Nagrada Zlatko Smrkić u akademskoj godini 2023./2024.

ponedjeljak 10. lipnja s početkom u 13 sati u dvorani D2 održat će se dodjela Nagrade Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad izrađen na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije. Studenti prezentiraju svoje diplomske radove u formi pitcha u trajanju od 3 minute. Riječ je o međunarodno priznatom formatu prezentiranja ideja koji je sve prisutniji i u znanstvenoj zajednici kroz poznata 3 Minute Thesis ili My Thesis in 180 seconds natjecanja. Za same prezentacije studente su pripremali Luka Krejči, kuhar prezentacija i Matija Srbić, pokretač FER-ovog deep tech venture buildera Nuqleus.

Na početku dodjele Davor Horvatić, jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenih komunikatora i profesor na Zavodu za teorijsku fiziku čestica i polja PMF-a, održat će popularno-znanstveno predavanje o poveznici moderne fizike i umjetne inteligencije pod nazivom "Kvantna teorija polja može nam objasniti što je to neuronska mreža". Nakon održanih pitcheva studenata, a za vrijeme glasovanja publike, Davorin Mikulić, prošlogodišnji dobitnik Nagrade Zlatko Smrkić, održat će predavanje o svom diplomskom radu.

Očekivano trajanje događaja je sat i pol, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane. Vidimo se u ponedjeljak od 13 sati u dvorani D2 na FER-u! 🚀

Više o profesoru Smrkiću možete saznati na Tportalu. Prilog o samom događaju napravio je HRT, a najavu događaja prenio je i Bug. Izvještaj s događaja prenijeli su Bug, Akademski.hr i Novine.hr.

 


Obavijesti

Nagradu Zlatko Smrkić i Nagradu Baby...

U ponedjeljak 10. lipnja u prepunoj dvorani D2 održano je Natjecanje za Nagradu Zlatko Smrkić koja se dodjeljuje za najbolji diplomski rad izrađen na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije. U formi trominutnih pitcheva studenti su prezentirali svoje diplomske radove pred komisijom u sastavu Marko Mikšić iz tvrtke Markoja, Marko Marušić iz tvrtke Tehnozavod, mr. sc. Tonko Barač iz tvrtke Croatel, dr. sc. Alberto Teković iz A1 Hrvatska i Robert Tomljanović iz tvrtke Impel Group. Na početku natjecanja profesor Davor Horvatić sa Zavoda za teorijsku fiziku čestica i polja PMF-a održao je predavanje Kvantna teorija polja može nam objasniti što je to neuronska mreža.

Nagradu Zlatko Smrkić, koju dodjeljuje komisija, osvojio je Andrija Banić za diplomski rad Predikcija dobi iz slika magnetske rezonancije mozga temeljena na prijenosnom učenju. S osvojenih 96 glasova što predstavlja 30 % svih glasova publike Andrija je osvojio i Nagradu Baby Smrkić, nagradu publike. Drugo mjesto osvojila je Karla Sever za diplomski rad Sustav za određivanje i upravljanje orijentacijom satelita, a treće David Ivušić za rad Segmentacija CT slika pluća primjenom dubokih neuronskih mreža. Cijelo Natjecanje za Nagradu Zlatko Smrkić možete pogledati na videu, a fotografije s događaja možete pronaći u multimedijskoj galeriji FER-a.

Svoje diplomske radove pitchali su:

  • Luka Medvidović, Identifikacija tipa izvora svjetla korištenjem RGB kamere, mentor Dubravko Babić,
  • Luka Opalički, Antena s curećim valom zasnovana na moduliranoj impedancijskoj površini, mentor Zvonimir Šipuš,
  • Martina Kruljac, Sustav za bežično mjerenje disanja malih laboratorijskih životinja, mentor Marko Bosiljevac,
  • Andrija Banić, Predikcija dobi iz slika magnetske rezonancije mozga temeljena na prijenosnom učenju, mentorica Jelena Božek,
  • Dora Omanović, Modeliranje fizikalnih zakona temeljenih na podacima korištenjem fizikom informiranih neuronskih mreža, mentor Dario Bojanjac,
  • David Ivušić, Segmentacija CT slika pluća primjenom dubokih neuronskih mreža, mentorica Sonja Grgić,
  • Lara Šarolić, Elektromagnetska svojstva materijala u području milimetarskih valova, mentor Davor Bonefačić,
  • Grigor Škarić, Generiranje GBSAR radarskih podataka primjenom uvjetnih generativnih suparničkih mreža, mentor Marko Bosiljevac,
  • Karla Sever, Sustav za određivanje i upravljanje orijentacijom satelita, mentor Josip Lončar.

Čestitamo svim studentima koji su izašli ispred više od 200 ljudi i u tri minute predstavili rezultate svojih istraživanja. Hvala svima koji su došli na natjecanje i stvorili nevjerojatnu atmosferu.

Autor: Dario Bojanjac
3 Minute Thesis - natjecanje...

U ponedjeljak 10. lipnja s početkom u 13 sati u dvorani D2 održat će se dodjela Nagrade Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad izrađen na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije. Studenti prezentiraju svoje diplomske radove u formi pitcha u trajanju od 3 minute. Riječ je o međunarodno priznatom formatu prezentiranja ideja koji je sve prisutniji i u znanstvenoj zajednici kroz poznata 3 Minute Thesis ili My Thesis in 180 seconds natjecanja. Za same prezentacije studente su pripremali Luka Krejči, kuhar prezentacija i Matija Srbić, pokretač FER-ovog deep tech venture buildera Nuqleus.

Na početku dodjele Davor Horvatić, jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenih komunikatora i profesor na Zavodu za teorijsku fiziku čestica i polja PMF-a, održat će popularno-znanstven predavanje o poveznici moderne fizike i umjetne inteligencije pod nazivom "Kvantna teorija polja može nam objasniti što je to neuronska mreža".

Očekivano trajanje događaja je sat i pol, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane. Vidimo se u ponedjeljak od 13 sati u dvorani D2 na FER-u! 🚀

Autor: Dario Bojanjac
Vraća se autor najgledanijeg...

ponedjeljak 10. lipnja s početkom u 13 sati u dvorani D2 održat će se dodjela Nagrade Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad izrađen na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije. 

Na početku dodjele Davor Horvatić, jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenih komunikatora i profesor na Zavodu za teorijsku fiziku čestica i polja PMF-a, održat će popularno-znanstven predavanje "Kvantna teorija polja može nam objasniti što je to neuronska mreža". Nakon prošlogodišnjeg iznimno gledanog predavanja o Oppenheimeru, ovo je novo popularno-znanstveno predavanje profesora Horvatića u kojem će nam dati novi pogled na vezu između moderne fizike i umjetne inteligencije.

Nakon predavanja studenti će prezentirati svoje diplomske radove u formi pitcha u trajanju od 3 minute. Riječ je o međunarodno priznatom formatu prezentiranja ideja koji je sve prisutniji i u znanstvenoj zajednici kroz poznata 3 Minute Thesis ili My Thesis in 180 seconds natjecanja. Za same prezentacije studente su pripremali Luka Krejči, kuhar prezentacija i Matija Srbić, pokretač FER-ovog deep tech venture buildera Nuqleus.

Očekivano trajanje događaja je sat i pol, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane. Vidimo se u ponedjeljak od 13 sati u dvorani D2 na FER-u! 🚀

Autor: Dario Bojanjac
FER-ov profesor diplomirao je kod...

U utorak, 4. lipnja, profesor Dubravko Babić održat će predavanje o svom mentoru - Herbertu Kroemeru koji je, zajedno sa Zhoresom Alferovim, dobio Nobelovu nagradu za razvoj poluvodičkih heterostruktura za visokofrekvencijsku i opto-elektroniku.

Predavanje Kako sam diplomirao kod nobelovca Herberta Kroemera otvoreno je za sve zainteresirane i održat će se u dvorani B3 s početkom u 17 sati.

Autor: Dario Bojanjac
Luka Krejči: Kako servirati prezentaciju

U utorak, 14. svibnja u dvorani B3 s početkom u 17 sati Luka Krejči, profesionalni savjetnik po pitanju prezentiranja ideja, kuhar i konobar prezentacija, održat će predavanje:

Kako servirati prezentaciju.

I najbolje jelo može propasti ako nije adekvatno servirano i predstavljeno. Tako i vrhunski pripremljen sadržaj prezentacije možemo umanjiti i obezvrijediti lošim prezentacijskim vještinama. Ovo će predavanje predstaviti ključne tehnike kako svojom verbalnom i neverbalnom izvedbom, tj KAKO pričamo i pokazujemo, možemo značajno povećati šanse da nakon naše prezentacije publika kaže DA!

Autor: Dario Bojanjac
Luka Krejči: Kako skuhati prezentaciju

U utorak 7. svibnja u dvorani B3 s početkom u 17 sati Luka Krejči, profesionalni savjetnik po pitanju prezentacija projekata i ideja, održat će predavanje studentima:

Kako skuhati prezentaciju.

Ni najbolji sastojci ne garantiraju vrhunsko jelo, a od običnih se s druge strane može napraviti vrhunsko jelo. Jednako je i s prezentacijama – ni najbolji podaci ne garantiraju uspjeh ako nemamo odgovarajuće „kuharske“ tehnike kako bi oni zasjali punim sjajem. Ovo će predavanje predstaviti ključne tehnike kojim od bilo kojih sastojaka napraviti ukusnu prezentaciju. Koristeći psihologiju i druge discipline možemo, ovisno o tome ŠTO pričamo te ŠTO pokazujemo, značajno povećati šanse da nakon naše prezentacije publika kaže DA!

Predavanje je namijenjeno studentima kako bi poboljšali strukture svojih prezentacija i danas, sutra održali bolje prezentacije seminara, diplomskog rada, rezultate na raznim studentskim natjecanjima, pitcheve investitorima, prezentacije poslovnih ideja i slično.

Autor: Dario Bojanjac