Što se skriva u fotografijama?

Predavanje pod naslovom "Što se skriva u fotografijama?" održat će dr. sc. Dijana Tralić sa Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva u srijedu, 20. travnja 2016. u 15.30 sati, u dvorani D160 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Jedna od ključnih karakteristika digitalnih slika je svakako jednostavnost izmjene njihovog sadržaja, što je dodatno olakšano razvojem naprednih alata za obradu slika. Izmjena sadržaja digitalnih slika postala je vrlo raširena, a izmjene je gotovo nemoguće primijetiti bez analize slike.

Digitalna forenzika slika uključuje skup metoda za analizu digitalnih fotografija s ciljem utvrđivanja načina njihova nastanka, identifikacijskog otiska kamere ili vrste manipulacije izvedene nad fotografijom.

 

Predavanje će se moći pratiti i putem Interneta na adresama:

http://mediaserver.lss.hr:4444/CIS (radi na svim operativnim sustavima)

mms://mediaserver.lss.hr/CIS (radi isključivo na OS Windows)

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

U okviru ovog predavanja predstavit će se osnovni tipovi manipulacije nad digitalnim slikama:

  • manipulacije provedene na istoj slici,
  • manipulacije provedene kombinacijom više slika,
  • računalno generiranje slika,
  • te skrivanje poruka u sliku.

Poznatije manipulacije digitalnih fotografija analizirat će se uporabom pasivnih i aktivnih metoda digitalne forenzike.

 

Dijana Tralić je zaposlena na Zavodu za radiokomunikacije na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu od 2010. godine. Doktorski rad, pod naslovom "Detekcija kopiranih područja na digitalnim slikama analizom statističkih svojstava slika", izradila je pod vodstvom prof. dr. sc. Sonje Grgić. Područje njenog istraživanja je digitalna forenzika slike, detekcija manipulacija na slikama te šifriranje sadržaja slike. Aktivno je uključena u izvođenje nastave na više predmeta preddiplomskog i diplomskog studija. Dijana Tralić boravila je 2013. i 2014. godine na Cardiff University, Cardiff, Wales, UK, u ukupnom trajanju od sedam mjeseci. Tijekom stručnog posjeta radila je na razvoju algoritama za detekciju kopiranih područja na digitalnim slikama pod vodstvom prof. dr. sc. Paul L. Rosina i doc. dr. sc. Xianfang Suna. Autorica je 15 znanstvenih radova na međunarodnim konferencijama, jednog znanstvenog rada u međunarodnim časopisima, jednog poglavlja u knjizi te je urednica tri Zbornika skupova s međunarodnom recenzijom. Članica je organizacijskog odbora simpozija ELMAR i udruge IEEE.

Autor: Dario Bojanjac
Popis obavijesti