Naslovnica English AA
 
VIZIJA I MISIJA

You Tube video demonstracija PmLAB

PRIJENOSNI MEDICINSKI LABORATORIJ                                                     PORTABLE MEDICAL LABORATORY                

 

UVOD

Citirajući izreku: „Zdrav čovjek ima na tisuće želja dok bolestan ima samo jednu“, potaknuti smo da se zapitamo na koji način možemo pomoći „običnom“ čovjeku da broj tih želja proširi. 

Praćenjem i razvojem tehnologije u vremenu u kojem živimo, na svakojake načine pokušavamo uštedjeti vrijeme i novac, a zanemarujemo jedno od temeljnih vrijednosti života, zdravlje. 

S gledišta tehnologije potrebno je ostvariti mogućnost da laici u medicini mogu pripomoći svom osobnom liječniku da na vrijeme uspješnije otkrije i prati zdravstveno stanje pacijenta. 

Na nama je da jednostavnim pristupom i lakim rukovanjem omogućimo liječnicima  smanjenje broja osnovnih vitalnih pretraga, na način da pacijenti te pretrage obavljaju sami. Zbog udobnosti doma ili prostora u kojem se pretrage obavljaju, s psihološke strane i osjetljivosti raznih pretraga, rezultati će dati točnije podatke o trenutnom zdravstvenom stanju. 

 

BLOK SHEMA

 

VIZIJA I RAZVOJ

 

Prijenosni medicinski laboratorij ima veliki potencijal za daljnji razvoj. Trenutna verzija ima mogućnost spajanja navedenih pet senzora. U skoroj budućnosti planira se uvođenje šireg spektra senzora te grupacija senzora u kategorije.  

Kategorije bi odgovarale području praćenja zdravstvenih tegoba, kao na primjer senzori za praćenje kardiovaskularnih parametara. Uz njih postoji mogućnost implementacije senzora za praćenje dijabetičarskih parametara, zatim senzori za praćenje ginekoloških i opstetricijskih parametara, senzori za pulmološke parametre, senzori za praćenje moždanih parametara, te mnoštvo ostalih senzora. 

Uz razvoj sklopovlja postoje mogućnosti razvoja i programskih rješenja u vidu informiranja liječnika kod oscilacija praćenih parametara u realnom vremenu uz pravovremeno informiranje pacijenta, odnosno korisnika, te upozoravanje korisnika na vrijeme uzimanja lijekova i terapija. 

Videokomunikacija između pacijenta, odnosno korisnika i liječnika uvelike bi pomogla slabo pokretnim osobama. Stoga se planira omogućiti jednostavnija uporaba PmLAB-a uz video prikaz pravilnog korištenja senzora. 
Ukoliko liječnik procijeni da pacijent, odnosno korisnik ima odgovarajući rizik razvitka određenih zdravstvenih tegoba može, uz video demonstracije (već spremljene u bazi podataka) pripadajućih vježbi, doći do točnijih parametara a time i točnije dijagnoze. 

Uz navedene metode za praćenje i analizu parametara, postoji mogućnost implementacije aplikacija za rano otkrivanje mnoštva bolesti kao što su demencija, rak kože, rak dojke te dermatološke promjene. 

Uz sve navedene mogućnosti napretka te uz povećanje ljudskih i ekonomskih resursa projekt PmLAB ima blistavu i uspješnu budućnost. 

 

Projekt se odvija uz suradnju s LUMEN j.d.o.o.


REPOZITORIJ
TRAŽILICA