Zavod za primijenjenu matematiku

Osnovan 1919.
 
Predstojnica Zavoda: prof. dr. sc. Andrea Aglić-Aljinović (od 1. listopada 2020.)
 
Adresa
Zavod za primijenjenu matematiku
Fakultet elektrotehnike i računarstva
Unska 3
10000 Zagreb
Tel: +385 1 612 99 58
Fax: +385 1 612 99 46
E-mail: zpm@fer.hr
URL: www.fer.unizg.hr/zpm
 
 
Osnovno o Zavodu za primijenjenu matematiku (ZPM)

Zavod za primijenjenu matematiku najstariji je zavod na FER-u, osnovan 1919. godine. Njegovi članovi rade u različitim područjima matematike. Neki od naših bivših profesora završili su studij elektrotehnike. Takav je slučaj bio na pr. s akademikom Danilom Blanušom, bivšim dekanom ovoga fakulteta, čiji su rezultati o izometričnim ulaganjima hiperboličkih prostora u Euklidske prostore dobili međunarodno priznanje (citirao ih je među inim na pr. John Nash), kao i njegove ispravke formula Maxa Plancka iz relativističke fenomenološke termodinamike, te njegov graf danas poznat kao Blanušin graf ili Blanušin snark. To je ujedno i logo Hrvatskog matematičkog društva.

 

Hrvatsko matematičko društvo (HMD) predložilo je hrvatskoj pošti da obilježi Svjetsku matematičku godinu 2000. (World Mathematical Year 2000) izdavanjem prigodne marke. Hrvatska pošta je taj prijedlog prihvatila i izdala marku koju vidite na slici. Marka je promovirana 15. lipnja 2000. godine na dan početka Drugog hrvatskog matematičkog kongresa.

 

Blanušin graf na marki koju je godine 2000. izdala Hrvatska pošta.

Priredio ju je ugledni dizajner Boris Ljubičić.

 

Iznad ulaznih vrata ZPM-a nalazi se mramorna ploča s natpisom citiranim iz Platonove škole: Medeis ageometretos eisito (na grčkom), tj. «Neka ne ulaze oni koji ne poznaju geometriju». Više pojedinosti o povijesti ZPM-a i njegovim djelatnicima možete pročitati u preglednom članku Zavod za primijenjenu matematiku koji je napisao prof.dr.sc. Ivan Ivanšić.

 

Kao najstariji zavod na FER-u, ZPM je 13. listopada 2009. uz svesrdnu pomoć Uprave fakulteta organizirao vrlo uspjelu svečanost 90 godina Zavoda za primijenjenu matematiku.

Predstojnik Zavoda: prof. dr. sc. Tomislav Šikić (od 2016. do 2020.)
 
Prof.dr. Ilko Brnetić, predstojnik ZPM-a od 2012.-2016., Lenka Vukšić, dipl.ing., Anamari Nakić, dipl.ing., i dr. Petra Posedel tijekom godišnje proslave ZPM-a 11. listopada 2012. Na torti je vidljiv datum osnutka ZPM-a, najstarijeg zavoda na FER-u.
 

Prof.dr.sc. Vesna Županović, predstojnica ZPM-a 2008.-2012. i prof.dr.sc. Hrvoje Domitrović

u pauzi Konferencije znanstvenih novaka ZPM-a održane 2009. godine.

 

Djelatnici ZPM-a 2009. godine.

 

Marijana Greblički, Ana Žgaljić-Keko, Lana Horvat-Dmitrović, Domagoj Kovačević, Maja Resman, Anamari Nakić, Andrea Aglić Aljinović, Ilko Brnetić, Tomislav Burić, Luka Korkut, Mario-Osvin Pavčević, Mervan Pašić, Siniša Miličić

 

Vesna Županović, Neven Elezović, Domagoj Vlah, Tomislav Šikić, Darko Žubrinić, Josipa Pina Milišić, Goran Radunović (gornje tri fotografije napravio je kolega Mišo Baće sa ZPF-a, kojemu zahvaljujemo na pomoći)

 

 


Od 3. do 13. srpnja 2014., u Južnoafričkoj Republici, u Cape Townu, održana je 55. Međunarodna matematička olimpijada, na kojoj je sudjelovala 101 država. Predstavnici Republike Hrvatske bili su:

  • Mislav Balunović (4. r., zlatna medalja) - iz Gimnazije "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu,
  • Vlatka Vazdar (4. r., srebrna medalja)  - iz XV. gimnazije u Zagrebu,
  • Daniel Paleka (2. r., srebrna medalja) - iz Gimnazije Franje Petrića u Zadru.
  • Erik Banek (4. r., brončana medalja) - iz V. gimnazije u Zagrebu,
  • Adrian Beker (1. r., brončana medalja)  - iz XV. gimnazije u Zagrebu,
  • Petar Orlić (2. r., pohvala)  - iz XV. gimnazije u Zagrebu.


Hrvatsku olimpijsku ekipu vodili su dr. Mea Bombardelli i Tonći Kokan s Matematičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Čestitamo svim učenicima na velikom uspjehu.

Njihove su pripreme prije odlaska na Olimpijadu održane na Zavodu za primijenjenu matematiku FER-a. Jedan od članova odbora za pripreme bio je prof.dr. Ilko Brnetić, predstojnik ZPM-a, zajedno s kolegama s Matematičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu. Pripreme su obavljene za ukupno tridesetak učenika, koji su ove godine imali najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz matematike u Hrvatskoj, od osmog razreda osnovnih škola do srednjoškolaca.

Na Olimpijadi je sudjelovalo oko 560 učenika, a od toga 56 djevojaka. Nagrađuje se približno polovica učenika, tako da je omjer broja zlatnih, srebnih i brončanih medalja približno 1:2:3. To znači da je ove godine 1/12 od svih 560 učenika (tj. njih blizu pedeset) dobilo zlatnu medalju, 2/12 srebrnu (njih blizu stotinu), a 3/12 (tj. njih blizu 150) brončanu medalju.

Više podataka: www.imo-official.org i web.math.pmf.unizg.hr/mfl

 

Sljedeća, 56. Međunarodna matematička olimpijada održat će se 2015. godine na Tajlandu.

Autor: Ljiljana Frigelj
Popis obavijesti