Radionica: FERSat - studentski satelit

Pozivamo sve zainteresirane da sudjeluju u radionici pod nazivom “FER student satellite project” na kojoj će se predstaviti FERSat - prvi studentski satelit čiji će se razvoj i izgradnja odvijati na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Radionica će se održati u utorak 11.12.2018. godine u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu s početkom u 10 sati.

Više o radionici pročitajte u proširenom sadržaju obavijesti.

U sklopu radionice predstaviti će se projekt FERSat i načini na koje se studenti mogu uključiti u projekt te će se održati predavanja gostujućih predavača koji će prezentirati svoja praktična iskustva s izradom, testiranjem i lansiranjem nanosatelita u svemir.

Misija projekta FERSat je razviti znanstvenu platformu za istraživanje svemira s ciljem unaprjeđenja kompetencija i razvoja komercijalnih djelatnosti u području aerosvemirskih tehnologija u Hrvatskoj. U sklopu cjelokupnog višegodišnjeg projekta će se izgraditi i lansirati FERSat, razviti mjerna instrumentacija, izgraditi zemaljska stanica te realizirati sklopovlje i računalna podrška za komuniciranje i upravljanje satelitom.

Nositelj projekta je Zavod za radiokomunikacije (ZRK) i projekt je prvenstveno namijenjen studentima koji će realizirati misiju projekta radeći na nizu tehnologija koje uključuju sustave za kontrolu i upravljanje, digitalne komunikacije, prikupljanje i obradu podataka te mnoge druge.

Izgradnju i testiranje FERSat-a financira Hrvatska zaklada za znanost projektom Platforma za satelitsko mjerenje elektromagnetskog zračenja (IP-01-2018/2504), a partneri u razvoju i izgradnji zemaljske stanice su Croatel d.o.o., Geolux d.o.o. i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Radionicu organizira Zavod za radiokomunikacije i dijelom je sponzoriraju IEEE odjeli: Zajednički odjel za zrakoplovne elektroničke sustave te geoznanosti i daljinska istraživanja (AES/GRS), Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT) i Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS).

Raspored:

10:15

prof. dr. sc. Dubravko Babić, Sveučilište u Zagrebu, FER

Izrada satelita na FER-u

10:25

prof. dr. sc. Adriano Camps, Universitat Politèchnica de Catalunya, Barcelona, Spain,

The UPC 3Cat-4 nanosatellite

prezentacija1, prezentacija2

11:25

ing. Dmytro Ogorodnyk, Innovations in Space, Netherlands

CubeSat launch

11:55

prof. dr. sc. Dubravko BabićSveučilište u Zagrebu, FER

Kako se uključiti u studentski satelitski projekt?

12:00

Završne informacije

Autor: Dario Bojanjac
Popis obavijesti