Obavijesti

Održana je dodjela nagrade Zlatko Smrkić

petak 9. srpnja 2021. godine, u Seminaru Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva održane su prezentacije diplomskih radova koji su ušli u izbor za Nagradu Zlatko Smrkić.

Ovogodišnju nagradu Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad dobio je Fran Kostelac za diplomski rad Dizajn ugodljivog niskopropusnog izlaznog filtera za radiofrekvencijska pojačala snage, izrađenog pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Dubravka Babića. Drugu nagradu osvojio je Ivan Indir s radom Fazno zatvorena petlja za digitalnu modulaciju i demodulaciju u VHF pojasu, a treće mjesto osvojio je Ivor Šlibar s radom Razvoj simulacijskog modela sustava napajanja nanosatelita.

U izbor za Nagradu Zlatko Smrkić ušli su radovi:

 • Luka BakovićHomogenizacija kompozitnih materijala metodama dubokog učenja,
  mentor doc.dr.sc. Dario Bojanjac
 • Jakov BenjakKompresija slike i videosignala utemeljena na primjeni diskretne wavelet-transformacije,
  mentorica prof.dr.sc. Sonja Grgić
 • Mateo BrubnjakMjerenja radara s frekvencijski moduliranim kontinuiranim valom,
  mentor prof.dr.sc. Dubravko Babić
 • Ivan IndirFazno zatvorena petlja za digitalnu modulaciju i demodulaciju u VHF pojasu
  mentor prof.dr.sc. Dubravko Babić
 • Darko JanekovićImplementacija slučajnog algoritma za singularne dekompozicije matrice
  mentor doc.dr.sc. Dario Bojanjac
 • Filip JurecPostupak kompresije slike utemeljen na primjeni fraktala
  mentorica prof.dr.sc. Sonja Grgić
 • Fran KostelacDizajn ugodljivog niskopropusnog izlaznog filtera za radiofrekvencijska pojačala snage
  mentor prof.dr.sc. Dubravko Babić
 • Ivor ŠlibarRazvoj simulacijskog modela sustava napajanja nanosatelita
  mentor izv.prof.dr.sc. Marko Bosiljevac 

Sponzori ovogodišnje dodjele su:

 • Markoja d.o.o.,
 • Croatel d.o.o.,
 • Micro-Link d.o.o.,
 • Hrvatski telekom d.d.,
 • Atlantic grupa d.d.

Zahvaljujemo sponzorima na vrijednim nagradama.

Fotografije s dodjele nagrade možete pronaći na Facebook stranici Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije.

Autor: Leo Vincelj

Pozivamo vas na dodjelu Nagrade "Zlatko Smrkić" koja će se održati u petak 9. srpnja 2021. godine u 11:30 sati, u Seminaru Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (C12-02) uz online prijenos na YouTube kanalu  Zavoda.

Nagrada "Zlatko Smrkić" dodjeljuje se za najbolji diplomski rad tekuće akademske godine izrađen na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije FER-a. Popis istaknutih diplomskih radova i raspored događanja nalazi se u nastavku obavijesti.

Diplomski radovi:

 • Luka BakovićHomogenizacija kompozitnih materijala metodama dubokog učenja
 • Jakov Benjak: Kompresija slike i videosignala utemeljena na primjeni diskretne wavelet-transformacije
 • Mateo Brubnjak: Mjerenja radara s frekvencijski moduliranim kontinuiranim valom
 • Ivan Indir: Fazno zatvorena petlja za digitalnu modulaciju i demodulaciju u VHF pojasu
 • Darko Janeković: Implementacija slučajnog algoritma za singularne dekompozicije matrice
 • Filip Jurec: Postupak kompresije slike utemeljen na primjeni fraktala
 • Fran Kostelac: Dizajn ugodljivog niskopropusnog izlaznog filtera za radiofrekvencijska pojačala snage
 • Ivor Šlibar: Razvoj simulacijskog modela sustava napajanja nanosatelita

Raspored događanja:

11:30 – 11:40 Uvod i pozdrav predstojnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije

11:40 – 13:40 Prezentacije diplomskih radova

14:00 Proglašenje dobitnika Nagrade Zlatko Smrkić i domjenak

Autor: Leo Vincelj

Pozivamo zainteresirane studente da se prijave za Nagradu Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad. Sudjelovati mogu studenti profila Bežične komunikacijske tehnologije ili oni kojima je mentor sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije.

Prijava za nagradu provodi se slanjem diplomskog rada u PDF formatu na e-mail adresu diplomski_zkist@fer.hr najkasnije do 30. lipnja 2021. godine. Finalisti će imati priliku prezentirati svoj rad u trajanju do 15 minuta pred komisijom koju čine gospodarstvenici. Sudionici imaju priliku osvojiti priznanje i vrijednu nagradu, a ujedno i predstaviti svoj diplomski rad potencijalnim poslodavcima.

Više informacija o prethodnim dodjelama i samoj nagradi možete pročitati ovdje.

Autor: Leo Vincelj
Objavljen novi udžbenik Sveučilišta u...

Iz tiska je izašao udžbenik Sveučilišta u Zagrebu pod naslovom „Mikrovalna elektronika”. Autor udžbenika je naš dragi umirovljeni profesor FER-a dr. sc. Juraj Bartolić, a nakladnik je Kiklos – Krug knjige d.o.o. iz Zagreba.

Ovaj sveučilišni udžbenik je nastao kao prošireno, osuvremenjeno i ispravljeno izdanje istoimenog udžbenika iz 2011. godine. Posebno je usklađen sa studijskim programima koji su okrenuti prema znanstvenim područjima elektronike i bežičnih komunikacija, ali i drugim područjima koja teže uporabi struktura i naprava s raspodijeljenim parametrima. Udžbenik također može biti od velike koristi i istraživačima i stručnjacima u praksi.

Udžbenik je tiskan u formatu B5 te sadrži 864 stranica. Tvrdo je ukoričen i bogato ilustriran s vrlo zornim slikama u boji. Knjiga se može kupiti u knjižarama “Dominović” i “Ljevak” te kod nakladnika odnosno autora.

Autor: Leo Vincelj
Na obilježavanju Dana Fakulteta...

U petak, 20. studenoga 2020. godine, obilježen je Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na kojem se tradicionalno dodjeljuje niz nagrada i priznanja najistaknutijim studentima i djelatnicima Fakulteta u protekloj akademskoj godini.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Fakulteta organizirano je u znatno manjem obimu i u skladu sa svim epidemiološkim mjerama te je stoga izostalo tradicionalno prigodno druženje tijekom i nakon svečanosti, kada se okupi veliki broj djelatnika FER-a, sadašnjih i bivših studenata, ali i predstavnika prijateljskih poduzeća.

Nakon uvodnog obraćanja dekana FER-a, prof. dr. sc. Gordana Gledeca, uslijedilo je uručivanje nagrada i priznanja najuspješnijim studentima i djelatnicima te na kraju govor prof. dr. sc. Mislava Grgića, dobitnika Zlatne plakete “Josip Lončar”.

Čestitamo svima koji su ovom prilikom nagrađeni te im zahvaljujemo na njihovom predanom radu i značajnim znanstvenoistraživačkim uspjesima kojima doprinose ugledu Fakulteta, ugledu Sveučilišta u Zagrebu, ali i mnogo šire.

Fotografije s događaja možete pogledati u galeriji, a popis nagrađenih nalazi se u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
podkist #2: Što je 5G?

U novom izdanju podkista poslušajte je li tehnologija zaista nezanimljiva i nedovoljno bombastična za širu javnost te može li svojevrsni rebranding tehnoloških pojmova (nove riječi za već postojeća tehnološka dostignuća) komercijalizirati postojeću paradigmu?

Voditelj podkista, doc. dr. sc. Dario Bojanjac u ovoj je emisiji ugostio prof. dr. sc. Gordana Šišula, predstojnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, stručnjaka u području (moblinih) komunikacija, u što spada i 5G tehnologija.

Naglasak razgovora je na razvoju 5G tehnologije te njenim prednostima i manama. Profesor Šišul posebno se osvrnuo na koristi koje uvođenje 5G-a donosi, koliko će trebati vremena da 5G zaživi u punom opsegu te kako će uvođenje 5G tehnologije utjecati na širenje Interneta stvari (IoT).

U razgovoru dvaju znanstvenika mogla se doznati ključna razlika između 4G i 5G mreže, u tehnološkom smislu. Preduvjet za Četvrtu industrijsku revoluciju upravo je 5G mreža jer omogućava povezivost svega u (donekle) realnom vremenu, bilo kad i bilo gdje. Tehnološki, ovdje ne možemo govoriti o velikim skokovima. Najveći skok je u tome što je 5G mreža sveobuhvatna i integrira različite vrste usluga. I dok su se dosada različite vrste usluga pružale kroz različite vrste mreža, sada se nastoji napraviti jedna sveobuhvatna mreža za sve usluge. To je taj veliki iskorak u odnosu na 4G.

Sugovornici su se dotaknuli i problema zračenja, antena za 5G tehnologiju koje imaju sposobnost oblikovanja zrake (beamforming) te normi za zaštitu od zračenja. Na kraju razgovora profesor Šišul osvrnuo se i najavu razvoja šeste generacije javne pokretne mreže, kao i satelitskih komunikacija.

Pogledajte novi podkist na YouTube kanalu ZKIST-a i proširite svoje znanje o 5G tehnologiji!

Autor: Petra Škaberna
Profesori Borivoj Modlic i Nedjeljko...

Na temelju prijedloga Fakultetskog vijeća FER-a, Senat Sveučilišta u Zagrebu je na redovitoj sjednici održanoj 13. listopada 2020. godine izabrao prof. dr. sc. Borivoja Modlica i prof. dr. sc. Nedjeljka Perića u počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Profesori Modlic i Perić su tijekom svojeg dugogodišnjeg radnog vijeka stekli posebne zasluge za razvitak Fakulteta elektrotehnike i računarstva kao i Sveučilišta u Zagrebu u cjelini doprinoseći razvoju studijskih programa i studija, unaprjeđenju rada sastavnica i afirmaciji Sveučilišta u Zagrebu te povezivanju akademske zajednice s gospodarstvom.

Zahvaljujemo prof. Modlicu i prof. Periću što su s nizom generacija studenata i kolega nesebično dijelili svoje iznimno znanje i bogato iskustvo te im srdačno čestitamo na izboru i želimo uspješan nastavak rada na Fakultetu i Sveučilištu!

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Studenti i studentice FER-a dobitnici...

Rektorovu nagradu kojom se nagrađuju najbolji studentski radovi, u akademskoj godini 2019./2020., zaslužilo je 10 sjajnih radova na kojima je sudjelovalo 14 studenata i 7 studentica FER-a.

U kategoriji "Nagrada za individualni znanstveni i umjetnički rad" (jedan ili dva autora), područje "Tehničke znanosti", nagradu su dobili:

 • Hrvoje Ditrih, rad: PhotoGrade – aplikacija za obradu digitalne fotografije, mentor: prof. dr. sc. Sonja Grgić;
 • Matej Grcić, rad: Detekcija izvandistribucijskih primjera primjenom generativnog modela Real NVP, mentor: prof. dr. sc. Siniša Šegvić;
 • Martin Makar, rad: Metode estimacije toka i brzine rotora trofaznog asinkronog stroja, mentor: doc. dr. sc. Marinko Kovačić;
 • Luka Požega i Sara Bakić, rad: Sastavljanje genoma uz detekciju tipova očitanja, mentor: prof. dr. sc. Mile Šikić;
 • Luka Baković, rad: Homogenizacija elektromagnetskih kompozitnih materijala metodama dubokog učenja, mentor: doc. dr. sc. Dario Bojanjac;
 • Darko Janeković, rad: Implementacija metode homogenizacije za Maxwellove jednadžbe u dvodimenzionalnim periodičkim materijalima, mentor: doc. dr. sc. Dario Bojanjac.

U kategoriji "Nagrada za individualni znanstveni i umjetnički rad" (jedan ili dva autora), područje "Prirodne znanosti", nagradu su dobili:

 • Lovro Nuić (FER) i Luka Rogić (PMF), rad: Utjecaj optimizacije staničnih oblika na dvočestični model rasta epitelnih tkiva, mentor: prof. dr. sc. Matko Milin (PMF).

U kategoriji "Nagrada za timski znanstveni i umjetnički rad" (tri do deset autora), područje "Tehničke znanosti", nagradu su dobili:

 • Borna Zbodulja, Jakov Vulama i Petar Ljubotina, rad: Humanoidni robot Pepper kao menadžer dobrodošlice na FER-u, mentor: prof. dr. sc. Zdenko Kovačić;
 • Filip Bradarić, Marko Cavalli, Ivona Krajačić, Matija Kunštek, Andrea Rebec (Arhitektonski fakultet) i Jelena Tabak, rad: Radionica za djecu "Robofun", mentor: izv. prof. dr. sc. Matko Orsag.

U kategoriji "Nagrada za timski znanstveni i umjetnički rad" (tri do deset autora), "Interdisciplinarna područja znanosti", nagradu su dobili:

 • Filip Jurec, Mariela Markovinović, Marta Novak, Vedrana Raguž i Ivana Žeger, rad: Analiza političkih preferencija studenata metodama strojnog učenja, mentor: doc. dr. sc. Dario Bojanjac.

Čestitamo svim našim studentima i njihovim mentorima na uspjehu! 

Popis svih dobitnika i nagrađenih radova možete pogledati ovdje, a u opširnijem sadržaju obavijesti pročitajte opis nagrađenih radova studenata FER-a.

Autor: Petra Škaberna
Predstavljamo prvi fakultetski...

Filip Turčinović, mag. ing. i doc. dr. sc. Dario Bojanjac sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST), pokrenuli su prvi fakultetski podcast pod nazivom „podkist.

Jednom mjesečno u podkistu će, kroz neformalan razgovor, biti predstavljeni zanimljivi gosti koji su na neki način povezani s našim Fakultetom, a podkist #1 možete pogledati na YouTube kanalu ZKIST-a.

U prvom je podkistu docent Bojanjac ugostio izv. prof. dr. sc. Dubravka Babića, inače voditelja projekta FERSAT u sklopu kojeg se planira izraditi i lansirati studentski satelit. Profesor Babić, nakon što je magistrirao i doktorirao u Santa Barbari na Sveučilištu Kalifornija, stekao je značajno iskustvo u privatnom sektoru, da bi se 2012. godine vratio na FER, zaposlio na današnjem ZKIST-u i započeo svoj angažman na FERSAT-u.

Tijekom razgovora, profesor Babić se osvrnuo na važnost stjecanja fundamentalnih znanja iz matematike i fizike, radi čega se dobri inženjeri mogu prilagoditi novim idejama, novim standardima i novim problemima te na koncu razviti nove tehnologije. Na Fakultetu učimo studente da budu pouzdani, kako bi kasnije mogli preuzeti odgovornost za rješenja koja nude u svojem poslovnom okruženju, pojašnjava profesor Babić.

Pri kraju gostovanja, profesor Babić je pozvao sve studente i studentice da se uključe u projekt FERSAT jer, kako kaže, tamo će steći vrijedno iskustvo, znanje i tehnike koje će moći i kasnije primijeniti. Pritom napominje da koraci koji vode do rješenja nekog problema studentima nerijetko predstavljaju izazov, jer oni ponekad i nisu najzanimljiviji, ali im zato pružaju iskustvo koje je ključno za njihov budući rad i razvoj.

Stoga je zaključak prvog podkista, ali i glavna poruka svim budućim inženjerima: dođite na 12. kat, s čokoladicom u ruci, i recite „Dobar dan, želim raditi na satelitu!“.

 

Autor: Petra Škaberna
Zavod za komunikacijske i svemirske...

U rujnu 2020. godine Zavod za radiokomunikacije FER-a promijenio je ime u Zavod za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST). Novo ime u potpunosti obuhvaća smjerove znanstvenog, nastavnog i stručnog rada djelatnika Zavoda i usklađeno je s planovima i ciljevima budućeg razvoja komunikacijskih tehnologija u Hrvatskoj i svijetu.

Sljedeći veliki korak njihova je primjena u svemirskim tehnologijama koje izazovnim tehničko-tehnološkim zahtjevima u pogledu prijenosa informacije predstavljaju do sada najambiciozniju implementaciju komunikacijskih tehnologija te otvaraju prostor za tehnološki napredak koji je pred nama.

Vizija djelatnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije je ostvariti značajan doprinos napretku društva kroz inovativne inicijative, svjetski prepoznatljiva znanstvena istraživanja te visokokvalitetnu visokoškolsku edukaciju u području dizajniranja malih satelita, razvoja i implementacije senzorskih i IoT sustava, projektiranja optičkih komunikacijskih mreža, razvoja sustava za prijenos multimedijskog sadržaja, projektiranja elektroničkih sklopova za primjene u satelitskim komunikacijama, planiranja mreža za mobilne 5G sustave, izrade programske potpore za komunikacijske sustave, projektiranja antena za mobilne i autonomne platforme te primjene tehnika strojnog učenja i umjetne inteligencije u dizajnu komunikacijskih i satelitskih sustava.

Spajanjem komunikacijskih i svemirskih tehnologija idemo u korak sa  suvremenim znanstvenim i tehnološkim trendovima, a sve u svrhu dovođenja najnovijih tehnologija u naše okruženje.

Autor: Dario Bojanjac