Studenti Radiokomunikacija na...

Studenti diplomskog studija profila Radiokomunikacijske tehnologije u sklopu predmeta Digitalni radiodifuzijski sustavi, čiji je nositelj prof. dr. sc. Sonja Grgić, 1. travnja 2016. godine posjetili su Hrvatsku radioteleviziju gdje su prisustvovali generalnoj probi televizijske emisije The Voice.

Rukovoditelj radne jedinice Proizvodne tehnologije Srećko Kunić, dipl. ing. i Alen Huljev, voditelj odsjeka TV studiji 9 i 10, objasnili su studentima tehničke aspekte snimanja i produkcije The Voicea. Cijela emisija je pripremljena u HDTV formatu. Paralelno sa snimanjem rade se videoisječci koji se stavljaju na YouTube u formatu HD 720p, a cijela emisija se prenosi i putem Interneta. Može se pratiti na stranici www.voice.hrt.hr ili preko aplikacije HRTi instalirane na pametnim mobitelima i osobnim računalima.

Zahvaljujemo našim domaćinima Srećku Kuniću i Alenu Huljevu na stručnim i zanimljivim objašnjenima te uloženom trudu i vremenu.

Što smo još saznali o tehničkim aspektima realizacije The Voicea te više fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

U studiju Hrvatske radiotelevizije Anton Marti za potrebe snimanja televizijske emisije The Voice – najljepši glas Hrvatske koristi se 15 kamera te četiri dodatne kamere u "green roomu" koji je smješten u obližnji radijski studio Zvonimir Bajsić.

Kamere u studiju Anton Marti montirane su na specijalnim uređajima sa specifičnim namjenama:
• 1 kamera je postavljena da klizi po sajli te omogućuje snimanje kadrova iz ptičje perspektive,
• 1 kamera je postavljena na teleskopski kran (tehnokran) promjenjive udaljenosti do 10 m,
• 1 kamera se koristi kao steady cam,
• 3 kamere imaju teleobjektive kako bi se kvalitetnije prikazao izvođač u krupnom planu iz više kutova.

LED ekranima velike površine postižu se posebni efekti u pozadini. Vizualni doživljaj dodatno se ostvaruje korištenjem rasvjete (statički reflektori i skeneri). Za razglas se koristi tonsko mješalo koje se nalazi u studiju i produkcijsko u tonskoj režiji za kvalitetnu obradu i podešavanje tona prije emitiranja.
U studiju je živa glazba, gdje svaki glazbenik ima svoj mikrofon te ukupno 96 kanala ulaze u tonska mješala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jelena Božek
Popis obavijesti