Naslovnica Pretraživanje AA
 
KONTINUIRANA OBRADA I FILTRIRANJE TOKOVA PODATAKA
Projekt uz potporu Fonda za razvoj Sveučilišta u Zagrebu
Program Međunarodna suradnja („Svijet“)

Naslov projekta:

Kontinuirana obrada i filtriranje tokova podataka
Voditelj projekta: Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko
Vodeća institucija:

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

Zavod za telekomunikacije

Institucija partner:

École Polytechnique Fédérale de Lausanne

School of Computer and Communication Sciences

Distributed Information Systems Laboratory

Suradnici:

Doc. dr. sc. Krešimir Pripužić (FER)

Prof. dr. sc. Karl Aberer (EPFL)

Trajanje projekta: siječanj 2012. - lipanj 2013.
Promotivni letak:

 


SAŽETAK PROJEKTA
Projekt se bavi kontinuiranom obradom toka podataka i to posebice upitima za pronalaženje k-najboljih objekata unutar prozora toka podataka, a radi učinkovitog filtriranja i isporuke podataka u trenutku njihovog objavljivanja. Temelji se na dosadašnjem zajedničkom istraživačkom radu predlagatelja projekta i postojećim izvornim rezultatima doktorske disertacije dr. sc. Krešimira Pripužića (mentori: Ivana Podnar Žarko i Karl Aberer) obranjene 15.06.2010. na FER-u. Krešimir Pripužić je u svojoj disertaciji predložio niz algoritama za učinkovitu obradu kontinuiranih upita za k-najboljih objekata koji su pokazali značajno bolje performanse od postojećih rješenja, a predloženi projekt omogućuje nastavak istraživanja s naglaskom na primjenu predloženih algoritama i programskih rješenja na obradu podataka iz mreža senzora.
 
Cilj projekta: Definirati buduće zajedničke istraživačke projekte te objaviti znanstvene radove u časopisima s visokim faktorom odjeka i zbornicima radova međunarodnih skupova koji su iznimno važni za povećanje vidljivosti u navedenom istraživačkom području, čime bi se povećala prepoznatljivost FER-a i Sveučilišta u europskoj i međunarodnoj znanstvenoj zajednici. Tražena novčana sredstva koriste se isključivo za financiranje kraćih studijskih boravaka na EPFL-u i sudjelovanje na značajnim međunarodnim skupovima radi prezentiranja istraživačkih rezultata.

REZULTATI PROJEKTA
 1. FER-u je odobreno financiranje za uključivanje u konzorcij FP7 projekta OpenIoT - Open Source blueprint for large scale self-organizing cloud environments for IoT applications kroz poziv FP7-ICT-2013-10, Objective ICT-2013.11.4.
  FER je novi partner projekta OpenIoT od 1.6.2013. do 30.11.2014.
  Voditelj projekta na FER-u: prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko
 2. Objavljen znanstveni rad o novom modelu za kontinuiranu obradu toka podataka na načelu objavi-pretplati:
  Pripužić, Krešimir; Podnar Žarko, Ivana; Aberer, Karl. Top-k/w publish/subscribe: A publish/subscribe model for continuous top-k processing over data streams, Information Systems (2012)
  [http://dx.doi.org/10.1016/j.is.2012.03.003].
 3. Objavljen znanstveni rad o raspodijeljenoj obradi toka podataka s primjenom na upite za k najbližih susjeda s ciljem filtriranja toka podataka
  Pripužić, Krešimir; Podnar Žarko, Ivana; Aberer, Karl. Distributed Processing of Continuous Sliding-Window k-NN Queries for Data Stream Filtering. World wide web-internet and web information systems 14 (5-6); pp. 465-494, 2011, (Special Issue on Querying the Data Web) [dx.doi.org/10.1007/s11280-011-0125-5].
   

TRAŽILICA
 
REPOZITORIJ