Znanstveni i stručni rad

Znanstveno-istraživačke aktivnosti Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije vezane su uz bežične i optičke komunikacijske sustave, satelitske i navigacijske sustave, elektromagnetsku kompatibilnost te multimedijske sustave. Za potrebe znanstveno-istraživačkog rada ZKIST ima na raspolaganju široku paletu instrumentacijske i računarske opreme. Među ostalim moguće je izvršiti mjerenja komunikacijskih komponenata do 40 GHz, optička mjerenja sustava do 10Gb/s, razna satelitska i navigacijska mjerenja te analizirati i obraditi slike i video pomoću vrhunskih alata za obradu slike i videa. Također, moguće je realizirati razna terenska mjerenja, poput mjerenja karakteristika odašiljača, mjerenja elektromagnetskog zračenja i sl.

Znanstveno-istraživačke aktivnosti Zavoda provode su u sklopu istraživačkih laboratorija:

kroz organizaciju konferencija, radionica i doktorskih škola te kroz međunarodne i domaće projekte.


Obavijesti

Prof.dr.sc. Silvio Hrabar je kao gostujući znanstvenik u travnju 2017. proveo dva tjedna na International Research Centre for Nanophotonics and Metamaterials, ITMO University u Sankt Peterburgu, Ruska federacija. Tom prilikom prof. Hrabar održao je niz predavanja (http://metalab.ifmo.ru/events/) i dogovorio buduću suradnju, koja bi trebala uključivati zajedničke znanstvene projekte iz područja metamaterijala i nanoelektromagentizma.

Intervju s prof. Hrabarom o njegovom boravku na ITMO University, i općenito o aktivnostima FER-ove grupe koja se bavi metamaterijalima možete pročitati na  http://news.ifmo.ru/en/news/6656/

Autor: Marko Šprem

FER i Laboratorij za primijenjenu optiku (AOLab) od nedavno su vlasnici odobrenog i izdanog patenta pod nazivom "Tunable transceivers for colorless spectrum-sliced WDM passive optical networks" US patent No. 9,628,175 B2.

Posebna vrijednost ovog patenta je u tome što je proizašao iz rezultata dobivenih u sklopu izrade Diplomskog rada Marka Šprema mag.ing. (tada studenta na profilu Radiokomunikacijske tehnologije) i njegovog mentora doc.dr.sc. Dubravka Babića, članova Laboratorija za primijenjenu optiku.

 

Autor: Marko Bosiljevac
Poziv na predavanje "Sklop za...

Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Združeni odjel AES i GRS, Odjel komunikacijskih sustava HATZ te Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva pozivaju vas na predavanje:

 

 

Sklop za parazitsko prikupljanje energije elektromagnetskog polja
ili kako smo se natjecali u finalu 2016 IEEE AP-S Student Design Contest

 

koje će održati Mateja Babić i Andrej Galoić, predstavnici tima FER Power Rangers. Predavanje će se održati u srijedu 13. srpnja 2016. u 12:00 sati u seminaru Zavoda za radiokomunikacije (C12-02), XII kat.

Sažetak predavanja nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Mladen Vukomanović
Prof. dr. sc. Davor Bonefačić održao...

U četvrtak 12. svibnja 2016. godine je prof. dr. sc. Davor Bonefačić u Premanturi održao znanstveno-popularno predavanje pod naslovom "Elektromagnetska polja visokih frekvencija - izloženost, rizici i zaštita". Organizator predavanja bila je Udruga u kulturi "Fenoliga" iz Premanture. Predavanje je izazvalo veliko zanimanje, pa je dvorana bila popunjena gotovo do zadnjeg mjesta, a nakon predavanja uslijedila je i živa diskusija.

Nekoliko slika s predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Prof. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar...

Prof. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar dobitnica je Medalje Akademije tehničkih znanosti Hrvatske za poseban doprinos radu Akademije. Medalja je profesorici Zovko-Cihlar svečano uručena na 31. godišnjoj skupštini Akademije, održanoj 11. svibnja 2016. godine.

Profesorici Zovko-Cihlar čestitamo na vrijednom priznanju!

Nekoliko slika s proslave održane na Zavodu pogledajte u nastavku obavijesti.

 

 

Autor: Jelena Božek
Predavanje o istraživanju mozga

U utorak, 17.3.2016., dr. sc. Jelena Božek održala je predavanje na FER-u pod nazivom: „Istraživanje razvoja mozga novorođenčeta računalnom analizom MR slika“ u sklopu obilježavanja 15. tjedna mozga u Hrvatskoj koji je dio svjetski poznate kampanje Brain Awareness Week, a provodi se u Hrvatskoj već 15. godinu zaredom u mjesecu ožujku.

Autor: Mladen Vukomanović
ZRK na 15. tjednu mozga

U sklopu 15. tjedna mozga u Hrvatskoj članica Zavoda za radiokomunikacije,
dr. sc. Jelena Božek održat će predavanje

 

Istraživanje razvoja mozga novorođenčeta računalnom analizom MR slika

 

u četvrtak, 17. ožujka 2016. godine u 15 sati u Sivoj vijećnici FER-a.

 

Više o predavanju i predavačici nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Do Amerike i nazad – Hrvatsko,...

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"Do Amerike i nazad – Hrvatsko, američko i životno obrazovanje"

koje će održati doc. dr. sc. Dubravko Babić sa Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak, 18. siječnja 2016. u 18.00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Dario Bojanjac
Optics Info Day: Potencijal optičkih...

Pozivamo sve zainteresirane, posebice studente, da prisustvuju na radionici vezanoj uz trenutno stanje, potencijal i razvoj optičkih komunikacijskih i senzorskih sustava u Hrvatskoj i svijetu. Cilj ove radionice je upoznati kolege, a ponajviše buduće inženjere s trenutnim aktivnostima na polju optičkih mreža u Hrvatskoj te s trendovima u razvoju novih tehnologija i mjernih metoda koje će osigurati budućnost optike.

Radionica će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb, 
u utorak 2.6.2015. u Sivoj vijećnici s početkom u 10.00h.

U sklopu radionice pozvana predavanja će održati predstavnici nekoliko hrvatskih tvrtki koje imaju dugogodišnje iskustvo i na različite su načine vrlo aktivne u razvoju optičkih mreža u Hrvatskoj (HT Telekom, DEKOD Telekom, Markoja, m.TEH i STE). 

Više o radionici te raspored predavanja pogledajte na stranicama Laboratorija za primijenjenu optiku
http://www.fer.unizg.hr/zrk/aolab.

Autor: Zvonimir Šipuš
Pismo namjera

Dana 10. travnja 2015. godine potpisano je Pismo namjera između Zavoda za inteligentne transportne sustave Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, kojim je iskazana namjera za zajedničkim nastupom u postizanju sljedećih ciljeva: stvaranje sinergije između dva zavoda, vezano uz područje inteligentnih transportnih sustava i pripadnih tehnologija; zajednički nastup na projektima za hrvatsko gospodarstvo, tijela državne uprave i lokalne samouprave; sastavljanje zajedničkih projektnih prijava s hrvatskim i institucijama Europske unije, osobito u okviru Obzor 2020, kao i s institucijama van Europske unije; zajedničko organiziranje radionica, seminara i informativnih sastanaka; unapređenje znanstvenih i nastavnih sadržaja od zajedničkog interesa te stvaranje mogućnosti za razvoj talentiranih istraživača; razvoj dugoročnog istraživačkog okvira iz područje inteligentnih transportnih sustava i pripadnih tehnologija.

Potpisivanju Pisma namjera nazočili su ispred FPZ-a: dekan prof.dr. Hrvoje Gold, prof.dr. Ernest Bazijanac, prof.dr. Tomislav Josip Mlinarić, prof.dr. Sadko Mandžuka, a sa strane FER-a: dekan prof.dr. Mislav Grgić, predstojnik Zavoda prof.dr. Zvonimir Šipuš i izv.prof.dr. Radovan Zentner.

Autor: Zvonimir Šipuš
Predavanje: Istraživanje razvoja...

Hrvatska sekcija IEEE i Zavod za radiokomunikacije FER-a pozivaju vas na predavanje

Istraživanje razvoja mozga fetusa i novorođenčeta računalnom analizom MR slika - poslijedoktorsko istraživanje na Sveučilištu u Oxfordu

koje će održati dr. sc. Jelena Božek, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva. Predavanje će se održati u petak, 20. ožujka 2015. godine u 11 sati u dvorani C12-02, Zavod za radiokomunikacije, FER, Unska 3, Zagreb.

Više o predavanju i predavačici nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Dijana Tralić
Dva nova istraživača

Na Zavodu za radiokomunikcaije započeli su s radom dva nova istraživača, Andrej Galoić i Marko Šprem, financiranih u sklopu projekata Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) „Tekstilne antene za pametno okruženje“ i „Održivi optički komunikacijski i senzorski sustavi zasnovani na rezonatoru s produženom rezonantnom šupljinom “. Zaželimo im dobrodošlicu!

Autor: Zvonimir Šipuš

Na Fakultetu je 4. prosinca 2014. godine svečano obilježena 60. obljetnica osnutka Zavoda te još nekoliko važnih obljetnica.

U nazočnosti rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, jednog od mnogih uspješnih diplomiranih inženjera s našeg Zavoda, dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića, te mnogih drugih dragih gostiju, kao i mnogih nekadašnjih studenata sa Zavoda te poslovnih partnera, kroz nekoliko prezentacija prikazana je povijest Zavoda, a nakon predavanja događaj je obogaćen neformalnim druženjem u Velikoj galeriji Fakulteta.

Uz 60 godina Zavoda, koji je svoje postojanje započeo kao Zavod za emisione uređaje, obilježili smo i 100 godina od rođenja dr. sc. Romana Galića, 90 godina od rođenja prof. dr. sc. Zlatka Smrkića i prof. dr. sc. Ivana Modlica, doajena Zavoda te 50 godina od obrane doktorske disertacije prof. dr. sc. Branke Zovko-Cihlar, istaknute profesorice našega zavoda.

U nastavku obavijesti nalazi se više informacija s ovog događaja, kao i tri foto-galerije.

Autor: Zvonimir Šipuš
Laboratorij za zeleno inženjerstvo

Fakultetsko vijeće FER-a na sjednici održanoj 16. travnja 2014. godine donijelo je odluku o osnivanju novog istraživačkog laboratorija FER-a: Laboratorij za zeleno inženjerstvo (skraćenica: GEL).

Za voditeljicu laboratorija imenovana je prof. dr. sc. Dina Šimunić sa Zavoda za radiokomunikacije.

 

 

Autor: Željko Martinović
UKF projekt

Zavod za radiokomunikacije u suradnji sa Sveučilištem u Michiganu (SAD) dobio je UKF projekt s temom Passive and Active Metamaterial Structures for Guiding, Scattering and Radiation of Electromagnetic Energy. Voditelj projekta je prof.dr.sc Silvio Hrabar (UNIZG), a suvoditelji su Prof. Anthony Grbic, Ph. D (Umich) i prof.dr.sc Zvonimir Šipuš (UNIZG). Projekt je započeo 15.10.2013. godine i traje do 30.9.2015. godine te su na njemu zaposlena dva znanstvena novaka, mag.ing. Vedran Ciganović i mag.ing  Mladen Vukomanović. Detaljnije informacije o projektu, kao i sve novosti možete pronaći na web stranici: http://www.fer.unizg.hr/zrk/pams.

Autor: Zvonimir Šipuš
Nagrada za znanost

Prof. dr. sc. Silvio Hrabar nagrađen je Nagradom za znanost Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva za iznimno postignuće u istraživačkom radu i inovacijama u prethodnih pet godina, a posebno za doprinos u razumijevanju fizike elektromagnetskih metamaterijala i razvoju njihovih inženjerskih primjena.

 

Autor: Jelena Božek
Srebrna plaketa "Josip Lončar"

Na svečanoj proslavi Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva održanoj u petak, 23. studenog 2012. godine dodijeljene su srebrne plakete "Josip Lončar" za ak. god. 2011./2012. za naročito uspješnu doktorsku disertaciju i znanstvenoistraživački rad. Od ukupno dodijeljenih pet plaketa djelatnicima Zavoda za radiokomunikacije dodijeljene su tri plakete:


- Dr. sc. Marko Bosiljevac, doktorska disertacija pod naslovom „Efficient analysis of curved and periodic electromagnetic structures using asymptotic forms of Green's functions“ („Djelotvorna analiza zakrivljenih i periodičkih elektromagnetskih struktura primjenom asimptotskih oblika Greenovih funkcija“), mentor: prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš,


- Dr. sc. Tin Komljenović, doktorska disertacija pod naslovom „Extended-cavity optical sources with modulation averaging reflectors“ („Optički izvori s produženom rezonantnom šupljinom i usrednjavajućim reflektorima“), mentori: prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš i doc. dr. sc. Dubravko Babić,


- Dr. sc. Emil Dumić, doktorska disertacija pod naslovom „Objektivna mjera kvalitete slike utemeljena na višerezolucijskoj analizi“, mentor: prof. dr. sc. Sonja Grgić.

Autor: Jelena Božek
Promovirani doktori znanosti

U 2012. godini rektor prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš novim je doktorima znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu proglasio oko 1400 pristupnika među kojima i četiri znanstvena novaka sa Zavoda za radiokomunikacije. Kandidati, odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape, prošli su u povorci od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskog narodnog kazališta gdje se održala svečana promocija.

Na svečanoj promociji održanoj 1. srpnja promovirani su dr. sc. Tomislav Debogović i dr. sc. Emil Dumić, na svečanoj promociji održanoj 30. rujna promoviran je dr. sc. Marko Bosiljevac, a na svečanoj promociji održanoj 21. listopada promoviran je dr. sc. Tin Komljenović.

 

Nekoliko slika nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Djelatnici Zavoda na radionici...

U rujnu 2012. godine prof. dr. sc. Tomislav Kos, vanjski suradnik Pavel Najman i znanstveni novak Josip Vuković bili su u Neustrelitzu u Njemačkoj na predavanjima u sklopu radionice 2nd TRANSMIT Summer School 2012: Threats to different systems due to propagating ionization fronts and irregularities in the ionosphere.  Posjetili su i Institut za komunikaciju i navigaciju pri Njemačkom svemirskom centru DLR u Neustrelitzu. Iskoristili su i priliku da vide kompleks Peenemünde gdje je konstruirana i odakle je lansirana prva raketa koja je stigla do svemira, V-2.

Autor: Josip Vuković