Crosperity je naziv znanstvenog okvira koji su pokrenuli Dario Bojanjac, Josip Lončar i Marko Šprem, a kroz koji je započelo istraživanje u području svemirskih tehnologija na Zavodu za radiokomunikacije. Razvijanjem potrebne infrastrukture i slanjem satelita u svemir ulazimo u odabrano društvo država koje su iskoračile sa Zemlje u svemirska prostranstva. Sama ta činjenica imat će veliki utjecaj na sve društvene skupine. Pokazat ćemo da smo dosegnuli dovoljan tehnološki razvoj da nam ništa nije nemoguće ako se organiziramo i zajedničkim snagama radimo na istom cilju. Osnova našeg budućeg tehnološkog napretka su današnji studenti. Kroz projekte unutar Crosperity okvira omogućit ćemo im rad sa suvremenim tehnologijama i na velikim projektima u kojima će steći potrebna praktična znanja, vještine i iskustva za budućnost.

Prvi veći projekt u sklopu Crosperity-a je sklapanje i lansiranje nanosatelita FERSat koji se odvija u tri faze:

  • GROUND: razvoj zemaljske stanice
  • AIR: Razvoj nanosatelita FERSat
  • SPACE: lansiranje FERSat-a i prikupljanje mjerenih podataka

Znanstveni ciljevi razvoja nanosatelita FERSat:

  • Testiranje novih vrsta fotodetektora u svemirskim uvjetima
  • Praćenje svjetlosnog zagađenja emitiranog sa Zemlje
  • Praćenje promjena i anomalija u geomagnetskom polju

Izgradnja i testiranje FERSat-a financirano je kroz HRZZ Projekt Platforma za satelitsko mjerenje elektromagnetskog zračenja (IP-01-2018/2504). Razvoj zemaljske postaje odvija se u suradnji s Croatel d.o.o.

 

Voditelj projekta: prof.dr.sc. Dubravko Babić

Sudionici: Dominik Barbarić, Dario Bojanjac, Marko Bosiljevac, Tihomir Knežević, Josip Lončar, Tomislav Suligoj, Zvonimir Šipuš, Marko Šprem, Josip Vuković, Josip Žilak


Repozitorij