Zavod za telekomunikacije

Zavod za telekomunikacije nositelj je istraživačkih aktivnosti i sveučilišnih nastavnih programa u području telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na Zavodu je zaposleno 42 djelatnika, a osim njih u nastavi i istraživanjima sudjeluje 17 vanjskih suradnika i 8 gostujućih profesora.

Djelatnici Zavoda za telekomunikacije nositelji su i izvođači kolegija u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju na FER-u. Zavod je nositelj modula Telekomunikacije i informatika na preddiplomskom studiju, smjer Računarstvo, te nositelj profila Telekomunikacije i informatika na diplomskom studiju Informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT). Detaljne informacije o nastavnim i mentorskim aktivnostima mogu se naći na stranicama za studente i stranicama predmeta.

Istraživačke aktivnosti Zavoda za telekomunikacije okrenute su znanstvenim projektima pod potporom Hrvatske zaklade za znanost, istraživačkim i drugim projektima u suradnji s gospodarstvom te međunarodnim istraživačkim projektima. Područja istraživanja obuhvaćaju razne aspekte informacije i komunikacija u mrežnom okruženju. Detaljne informacije mogu se naći na osobnih stranicama djelatnika te stranicama projekata i istraživačkih grupa.


Video o Zavodu za telekomunikacije

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u utorak, 14. 11. 2017. svečano su dodijeljeni ugovori o financijskoj potpori za 10 znanstveno-tehnologijskih projekata, ukupne vrijednosti tri milijuna kuna, koje je odabrao Fond "Jedinstvo uz pomoć znanja" Hrvatske zaklade za znanost. Među 43 projektna prijedloga jedan od odabranih projekata je "Resilient controller and hypervisor placement for future communication networks" (RESyST), koji vodi doc. dr. sc. Ognjen Dobrijević sa Zavoda za telekomunikacije. 

 

Svečanoj dodjeli ugovora prisustvovali su dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić te dr. sc. Ognjen Dobrijević, koji se i obratio okupljenima: https://mzo.hr/hr/deset-znanstvenih-projekata-dobilo-ugovore-vrijedne-tri-milijuna-kuna

 

Projekt RESyST okuplja istraživače s FER-a i KTH - Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Stockholma, Švedska. Suvoditeljica projekta je dr. sc. Marija Furdek, docentica s KTH, a suradnik na projektu je i dr. sc. Matija Džanko sa Zavoda za telekomunikacije. 

 

Projekt se bavi evolucijom komunikacijskih mreža koja iziskuje primjenu novih tehnologija programski upravljanog umrežavanja (engl. software-defined networking, skr. SDN) i virtualizacije mreže (engl. network virtualization). Njegov konkretan cilj je razviti i demonstrirati pristupe za oblikovanje upravljačke ravnine u virtualiziranim SDN mrežama koja je raspodijeljena između više SDN upravljačkih uređaja i mrežnih hipervizora te otporna na kvarove. Više detalja o projektu možete pronaći na njegovom web-sjedištu: http://www.fer.unizg.hr/resyst

Autor: Marin Vuković
Popis obavijesti