Department of Energy and Power Systems was founded at the 129th Faculty Council’s Regular Session of the Technical College University of Zagreb, on Tuesday June 26, 1934. Department of Energy and Power Systems studies and innovates in the fields of generation, transmission, distribution and use of electrical energy, energy efficiency, high voltage engineering, smart grids, energy management, nuclear engineering and safety, electricity markets, and electric vehicles. Throughout the years, the Department has become the leading authority in the field of electrical power engineering in the region, maintaining long-term collaboration with the industry sector. Furthermore, it is recognized through its research activities and a large number of published scientific papers in JCR journals, as well as numerous national and international research projects. In total, the Department has 52 employees (16 Professors – 9 Full, 4 Associate and 3 Assistant) and offers substantial educational and R&D facilities, including five Research Laboratories, six department teaching halls and a department library. Through its activities, the Department has developed valuable international collaboration with many research institutions around the world. Researchers of the Department are currently involved in 3 HORIZON 2020 projects, 2 bilateral projects, 1 Erasmus+ project, 5 projects financed by the Croatian Science Foundation, as well as the principal investigators of a number of industry-funded projects.


No title

Hrvatski IEEE Odjeli za elektroenergetiku i industrijske primjene pozivaju Vas na predavanje i tribinu:

Obnovljivi izvori energije, tehnologije i razvoj gospodarstva
u utorak 27. listopada u 12 sati, Siva vijećnica, FER - Zagreb.

Predavač će biti prof.dr.sc. Stjepan Car, KONČAR Institut.

Predavanje će se fokusirati na slijedeće teme: električna energija u Europi i svijetu, obnovljivi izvori, nove tehnologije, stvaranje nove gospodarske strukture i prilike za otvaranje novih radnih mjesta.

Više o predavaču i predavanju možete pročitati u nastavku.

 

Sažetak predavanja
Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora sigurno će obilježiti 21. stoljeće i već danas najrazvijenije zemlje prepoznale su to područje za razvoj nove industrije, a time i svoj gospodarski razvoj. KONČAR je pred više godina započeo s primijenjenim istraživanjem i vlastitim razvojem opreme i postrojenja za proizvodnju električne energije iz energije vjetra što je rezultiralo izgradnjom prvog domaćeg vjetroagregata snage 1MW, koji je uspješno u pogonu preko godinu dana. To je vrlo složen proizvod velikog tržišnog potencijala i stavlja KONČAR u vodeću poziciju s desetak proizvođača koji raspolažu vlastitom tehnologijom i danas dominiraju tržištem.


KONČAR InstitutKONČAR – Institut za elektrotehniku d.d. započeo je i s primijenjenim istraživanjem i razvojem na području korištenja sunca, ali i primjenom vodikove tehnologije u elektroenergetici. Vodik kao energetski nositelj može se skladištiti i prevoziti, te time pruža nove mogućnosti u korištenju obnovljivih izvora, posebno u transportu. U narednom razdoblju KONČAR će posvetiti posebnu pažnju distribuiranim izvorima energije s poligeneracijom i visokom učinkovitošću, koristeći najnovija tehnološka dostignuća kao što su novi materijali i senzori na bazi nanotehnologije.
Biti će izneseni svjetski trendovi tržišta na području obnovljivih izvora s posebnim naglaskom na opremi i postrojenima u za pretvorbu energije, te mogući utjecaj na novo zapošljavanje i gospodarski razvoj zemlje.

Životopis predavača
Prof.dr.sc. Stjepan Car završio je studij elektrotehnike u Zagrebu 1972. godine i stekao akademsko zvanje doktora tehničkih znanosti iz područja elektrotehnike 1979. godine. Završio je niz kraćih i dužih seminara iz poslovnog upravljanja i ekonomije u zemlji i inozemstvu.
Nakon diplomiranja zaposlio se u Institutu KONČAR-a gdje je 18 godina radio na istraživačkim i razvojnim zadacima iz područja rotacijskih strojeva i elektromotornih pogona, 8 godina bio je član Uprave KONČAR – Elektroindustrija d.d. odgovoran za područje korporativnog razvoja i poslovno područje industrije. Od 1998. obnaša dužnost predsjednika Uprave društva KONČAR – Institut za elektrotehniku d.d. koji danas uspješno djeluje u tržišnim uvjetima i čiji zaposlenici su dobili niz prestižnih nagrada za ¸primijenjena istraživanja, razvoj i inovacije u području elektroenergetike i električne vuče primjenjujući nove tehnologije. Niz godina predavao je predmet Električni strojevi na veleučilištima u Zagrebu, Varaždinu i Rijeci, a od 2006. predaje na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu predmet Menadžment u inženjerstvu.
Objavio je preko 70 znanstvenih i stručnih članaka i referata. Sudjelovao je na mnogobrojnim raspravama u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), Akademiji tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) i konferencijama o tehnološkom razvoju zemlje, nužnosti razvoja opreme za obnovljive izvore i primjeni novih tehnologija kao što su informatičko komunikacijska tehnologija i vodikova tehnologija. Izabran je u zvanje izvanrednog profesora 2004. godine. Član je Tehnologijskog vijeća HAZU-a, član Povjerenstva fonda Jedinstvo uz pomoć znanja, i član međunarodnog žirija za ocjenu inovacija u Genevi, a od ove godine i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske.
KONČAR – Institut za elektrotehniku, dioničko društvo Grupe KONČAR dobitnik je Zlatne kune za doprinos razvitku inovativne djelatnosti u Hrvatskoj u 2006. i nalazi se već niz godina u 1% najuspješnijih trgovačkih društava u Hrvatskoj, a 2008. godine HGK je INSTITUTU dodijelila priznanje za društveno odgovorno poslovanje prema strogim svjetskim kriterijima. Prof. Car dobitnik je Godišnje nagrade za 2007. godinu koju je dodijelila Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Author: Zdenko Šimić
News list

Forum

Sort by: title | last reply time | thread opened time
Title Replies Last reply