Stručni posjeti

Zavod za radiokomunikacije kroz suradnje s različitim institucijama i gospodarskim subjektima omogućava studentima koji slušaju predmete sa Zavoda zanimljive i poučne stručne posjete.

 


Obavijesti

Posjet HAKOM-u

Studenti 1. i 2. godine diplomskog studija FER-a u sklopu predmeta Digitalni radiodifuzijski sustavi te Radiofrekvencijska i mikrovalna mjerenja posjetili su Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti - HAKOM. Naši domaćini bili su kolege iz „Odjela kontrole radiofrekvencijskog spektra“ čiji osnovni zadatak je provedba nadzora radiofrekvencijskog spektra putem mjernog sustava u čijem sastavu su četiri kontrolno-mjerna središta (Zagreb, Split, Osijek i Rijeka), osam daljinski upravljanih kontrolno-mjernih postaja i pet mjernih vozila. Svaki pojedini dio sustava opremljen je sofisticiranom mjernom opremom sposobnom izmjeriti i signale vrlo niskih razina, kao i odrediti smjer iz kojeg dolaze. U okviru posjeta upoznali smo se s radom kontrolno-mjernog središta Zagreb te uređajima i opremom mjernih vozila. Zahvaljujemo našim domaćinima Danijelu Vidakoviću, dipl. ing., Nikoli Kovaču, dipl. ing., mr. sc. Dubravku Žagaru, dipl. ing., Domagoju Rudančiću, dipl. ing. i Igoru Bedekoviću, dipl. ing. na gostoprimstvu i ljubaznosti, uloženom trudu i vremenu te stručnim i zanimljivim objašnjenima.

Fotografije možete vidjeti na našoj facebook stranici.

Autor: Dario Bojanjac
Laboratorijske vježbe na radarskom...

U sklopu predmeta Radarski sustavi studenti su 18. siječnja 2019. posjetili Laboratorij za visokofrekventnu tehniku na Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu gdje su na radarskom simulatoru proveli niz od pet praktičnih vježbi iz radarske tehnike. Studenti su se upoznali s mjerenjem osnovnih parametara primarnog i sekundarnog radara te postupcima ometanja i suprotstavljanja ometanju radarskog sustava.

Posebno zahvaljujemo voditeljici Laboratorija za visokofrekventnu tehniku prof. dr. sc. Sonji Zentner Pilinsky na srdačnom prijemu te kolegama Mirku Juklu i Siniši Lackoviću koji su organizirali i vodili vježbe.

Fotografije možete vidjeti u našoj facebook galeriji..

Autor: Dario Bojanjac
Posjet Hrvatskoj kontroli zračne...

U sklopu predmeta Radarski sustavi studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije posjetili su 14. prosinca 2018. Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe. Zahvaljujemo svim djelatnicima HKZP na vrlo zanimljivom posjetu. Posebno zahvaljujemo kolegama Damiru Kovaču i Mariu Tepešu koji su studente upoznali s radom HKZP te komunikacijskim, radarskim i navigacijskim sustavima koji se koriste u nadzoru i upravljanju zračnim prometom.

Više fotografija pogledajte u našoj facebook galeriji.

Autor: Dario Bojanjac
Stručni posjet HAKOM-u

Studenti 1. godine diplomskog studija FER-a u sklopu predmeta Digitalni radiodifuzijski sustavi te Radiofrekvencijska i mikrovalna mjerenja posjetili su Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti - HAKOM. Naši domaćini bili su kolege iz „Odjela kontrole radiofrekvencijskog spektra“ čiji osnovni zadatak je provedba nadzora radiofrekvencijskog spektra putem mjernog sustava u čijem sastavu su četiri kontrolno-mjerna središta (Zagreb, Split, Osijek i Rijeka), osam daljinski upravljanih kontrolno-mjernih postaja i pet mjernih vozila. Svaki pojedini dio sustava opremljen je sofisticiranom mjernom opremom sposobnom izmjeriti i signale vrlo niskih razina, kao i odrediti smjer iz kojeg dolaze. U okviru posjeta upoznali smo se s radom kontrolno-mjernog središta Zagreb te uređajima i opremom mjernih vozila.

Zahvaljujemo našim domaćinima Danijelu Vidakoviću, dipl. ing., Nikoli Kovaču, dipl. ing., mr. sc. Dubravku Žagaru, dipl. ing., Domagoju Rudančiću, dipl. ing. i Igoru Bedekoviću, dipl. ing. na gostoprimstvu i ljubaznosti, uloženom trudu i vremenu te stručnim i zanimljivim objašnjenima.

Album s fotografijama nalazi se na facebook stranici Zavoda za radiokomunikacije.

 

Autor: Dario Bojanjac

Studenti 1. godine diplomskog studija Informacijska i komunikacijska tehnologija, profila Radiokomunikacijske tehnologije i profila Obradba informacija, u sklopu predmeta Videokomunikacijske tehnologije posjetili su Hrvatsku radioteleviziju 30. listopada 2017. godine. Studenti su obišli suvremeno opremljene televizijske režije i studije gdje su se upoznali s uređajima i opremom za digitalnu proizvodnju televizijskog programa. Srećko Kunić, dipl. ing., prezentirao je studentima tehničke aspekte proizvodnje televizijskog programa na HRT-u te najnovije tehnologije u televizijskoj produkciji i distribuciji. Zahvaljujemo našim domaćinima Srećku Kuniću, dipl. ing., mr. sc. Sanji Jurić, dipl. ing. i Zoranu Šegi, dipl. ing. na gostoprimstvu, stručnim i zanimljivim objašnjenima te uloženom trudu i vremenu.

Album s fotografijama nalazi se na facebook stranici Zavoda za radiokomunikacije.

Autor: Dario Bojanjac

U petak 01.07.2016 grupa diplomskih i postdiplomskih studenata bila je u posjeti Institutu Ruđer Bošković. 
Doc. Dubravko Babić je prvo održao predavanje o aktivnostima FER-ovog laboratorija za primjenjenu optiku, a nakon toga su posjetioci sa FER-a išli na razgledavanje četiri laboratorija gdje su prvo vidjeli experimentalni rad na stvaranju kvantno vezanih fotona te dva načina za izradu kvantnih točaka (magnetron raspršenje i naparavanje elektronskim snopom). Posjetili su Laboratij za fotoniku i kvantnu optiku (voditelj dr.sc. Mario Stipčević), Laboratorij za optiku i optičke tanke slojeve (dr. sc. Jordi Parramon), Laboratorij za depoziciju tankih filmova (dr.sc. Maja Buljan) te Laboratorij za poluvodiče (dr.sc. Branko Pivac).

Album s fotografijama nalazi se na facebook stranici Zavoda za radiokomunikacije.

Autor: Dario Bojanjac
Posjet studenata profila...

Studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije posjetili su 30. svibnja 2016. godine Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe. Zahvaljujemo svim djelatnicima HKZP na lijepom prijemu te vrlo zanimljivom i dobro organiziranom posjetu. Posebno zahvaljujemo voditelju tehnike HKZP-a g. Damiru Kovaču te kolegama Mariu Tepešu i Damiru Sokoliću koji su studente upoznali s radom HKZP te komunikacijskim, radarskim i navigacijskim sustavima koji se koriste u nadzoru i upravljanju zračnim prometom.

Autor: Dario Bojanjac

U organizaciji Zavoda za radiokomunikacije, u okviru predmeta Digitalni video i Digitalni radiodifuzijski sustavi, studenti FER-a posjetili su televizijsku kuću RTL Hrvatska 6. lipnja 2016. godine.

Studentima je detaljno predstavljen rad modernog televizijskog sustava, a domaćin i voditelj posjeta bio je gospodin Zoran Janković, direktor tehnike.

Album s fotografijama nalazi se na facebook stranici Zavoda za radiokomunikacije.

Autor: Dario Bojanjac
Posjet studenata Hrvatskoj kontroli...

Studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije posjetili su 8. lipnja 2015. godine Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe.

Zahvaljujemo svim djelatnicima HKZP na lijepom prijemu te vrlo zanimljivom i dobro organiziranom posjetu. Posebno zahvaljujemo g. Damiru Kovaču na organizaciji posjeta te kolegama Tomislavu Tonkoviću, Mariu Tepešu i Damiru Sokoliću koji su studente upoznali s radom HKZP te komunikacijskim, radarskim i navigacijskim sustavima koji se koriste u nadzoru i upravljanju zračnim prometom.

Više fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Posjet studenata Tehnici Croatia...

Studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije posjetili su 8. lipnja 2015. godine Tehniku Croatia Airlines. Studenti su se tijekom posjeta upoznali sa zrakoplovnim komunikacijskim, radarskim i navigacijskim uređajima.

Zahvaljujemo g. Željku Bočeku i g. Slavku Čičku te svim djelatnicima Tehnike Croatia Airlines na lijepom prijemu te vrlo zanimljivom i dobro organiziranom posjetu.

Više fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Posjet studenata tvrtki VIPnet

Studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije posjetili su 27. svibnja 2015. tvrtku VIPnet. Studente je u VIPnetu primio g. Tomislav Makar, direktor razvoja pristupne i prijenosne mreže VIPneta, koji je održao i tehničku prezentaciju o razvoju tvrtke te trenutačnim izazovima u razvoju tehnologije mobilnih komunikacija. Djelatnice Odjela ljudskih potencijala VIPneta upoznale su studente s VIPnetovim programom Alumni koji omogućuje studentima stjecanje radnog iskustva, a studenti su imali priliku predati svoje životopise. Nakon tehničkog obilaska, posjet je završio u ugodnom neformalnom druženju uz prigodni domjenak.

Zahvaljujemo svim djelatnicima VIPneta na lijepom dočeku te zanimljivom i dobro organiziranom posjetu!

Više fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Davor Bonefačić
Posjet studenata FER-a radarskoj...

Studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije su u četvrtak 5. lipnja 2014. posjetili radarsku postaju OS RH na Puntijarki (Medvednica). Na radarskoj se postaji nalazi suvremeni radar FPS-117 (Lockheed Martin, USA) koji služi za nadzor zračnog prostora i integriran je u radarsku mrežu NATO-a.
 
Zahvaljujemo časnicima i dočasnicima Brigade ZMIN, a posebno posadi Radarske postaje na Puntijarki na gostoprimstvu i zanimljivom posjetu.
 
Više fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

 

 

 

Autor: Davor Bonefačić
Stručni posjet Hrvatskoj radioteleviziji

U okviru predmeta "Videokomunikacijske tehnologije", čiji je nositelj prof.dr.sc. Sonja Grgić, studenti 1. godine diplomskog studija FER-a profila Radiokomunikacijske tehnologije i profila Obradba informacija bili su 5. studenoga 2012. godine u stručnom posjetu Hrvatskoj radioteleviziji.

Uz vodstvo kolega s HRT-a Srećka Kunića, dipl. ing. i Zorana Šege, dipl.ing. studenti su saznali više o proizvodnji, prijenosu i distribuciji televizijskih programa, načinu povezivanja HRT doma na Prisavlju s područnim TV centrima, funkcioniranju virtualnog studija, postupcima sinkronizacije signala unutar televizijske kuće itd.

Zahvaljujemo našim domaćinima na HRT-u na gostoprimstvu i stručnom vodstvu.

Autor: Sonja Grgić