-ovog tima u trogodišnjem znanstvenoistraživačkom projektu financiranom od NATO-a u kojem se razvijaju autonomne letjelice za snimanje iz zraka uz georeferenciranje.

Molimo zainteresirane da se hitno jave na e-mail: mario.mustra@fpz.hr

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje "Higher...

Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, Zavod za radiokomunikacije te Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova i Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje :

"Higher symmetries for the design of periodic structures",

koje će održati Prof. Oscar Quevedo-Teruel sa KTH Royal Institute of Technology, Stockholm, Švedska u utorak, 5. 12. 2017. godine, u 14.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Životopis predavača te kratki opis predavanja možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Marko Bosiljevac
Predstavljanje modula i profila...

Prestavljanje modula i profila "Bežične komunikacijske tehnologije" odvijat će se putem posjeta laboratorijima Zavoda za radiokomunikacije (ZRK) u srijedu 7. lipnja u 13:30 i četvrtak 8. lipnja u 11:00 sati.

Predstaviti će se tri laboratorija za: 3D video tehnologije, Primijenjenu optiku i Antene i mikrovalnu elektroniku. Studenti će se upoznati s tehnologijama, opremom i aktualnim projektima laboratorija, u koje se aktivno mogu uključiti putem seminarskih, završnih i diplomskih radova. Također će se upoznati s mogućnostima zaposlenja nakon završetka studija, odnosno informacijama o tome u kojim trenutno tvrtkama i područjima industrije sada rade bivši studenti profila.

VAŽNO: Zbog radova na liftovima u C zgradi, prijevoz na 12. kat biti će omogućen zavodskim liftom (prizemlje C-zgrade, u hodniku nasuprot CIP-u) od početka termina do kraja dana.

Autor: Marko Šprem
Dan otvorenih vrata Zavoda za...

Zavod za radiokomunikacije FER-a sa zadovoljstvom poziva sve studentice i studente te ostale zainteresirane kolegice i kolege na Dan otvorenih vrata koji će se održati u srijedu, 5. travnja 2017. godine. Kroz posjete laboratorijima i niz informativnih predavanja pokušat ćemo vam približiti aktualne trendove u industriji i znanosti na polju bežičnih, komunikacijskih i senzorskih sustava, te prikazati trenutne istraživačke aktivnosti na Zavodu.

Program Dana otvorenih vrata nalazi se u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na niz predavanja: Prof. Zeev...

Zavod za radiokomunikacije sa zadovoljstvom Vas poziva na niz predavanja pod naslovom

Super-Resolved Imaging: Geometrical and Diffraction Approaches

koja će održati Prof. Zeev Zalevsky sa Sveučilišta Bar-Ilan, Ramat Gan, Izrael.

Predavanja će se održati od 8. do 10. ožujka 2017. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb i kroz njih će Prof. Zalevsky prezentirati temeljne koncepte i praktičnu implementaciju ove nove tehnologije.

Detaljan raspored predavanja, sažeci i biografija predavača nalaze se u opširnijem sadržaju obavijesti.

Predavanja će biti na engleskom, otvorena su za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Autor: Marko Bosiljevac
ZRK - Pizza seminar br. 2

Pizza seminar u organizaciji Laboratorija za antene i mikrovalove na ZRK-u održat će se u petak, 17. veljače 2017. godine na Zavodu za radiokomunikacije (C-XII) u 12 sati. Na seminaru će dr. sc. Branimir Ivšić sa ZRK-a održati prezentaciju na temu:

Puzajući („creeping“) valovi oko ljudskog tijela

Prezentacija će biti popraćena diskusijom i pizzom.

Iako je doba maškara, ne brinite, creeping valovi nisu jezivi :)

Autor: Branimir Ivšić
AOLab / ZRK pizza seminar -...

Pozivamo sve zainteresirane na prvi Pizza seminar u organizaciji ZRK-a i AOLab-a u petak 27.1.2017. u 11.30h na Zavodu za radiokomunikacije na kojem će Antonia Tomas Stanković, mag.ing., sa Energetskog instituta Hrvoje Požar održati predavanje pod naslovom

"Tehnologije solarnih ćelija".

U sklopu predavanja u trajanju od jednog sata biti će prezentirane aktualne i buduće egzotične tehnologije iskoristive u izradi solarnih ćelija.
I da, biti će pizze od početka! :)

Autor: Marko Bosiljevac
Poziv na predavanje...

Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva poziva Vas na predavanje

"Optimizacija struktura za usrednjavanje optičke modulacije"

koje će održati doc.dr.sc. Dubravko Babić (FER) u ponedjeljak 12.12.2016 u 15h u seminaru C12-02 Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb.

Pozivamo sve zainteresirane, a posebno studente i doktorande, da dođu na predavanje!
Sažetak predavanja nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Bosiljevac
Natječaj za radno mjesto asistenta...

U tijeku je natječaj za asistenta/doktoranda kod profesora Šarolića na Katedri za primjenu EM polja na FESB-u. Svi kvalitetni kandidati su dobrodošli.

Prilažemo i link na natječaj na stranicama FESB-a.

Više u nastavku obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Predstavljanje ZRK-a na Danu...

Dođite na Dan otvorenih vrata FER-a i ne zaboravite pogledati zanimljive izloške na štandu radiokomunikacija: 
- optički mikrofon (fiber-optic microphone)
- čarolije stojnog vala s osvrtom na tekstilne antene
- snimanje u 3D tehnologiji

 

Fakultet elektrotehnike i računarstva otvara svoja vrata u subotu, 19. studenog 2016. godine od od 10 do 16 sati. Vrata su širom otvorena za sve.

Autor: Marko Bosiljevac
Traži se...

Uskoro će se raspisati natječaj za radno mjesto asistenta (ugovor na 5 godina uz doktorat, i moguć nastavak rada) na odlično opremljenoj Katedri za primjenu elektromagnetskih polja, FESB Split. Voditelj katedre je prof. dr.sc. Antonio Šarolić (diplomirao, magistrirao i doktorirao na ZRK-u i radio na FER-u do 2006.g.).

Molimo zainteresirane da se hitno jave na e-mail: antonio.sarolic@fesb.hr

Više u nastavku obavijesti.

 

Autor: Dario Bojanjac
Predavanja iz kvantne mehanike s...

U zimskom semestru akademske godine 2016./2017. doc.dr.sc. Dubravko Babić održat će niz predavanja iz kvantne mehanike s primjenama u modeliranju i izradi optoelektroničkih i elektroničkih elemenata. Doc. Dubravko Babić doktorirao je na Sveučilištu u Santa Barbari (UCSB) na razvoju poluvodičkih lasera te je prvi na svijetu demonstrirao VCSEL laser na 1550 nm u kontinuiranom radu na sobnoj temperaturi.

Predavanja će se održavati utorkom s početkom u 14:15 u Seminaru Zavoda za radiokomunikacije (C12-02). Predavanja počinju 18.10.2016.

Svi slušači su dobrodošli.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje...

U četvrtak 8. rujna u Sivoj vijećnici s početkom u 11:00 Tin Komljenović održat će predavanje o optičkim sustavima temeljenim na siliciju.

Kratki sažetak predavanja i biografiju predavača pročitajte u proširenom sadržaju.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje "Sklop za...

Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Združeni odjel AES i GRS, Odjel komunikacijskih sustava HATZ te Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva pozivaju vas na predavanje:

 

 

Sklop za parazitsko prikupljanje energije elektromagnetskog polja
ili kako smo se natjecali u finalu 2016 IEEE AP-S Student Design Contest

 

koje će održati Mateja Babić i Andrej Galoić, predstavnici tima FER Power Rangers. Predavanje će se održati u srijedu 13. srpnja 2016. u 12:00 sati u seminaru Zavoda za radiokomunikacije (C12-02), XII kat.

Sažetak predavanja nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Mladen Vukomanović
Nagrada Zlatko Smrkić

U petak 8. srpnja s početkom u 12:00 na Zavodu za radiokomunikacije održat će se prezentacije diplomskih radova koji su ušli u uži izbor za Nagradu Zlatko Smrkić. Predviđeno trajanje izlaganja je 15 minuta po diplomskom radu

Komisija u sastavu Dubravko Babić, Juraj Bartolić, Robert Nađ i Dijana Tralić u uži izbor odabrala je diplomske radove Mateje Babić, Dragutina Jelića, Katjane Krhač, Petra Lovrića, Tomislava Marinovića i Ane Vadas.

Stručna komisija u sastavu Dario Grgurić (Hrvatska kontrola zračne plovidbe), Ana Krnjak (Končar - Institut za elektrotehniku), Srećko Kunić (Hrvatska radiotelevizija), Boris Stipetić (Megatrend poslovna rješenja) i Dubravko Babić (AOlab) odabrat će najbolji diplomski rad.

Autor: Dario Bojanjac
Članovi AOlab-a posjetili su Institut...

U petak 01.07.2016 grupa diplomskih i postdiplomskih studenata bila je u posjeti Institutu Ruđer Bošković. 
Doc. Dubravko Babić je prvo održao predavanje o aktivnostima FER-ovog laboratorija za primjenjenu optiku, a nakon toga su posjetioci sa FER-a išli na razgledavanje četiri laboratorija gdje su prvo vidjeli experimentalni rad na stvaranju kvantno vezanih fotona te dva načina za izradu kvantnih točaka (magnetron raspršenje i naparavanje elektronskim snopom). Posjetili su Laboratij za fotoniku i kvantnu optiku (voditelj dr.sc. Mario Stipčević), Laboratorij za optiku i optičke tanke slojeve (dr. sc. Jordi Parramon), Laboratorij za depoziciju tankih filmova (dr.sc. Maja Buljan) te Laboratorij za poluvodiče (dr.sc. Branko Pivac).

Autor: Dario Bojanjac
Čestitamo našem timu FER Power Rangers!

FER Power Rangers tim, sastavljen od studenata Radiokomunikacijskih tehnologija, osvojio je 4. mjesto u finalu 2016 IEEE AP-S Student Design Contest.

Voditeljica tima je Mateja Babić, a članovi su Andrej Galoić, Dominik Žanić i Antonio Tkalac. Mentor tima je prof. dr. sc. Davor Bonefačić.

Autor: Dario Bojanjac
Tradicionalni roštilj Zavoda za...

Poštovani kolege i prijatelji Zavoda za radiokomunikacije!

Pozivamo vas na tradicionalni zavodski roštilj koji će se održati u petak 08. srpnja 2016. na Bundeku s početkom u 15 h. Participacija iznosi 70 kn po osobi. Novac možete predati zavodskoj tajnici, gospođi Ljerki Nuić, do uključivo 4. srpnja ili ga možete uplatiti na račun HR2723600003242943654 (Zvonimir Zvone, 095/8604 218). U polje "Svrha" upišite svoje prezime.

Vidimo se!

Autor: Dario Bojanjac
Vipnet traži studente za terenski rad

Prenosimo sadržaj natječaja u cijelosti:

 

Zbog potrebe za redovnom  provjerom pokrivenosti i kvalitete radijskih pristupnih mreža tražimo visokomotivirane i proaktivne osobe s aktivnim studentskim pravima za rad na poziciji:

                                     

Student- MJERITELJ/ICA NA TERENU

 

Autor: Mladen Vukomanović
Posjeti laboratorijima Zavoda za...

Pozivamo sve zainteresirane studente da u ponedjeljak 13. lipnja od 15:00 do 16:30 posjete laboratorije Zavoda za radiokomunikacije (12. kat C zgrade). Pokazat ćemo što radimo u laboratoriju za video tehnologije, laboratoriju za primijenjenu optiku i laboratoriju za antene i mikrovalnu elektroniku. Moći ćete isprobati najnovije tehnologije i vidjeti neke od zadnjih projekata na kojima smo radili.

Autor: Marko Bosiljevac
12 PhD pozicija na razvoju 5G...

U sklopu europske inicijative "The European Innovative Training Network ‘SILIKA’" vezanoj uz MIMO antenske sustave u milimetarskom valnom području za telekomunikacijske usluge (eng. Massive MIMO mm-wave antenna systems for new telecommunication services) otvoren je natječaj za 12 PhD studenata u području antena, mikroelektronike i obrade signala. SILIKA povezuje 8 vodećih europskih R&D laboratorija u domeni bežičnih infrastruktura. Projekt počinje u jesen 2016. godine. 

Više o projektu i načinu kako se prijaviti saznajte ovdje i u PDF linku ovdje.  
 

Autor: Marko Bosiljevac
Dan otvorenih vrata Zavoda za...

Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva održao je 7. lipnja 2016. godine Dan otvorenih vrata. U prvom dijelu Dana otvorenih vrata posjetitelji su mogli obići laboratorije u sklopu Zavoda nakon čega je uslijedio niz zanimljivih predavanja u Sivoj vijećnici FER-a, koja su održali predstavnici tvrtki iz područja radiokomunikacija i članovi našeg Zavoda. Predavanja su završena ugodnim druženjem uz domjenak u Galeriji FER-a.

Fotografije možete pogledati u galeriji fotografija na našoj Facebook stranici.

Autor: Mladen Vukomanović
Stručni posjet studenata FER-a RTL-u...

U organizaciji Zavoda za radiokomunikacije, u okviru predmeta Digitalni video i Digitalni radiodifuzijski sustavi, studenti FER-a posjetili su televizijsku kuću RTL Hrvatska 6. lipnja 2016. godine.

Studentima je detaljno predstavljen rad modernog televizijskog sustava, a domaćin i voditelj posjeta bio je gospodin Zoran Janković, direktor tehnike.

U nastavku obavijesti možete vidjeti nekoliko slika sa stručnog posjeta.

Autor: Jelena Božek
Dan otvorenih vrata Zavoda za...

Zavod za radiokomunikacije FER-a sa zadovoljstvom poziva studente i kolege na Dan otvorenih vrata u utorak, 7. lipnja 2016. godine. Kroz posjete laboratorijima Zavoda i niz informativnih predavanja pokušat ćemo vam približiti aktualne trendove u industriji i znanosti na polju bežičnih komunikacijskih i senzorskih sustava te prikazati trenutne istraživačke aktivnosti na Zavodu.

 

Program:

10:00 – 12:00 Posjet laboratorijima (Zavod za radiokomunikacije, C-XII kat)

12:00 – 14:30 Ciklus predavanja „Budućnost bežičnih komunikacija“ (Siva vijećnica)

 

Raspored predavanja pogledajte u nastavku obavijesti.

Veselimo se vašem dolasku!

Autor: Dario Bojanjac
Prof. dr. sc. Davor Bonefačić održao...

U četvrtak 12. svibnja 2016. godine je prof. dr. sc. Davor Bonefačić u Premanturi održao znanstveno-popularno predavanje pod naslovom "Elektromagnetska polja visokih frekvencija - izloženost, rizici i zaštita". Organizator predavanja bila je Udruga u kulturi "Fenoliga" iz Premanture. Predavanje je izazvalo veliko zanimanje, pa je dvorana bila popunjena gotovo do zadnjeg mjesta, a nakon predavanja uslijedila je i živa diskusija.

Nekoliko slika s predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Posjet studenata profila...

Studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije posjetili su 30. svibnja 2016. godine Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe. Zahvaljujemo svim djelatnicima HKZP na lijepom prijemu te vrlo zanimljivom i dobro organiziranom posjetu. Posebno zahvaljujemo voditelju tehnike HKZP-a g. Damiru Kovaču te kolegama Mariu Tepešu i Damiru Sokoliću koji su studente upoznali s radom HKZP te komunikacijskim, radarskim i navigacijskim sustavima koji se koriste u nadzoru i upravljanju zračnim prometom.

Više fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Bežične komunikacije: jučer, danas,...

Dan otvorenih vrata Zavoda za radiokomunikacije

Utorak, 7. Lipnja 2016. / 12. kat i Siva vijećnica FER-a / Ulaz slobodan

 

Sa zadovoljstvom pozivamo sve studente FER-a i ostale zainteresirane na Dan otvorenih vrata Zavoda za radiokomunikacije. Kroz posjete laboratorijima Zavoda i niz informativnih predavanja pokušat ćemo vam približiti aktualne trendove u industriji i znanosti na polju bežičnih komunikacijskih i senzorskih sustava, te prikazati trenutne istraživačke aktivnosti na Zavodu.

Autor: Dario Bojanjac
Prof. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar...

Prof. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar dobitnica je Medalje Akademije tehničkih znanosti Hrvatske za poseban doprinos radu Akademije. Medalja je profesorici Zovko-Cihlar svečano uručena na 31. godišnjoj skupštini Akademije, održanoj 11. svibnja 2016. godine.

Profesorici Zovko-Cihlar čestitamo na vrijednom priznanju!

Nekoliko slika s proslave održane na Zavodu pogledajte u nastavku obavijesti.

 

 

Autor: Jelena Božek
Natječaj za posao u Maxteni

Maxtena trenutno traži RF inženjere za poslove dizajna i proizvodnje antena i mikrovalnih komponenata.

http://www.maxtena.com/employment.html

Maxtena Inc. is the recognized global leader in developing and producing innovative antenna solutions. We are engaged in designing, manufacturing and marketing a comprehensive range of embedded, external and custom antenna solutions for GNSS (GPS, GLONASS, COMPASS, Galileo), M2M, MSS and 4G LTE applications.

Autor: Dario Bojanjac
Nagrada Zlatko Smrkić za najbolji...

Nagrada Zlatko Smrkić dodjeljuje se za najbolji diplomski rad tekuće akademske godine. Sudjelovati mogu studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije ili oni kojima je mentor sa Zavoda za radiokomunikacije.

Pošalji diplomski rad u PDF formatu na adresu diplomski_zrk@fer.hr do 30. lipnja 2016. godine i pripremi prezentaciju u trajanju do 20 minuta koju ćeš održati pred gospodarstvenicima iz područja radiokomunikacija.

Osim što ćeš dobiti priliku osvojiti priznanje i vrijednu nagradu, ujedno ćeš i predstaviti svoj diplomski rad potencijalnim poslodavcima.

Autor: Dario Bojanjac
Advanced Mathematics for Antenna...

U Dubrovniku je jučer započela doktorska škola pod nazivom "Advanced Mathematics for Antenna Analysis" u zajedničkoj organizaciji Zavoda za radiokomunikacije i Sveučilišta u Sieni. Školu je otvorio prof. Šipuš, nakon čega je prof. Freni sa Sveučilišta u Firenzi održao predavanje o fundamentalnim teoremima u elektromagnetizmu.

Autor: Dario Bojanjac
Posjet studenata GRF-a našem Zavodu

Studenti 1. godine diplomskog studija Grafičkog fakulteta posjetili su 15. travnja 2016. godine 3D laboratorij Zavoda za radiokomunikacije na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Posjet je organiziran u sklopu predmeta Optoelektronički sustavi 2 i Boje u digitalnom okruženju, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Lidije Mandić.

Dr. sc. Dijana Tralić prezentirala je studentima tehničke aspekte 3D tehnologije i demonstrirala pregled razvoja 3D sustava kroz stereoskopski i autostereoskopski pristup. Studenti su se upoznali s uređajima za proizvodnju i prikaz 3D signala te su samostalno isprobali 3D opremu u laboratoriju, što uključuje pasivne i aktivne naočale, zaslone za prikaz 3D sadržaja, 3D kameru te Oculus RIFT.

 

Nekoliko slika s posjeta nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Što se skriva u fotografijama?

Predavanje pod naslovom "Što se skriva u fotografijama?" održat će dr. sc. Dijana Tralić sa Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva u srijedu, 20. travnja 2016. u 15.30 sati, u dvorani D160 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Dario Bojanjac
Europska škola antenna

I ove godine Zavod za Radiokomunikacije, u sklopu Europske škole antena, organizira školu Advanced Mathematics for Antenna Analysis. Škola će se održati u Dubrovniku od 9. do 14. svibnja. 
Više o školi možete pronaći na službenim stranicama EurAAP-a.

Autor: Dario Bojanjac
Studenti Radiokomunikacija na...

Studenti diplomskog studija profila Radiokomunikacijske tehnologije u sklopu predmeta Digitalni radiodifuzijski sustavi, čiji je nositelj prof. dr. sc. Sonja Grgić, 1. travnja 2016. godine posjetili su Hrvatsku radioteleviziju gdje su prisustvovali generalnoj probi televizijske emisije The Voice.

Rukovoditelj radne jedinice Proizvodne tehnologije Srećko Kunić, dipl. ing. i Alen Huljev, voditelj odsjeka TV studiji 9 i 10, objasnili su studentima tehničke aspekte snimanja i produkcije The Voicea. Cijela emisija je pripremljena u HDTV formatu. Paralelno sa snimanjem rade se videoisječci koji se stavljaju na YouTube u formatu HD 720p, a cijela emisija se prenosi i putem Interneta. Može se pratiti na stranici www.voice.hrt.hr ili preko aplikacije HRTi instalirane na pametnim mobitelima i osobnim računalima.

Zahvaljujemo našim domaćinima Srećku Kuniću i Alenu Huljevu na stručnim i zanimljivim objašnjenima te uloženom trudu i vremenu.

Što smo još saznali o tehničkim aspektima realizacije The Voicea te više fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Novi istraživač na Zavodu

Bojan Igrec, mag. ing. novi je istraživač na Zavodu za radiokomunikacije i radi na razvoju svjetlovodnog senzorskog sustava za mjerenje vibracija pod vodstvom prof. dr. sc. Zvonimira Šipuša i doc. dr. sc. Dubravka Babića u suradnji s Končar - Institutom za elektrotehniku.

Bojanu želimo dobrodošlicu i puno uspjeha u radu!

Autor: Jelena Božek
Novi docent na Zavodu

Dr. sc. Marko Bosiljevac izabran je u zvanje docenta na našem Zavodu. Marku čestitamo na izboru i želimo puno uspjeha u znanstvenom i nastavnom radu!

Autor: Jelena Božek
Nastavak predavanja na postdiplomskom

U utorak 5. travnja u 14:00, doc.dr.sc. Dubravko Babić nastavlja s predavanjima iz predmeta Kvantna mehanika za inženjere na postdiplomskom studiju. Predavanje će se održati u Seminaru Zavoda za radiokomunikacije (12. kat). Pozivamo sve zainteresirane da dođu na predavanje.

Autor: Dario Bojanjac
Predavanje o istraživanju mozga

U utorak, 17.3.2016., dr. sc. Jelena Božek održala je predavanje na FER-u pod nazivom: „Istraživanje razvoja mozga novorođenčeta računalnom analizom MR slika“ u sklopu obilježavanja 15. tjedna mozga u Hrvatskoj koji je dio svjetski poznate kampanje Brain Awareness Week, a provodi se u Hrvatskoj već 15. godinu zaredom u mjesecu ožujku.

Autor: Mladen Vukomanović
Predavanje "Kvantni prijelazi –...

Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Zajednički odjel za elektroničke elemente / poluvodičke integrirane sklopove (ED/SSC), Odjel komunikacijskih sustava HATZ te Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva pozivaju vas na predavanje:

 

"Kvantni prijelazi – temelj materijala za
inženjerske tehnologije budućnosti"

 

koje će održati doc. dr. sc. Mihael Grbić, Fizički odsjek PMF-a u četvrtak 31. ožujka 2016., u 13 sati, u Sivoj vjećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Autor: Mladen Vukomanović
Dobitnici nagradne igre!

Nakon pregledanih komentara s Facebook-a odlučili smo se za dva koja su nas se najviše dojmila. Dobitnici nagrade, koji su se zaista potrudili te napisali čak i pjesmu o tome zašto vole antene, su:

 

1. Sanja Schein

 

2. Tomislav Marinović

 

Svoju knjigu možete preuzeti kod naše tajnice Ljerke od srijede, 23.3.2016.

 

Čestitamo sretnim dobitnicima!

 

U nastavku ove obavijesti možete pročitati pjesme koje su kolegica i kolega napisali, a sve ostale komentare možete pronaći na našoj Facebook stranici: Radiokomunikacije.

Autor: Mladen Vukomanović
Direktor Hrvatske kontrole zračne...

U ponedjeljak 14. ožujka 2016. je na FER-u g. Dragan Bilać, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe, održao predavanje pod naslovom "Razvoj upravljanja zračnim prometom u Europi i uloga Hrvatske kontrole zračne plovidbe d.o.o.".

Autor: Dario Bojanjac
Nagradna igra

Za sve vas koji želite svladati gradivo iz predmeta Antene i propagacija, organiziramo nagradnu igru u kojoj poklanjamo dvije knjige pod nazivom: „Osnove antena, teorija i primjeri“ autora Siniše Škokića. Knjiga postavlja teorijski okvir za cijeli predmet (i puno više od toga) te sadrži mnoge riješene primjere i kreativne zadatke kojima je dragi asistent Siniša godinama rušio studente.

Ako želite knjigu morate:
1. Lajkati našu Facebook stranicu Radiokomunikacije
2. Napisati u komentar zašto volite antene

Najbolja dva komentara bit će nagrađena knjigama.

Nagradna igra trajat će do 19.3.2016.

Autor: Dario Bojanjac
Reizabrano vodstvo Zavoda

Dana 11. ožujka 2016. godine održani su unutarzavodski izbori za vodstvo Zavoda za radiokomunikacije u mandatnom razdoblju akademskih godina 2016./2017. i 2017./2018. Na dužnost predstojnika Zavoda za radiokomunikacije reizabran je dosadašnji predstojnik ZRK-a prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš, a na dužnost zamjenika predstojnika reizabran je dosadašnji zamjenik izv. prof. dr. sc. Gordan Šišul.

 

Predstojniku i zamjeniku predstojnika čestitamo na reizboru i želimo puno uspjeha u radu!

Autor: Jelena Božek
ZRK na 15. tjednu mozga

U sklopu 15. tjedna mozga u Hrvatskoj članica Zavoda za radiokomunikacije,
dr. sc. Jelena Božek održat će predavanje

 

Istraživanje razvoja mozga novorođenčeta računalnom analizom MR slika

 

u četvrtak, 17. ožujka 2016. godine u 15 sati u Sivoj vijećnici FER-a.

 

Više o predavanju i predavačici nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
U posjeti kod Tina Komljenovića u...

Profesori Zvonimir Šipuš i Dubravko Babić bili su na konferenciji Photonics West u San Franciscu. Usput su posjetili Tina Komljenovića koji je trenutno na postdoktoratu na Sveučilištu u Santa Barbari kod profesora Johna Bowersa. Nekoliko fotografija možete pogledati u nastavku obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Predavanje o Razvoju upravljanja u...

U ponedjeljak 14. ožujka direktor HKZP gospodin Dragan Bilać održat će predavanje Razvoj upravljanja zračnim prometom u Europi i uloga Hrvatske kontrole zračne plovidbe d.o.o.
Predavanje će se održati u Sivoj vijećnici s početkom u 11:00.

Autor: Dario Bojanjac
Predavanje "CATV mreža kao...

U sklopu predmeta Optički komunikacijski sustavi i Optičke mreže u srijedu 27.1.2016. u 12.15h na Zavodu za radiokomunikacije u dvorani C12-02 održati će se predavanje mr.sc. Borisa Stipetića s naslovom "CATV mreža kao širokopojasna pristupna mreža". Pozivaju se svi studenti Radiokomunikacija i svi ostali zainteresirani da prisustvuju predavanju.

Autor: Dario Bojanjac
Posjet studenata FER-a Hrvatskoj...

Studenti 1. godine diplomskog studija Informacijska i komunikacijska tehnologija, profila Radiokomunikacijske tehnologije i profila Obradba informacija, u sklopu predmeta Videokomunikacijske tehnologije posjetili su Hrvatsku radioteleviziju 18. siječnja 2016. godine.

Rukovoditelj radne jedinice Proizvodne tehnologije Srećko Kunić, dipl. ing., prezentirao je studentima tehničke aspekte proizvodnje televizijskog programa na HRT-u te najnovije tehnologije uz televizijskoj produkciji i distribuciji. Studenti su obišli suvremeno opremljene televizijske režije i studije gdje su se upoznali s uređajima i opremom za digitalnu proizvodnju televizijskog programa.  

 

Zahvaljujemo našim domaćinima Srećku Kuniću, dipl. ing., mr. sc. Sanji Jurić, dipl. ing. i Zoranu Šegi, dipl. ing. na gostoprimstvu, stručnim i zanimljivim objašnjenima te uloženom trudu i vremenu.

Više fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Sonja Grgić
Do Amerike i nazad – Hrvatsko,...

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"Do Amerike i nazad – Hrvatsko, američko i životno obrazovanje"

koje će održati doc. dr. sc. Dubravko Babić sa Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak, 18. siječnja 2016. u 18.00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Dario Bojanjac
Predavanje "Funding...

Zavod za radiokomunikacije poziva vas na predavanje

"Funding Opportunities with the USAF International Science Offices"

koje će održati Dr. Victor Putz iz Air Force Office of Scientific Research (AFOSR), European Office of Aerospace Research and Development (EOARD).

Predavanje će se održati u ponedjeljak, 11. siječnja 2016. godine u 11 sati u Sivoj vijećnici Kongresnog centra Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Posebno se pozivaju istraživači koje traže mogućnosti financiranja svojih istraživanja. Više o predavanju i o samom predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac

Dijana Tralić, mag. ing. brani doktorski rad Detekcija kopiranih područja na digitalnim slikama analizom statističkih svojstava slika.

Obrana doktorskoga rada održat će se u srijedu, 23. prosinca 2015. u 9:00 sati na Zavodu za radiokomunikacije (zgrada C – XII kat).

Autor: Dario Bojanjac
FER Power Rangers - Finalisti 2016...

FER Power Rangers su studentska ekipa s FER-a koja je osvojila jedno od šest mjesta u finalu 2016 IEEE AP-S Student Design Contest. Članovi ekipe su studenti modula ili profila Radiokomunikacijske tehnologije ili doktorski studenti. Voditelj ekipe je Mateja Babić, članovi su Andrej Galoić, Antonio Tkalac i Dominik Žanić, a mentor ekipe je prof. dr. sc. Davor Bonefačić.

Autor: Dario Bojanjac
ZRK na Danu otvorenih vrata FER-a

Djelatnici Zavoda za radiokomunikacije sudjelovali su na Danu otvorenih vrata FER-a 14. studenoga 2015. godine prikazavši 3D laboratorij Zavoda. Zainteresirani učenici i ostali posjetitelji imali su priliku vidjeti i isprobati najnovija dostignuća u 3D tehnologiji, uključujući 3DTV kameru i monitore te holograme.

 

Nekoliko slika možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Josip Vuković
Lens Antennas: From Classic Analysis...

Zavod za radiokomunikacije, te IEEE MTT / APS sekcije pozivaju vas na predavanje:
Lens Antennas: From Classic Analysis to Recent Design Techniques
koje će održati Dr. Oscar Quevedo-Teruel, docent na School of Electrical Engineering (EES) / Electromagnetic Engineering (ETK) na Kraljevskom institutu za tehnologiju (KTH), Stockholm, Švedska, u četvrtak, 12. studenog 2015. u 12:00 sati u Seminaru Zavoda za radiokomunikacije, XII kat.

Autor: Dario Bojanjac
Stručni posjet studenata FER-a 24sata...

U sklopu predmeta Videokomunikacijske tehnologije studenti 1. godine diplomskog studija Informacijska i komunikacijska tehnologija profila Radiokomunikacijske tehnologije i profila Obradba informacija, posjetili su 2. studenoga 2015. godine 24sata televiziju. Voditelj videoodjela, Matej Lončarić, mag. ing., prezentirao je najnovije videokomunikacijske tehnologije i njihovu primjenu u televizijskoj produkciji i distribuciji videosadržaja putem različitih komunikacijskih mreža. Studenti su obišli suvremeno opremljeni televizijski studio i režiju, gdje je student FER-a Pavao-Krešimir Sekulić prenio iskustva rada u videoodjelu 24sata televizije.

Zahvaljujemo Mateju Lončariću, mag.ing. na uloženom trudu i vremenu, ugodnoj atmosferi tijekom posjeta te korisnim savjetima vezanim uz razvoj karijere nakon završetka studija.

Autor: Dijana Tralić
Metasurfaces for antennas

U ponedjeljak počinje velika ESOA doktorska škola u suorganizaciji CHALMERS University of Technology i Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Zavoda za radiokomunikacije.

Predavanja će se održavati u novootvorenoj Bijeloj vijećnici.

Više o samom tečaju možete pronaći na facebook stranici Europske škole antena i u nastavku obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Predstavljanje profila

Pozivamo sve zainteresirane na prezentaciju profila u utorak 30.06. u 11:00 na Zavod za radiokomunikacije (12. kat C zgrade).

Održat ćemo prezentaciju, pokazati laboratorije i par pokusa.

Imat ćete priliku:

1. testirati 3D tehnologije

2. izmjeriti zračenje antene

3. poslati signal kroz 20 km optički link

Autor: Dario Bojanjac
Posjet studenata Hrvatskoj kontroli...

Studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije posjetili su 8. lipnja 2015. godine Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe.

Zahvaljujemo svim djelatnicima HKZP na lijepom prijemu te vrlo zanimljivom i dobro organiziranom posjetu. Posebno zahvaljujemo g. Damiru Kovaču na organizaciji posjeta te kolegama Tomislavu Tonkoviću, Mariu Tepešu i Damiru Sokoliću koji su studente upoznali s radom HKZP te komunikacijskim, radarskim i navigacijskim sustavima koji se koriste u nadzoru i upravljanju zračnim prometom.

Više fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Posjet studenata Tehnici Croatia...

Studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije posjetili su 8. lipnja 2015. godine Tehniku Croatia Airlines. Studenti su se tijekom posjeta upoznali sa zrakoplovnim komunikacijskim, radarskim i navigacijskim uređajima.

Zahvaljujemo g. Željku Bočeku i g. Slavku Čičku te svim djelatnicima Tehnike Croatia Airlines na lijepom prijemu te vrlo zanimljivom i dobro organiziranom posjetu.

Više fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Posjet studenata tvrtki VIPnet

Studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije posjetili su 27. svibnja 2015. tvrtku VIPnet. Studente je u VIPnetu primio g. Tomislav Makar, direktor razvoja pristupne i prijenosne mreže VIPneta, koji je održao i tehničku prezentaciju o razvoju tvrtke te trenutačnim izazovima u razvoju tehnologije mobilnih komunikacija. Djelatnice Odjela ljudskih potencijala VIPneta upoznale su studente s VIPnetovim programom Alumni koji omogućuje studentima stjecanje radnog iskustva, a studenti su imali priliku predati svoje životopise. Nakon tehničkog obilaska, posjet je završio u ugodnom neformalnom druženju uz prigodni domjenak.

Zahvaljujemo svim djelatnicima VIPneta na lijepom dočeku te zanimljivom i dobro organiziranom posjetu!

Više fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Davor Bonefačić

U ponedjeljak 25. svibnja u 11 sati u Seminaru Zavoda za radiokomunikacije (C12-02) održat će se predstavljane programa studenskih praksi. Posebice će se predstaviti tvrtke koje nude studenske prakse vezane uz profil "Radiokomunikacijske tehnologije".

Autor: Zvonimir Šipuš
Predavanje "Antene za...

Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Združeni odjel AES i GRS, Odjel komunikacijskih sustava HATZ te Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva pozivaju vas na predavanje:

Antene za lokalizaciju stvari i osoba
(Antennas for Localization of Objects and People)

koje će održati Anđela Zarić, mag. ing., istraživač na Instituto de Telecomunicações (IT), Instituto Superior Técnico (IST), University of Lisbon, Lisabon, Portugal, u petak, 22. svibnja 2015. u 11:00 sati u Seminaru Zavoda za radiokomunikacije (C12-02), XII kat.

Sažetak predavanja i životopis predavača pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Zvonimir Šipuš
Optics Info Day: Potencijal optičkih...

Pozivamo sve zainteresirane, posebice studente, da prisustvuju na radionici vezanoj uz trenutno stanje, potencijal i razvoj optičkih komunikacijskih i senzorskih sustava u Hrvatskoj i svijetu. Cilj ove radionice je upoznati kolege, a ponajviše buduće inženjere s trenutnim aktivnostima na polju optičkih mreža u Hrvatskoj te s trendovima u razvoju novih tehnologija i mjernih metoda koje će osigurati budućnost optike.

Radionica će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb, 
u utorak 2.6.2015. u Sivoj vijećnici s početkom u 10.00h.

U sklopu radionice pozvana predavanja će održati predstavnici nekoliko hrvatskih tvrtki koje imaju dugogodišnje iskustvo i na različite su načine vrlo aktivne u razvoju optičkih mreža u Hrvatskoj (HT Telekom, DEKOD Telekom, Markoja, m.TEH i STE). 

Više o radionici te raspored predavanja pogledajte na stranicama Laboratorija za primijenjenu optiku
http://www.fer.unizg.hr/zrk/aolab.

Autor: Zvonimir Šipuš
Prof. dr. sc. Sonja Grgić u emisiji...

O povijesti i razvoju televizije u HRT-ovoj emisiji "Znanstveni krugovi" govori prof. dr. sc. Sonja Grgić.

Emisija je prikazana 15. svibnja 2015. godine i dostupna je na zahtjev ovdje, a prilog o televiziji je prikazan od 10. do 17. minute.

Autor: Jelena Božek
Pismo namjera

Dana 10. travnja 2015. godine potpisano je Pismo namjera između Zavoda za inteligentne transportne sustave Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, kojim je iskazana namjera za zajedničkim nastupom u postizanju sljedećih ciljeva: stvaranje sinergije između dva zavoda, vezano uz područje inteligentnih transportnih sustava i pripadnih tehnologija; zajednički nastup na projektima za hrvatsko gospodarstvo, tijela državne uprave i lokalne samouprave; sastavljanje zajedničkih projektnih prijava s hrvatskim i institucijama Europske unije, osobito u okviru Obzor 2020, kao i s institucijama van Europske unije; zajedničko organiziranje radionica, seminara i informativnih sastanaka; unapređenje znanstvenih i nastavnih sadržaja od zajedničkog interesa te stvaranje mogućnosti za razvoj talentiranih istraživača; razvoj dugoročnog istraživačkog okvira iz područje inteligentnih transportnih sustava i pripadnih tehnologija.

Potpisivanju Pisma namjera nazočili su ispred FPZ-a: dekan prof.dr. Hrvoje Gold, prof.dr. Ernest Bazijanac, prof.dr. Tomislav Josip Mlinarić, prof.dr. Sadko Mandžuka, a sa strane FER-a: dekan prof.dr. Mislav Grgić, predstojnik Zavoda prof.dr. Zvonimir Šipuš i izv.prof.dr. Radovan Zentner.

Autor: Zvonimir Šipuš
Predavanje: Istraživanje razvoja...

Hrvatska sekcija IEEE i Zavod za radiokomunikacije FER-a pozivaju vas na predavanje

Istraživanje razvoja mozga fetusa i novorođenčeta računalnom analizom MR slika - poslijedoktorsko istraživanje na Sveučilištu u Oxfordu

koje će održati dr. sc. Jelena Božek Mouthuy, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva. Predavanje će se održati u petak, 20. ožujka 2015. godine u 11 sati u dvorani C12-02, Zavod za radiokomunikacije, FER, Unska 3, Zagreb.

Više o predavanju i predavačici nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Dijana Tralić
Dva nova istraživača

Na Zavodu za radiokomunikcaije započeli su s radom dva nova istraživača, Andrej Galoić i Marko Šprem, financiranih u sklopu projekata Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) „Tekstilne antene za pametno okruženje“ i „Održivi optički komunikacijski i senzorski sustavi zasnovani na rezonatoru s produženom rezonantnom šupljinom “. Zaželimo im dobrodošlicu!

Autor: Zvonimir Šipuš

Na Fakultetu je 4. prosinca 2014. godine svečano obilježena 60. obljetnica osnutka Zavoda te još nekoliko važnih obljetnica.

U nazočnosti rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, jednog od mnogih uspješnih diplomiranih inženjera s našeg Zavoda, dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića, te mnogih drugih dragih gostiju, kao i mnogih nekadašnjih studenata sa Zavoda te poslovnih partnera, kroz nekoliko prezentacija prikazana je povijest Zavoda, a nakon predavanja događaj je obogaćen neformalnim druženjem u Velikoj galeriji Fakulteta.

Uz 60 godina Zavoda, koji je svoje postojanje započeo kao Zavod za emisione uređaje, obilježili smo i 100 godina od rođenja dr. sc. Romana Galića, 90 godina od rođenja prof. dr. sc. Zlatka Smrkića i prof. dr. sc. Ivana Modlica, doajena Zavoda te 50 godina od obrane doktorske disertacije prof. dr. sc. Branke Zovko-Cihlar, istaknute profesorice našega zavoda.

U nastavku obavijesti nalazi se više informacija s ovog događaja, kao i tri foto-galerije.

Autor: Zvonimir Šipuš
Novo vodstvo Zavoda

Dana 1. listopada 2014. godine dužnost predstojnika Zavoda za radiokomunikacije preuzeo je prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš. Zamjenik predstojnika je izv. prof. dr. sc. Gordan Šišul.

 

Novom predstojniku i zamjeniku predstojnika čestitamo na izboru i želimo puno uspjeha u radu!

Autor: Jelena Božek
Novi dekan FER-a sa ZRK-a

Na današnji dan (1. listopada 2014. godine) dužnost dekana FER-a za mandatno razdoblje akademskih godina 2014./2015. i 2015./2016. preuzeo je prof. dr. sc. Mislav Grgić, redoviti profesor na Zavodu za radiokomunikacije.

 

Izbor novog dekana održan je 25. travnja 2014. godine na izvanrednoj sjednici Fakultetskog vijeća, a prof. dr. sc. Mislav Grgić osvojio je 118 glasova članova Fakultetskog vijeća.

 

Novom dekanu želimo puno uspjeha i sreće u radu!

Autor: Jelena Božek
Zavodski roštilj 2014.

Tradicionalni roštilj Zavoda za radiokomunikacije održat će se 11. srpnja 2014. godine na jezeru Bundek, s početkom u 12 sati.

Participacija iznosi 70 kn po osobi, a novac možete uplatiti kod tajnice Zavoda najkasnije do utorka, 8. srpnja.

Autor: Josip Vuković
Posjet studenata FER-a radarskoj...

Studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije su u četvrtak 5. lipnja 2014. posjetili radarsku postaju OS RH na Puntijarki (Medvednica). Na radarskoj se postaji nalazi suvremeni radar FPS-117 (Lockheed Martin, USA) koji služi za nadzor zračnog prostora i integriran je u radarsku mrežu NATO-a.
 
Zahvaljujemo časnicima i dočasnicima Brigade ZMIN, a posebno posadi Radarske postaje na Puntijarki na gostoprimstvu i zanimljivom posjetu.
 
Više fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

 

 

 

Autor: Davor Bonefačić
Posjet Hrvatskoj kontroli zračne...

Studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije su u sklopu predmeta Radiofrekvencijski sustavi dana 29. svibnja 2014. posjetili Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe. U sklopu posjeta studenti su se upoznali s radarskim, komunikacijskim i navigacijskim sustavima koji se koriste u nadzoru i upravljanju zračnim prometom.

Zahvaljujemo djelatnicima HKZP na vrlo zanimljivom i dobro organiziranom posjetu.

Fotografije pogledajte u nastavku obavijesti.

 

 

 

 

Autor: Davor Bonefačić
Obavijest o smrti prof. dr. sc....

Svima koji su ga poznavali, voljeli i poštovali, a posebno brojnim generacijama diplomiranih inženjera elektrotehnike i računarstva, javljamo tužnu vijest da nas je danas, 28. svibnja 2014. u 84. godini života zauvijek napustio naš dragi kolega i prijatelj

prof. dr. sc. Ervin Zentner

Posljednji ispraćaj profesora Zentnera bit će u petak, 30. svibnja 2014. godine u 12.30 sati ispred mrtvačnice na Mirogoju, a misa zadušnica služit će se u crkvi Sv. Petra, Vlaška 93, istoga dana u 17.00 sati.

Naš dragi profesor Zentner će nam nedostajati i zauvijek ćemo ga pamtiti.

Autor: Zvonimir Šipuš
Laboratorij za zeleno inženjerstvo

Fakultetsko vijeće FER-a na sjednici održanoj 16. travnja 2014. godine donijelo je odluku o osnivanju novog istraživačkog laboratorija FER-a: Laboratorij za zeleno inženjerstvo (skraćenica: GEL).

Za voditeljicu laboratorija imenovana je prof. dr. sc. Dina Šimunić sa Zavoda za radiokomunikacije.

 

 

Autor: Željko Martinović
UKF projekt

Zavod za radiokomunikacije u suradnji sa Sveučilištem u Michiganu (SAD) dobio je UKF projekt s temom Passive and Active Metamaterial Structures for Guiding, Scattering and Radiation of Electromagnetic Energy. Voditelj projekta je prof.dr.sc Silvio Hrabar (UNIZG), a suvoditelji su Prof. Anthony Grbic, Ph. D (Umich) i prof.dr.sc Zvonimir Šipuš (UNIZG). Projekt je započeo 15.10.2013. godine i traje do 30.9.2015. godine te su na njemu zaposlena dva znanstvena novaka, mag.ing. Vedran Ciganović i mag.ing  Mladen Vukomanović. Detaljnije informacije o projektu, kao i sve novosti možete pronaći na web stranici: http://www.fer.unizg.hr/zrk/pams.

Autor: Zvonimir Šipuš
Zavodski roštilj 2013.

Tradicionalni roštilj Zavoda za radiokomunikacije održat će se 12. srpnja 2013. godine na jezeru Bundek s početkom u 12 sati. Participacija iznosi 70 kn po osobi, a novce možete uplatiti kod tajnice Zavoda najkasnije do utorka, 9. srpnja.

Za sva dodatna pitanja možete se javiti na rk.rostilj@gmail.com, a pitati možete i ovdje!

Autor: Jelena Božek
Posjet studenata FER-a radarskoj...

Studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije su u ponedjeljak 10. lipnja 2013. posjetili radarsku postaju OS RH na Puntijarki (Medvednica). Na radarskoj se postaji nalazi suvremeni radar FPS-117 (Lockheed Martin, USA) koji služi za nadzor zračnog prostora i integriran je u radarsku mrežu NATO-a.
 
Zahvaljujemo časnicima i dočasnicima Brigade ZMIN, a posebno posadi Radarske postaje na Puntijarki na vrlo zanimljivom i dobro organiziranom posjetu.

 

Fotografija: Motiv s Puntijarke

Autor: Davor Bonefačić
Stručni posjet Hrvatskoj kontroli...

Studenti predmeta Radionavigacija 24. svibnja 2013. posjetili su Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe (HKZP). Susretljivi djelatnici HKZP-a prezentirali su komunikacijske i navigacijske sustave za nadzor zračnog prometa i upravljanje njime. Studentima je objašnjen i cjelokupni način rada Sektora zrakoplovno-tehničkog sustava pri HKZP-u.

 

U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko slika sa stručnog posjeta.

 

Autor: Josip Vuković
Stručni posjet RTL-u Hrvatska

U organizaciji Zavoda za radiokomunikacije, u okviru predmeta Digitalni video, studenti FER-a posjetili su televizijsku kuću "RTL Hrvatska" 22. svibnja 2013. godine.

Studentima je detaljno predstavljen rad modernog televizijskog sustava. Posjet je organizirao kolega Goran Baotić, a domaćin i voditelj posjeta bio je gospodin Zoran Janković.

 

U nastavku obavijesti možete vidjeti nekoliko slika sa stručnog posjeta.

Autor: Jelena Božek
Posjet Tehnici Croatia Airlines

Studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije su u sklopu predmeta Radiofrekvencijski sustavi dana 13. svibnja 2013. posjetili Sektor tehničkih poslova Croatia Airlines. U sklopu posjeta studenti su se upoznali s organizacijom Sektora te posjetili hangare u kojima se obavlja servisiranje zrakoplova.

Zahvaljujemo djelatnicima tehnike Croatia Airlines na vrlo zanimljivom i dobro organiziranom posjetu.

Autor: Davor Bonefačić
Posjet Hrvatskoj kontroli zračne...

Studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije su u sklopu predmeta Radiofrekvencijski sustavi dana 20. svibnja 2013. posjetili Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe. U sklopu posjeta studenti su se upoznali s radarskim, komunikacijskim i navigacijskim sustavima koji se koriste u nadzoru i upravljanju zračnim prometom.

Zahvaljujemo djelatnicima HKZP na vrlo zanimljivom i dobro organiziranom posjetu.

Autor: Davor Bonefačić
Studenti Radiokomunikacija...

 

Studenti FER-a sudjelovali su na Case Studyju održanom 7. svibnja 2013. na Tehničkom sveučilištu u Grazu.

Koncept Case Studyja bio je sastavljen od ukupno 25 numeričkih i teorijskih zadataka. Bodovanje je izvršeno na temelju točnosti riješenih zadataka i na temelju prezentacije u trajanju od 15 minuta.

 

FER su predstavljala dva tima u sastavu:

Tim RK: Igor Vitas (2. godina diplomskog studija –  Radiokomunikacije), Marija Karač (3. godina prediplomskog – Radiokomunikacije), Tibor Jurković (3. godina prediplomskog –  Elektroničko i računalno inženjerstvo) i Tamara Rajić (2. godina diplomskog –  Radiokomunikacije);

Tim Walter: Željko Martinović (2. godina diplomskog – Radiokomunikacije), Iva Piplica (1. godina diplomskog – Radiokomunikacije), Andrej Galoić (1. godina diplomskog – Radiokomunikacije), Luka Anđelić ( 1. godina diplomskog – Elektrotehnički sustavi i tehnologija) i Žarko Martinović (1. godina diplomskog – Elektrotehnički sustavi i tehnologije).

 

S ponosom možemo reći da je tim RK bio pobjednik preliminarnog kruga u Grazu. Pobjedom su ušli u završnicu natjecanja koja će se održati u Münchenu od 27. do 29. lipnja 2013. U finalu će osim studenata FER–a sudjelovati i studenti iz Njemačke, Švicarske, Austrije i Singapura. Više o samom natjecanju i temi pročitajte na službenim stranicama natjecanja.

 

Čestitamo pobjednicima i želimo im puno uspjeha u finalu!

Autor: Jelena Božek
Nagrada za znanost

Prof. dr. sc. Silvio Hrabar nagrađen je Nagradom za znanost Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva za iznimno postignuće u istraživačkom radu i inovacijama u prethodnih pet godina, a posebno za doprinos u razumijevanju fizike elektromagnetskih metamaterijala i razvoju njihovih inženjerskih primjena.

 

Autor: Jelena Božek
Srebrna plaketa "Josip Lončar"

Na svečanoj proslavi Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva održanoj u petak, 23. studenog 2012. godine dodijeljene su srebrne plakete "Josip Lončar" za ak. god. 2011./2012. za naročito uspješnu doktorsku disertaciju i znanstvenoistraživački rad. Od ukupno dodijeljenih pet plaketa djelatnicima Zavoda za radiokomunikacije dodijeljene su tri plakete:


- Dr. sc. Marko Bosiljevac, doktorska disertacija pod naslovom „Efficient analysis of curved and periodic electromagnetic structures using asymptotic forms of Green's functions“ („Djelotvorna analiza zakrivljenih i periodičkih elektromagnetskih struktura primjenom asimptotskih oblika Greenovih funkcija“), mentor: prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš,


- Dr. sc. Tin Komljenović, doktorska disertacija pod naslovom „Extended-cavity optical sources with modulation averaging reflectors“ („Optički izvori s produženom rezonantnom šupljinom i usrednjavajućim reflektorima“), mentori: prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš i doc. dr. sc. Dubravko Babić,


- Dr. sc. Emil Dumić, doktorska disertacija pod naslovom „Objektivna mjera kvalitete slike utemeljena na višerezolucijskoj analizi“, mentor: prof. dr. sc. Sonja Grgić.

Autor: Jelena Božek
Promovirani doktori znanosti

U 2012. godini rektor prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš novim je doktorima znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu proglasio oko 1400 pristupnika među kojima i četiri znanstvena novaka sa Zavoda za radiokomunikacije. Kandidati, odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape, prošli su u povorci od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskog narodnog kazališta gdje se održala svečana promocija.

Na svečanoj promociji održanoj 1. srpnja promovirani su dr. sc. Tomislav Debogović i dr. sc. Emil Dumić, na svečanoj promociji održanoj 30. rujna promoviran je dr. sc. Marko Bosiljevac, a na svečanoj promociji održanoj 21. listopada promoviran je dr. sc. Tin Komljenović.

 

Nekoliko slika nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Stručni posjet Hrvatskoj radioteleviziji

U okviru predmeta "Videokomunikacijske tehnologije", čiji je nositelj prof.dr.sc. Sonja Grgić, studenti 1. godine diplomskog studija FER-a profila Radiokomunikacijske tehnologije i profila Obradba informacija bili su 5. studenoga 2012. godine u stručnom posjetu Hrvatskoj radioteleviziji.

Uz vodstvo kolega s HRT-a Srećka Kunića, dipl. ing. i Zorana Šege, dipl.ing. studenti su saznali više o proizvodnji, prijenosu i distribuciji televizijskih programa, načinu povezivanja HRT doma na Prisavlju s područnim TV centrima, funkcioniranju virtualnog studija, postupcima sinkronizacije signala unutar televizijske kuće itd.

Zahvaljujemo našim domaćinima na HRT-u na gostoprimstvu i stručnom vodstvu.

Autor: Sonja Grgić
Djelatnici Zavoda na radionici...

U rujnu 2012. godine prof. dr. sc. Tomislav Kos, vanjski suradnik Pavel Najman i znanstveni novak Josip Vuković bili su u Neustrelitzu u Njemačkoj na predavanjima u sklopu radionice 2nd TRANSMIT Summer School 2012: Threats to different systems due to propagating ionization fronts and irregularities in the ionosphere.  Posjetili su i Institut za komunikaciju i navigaciju pri Njemačkom svemirskom centru DLR u Neustrelitzu. Iskoristili su i priliku da vide kompleks Peenemünde gdje je konstruirana i odakle je lansirana prva raketa koja je stigla do svemira, V-2.

Autor: Josip Vuković
Novo vodstvo Zavoda

Dana 1. listopada 2012. godine dužnost predstojnice Zavoda za radiokomunikacije preuzela je prof. dr. sc. Sonja Grgić. Zamjenik predstojnice je prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš.

 

Novoj predstojnici i zamjeniku predstojnice čestitamo na izboru i želimo puno uspjeha u radu!

Autor: Jelena Božek
Zavodski roštilj

Tradicionalni roštilj Zavoda za radiokomunikacije održat će se 6. srpnja 2012. godine u poslijepodnevnim satima na jezeru Bundek. Participacija iznosi 70 kn po osobi, a novce možete uplatiti kod tajnice Zavoda najkasnije do srijede, 4. srpnja.

Za eventualne nejasnoće možete se javiti na rk.rostilj@gmail.com, a pitati možete i ovdje!

Autor: Jelena Božek
Pokrenute nove web-stranice Zavoda za...

Nakon dugo vremena obnovljene su stranice Zavoda za radiokomunikacije. Na novim stranicama nalaze se osnovni podaci o nastavi te znanstvenoj i stručnoj djelatnosti Zavoda.

Kratka povijest Zavoda, kao i trenutna događanja i tradicionalna druženja, studentima i svima zainteresiranima za suradnju predstavljaju Zavod i njegove djelatnike te omogućavaju bolji uvid u rad Zavoda.

Autor: Jelena Božek