Aktivnosti

Zavod za radiokomunikacije na FER-u slovi kao jedan od znanstveno najaktivnijih i najproduktivnijih zavoda. No, takva razina produkcije i kvalitete ne dolazi sama od sebe. Za dostizanje i održavanje znanstvene izvrsnosti nužno je trajno održavati kvalitetne i prisne kontakte sa znanstvenicima i istraživačima na drugim europskim i svjetskim sveučilištima te iz industrije, kako bi se ukorak pratili novi trendovi i razvoj u tehničkim znanostima.

U tu svrhu, Zavod već godinama organizira priznate međunarodne znanstvene skupove ELMAR i ICECom, koji su 2009. odnosno 2010. godine doživjeli svoje jubilarno 50. odnosno 20. izdanje! Osim toga, u okviru raznih europskih programa znanstvene suradnje poput npr. COST-a, Zavod povremeno organizira radne sastanke za sudionike programa, čime se doprinosi uspostavljanju i jačanju odnosa s kolegama iz čitave Europe.


ELMAR - Electronics in Marine

Međunarodni znanstveni simpozij ELMAR, najstarija konferencija u Europi, tradicionalno se održava svakog rujna u prekrasnom gradu Zadru na hrvatskom Jadranu. Dok znanstveni program potiče stvaranje profesionalne interakcije, kristalno bistro Jadransko more, toplo ljeto, atmosfera i bogatstvo povijesnih spomenika obećavaju ugodan i nezaboravan boravak.

Znanstveni program uključuje predavanja istaknutih međunarodnih stručnjaka te prezentaciju prihvaćenih članaka. Znanstvene članke recenziraju dva neovisna recenzenta, a prihvaćeni članci objavljuju se u zborniku radova te indeksiraju u prestižnim međunarodnim bibliografskim bazama podataka.

Više informacija o simpoziju ELMAR pročitajte na www.elmar-zadar.org


ICECom - International Conference on Applied Electromagnetics and Communications

ICECom (International Conference on Applied Electromagnetics and Communications) je međunarodni skup s dugom tradicijom okupljanja stručnjaka iz industrije i akademske zajednice vezanih uz područje primjenjenog elektromagnetizma i komunikacija. Prvi puta je organiziran sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a od 1997. godine se redovito održava u Dubrovniku, gdje ga organiziraju Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i KoREMA uz sponzorsku i tehničku podršku hrvatske sekcije IEEE i odjela AP/MTT, te mnogih drugih institucija i tvrtki.

U fokusu Skupa je predstavljanje inovacija i napretka iz područja antena i propagacije, mikrovalova, bežičnih i optičkih komunikacija te poticanje interakcije između istraživača vezanih uz ova područja. S obzirom na brzi razvoj novih komunikacijskih tehnologija i intenzitet istraživačkih djelatnosti, okružje starog grada Dubrovnika osigurava sudionicima skupa ugodnu i opuštajuću atmosferu gdje također mogu uživati u prednostima blage mediteranske klime i lokalnih kulinarskih specijaliteta.

Više informacija o konferenciji ICECom pročitajte na www.icecom.org


ESoA course - Advanced Mathematics for Antenna Analysis

U sklopu projekta European School of Antennas (ESoA) Zavod za radiokomunikacije organizira doktorsku školu pod nazivom "Advanced Mathematics for Antenna Analysis" koja će se održati u Dubrovniku od 14. do 19. svibnja 2018. u  

Cilj ove škole je objasniti matematičke metode koje se koriste u analizi antena i pružiti studentima matematičku pozadinu potrebnu za razvoj algoritama za EM analizu. Škola je također matematički uvod u ostale ESoA škole i omogućava jedinstvenu priliku za unaprijeđivanje znanja iz elektromagnetske analize u odličnoj atmosferi s kolegama sa sveučilišta i iz tvrtki iz cijele Europe.

Više informacija o školi "Advanced Mathematics for Antenna Analysis" potražite na http://esoa.fer.hr/.

 


Obavijesti