Obavijesti

Zavod za komunikacijske i svemirske...

U rujnu 2020. godine Zavod za radiokomunikacije FER-a promijenio je ime u Zavod za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST). Novo ime u potpunosti obuhvaća smjerove znanstvenog, nastavnog i stručnog rada djelatnika Zavoda i usklađeno je s planovima i ciljevima budućeg razvoja komunikacijskih tehnologija u Hrvatskoj i svijetu.

Sljedeći veliki korak njihova je primjena u svemirskim tehnologijama koje izazovnim tehničko-tehnološkim zahtjevima u pogledu prijenosa informacije predstavljaju do sada najambiciozniju implementaciju komunikacijskih tehnologija te otvaraju prostor za tehnološki napredak koji je pred nama.

Vizija djelatnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije je ostvariti značajan doprinos napretku društva kroz inovativne inicijative, svjetski prepoznatljiva znanstvena istraživanja te visokokvalitetnu visokoškolsku edukaciju u području dizajniranja malih satelita, razvoja i implementacije senzorskih i IoT sustava, projektiranja optičkih komunikacijskih mreža, razvoja sustava za prijenos multimedijskog sadržaja, projektiranja elektroničkih sklopova za primjene u satelitskim komunikacijama, planiranja mreža za mobilne 5G sustave, izrade programske potpore za komunikacijske sustave, projektiranja antena za mobilne i autonomne platforme te primjene tehnika strojnog učenja i umjetne inteligencije u dizajnu komunikacijskih i satelitskih sustava.

Spajanjem komunikacijskih i svemirskih tehnologija idemo u korak sa  suvremenim znanstvenim i tehnološkim trendovima, a sve u svrhu dovođenja najnovijih tehnologija u naše okruženje.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje "CubeSats:...

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (AP), Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT) i Zajednički odjel za zrakoplovne elektroničke sustave te geoznanosti i daljinska istraživanja (AES/GRS) Hrvatske sekcije IEEE, Zavod za radiokomunikacije FER-a te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje:

 

"CubeSats: Toy or Tool? -  Commercial & Scientific Use Case Examples"

 

koje će održati Walter Ballheimer, German Orbital Systems GmBH. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 16. ožujka 2020. godine s početkom u 10:35 sati u dvorani D2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, zgrada D - prizemno, Unska 3, Zagreb. Predavanje je ujedno i dio otvorenih predavanja radionice 2nd Zagreb Cubesat Worshop. U ponedjeljak 16. ožujka otvorena predavanja počinju u 10:00 u dvorani D2 i traju do 12:00. Više o radionici možete pročitati na linku.

 

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje: "Cubesat...

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (AP), Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT) i Zajednički odjel za zrakoplovne elektroničke sustave te geoznanosti i daljinska istraživanja (AES/GRS) Hrvatske sekcije IEEE, Zavod za radiokomunikacije FER-a te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje:

"Cubesat development in a University lab - lessons learned"

koje će održati Prof. Adriano Camps, Polytechnic University of Catalonia, Španjolska. Predavanje će se održati u utorak, 17. ožujka 2020. godine s početkom u 9:30 sati u dvorani D2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, zgrada D - prizemno, Unska 3, Zagreb. Predavanje je ujedno i dio otvorenih predavanja radionice 2nd Zagreb Cubesat Worshop. U utorak 17. ožujka otvorena predavanja počinju u 9:30 u dvorani D2 i traju do 12:00. Više o radionici možete pročitati na linku.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje:...

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (AP), Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT) i Zajednički odjel za zrakoplovne elektroničke sustave te geoznanosti i daljinska istraživanja (AES/GRS) Hrvatske sekcije IEEE, Zavod za radiokomunikacije FER-a te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje:

                                            "Electromagnetic Modeling of Brains"

koje će održati Prof. Zbynek Raida, Brno University of Technology, Brno, Češka. Predavanje će se održati u četvrtak, 21. studenog 2019. godine  u 12:15 sati u Bijeloj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, zgrada D - prizemno, Unska 3, Zagreb.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Počinju predavanja iz Kvantnih osnova...

Ovaj semestar izv. prof. dr. sc. Dubravko Babić drži predavanja iz doktorskog kolegija Kvantne osnove elektroničkih i optoelektroničkih elemenata

Predavanja će se održavati srijedom od 15 do 17 sati u knjižnici Zavoda za radiokomunikacije (C zgrada, 12. kat), a prvo predavanje održat će se u srijedu 6. studenoga.

Slušači su dobrodošli. 

Autor: Dario Bojanjac
Prof. dr. sc. Mislav Grgić postao...

Prof. dr. sc. Mislav Grgić, redoviti profesor u trajnom zvanju na našem Zavodu, voditelj alumni-zajednice FER-a i prethodni dekan FER-a (2014. - 2018.), izabran je u srpnju 2019. godine za redovitog člana Europske akademije (Academia Europaea). Svečanost povodom primanja novih članova Europske akademije održat će se 23. listopada 2019. godine u Barceloni.

Prof. Grgić dvanaesti je znanstvenik iz Hrvatske koji je primljen u Europsku akademiju. Preostali članovi iz Hrvatske su (abecedno): prof. dr. sc. Davor Dukić, akademik Nikša Gligo, prof. dr. sc. Tatjana Josipović, akademik Ivica Kostović, akademik Goran Muić, prof. dr. sc. Vladimir Parpura, akademik Ivo Šlaus, akademik Marko Tadić, akademik Dario Vretenar, akademkinja Milena Žic Fuchs i akademik Viktor Žmegač. Ostali, hrvatskoj znanstvenoj javnosti poznati članovi Europske akademije, s hrvatskim korijenima, su: prof. dr. sc. Ivan Đikić, prof. dr. sc. Miroslav Radman, prof. dr. sc. Davor Solter i prof. dr. sc. Guy Paić.

Academia Europaea, sa sjedištem u Londonu, osnovana je 1988. godine. Aktivnosti Europske akademije usmjerene su prema širenju izvrsnosti u svim znanstvenim područjima radi općeg dobra i unapređenja obrazovanja. Cilj Europske akademije jest promicanje europskih istraživanja, savjetovanje vlada i međunarodnih organizacija oko znanstvenih tema te promicanje interdisciplinarnih i međunarodnih istraživačkih aktivnosti. U Europskoj akademiji trenutačno djeluje preko 70 dobitnika Nobelove nagrade.

Academia Europaea, osim glavnog sjedišta u Londonu i informacijskog sjedišta u Grazu, djeluje i kroz pet čvorišta (knowledge hubs) koja se nalaze u Barceloni, Bergenu, Cardiffu, Tbilisiju i Wrocławu.

Čestitamo našem Mislavu!

Autor: Jelena Božek
Međunarodna konferencija ICECOM

U Dubrovniku je od 30. rujna do 2. listopada 2019. godine u organizaciji Zavoda za radiokomunikacije održana međunarodna konferencija ICECOM s preko 80 sudionika iz petnaestak zemalja.

U sklopu konferencije održana je panel rasprava "Limiting of Electromagnetic Energy Radiation for Arriving Wireless Systems". Cilj rasprave bila je prezentacija novih tehnologija korištenih za 5G mreže, analiza prednosti i nedostataka s naglaskom na izloženost elektromagnetskom polju te javnosti pružiti tranparentne, relevantne i znanstveno utemeljene informacije.

Također, održan je prvi ICECom Satellite Workshop gdje su uz pozvana predavanja svoj rad prezentirali i studenti FER-a koji su uključeni u projekt izrade studentskog satelita FERSAT.

Autor: Jelena Božek
Održana radionica ICECOM Satellite...

Paralelno s međunarodnom znanstvenom konferencijom ICECOM u Dubrovniku je od 1. do 2. listopada 2019. godine u organizaciji Zavoda za radiokomunikacije održana radionica "ICECOM Satellite Workshop" na temu izrade malih satelita.

U sklopu radionice studenti su prezentirali rad na izradi FERSAT-a. Sudjelovali su: Bruno Pavletić, Domagoj Tomić, Filip Bogdanović, Filip Wolf, Ivor Šlibar, Jakov Tutavac, Jelena Bratulić, Josipa Rendulić, Karla Sever, Katarina Dolić, Luka Tomić, Mario Šimunić, Nikola Tomažin i Roman Bertolan.

Osim studentske sekcije održana su i tri plenarna predavanja:
Walter Ballheimer: Designing a CubeSat
Stefan Cikota: Asteroids - big bluff or real threat to Earth
Anja Skrivervik: CubeSat Antennas.

Slike s radionice dostupne su na Facebook stranici, a kratki video na YouTube kanalu Zavoda za radiokomunikacije.

Autor: Jelena Božek
Međunarodna ljetna škola...

Na FER-u je od 23. do 27. rujna 2019. godine u organizaciji Zavoda za radiokomunikacije održana međunarodna ljetna škola "Metasurfaces for Antennas" koja je dio programa European School of Antennas (ESoA).

Na školi je sudjelovalo 25 sudionika iz 8 zemalja. Uz naše profesore Silvija Hrabara i Zvonimira Šipuša, predavanja su držali pozvani predavači prof. Nader Engheta (SAD), prof. Anthony Grbic (SAD), prof. Stefano Maci (Italija) te prof. Oscar Quevedo-Teruel (Švedska).

Autor: Jelena Božek
Međunarodni simpozij ELMAR-2019

U Zadru je od 23. do 25. rujna 2019. godine u organizaciji Zavoda za radiokomunikacije održan 61. međunarodni simpozij ELMAR-2019 s preko 80 sudionika iz 15 zemalja. Osim službenog dijela i prezentacija raznovrsnih i zanimljivih znanstvenih istraživanja, sudionici su imali priliku razgledati znamenitosti Zadra, okusiti hrvatske specijalitete tijekom svečane večere te uživati na izletu brodom u Sali na Dugom otoku.

U sklopu simpozija održan je okrugli stol "Nova era digitalne zemaljske televizije u Hrvatskoj" u organizaciji HAKOM-a i OIV-a. Kroz uvodne prezentacije prikazane su promjene koje će se u sljedećih godinu dana dogoditi u digitalnoj zemaljskoj televiziji prilikom tranzicije na novi sustav odašiljanja DVB-T2/HEVC. Sudionici skupa, predstavnici nacionalnih, regionalnih i lokalnih TV nakladnika, HAKOM-a, OIV-a, AEM-a, NUT-a, Ministarstva kulture, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, HT Produkcije, telekom operatora, proizvođača i distributera prijamničke opreme, udruge instalatera i servisera antenskih sustava NETCRO, predstavnici akademske zajednice (FER, FESB, FERIT) sudjelovali su u raspravi o navedenoj temi.

Kratki video sa simpozija dostupan je na našem YouTube kanalu.

 

Autor: Jelena Božek
Luka Tomić dobitnik je nagrade Zlatko...

U četvrtak 11. srpnja 2019. održana je svečana dodjela nagrade Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad izrađen na Zavodu za radiokomunikacije.

Najboljim diplomskim radom proglašen je rad Luke Tomića "Mikrotrakasta antena s kružnom polarizacijom za nanosatelit FERSAT" koji je izradio pod mentorstvom profesora Zvonimira Šipuša. Drugu nagradu osvojila je Katarina Ćavar s radom pod naslovom "Nove vrste valovoda zasnovane na periodičkim strukturama", a treću nagradu Ante Brizić s radom pod naslovom "Switch-mode radiofrequency amplifiers with complementary filters".

Za svoj rad Luka, Katarina i Ante nagrađeni su novčanim nagradama, mobilnim telefonima Samsung A70, poklon košarama te Huawei tabletom. Vrijedne nagrade osigurali su naši dragi sponzori: Hrvatski Telekom, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Croatel, Atlantic Grupa, Micro-link, A1 Hrvatska te Odašiljači i veze na čemu im se ovim putem zahvaljujemo.

Za nagradu je konkuriralo devet studenata koji su svoje radove izradili u područjima mobilnih komunikacija, bežičnih mreža, navigacijskih sustava, mikrotrakastih antena, detekcije lica u slikama te izrade aplikacija s primjenom u komunikacijskim sustavima.

Čestitamo svima na izvrsnim diplomskim radovima, odličnim prezentacijama te uloženom trudu.

Slike s dodjele nagrade dostupne su na našoj Facebook stranici.

 

Autor: Jelena Božek
Prof. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar...

Na temelju prijedloga rektora, Senat Sveučilišta u Zagrebu je na redovitoj sjednici održanoj 11. lipnja 2019. godine aklamacijom izabrao prof. dr. sc. Branku Zovko-Cihlar u počasno zvanje professor emerita Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. Branka Zovko-Cihlar bila je redoviti profesor na Zavodu za radiokomunikacije. Autorica je knjige "Šum u radiokomunikacijama" te brojnih znanstvenih radova objavljenih u međunarodnim časopisima. Aktivno se bavi unapređivanjem znanosti te je bila voditeljica više istraživačkih projekata, dok je kao mentor sudjelovala u izradi 15 doktorskih disertacija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Članica je brojnih stručnih udruga i društava, a posljednjih 20 godina vrši dužnost predsjednice "Hrvatskog društva Elektronika u pomorstvu" – ELMAR i vodi organizaciju međunarodnog simpozija ELMAR. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, prof. Zovko-Cihlar dobila je brojne nagrade i priznanja za svoj rad, što potvrđuje njezin istaknuti doprinos razvoju polja radiokomunikacija.

Autor: Jelena Božek
Dodjela nagrade Zlatko Smrkić

Pozivamo vas na dodjelu Nagrade "Zlatko Smrkić" koja će se održati u četvrtak, 11. srpnja 2019. godine u 10 sati, u Sivoj vijećnici.

Nagrada "Zlatko Smrkić" dodjeljuje se za najbolji diplomski rad tekuće akademske godine izrađen na Zavodu za radiokomunikacije FER-a. Raspored događanja i popis istaknutih diplomskih radova nalazi se u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje "Embrace...

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (AP), Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT) i Zajednički odjel za elektroničke elemente i poluvodičke integrirane sklopove (ED15/SSC37) Hrvatske sekcije IEEE te Zavod za radiokomunikacije FER-a pozivaju vas na predavanje:

"Embrace circuit nonlinearity to get transmitter ‘linearity’ and energy efficiency"

koje će održati Earl McCune, Ph.D., CTO Eridan Communications, Santa Clara, CA, SAD. Predavanje će se održati u srijedu 26. lipnja 2019. godine u 11:00 sati Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, zgrada D - prizemno, Unska 3, Zagreb.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Posjet Hrvatskoj kontroli zračne...

U sklopu predmeta Radionavigacija studenti su 3. lipnja 2019. posjetili Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe. Zahvaljujemo djelatnicima HKZP-a, posebno Tomislavu Tonkoviću, na vrlo zanimljivom posjetu i stručnim objašnjenjima navigacijskih sustava koji se koriste u nadzoru i upravljanju zračnim prometom.

 

Više fotografija posjeta možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Josip Vuković
Posjet satelitskom i multimedijskom...

Studenti i djelatnici Zavoda za radiokomunikacije posjetili su 27. svibnja 2019. godine satelitsko i multimedijsko središte Odašiljača i veza (OiV) u Deanovcu. Deanovec predstavlja važnu OiV lokaciju odakle se pružaju usluge satelitskog odašiljanja, automatiziranog odvijanja programa, procesiranja signala te profesionalne radijske mreže za potrebe korisnika OIV-a.

Zahvaljujemo našem domaćinu mr.sc. Zoranu Kezanu, dipl. ing., direktoru Sektora za jezgrene mreže i usluge, na organizaciji posjeta te stručnim objašnjenjima tijekom posjeta. Također zahvaljujemo djelatnicama OiV-a Željki Jakovac i Josipi Marušić na upućenim riječima dobrodošlice i predstavljanju mogućnosti suradnje sa studentima. Nakon posjeta organiziran je zajednički ručak i druženje.

Fotografije možete pogledati na našoj facebook stranici.

Autor: Dario Bojanjac
Copernicus Hackathon Zagreb 2019.

U srijedu 5.6. u dvorani B2 s početkom u 12:15 održat će se prezentacija natjecanja Copernicus Hackathon 2019. Na prezentaciji ćemo vam približiti Copernicus program i samo natjecanje koje će se održati 23. i 24. listopada u Zagrebu. Više o samom natjecanju možete pronaći na stranici natjecanja.

Autor: Dario Bojanjac
Dan otvorenih vrata Zavoda za...

Sa zadovoljstvom pozivamo sve zainteresirane studente na Dan otvorenih vrata Zavoda za radiokomunikacije koji će se održati u srijedu 22. svibnja od 12 do 15 sati na Zavodu za radiokomunikacije (12. kat C zgrade). Kroz posjete laboratorijima Zavoda približit ćemo vam aktualne trendove u industriji i znanosti na polju bežičnih komunikacijskih, senzorskih i satelitskih sustava te prikazati trenutne istraživačke aktivnosti na Zavodu i načine na koje se možete uključiti u rad na našim projektima.

Više o Danu otvorenih vrata pročitajte u nastavku obavijesti i na našoj facebook stranici.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na FERSAT mini radionicu...

U petak 10. svibnja u 12 sati u seminaru Zavoda za radiokomunikacije (12. kat C zgrade) dr.sc. Predrag Pale održat će radionicu “Sigurnost IT sustava i upravljanje rizicima satelita”. Radionica će započeti kratkim predavanjem o upravljanju rizicima te o sigurnosnim problemima ugradbenih računalnih sustava i komunikacija. Potom će sudionici zajednički identificirati rizike, načiniti inicijalnu mapu rizika te izvesti vježbu određivanja prioriteta rizika. 

Autor: Dario Bojanjac

Pozivamo zainteresirane studente da se prijave za Nagradu Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad. Sudjelovati mogu studenti profila Bežične komunikacijske tehnologije ili oni kojima je mentor sa Zavoda za radiokomunikacije.

Prijava za nagradu provodi se slanjem diplomskog rada u PDF formatu na adresu diplomski_zrk@fer.hr najkasnije do 28. lipnja 2019. godine. Finalisti će pred gospodarstvenicima iz područja radiokomunikacija održati prezentaciju u trajanju do 20 minuta. Sudionici imaju priliku osvojiti priznanje i vrijednu nagradu, a ujedno i predstaviti svoj diplomski rad potencijalnim poslodavcima.

Više o prethodnim dodjelama i samoj nagradi možete pročitati na www.fer.unizg.hr/zrk/nagrada.

Autor: Dario Bojanjac

Zavod za radiokomunikacije i Zavod za primijenjenu fiziku pozivaju vas na predavanje

"Kvantna slučajnost, kvantno sprezanje i kvantno potpomognuto računanje"

koje će održati dr. sc. Mario Stipčević s Instituta Ruđer Bošković u ponedjeljak, 6. svibnja 2019. godine, u 14.00 sati, u Sivoj vijećnici FER-a.

Više informacija o temi predavanja i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Posjet HAKOM-u

Studenti 1. i 2. godine diplomskog studija FER-a u sklopu predmeta Digitalni radiodifuzijski sustavi te Radiofrekvencijska i mikrovalna mjerenja posjetili su Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti - HAKOM. Naši domaćini bili su kolege iz „Odjela kontrole radiofrekvencijskog spektra“ čiji osnovni zadatak je provedba nadzora radiofrekvencijskog spektra putem mjernog sustava u čijem sastavu su četiri kontrolno-mjerna središta (Zagreb, Split, Osijek i Rijeka), osam daljinski upravljanih kontrolno-mjernih postaja i pet mjernih vozila. Svaki pojedini dio sustava opremljen je sofisticiranom mjernom opremom sposobnom izmjeriti i signale vrlo niskih razina, kao i odrediti smjer iz kojeg dolaze. U okviru posjeta upoznali smo se s radom kontrolno-mjernog središta Zagreb te uređajima i opremom mjernih vozila. Zahvaljujemo našim domaćinima Danijelu Vidakoviću, dipl. ing., Nikoli Kovaču, dipl. ing., mr. sc. Dubravku Žagaru, dipl. ing., Domagoju Rudančiću, dipl. ing. i Igoru Bedekoviću, dipl. ing. na gostoprimstvu i ljubaznosti, uloženom trudu i vremenu te stručnim i zanimljivim objašnjenima.

Fotografije možete vidjeti na našoj facebook stranici.

Autor: Dario Bojanjac
Veliko priznanje znanstvenicima sa...

Dominik Barbarić, mag. ing., doc. dr. sc. Marko Bosiljevac i prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš sa Zavoda za radiokomunikacije dobili su nagradu za najbolji rad u području teorije antena na najvećoj europskoj konferenciji o antenama EuCAP za svoj rad pod naslovom Analysis of Curved Metasurfaces with Spatially-Varying Impedance Distribution.

Autor: Dario Bojanjac
Posjet Europske svemirske agencije...

Zbog pristupanja Hrvatske Europskoj svemirskoj agenciji održat će se jednodnevna radionica u ponedjeljak 11.3. na Geodetskom fakultetu. Na toj radionici profesor Dubravko Babić održat će predstavljanje FERSAT projekta. Osim naše prezentacije održat će se niz zanimljivih prezentacija o budućim projektima u suradnji s Europskom svemirskom agencijom. Raspored događanja možete vidjeti ovdje.

Mislim da bi mogli vidjeti dosta zanimljivih predavanja i prezentacija pa vas ovim putem pozivam da dođete na spomenutu radionicu. Potrebno je prijaviti se na linku jer ćete dobiti akreditacije. Bez toga nije moguće ući na radionicu.

Ako ste u mogućnosti, svakako dođite u FERSAT majicama, barem vi koji je imate. Ići će uskoro novo štampanje majica pa će i ostali dobiti svoju majicu. 

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje: "The Future...

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (AP), Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT) i Zajednički odjel za zrakoplovne elektroničke sustave te geoznanosti i daljinska istraživanja (AES/GRS) Hrvatske sekcije IEEE, Zavod za radiokomunikacije FER-a te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje:

"The Future of Wireless Communications"

koje će održati Douglas Kirkpatrick, Ph.D., CEO Eridan Communications, Santa Clara, CA, SAD. Predavanje će se održati u ponedjeljak 4. ožujka 2019. godine u 11:00 sati Bijeloj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, zgrada D - prizemno, Unska 3, Zagreb.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Laboratorijske vježbe na radarskom...

U sklopu predmeta Radarski sustavi studenti su 18. siječnja 2019. posjetili Laboratorij za visokofrekventnu tehniku na Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu gdje su na radarskom simulatoru proveli niz od pet praktičnih vježbi iz radarske tehnike. Studenti su se upoznali s mjerenjem osnovnih parametara primarnog i sekundarnog radara te postupcima ometanja i suprotstavljanja ometanju radarskog sustava.

Posebno zahvaljujemo voditeljici Laboratorija za visokofrekventnu tehniku prof. dr. sc. Sonji Zentner Pilinsky na srdačnom prijemu te kolegama Mirku Juklu i Siniši Lackoviću koji su organizirali i vodili vježbe.

Fotografije možete vidjeti u našoj facebook galeriji..

Autor: Dario Bojanjac
Diplomski radovi, seminari i projekti...

Pozivamo vas na predstavljanje tema potencijalnih diplomskih radova, seminara ili projekata koji bi se radili u suradnji s tvrtkom Visage Technologies. S potencijalnim temama i projektima upoznat će vas naša bivša djelatnica dr. sc. Dijana Vitas, mag.ing., sadašnja zaposlenica tvrtke Visage Technologies.

Predstavljanje će se održati u četvrtak 24. siječnja u 16:30 u seminaru Zavoda za radiokomunikacije (12. kat C zgrade).

Autor: Dario Bojanjac
FERSAT predavanje - Radioamaterske...

U petak 11. siječnja 2019. godine u 15:00 u seminaru Zavoda za radiokomunikacije (C zgrada, 12. kat), gospodin Željko Ulip iz Radiokluba Zagreb održat će predavanje Radioamaterske satelitske komunikacije.

Plan je da se komunikacija s FERSAT-om odvija u radioamaterskom UHF pojasu. U svom predavanju gospodin Ulip će nam prezentirati uređaje i antene koji se trenutno koriste u te svrhe na sličnim satelitima kao što će biti i FERSAT.

Autor: Dario Bojanjac
Posjet Hrvatskoj kontroli zračne...

U sklopu predmeta Radarski sustavi studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije posjetili su 14. prosinca 2018. Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe. Zahvaljujemo svim djelatnicima HKZP na vrlo zanimljivom posjetu. Posebno zahvaljujemo kolegama Damiru Kovaču i Mariu Tepešu koji su studente upoznali s radom HKZP te komunikacijskim, radarskim i navigacijskim sustavima koji se koriste u nadzoru i upravljanju zračnim prometom.

Više fotografija pogledajte u našoj facebook galeriji.

Autor: Dario Bojanjac
Održana je radionica FERSat -...

U utorak 11.12.2018. godine, u prepunoj Sivoj vijećnici,  održana je radionica FERSat - Studentski satelit. Dubravko Babić, voditelj projekta izrade nanosatelita FERSat, predstavio je projekt Platforma za satelitsko mjerenje elektromagnetskog zračenja (HRZZ IP-01-2018/2504) u sklopu kojega će se razviti i lansirati nanosatelit FERSat. Gosti Adriano Camps i Dmytro Ogorodnyk prezentirali su svoja iskustva u razvoju i lansiranju nanosatelita.

U petak 14.12.2018. s početkom u 15:00 na Zavodu za radiokomunikacije (C zgrada, 12. kat) održat će se prezentacija za studente zainteresirane za rad na razvoju FERSat-a.

Snimku radionice možete pogledati na youtube kanalu Zavoda za radiokomunikacije, fotografije na facebook stranici, a prezentacije na internet stranici radionice.

Autor: Dario Bojanjac
Radionica: FERSat - studentski satelit

Pozivamo sve zainteresirane da sudjeluju u radionici pod nazivom “FER student satellite project” na kojoj će se predstaviti FERSat - prvi studentski satelit čiji će se razvoj i izgradnja odvijati na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Radionica će se održati u utorak 11.12.2018. godine u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu s početkom u 10 sati.

Više o radionici pročitajte u proširenom sadržaju obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Krenula je izrada nanosatelita na...

22.10.2018. krenuo je projekt Platforma za satelitsko mjerenje elektromagnetskog zračenja pod vodstvom profesora Dubravka Babića. Projekt je financiran sredstvima Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ). Više o projektu možete saznati na podstranici FERSat i na službenoj HRZZ stranici projekta.

Autor: Dario Bojanjac
Dan otvorenih vrata Fakulteta...

U subotu 24.11.2018.  prezentirali smo znanstveni i stručni rad Zavoda za radiokomunikacije na Danu otvorenih vrata FER-a. U galeriji fotografija možete vidjeti fotografije s našeg, ali i sa drugih štandova.

Autor: Dario Bojanjac
Obrana doktorata Marka Šprema

U petak 5.10.2018. u 12:30 Marko Šprem obranio je doktorat pod naslovom "Optical communication based on wavelength reuse and modulation averaging", izrađen pod mentorstvom prof.dr.sc. Dubravka Babića.

Fotografije s obrane možete vidjeti na našoj facebook stranici.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje: "Brainy...

Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, Hrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF) te Odjel za tehniku u medicini i biologiji (EMB18) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

Brainy data: acquiring and analysing big data in neuroimaging

koje će održati profesor Mark Jenkinson, University of Oxford, Wellcome Centre in Integrative Neuroimaging, FMRIB Centre, UK. Predavanje će se održati u srijedu, 5. rujna 2018. godine u 11 sati u Bijeloj vijećnici FER-a.


Trajanje predavanje je do 60 minuta. Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u nastavku obavijesti.

 

Autor: Jelena Božek
4K/UHD OB5 kola za video produkciju...

U ponedjeljak 11. lipnja 2018. godine održava se Dan otvorenih vrata Zavoda za radiokomunikacije. Tom prigodom tvrtka Croatel d.o.o. prezentirat će reportažna kola za 4K produkciju koja ćete moći pogledati na parkiralištu FER-a od 10:00 do 16:00. Riječ je o najsuvremenijim kolima za produkciju 4K/UHD video sadržaja koja se koriste pri produkciji velikih događaja. Kola tvrtke Croatel d.o.o. koristila su se pri produkciji Europskog rukometnog prvenstva, Europskog dvoranoskog atletskog prvenstva, MAX TV prve HNL... Dođite na naša predavanja i pogledajte najsuvremeniju opremu u području video produkcije.

Autor: Dario Bojanjac
Dan otvorenih vrata Zavoda za...

U ponedjeljak 11. lipnja održat će se Dan otvorenih vrata Zavoda za radiokomunikacije. Pripremili smo predavanja, obilaske zavodskih laboratorija te razgledavanje kola za 4K produkciju, firme Croatel d.o.o. Raspored potražite u opširnijem sadržaju obavijesti te na našoj facebook stranici.

Autor: Dario Bojanjac
Stručni posjet HAKOM-u

Studenti 1. godine diplomskog studija FER-a u sklopu predmeta Digitalni radiodifuzijski sustavi te Radiofrekvencijska i mikrovalna mjerenja posjetili su Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti - HAKOM. Naši domaćini bili su kolege iz „Odjela kontrole radiofrekvencijskog spektra“ čiji osnovni zadatak je provedba nadzora radiofrekvencijskog spektra putem mjernog sustava u čijem sastavu su četiri kontrolno-mjerna središta (Zagreb, Split, Osijek i Rijeka), osam daljinski upravljanih kontrolno-mjernih postaja i pet mjernih vozila. Svaki pojedini dio sustava opremljen je sofisticiranom mjernom opremom sposobnom izmjeriti i signale vrlo niskih razina, kao i odrediti smjer iz kojeg dolaze. U okviru posjeta upoznali smo se s radom kontrolno-mjernog središta Zagreb te uređajima i opremom mjernih vozila.

Zahvaljujemo našim domaćinima Danijelu Vidakoviću, dipl. ing., Nikoli Kovaču, dipl. ing., mr. sc. Dubravku Žagaru, dipl. ing., Domagoju Rudančiću, dipl. ing. i Igoru Bedekoviću, dipl. ing. na gostoprimstvu i ljubaznosti, uloženom trudu i vremenu te stručnim i zanimljivim objašnjenima.

Album s fotografijama nalazi se na facebook stranici Zavoda za radiokomunikacije.

 

Autor: Dario Bojanjac

Razvojem 5G sustava postavljaju se sve veći zahtjevi na performanse novih mobilnih mreža. Rastuće potrebe telekomunikacijskog tržišta zahtjevaju što efikasnije pokrivanje velikog geografskog područja, uz osiguravanje sve većih brzina prijenosa podataka i što kraćeg vremena odziva mreže. Primjenjuje se niz tehnologija koji uvodi novitete u radijske pristupne mreže; naročito MIMO sustavi, aktivni antenski nizovi, efikasna radiofrekvencijska pojačala te upravljanje s više dijelova radiofrekvencijskog spektra.

U suradnji s poduzećem Ericsson Nikola Tesla, Zavod za radiokomunikacije studentima nudi niz tema za seminare, završne i diplomske radove iz ovih područja. Pozivamo zainteresirane studente da nam se jave na adrese e-pošte: dubravko.babic@fer.hr, goran.molnar@fer.hr ili dominik.barbaric@fer.hr. Više informacija o temama pročitajte ovdje.

Autor: Dominik Barbarić
Seminari, završni i diplomski radovi...

Uvođenje 5G tehnologije donijet će pravu revoluciju u pogledu funkcionalnosti javne pokretne mreže: umjetnu inteligenciju u pokretu, autonomna vozila, virtualnu stvarnost, masovno bežično povezivanje elektroničkih uređaja. Pridruži nam se u Vipnetu, iskoristi mogućnost istraživanja naprednih tehnologija te pripremi svoj diplomski rad pod mentorstvom iskusnih radijskih stručnjaka iz Vipneta i sa Zavoda za radiokomunikacije.

Prezentacija tema diplomskih radova održat će se 22.02.2018. godine u 14 sati u seminaru Zavoda za radiokomunikacije (12. kat C zgrade). Ako si već pronašla/pronašao temu kao stvorenu za sebe, piši nam na gordan.sisul@fer.hr, zvonimir.sipus@fer.hr te na a.tekovic@vipnet.hr

Više o temama pročitajte u Opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Ivan Dobranović (CS) održao je...

U sklopu predmeta Videokomunikacijske tehnologije, Ivan Dobranović iz tvrtke Computer Systems (CS) održao je predavanje o najnovijim tehnologijama u području videokomunikacija. Predstavio nam je CS, projekte na kojima rade i upoznao nas s problemima koje inženjeri susreću u radu u području videokomunikacija. 

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje: "Integrated...

Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Zajednički odjel AES i GRS, Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje:

"Integrated Photonics for LIDAR and Communications"

koje će održati dr. sc. Tin Komljenović s University of California, Santa Barbara, SAD u utorak,19. prosinca 2017. godine, u 14 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, zgrada D, prizemno.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Šprem
Poziv na predavanje:...

Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Zajednički odjel AES i GRS, Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje:

"Elektromagnetski utjecaj vjetroturbina i vjetroelektrana na funkcionalnost radarskih sustava"

koje će održati prof. dr. sc. Antonio Šarolić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu (FESB Split) u petak, 15. prosinca 2017. godine, u 14 sati, u Bijeloj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, zgrada D, prizemno.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Bosiljevac
Natječaj za radno mjesto asistenta na...

Uskoro se raspisuje natječaj za asistentsko mjesto na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, kod doc. dr. sc. Marija Muštre, uz ugovor na 6 godina tijekom kojih bi kandidat trebao steći akademski stupaj doktora znanosti.

Asistent bi sudjelovao u izvođenju nastave na kolegijima: Elektrotehnika, Komunikacijski, navigacijski i nadzorni sustavi, Lokacijski i navigacijski sustavi te Mobilni komunikacijski sustavi.

Istraživanje tima u koje bi kandidat bio uključen su navigacijski sustavi u prometu, bespilotne i besposadne letjelice, sustavi za detekciju vozila iz videozapisa i hibridni detekcijski sustavi

Doc. Muštra trenutno je voditelj FPZ-ovog tima u trogodišnjem znanstvenoistraživačkom projektu financiranom od NATO-a u kojem se razvijaju autonomne letjelice za snimanje iz zraka uz georeferenciranje.

Molimo zainteresirane da se hitno jave na e-mail: mario.mustra@fpz.hr

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje "Higher...

Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, Zavod za radiokomunikacije te Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova i Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje :

"Higher symmetries for the design of periodic structures",

koje će održati Prof. Oscar Quevedo-Teruel sa KTH Royal Institute of Technology, Stockholm, Švedska u utorak, 5. 12. 2017. godine, u 14.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Životopis predavača te kratki opis predavanja možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Marko Bosiljevac

Studenti 1. godine diplomskog studija Informacijska i komunikacijska tehnologija, profila Radiokomunikacijske tehnologije i profila Obradba informacija, u sklopu predmeta Videokomunikacijske tehnologije posjetili su Hrvatsku radioteleviziju 30. listopada 2017. godine. Studenti su obišli suvremeno opremljene televizijske režije i studije gdje su se upoznali s uređajima i opremom za digitalnu proizvodnju televizijskog programa. Srećko Kunić, dipl. ing., prezentirao je studentima tehničke aspekte proizvodnje televizijskog programa na HRT-u te najnovije tehnologije u televizijskoj produkciji i distribuciji. Zahvaljujemo našim domaćinima Srećku Kuniću, dipl. ing., mr. sc. Sanji Jurić, dipl. ing. i Zoranu Šegi, dipl. ing. na gostoprimstvu, stručnim i zanimljivim objašnjenima te uloženom trudu i vremenu.

Album s fotografijama nalazi se na facebook stranici Zavoda za radiokomunikacije kojoj možete pristupiti i klikom na naslovnu fotografiju.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje "Leaky-wave...

Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, Zavod za radiokomunikacije te Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova i Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje u sklopu "IEEE Distinguished Lecturer" programa pod naslovom:

"Leaky-wave antennas: From niche applications to mass market",

koje će održati Prof. Karu P. Esselle sa Sveučiliša Macquarie u Sydneyu, Australija, u petak, 1. 9. 2017. godine, u 11.00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Životopis predavača te kratki opis predavanja možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Marko Bosiljevac
Marko Buterin dobitnik je Nagrade...

Marko Buterin dobitnik je Nagrade Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad izrađen na Zavodu za radiokomunikacije u 2017. godini. Diplomski rad "Sustav za daljinsko upravljanje rasvjetom i klimatizacijom u pametnom kućanstvu utemeljen na bežičnim komunikacijskim tehnologijama" izradio je pod mentorstvom profesorice Sonje Grgic.

Drugu nagradu osvojio je Dominik Barbarić s radom pod naslovom "Distributed optical sensor system based on Raman nonlinear scattering" pod mentorstvom profesora Zvonimira Šipuša. Priznanja za istaknute diplomske radove dobili su Lana Murar, Leo Vincelj i Zvonimir Zvone. 
Čestitamo svima na izvrsnim diplomskim radovima, odličnim prezentacijama te uloženom trudu.

Autor: Dario Bojanjac
Tradicionalni roštilj Zavoda za...

Poštovani kolege i prijatelji Zavoda za radiokomunikacije!

Pozivamo vas na tradicionalni zavodski roštilj koji će se održati u četvrtak 13. srpnja 2017. na Bundeku s početkom oko 16 h. Participacija iznosi 70 kn po osobi. Novac možete predati zavodskoj tajnici, gospođi Ljerki Nuić, do uključivo 12. srpnja ili se mailom na ivan.petricevic(at)fer.hr možete dogovoriti oko uplate.

Vidimo se!

Autor: ZRK
Dodjela nagrade Zlatko Smrkić

Pozivamo vas na prezentacije istaknutih diplomskih radova te dodjelu Nagrade "Zlatko Smrkić" u srijedu, 12. srpnja 2017. godine u 10 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb.

Nagrada "Zlatko Smrkić" dodjeljuje se za najbolji diplomski rad tekuće akademske godine izrađen na Zavodu za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Nagrada je dobila ime po istaknutom profesoru, začetniku i dugogodišnjem predstojniku Zavoda, a uvedena je akademske godine 2015./16.

Komisija za dodjelu nagrade: Dubravko Babić (Zavod za radiokomunikacije, koordinator), Srećko Kunić (HRT), Boris Stipetić (Megatrend), Alberto Teković (VipNet), Damir Zrno (Ericsson Nikola Tesla)

Raspored događanja i popis istaknutih diplomskih radova nalazi se u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje: R/D Activities...

Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva poziva vas na predavanje

R/D Activities and eMBB Waveform Design for the 5G and B5G Mobile Communication System

koje će održati profesor Heung-Gyoon Ryu, Department of Electronics Engineering, Chungbuk National University, South Korea. Predavanje će se održati u utorak, 27. lipnja 2017. godine u 12 sati u Bijeloj vijećnici FER-a.


Trajanje predavanje je do 60 minuta. Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u nastavku obavijesti.

 

Autor: Jelena Božek

Traži se student za ljetnu praksu u području optičkih komunikacija u Vipnetu.

Izvrsna prilika za upoznavanje s različitim optičkim tehnologijama, od optičkog transporta do pristupnih mreža, fiksnih i mobilnih komunikacija.

Tekst natječaja u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Šprem
Predstavljanje modula i profila...

Prestavljanje modula i profila "Bežične komunikacijske tehnologije" odvijat će se putem posjeta laboratorijima Zavoda za radiokomunikacije (ZRK) u srijedu 7. lipnja u 13:30 i četvrtak 8. lipnja u 11:00 sati.

Predstaviti će se tri laboratorija za: 3D video tehnologije, Primijenjenu optiku i Antene i mikrovalnu elektroniku. Studenti će se upoznati s tehnologijama, opremom i aktualnim projektima laboratorija, u koje se aktivno mogu uključiti putem seminarskih, završnih i diplomskih radova. Također će se upoznati s mogućnostima zaposlenja nakon završetka studija, odnosno informacijama o tome u kojim trenutno tvrtkama i područjima industrije sada rade bivši studenti profila.

VAŽNO: Zbog radova na liftovima u C zgradi, prijevoz na 12. kat biti će omogućen zavodskim liftom (prizemlje C-zgrade, u hodniku nasuprot CIP-u) od početka termina do kraja dana.

Autor: Marko Šprem

Prof.dr.sc. Silvio Hrabar je kao gostujući znanstvenik u travnju 2017. proveo dva tjedna na International Research Centre for Nanophotonics and Metamaterials, ITMO University u Sankt Peterburgu, Ruska federacija. Tom prilikom prof. Hrabar održao je niz predavanja (http://metalab.ifmo.ru/events/) i dogovorio buduću suradnju, koja bi trebala uključivati zajedničke znanstvene projekte iz područja metamaterijala i nanoelektromagentizma.

Intervju s prof. Hrabarom o njegovom boravku na ITMO University, i općenito o aktivnostima FER-ove grupe koja se bavi metamaterijalima možete pročitati na  http://news.ifmo.ru/en/news/6656/

Autor: Marko Šprem
ZRK - Pizza seminar: Kako izraditi...

S posebnim zadovoljstvom pozivamo sve zainteresirane na pizza seminar u utorak 30.5.2017. u 13h na Zavodu za radiokomunikacije (dvorana C12-02) na kojem će mr.sc. Zoran Ereš sa Instituta Ruđer Bošković održati predavanje pod nazivom

"Kako izraditi kućni reaktor za proizvodnju grafena"

u sklopu kojeg će pokazati kako je dizajnirao i izradio CVD reaktor za proizvodnju grafena na vlastitom balkonu.

VAŽNO: Zbog radova na liftovima u C zgradi, prijevoz na 12. kat biti će omogućen zavodskim liftom (prizemlje C-zgrade, u hodniku nasuprot CIP-u) od 12.50 sati!

Autor: Marko Bosiljevac

FER i Laboratorij za primijenjenu optiku (AOLab) od nedavno su vlasnici odobrenog i izdanog patenta pod nazivom "Tunable transceivers for colorless spectrum-sliced WDM passive optical networks" US patent No. 9,628,175 B2.

Posebna vrijednost ovog patenta je u tome što je proizašao iz rezultata dobivenih u sklopu izrade Diplomskog rada Marka Šprema mag.ing. (tada studenta na profilu Radiokomunikacijske tehnologije) i njegovog mentora doc.dr.sc. Dubravka Babića, članova Laboratorija za primijenjenu optiku.

 

Autor: Marko Bosiljevac
Dan otvorenih vrata Zavoda za...

Zavod za radiokomunikacije FER-a sa zadovoljstvom poziva sve studentice i studente te ostale zainteresirane kolegice i kolege na Dan otvorenih vrata koji će se održati u srijedu, 5. travnja 2017. godine. Kroz posjete laboratorijima i niz informativnih predavanja pokušat ćemo vam približiti aktualne trendove u industriji i znanosti na polju bežičnih, komunikacijskih i senzorskih sustava, te prikazati trenutne istraživačke aktivnosti na Zavodu.

Program Dana otvorenih vrata nalazi se u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na niz predavanja: Prof. Zeev...

Zavod za radiokomunikacije sa zadovoljstvom Vas poziva na niz predavanja pod naslovom

Super-Resolved Imaging: Geometrical and Diffraction Approaches

koja će održati Prof. Zeev Zalevsky sa Sveučilišta Bar-Ilan, Ramat Gan, Izrael.

Predavanja će se održati od 8. do 10. ožujka 2017. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb i kroz njih će Prof. Zalevsky prezentirati temeljne koncepte i praktičnu implementaciju ove nove tehnologije.

Detaljan raspored predavanja, sažeci i biografija predavača nalaze se u opširnijem sadržaju obavijesti.

Predavanja će biti na engleskom, otvorena su za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Autor: Marko Bosiljevac
ZRK - Pizza seminar br. 2

Pizza seminar u organizaciji Laboratorija za antene i mikrovalove na ZRK-u održat će se u petak, 17. veljače 2017. godine na Zavodu za radiokomunikacije (C-XII) u 12 sati. Na seminaru će dr. sc. Branimir Ivšić sa ZRK-a održati prezentaciju na temu:

Puzajući („creeping“) valovi oko ljudskog tijela

Prezentacija će biti popraćena diskusijom i pizzom.

Iako je doba maškara, ne brinite, creeping valovi nisu jezivi :)

Autor: Branimir Ivšić
AOLab / ZRK pizza seminar -...

Pozivamo sve zainteresirane na prvi Pizza seminar u organizaciji ZRK-a i AOLab-a u petak 27.1.2017. u 11.30h na Zavodu za radiokomunikacije na kojem će Antonia Tomas Stanković, mag.ing., sa Energetskog instituta Hrvoje Požar održati predavanje pod naslovom

"Tehnologije solarnih ćelija".

U sklopu predavanja u trajanju od jednog sata biti će prezentirane aktualne i buduće egzotične tehnologije iskoristive u izradi solarnih ćelija.
I da, biti će pizze od početka! :)

Autor: Marko Bosiljevac
Poziv na predavanje...

Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva poziva Vas na predavanje

"Optimizacija struktura za usrednjavanje optičke modulacije"

koje će održati doc.dr.sc. Dubravko Babić (FER) u ponedjeljak 12.12.2016 u 15h u seminaru C12-02 Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb.

Pozivamo sve zainteresirane, a posebno studente i doktorande, da dođu na predavanje!
Sažetak predavanja nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Marko Bosiljevac
Natječaj za radno mjesto asistenta...

U tijeku je natječaj za asistenta/doktoranda kod profesora Šarolića na Katedri za primjenu EM polja na FESB-u. Svi kvalitetni kandidati su dobrodošli.

Prilažemo i link na natječaj na stranicama FESB-a.

Više u nastavku obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Predstavljanje ZRK-a na Danu...

Dođite na Dan otvorenih vrata FER-a i ne zaboravite pogledati zanimljive izloške na štandu radiokomunikacija: 
- optički mikrofon (fiber-optic microphone)
- čarolije stojnog vala s osvrtom na tekstilne antene
- snimanje u 3D tehnologiji

 

Fakultet elektrotehnike i računarstva otvara svoja vrata u subotu, 19. studenog 2016. godine od od 10 do 16 sati. Vrata su širom otvorena za sve.

Autor: Marko Bosiljevac
Traži se...

Uskoro će se raspisati natječaj za radno mjesto asistenta (ugovor na 5 godina uz doktorat, i moguć nastavak rada) na odlično opremljenoj Katedri za primjenu elektromagnetskih polja, FESB Split. Voditelj katedre je prof. dr.sc. Antonio Šarolić (diplomirao, magistrirao i doktorirao na ZRK-u i radio na FER-u do 2006.g.).

Molimo zainteresirane da se hitno jave na e-mail: antonio.sarolic@fesb.hr

Više u nastavku obavijesti.

 

Autor: Dario Bojanjac
Predavanja iz kvantne mehanike s...

U zimskom semestru akademske godine 2016./2017. doc.dr.sc. Dubravko Babić održat će niz predavanja iz kvantne mehanike s primjenama u modeliranju i izradi optoelektroničkih i elektroničkih elemenata. Doc. Dubravko Babić doktorirao je na Sveučilištu u Santa Barbari (UCSB) na razvoju poluvodičkih lasera te je prvi na svijetu demonstrirao VCSEL laser na 1550 nm u kontinuiranom radu na sobnoj temperaturi.

Predavanja će se održavati utorkom s početkom u 14:15 u Seminaru Zavoda za radiokomunikacije (C12-02). Predavanja počinju 18.10.2016.

Svi slušači su dobrodošli.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje...

U četvrtak 8. rujna u Sivoj vijećnici s početkom u 11:00 Tin Komljenović održat će predavanje o optičkim sustavima temeljenim na siliciju.

Kratki sažetak predavanja i biografiju predavača pročitajte u proširenom sadržaju.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv na predavanje "Sklop za...

Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Združeni odjel AES i GRS, Odjel komunikacijskih sustava HATZ te Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva pozivaju vas na predavanje:

 

 

Sklop za parazitsko prikupljanje energije elektromagnetskog polja
ili kako smo se natjecali u finalu 2016 IEEE AP-S Student Design Contest

 

koje će održati Mateja Babić i Andrej Galoić, predstavnici tima FER Power Rangers. Predavanje će se održati u srijedu 13. srpnja 2016. u 12:00 sati u seminaru Zavoda za radiokomunikacije (C12-02), XII kat.

Sažetak predavanja nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Mladen Vukomanović
Nagrada Zlatko Smrkić

U petak 8. srpnja s početkom u 12:00 na Zavodu za radiokomunikacije održat će se prezentacije diplomskih radova koji su ušli u uži izbor za Nagradu Zlatko Smrkić. Predviđeno trajanje izlaganja je 15 minuta po diplomskom radu

Komisija u sastavu Dubravko Babić, Juraj Bartolić, Robert Nađ i Dijana Tralić u uži izbor odabrala je diplomske radove Mateje Babić, Dragutina Jelića, Katjane Krhač, Petra Lovrića, Tomislava Marinovića i Ane Vadas.

Stručna komisija u sastavu Dario Grgurić (Hrvatska kontrola zračne plovidbe), Ana Krnjak (Končar - Institut za elektrotehniku), Srećko Kunić (Hrvatska radiotelevizija), Boris Stipetić (Megatrend poslovna rješenja) i Dubravko Babić (AOlab) odabrat će najbolji diplomski rad.

Autor: Dario Bojanjac
Članovi AOlab-a posjetili su Institut...

U petak 01.07.2016 grupa diplomskih i postdiplomskih studenata bila je u posjeti Institutu Ruđer Bošković. 
Doc. Dubravko Babić je prvo održao predavanje o aktivnostima FER-ovog laboratorija za primjenjenu optiku, a nakon toga su posjetioci sa FER-a išli na razgledavanje četiri laboratorija gdje su prvo vidjeli experimentalni rad na stvaranju kvantno vezanih fotona te dva načina za izradu kvantnih točaka (magnetron raspršenje i naparavanje elektronskim snopom). Posjetili su Laboratij za fotoniku i kvantnu optiku (voditelj dr.sc. Mario Stipčević), Laboratorij za optiku i optičke tanke slojeve (dr. sc. Jordi Parramon), Laboratorij za depoziciju tankih filmova (dr.sc. Maja Buljan) te Laboratorij za poluvodiče (dr.sc. Branko Pivac).

Autor: Dario Bojanjac
12 PhD pozicija na razvoju 5G...

U sklopu europske inicijative "The European Innovative Training Network ‘SILIKA’" vezanoj uz MIMO antenske sustave u milimetarskom valnom području za telekomunikacijske usluge (eng. Massive MIMO mm-wave antenna systems for new telecommunication services) otvoren je natječaj za 12 PhD studenata u području antena, mikroelektronike i obrade signala. SILIKA povezuje 8 vodećih europskih R&D laboratorija u domeni bežičnih infrastruktura. Projekt počinje u jesen 2016. godine. 

Više o projektu i načinu kako se prijaviti saznajte ovdje i u PDF linku ovdje.  
 

Autor: Marko Bosiljevac
Dan otvorenih vrata Zavoda za...

Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva održao je 7. lipnja 2016. godine Dan otvorenih vrata. U prvom dijelu Dana otvorenih vrata posjetitelji su mogli obići laboratorije u sklopu Zavoda nakon čega je uslijedio niz zanimljivih predavanja u Sivoj vijećnici FER-a, koja su održali predstavnici tvrtki iz područja radiokomunikacija i članovi našeg Zavoda. Predavanja su završena ugodnim druženjem uz domjenak u Galeriji FER-a.

Fotografije možete pogledati u galeriji fotografija na našoj Facebook stranici.

Autor: Mladen Vukomanović
Stručni posjet studenata FER-a RTL-u...

U organizaciji Zavoda za radiokomunikacije, u okviru predmeta Digitalni video i Digitalni radiodifuzijski sustavi, studenti FER-a posjetili su televizijsku kuću RTL Hrvatska 6. lipnja 2016. godine.

Studentima je detaljno predstavljen rad modernog televizijskog sustava, a domaćin i voditelj posjeta bio je gospodin Zoran Janković, direktor tehnike.

U nastavku obavijesti možete vidjeti nekoliko slika sa stručnog posjeta.

Autor: Jelena Božek
Dan otvorenih vrata Zavoda za...

Zavod za radiokomunikacije FER-a sa zadovoljstvom poziva studente i kolege na Dan otvorenih vrata u utorak, 7. lipnja 2016. godine. Kroz posjete laboratorijima Zavoda i niz informativnih predavanja pokušat ćemo vam približiti aktualne trendove u industriji i znanosti na polju bežičnih komunikacijskih i senzorskih sustava te prikazati trenutne istraživačke aktivnosti na Zavodu.

 

Program:

10:00 – 12:00 Posjet laboratorijima (Zavod za radiokomunikacije, C-XII kat)

12:00 – 14:30 Ciklus predavanja „Budućnost bežičnih komunikacija“ (Siva vijećnica)

 

Raspored predavanja pogledajte u nastavku obavijesti.

Veselimo se vašem dolasku!

Autor: Dario Bojanjac
Prof. dr. sc. Davor Bonefačić održao...

U četvrtak 12. svibnja 2016. godine je prof. dr. sc. Davor Bonefačić u Premanturi održao znanstveno-popularno predavanje pod naslovom "Elektromagnetska polja visokih frekvencija - izloženost, rizici i zaštita". Organizator predavanja bila je Udruga u kulturi "Fenoliga" iz Premanture. Predavanje je izazvalo veliko zanimanje, pa je dvorana bila popunjena gotovo do zadnjeg mjesta, a nakon predavanja uslijedila je i živa diskusija.

Nekoliko slika s predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Posjet studenata profila...

Studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije posjetili su 30. svibnja 2016. godine Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe. Zahvaljujemo svim djelatnicima HKZP na lijepom prijemu te vrlo zanimljivom i dobro organiziranom posjetu. Posebno zahvaljujemo voditelju tehnike HKZP-a g. Damiru Kovaču te kolegama Mariu Tepešu i Damiru Sokoliću koji su studente upoznali s radom HKZP te komunikacijskim, radarskim i navigacijskim sustavima koji se koriste u nadzoru i upravljanju zračnim prometom.

Više fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Bežične komunikacije: jučer, danas,...

Dan otvorenih vrata Zavoda za radiokomunikacije

Utorak, 7. Lipnja 2016. / 12. kat i Siva vijećnica FER-a / Ulaz slobodan

 

Sa zadovoljstvom pozivamo sve studente FER-a i ostale zainteresirane na Dan otvorenih vrata Zavoda za radiokomunikacije. Kroz posjete laboratorijima Zavoda i niz informativnih predavanja pokušat ćemo vam približiti aktualne trendove u industriji i znanosti na polju bežičnih komunikacijskih i senzorskih sustava, te prikazati trenutne istraživačke aktivnosti na Zavodu.

Autor: Dario Bojanjac
Prof. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar...

Prof. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar dobitnica je Medalje Akademije tehničkih znanosti Hrvatske za poseban doprinos radu Akademije. Medalja je profesorici Zovko-Cihlar svečano uručena na 31. godišnjoj skupštini Akademije, održanoj 11. svibnja 2016. godine.

Profesorici Zovko-Cihlar čestitamo na vrijednom priznanju!

Nekoliko slika s proslave održane na Zavodu pogledajte u nastavku obavijesti.

 

 

Autor: Jelena Božek
Natječaj za posao u Maxteni

Maxtena trenutno traži RF inženjere za poslove dizajna i proizvodnje antena i mikrovalnih komponenata.

http://www.maxtena.com/employment.html

Maxtena Inc. is the recognized global leader in developing and producing innovative antenna solutions. We are engaged in designing, manufacturing and marketing a comprehensive range of embedded, external and custom antenna solutions for GNSS (GPS, GLONASS, COMPASS, Galileo), M2M, MSS and 4G LTE applications.

Autor: Dario Bojanjac
Nagrada Zlatko Smrkić za najbolji...

Nagrada Zlatko Smrkić dodjeljuje se za najbolji diplomski rad tekuće akademske godine. Sudjelovati mogu studenti profila Radiokomunikacijske tehnologije ili oni kojima je mentor sa Zavoda za radiokomunikacije.

Pošalji diplomski rad u PDF formatu na adresu diplomski_zrk@fer.hr do 30. lipnja 2016. godine i pripremi prezentaciju u trajanju do 20 minuta koju ćeš održati pred gospodarstvenicima iz područja radiokomunikacija.

Osim što ćeš dobiti priliku osvojiti priznanje i vrijednu nagradu, ujedno ćeš i predstaviti svoj diplomski rad potencijalnim poslodavcima.

Autor: Dario Bojanjac
Advanced Mathematics for Antenna...

U Dubrovniku je jučer započela doktorska škola pod nazivom "Advanced Mathematics for Antenna Analysis" u zajedničkoj organizaciji Zavoda za radiokomunikacije i Sveučilišta u Sieni. Školu je otvorio prof. Šipuš, nakon čega je prof. Freni sa Sveučilišta u Firenzi održao predavanje o fundamentalnim teoremima u elektromagnetizmu.

Autor: Dario Bojanjac
Posjet studenata GRF-a našem Zavodu

Studenti 1. godine diplomskog studija Grafičkog fakulteta posjetili su 15. travnja 2016. godine 3D laboratorij Zavoda za radiokomunikacije na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Posjet je organiziran u sklopu predmeta Optoelektronički sustavi 2 i Boje u digitalnom okruženju, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Lidije Mandić.

Dr. sc. Dijana Tralić prezentirala je studentima tehničke aspekte 3D tehnologije i demonstrirala pregled razvoja 3D sustava kroz stereoskopski i autostereoskopski pristup. Studenti su se upoznali s uređajima za proizvodnju i prikaz 3D signala te su samostalno isprobali 3D opremu u laboratoriju, što uključuje pasivne i aktivne naočale, zaslone za prikaz 3D sadržaja, 3D kameru te Oculus RIFT.

 

Nekoliko slika s posjeta nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Što se skriva u fotografijama?

Predavanje pod naslovom "Što se skriva u fotografijama?" održat će dr. sc. Dijana Tralić sa Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva u srijedu, 20. travnja 2016. u 15.30 sati, u dvorani D160 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Dario Bojanjac
Europska škola antenna

I ove godine Zavod za Radiokomunikacije, u sklopu Europske škole antena, organizira školu Advanced Mathematics for Antenna Analysis. Škola će se održati u Dubrovniku od 9. do 14. svibnja. 
Više o školi možete pronaći na službenim stranicama EurAAP-a.

Autor: Dario Bojanjac
Studenti Radiokomunikacija na...

Studenti diplomskog studija profila Radiokomunikacijske tehnologije u sklopu predmeta Digitalni radiodifuzijski sustavi, čiji je nositelj prof. dr. sc. Sonja Grgić, 1. travnja 2016. godine posjetili su Hrvatsku radioteleviziju gdje su prisustvovali generalnoj probi televizijske emisije The Voice.

Rukovoditelj radne jedinice Proizvodne tehnologije Srećko Kunić, dipl. ing. i Alen Huljev, voditelj odsjeka TV studiji 9 i 10, objasnili su studentima tehničke aspekte snimanja i produkcije The Voicea. Cijela emisija je pripremljena u HDTV formatu. Paralelno sa snimanjem rade se videoisječci koji se stavljaju na YouTube u formatu HD 720p, a cijela emisija se prenosi i putem Interneta. Može se pratiti na stranici www.voice.hrt.hr ili preko aplikacije HRTi instalirane na pametnim mobitelima i osobnim računalima.

Zahvaljujemo našim domaćinima Srećku Kuniću i Alenu Huljevu na stručnim i zanimljivim objašnjenima te uloženom trudu i vremenu.

Što smo još saznali o tehničkim aspektima realizacije The Voicea te više fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
Novi istraživač na Zavodu

Bojan Igrec, mag. ing. novi je istraživač na Zavodu za radiokomunikacije i radi na razvoju svjetlovodnog senzorskog sustava za mjerenje vibracija pod vodstvom prof. dr. sc. Zvonimira Šipuša i doc. dr. sc. Dubravka Babića u suradnji s Končar - Institutom za elektrotehniku.

Bojanu želimo dobrodošlicu i puno uspjeha u radu!

Autor: Jelena Božek
Novi docent na Zavodu

Dr. sc. Marko Bosiljevac izabran je u zvanje docenta na našem Zavodu. Marku čestitamo na izboru i želimo puno uspjeha u znanstvenom i nastavnom radu!

Autor: Jelena Božek
Nastavak predavanja na postdiplomskom

U utorak 5. travnja u 14:00, doc.dr.sc. Dubravko Babić nastavlja s predavanjima iz predmeta Kvantna mehanika za inženjere na postdiplomskom studiju. Predavanje će se održati u Seminaru Zavoda za radiokomunikacije (12. kat). Pozivamo sve zainteresirane da dođu na predavanje.

Autor: Dario Bojanjac
Predavanje o istraživanju mozga

U utorak, 17.3.2016., dr. sc. Jelena Božek održala je predavanje na FER-u pod nazivom: „Istraživanje razvoja mozga novorođenčeta računalnom analizom MR slika“ u sklopu obilježavanja 15. tjedna mozga u Hrvatskoj koji je dio svjetski poznate kampanje Brain Awareness Week, a provodi se u Hrvatskoj već 15. godinu zaredom u mjesecu ožujku.

Autor: Mladen Vukomanović
Predavanje "Kvantni prijelazi –...

Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT), Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS), Zajednički odjel za elektroničke elemente / poluvodičke integrirane sklopove (ED/SSC), Odjel komunikacijskih sustava HATZ te Zavod za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva pozivaju vas na predavanje:

 

"Kvantni prijelazi – temelj materijala za
inženjerske tehnologije budućnosti"

 

koje će održati doc. dr. sc. Mihael Grbić, Fizički odsjek PMF-a u četvrtak 31. ožujka 2016., u 13 sati, u Sivoj vjećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Autor: Mladen Vukomanović
Dobitnici nagradne igre!

Nakon pregledanih komentara s Facebook-a odlučili smo se za dva koja su nas se najviše dojmila. Dobitnici nagrade, koji su se zaista potrudili te napisali čak i pjesmu o tome zašto vole antene, su:

 

1. Sanja Schein

 

2. Tomislav Marinović

 

Svoju knjigu možete preuzeti kod naše tajnice Ljerke od srijede, 23.3.2016.

 

Čestitamo sretnim dobitnicima!

 

U nastavku ove obavijesti možete pročitati pjesme koje su kolegica i kolega napisali, a sve ostale komentare možete pronaći na našoj Facebook stranici: Radiokomunikacije.

Autor: Mladen Vukomanović
Direktor Hrvatske kontrole zračne...

U ponedjeljak 14. ožujka 2016. je na FER-u g. Dragan Bilać, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe, održao predavanje pod naslovom "Razvoj upravljanja zračnim prometom u Europi i uloga Hrvatske kontrole zračne plovidbe d.o.o.".

Autor: Dario Bojanjac
Nagradna igra

Za sve vas koji želite svladati gradivo iz predmeta Antene i propagacija, organiziramo nagradnu igru u kojoj poklanjamo dvije knjige pod nazivom: „Osnove antena, teorija i primjeri“ autora Siniše Škokića. Knjiga postavlja teorijski okvir za cijeli predmet (i puno više od toga) te sadrži mnoge riješene primjere i kreativne zadatke kojima je dragi asistent Siniša godinama rušio studente.

Ako želite knjigu morate:
1. Lajkati našu Facebook stranicu Radiokomunikacije
2. Napisati u komentar zašto volite antene

Najbolja dva komentara bit će nagrađena knjigama.

Nagradna igra trajat će do 19.3.2016.

Autor: Dario Bojanjac
Reizabrano vodstvo Zavoda

Dana 11. ožujka 2016. godine održani su unutarzavodski izbori za vodstvo Zavoda za radiokomunikacije u mandatnom razdoblju akademskih godina 2016./2017. i 2017./2018. Na dužnost predstojnika Zavoda za radiokomunikacije reizabran je dosadašnji predstojnik ZRK-a prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš, a na dužnost zamjenika predstojnika reizabran je dosadašnji zamjenik izv. prof. dr. sc. Gordan Šišul.

 

Predstojniku i zamjeniku predstojnika čestitamo na reizboru i želimo puno uspjeha u radu!

Autor: Jelena Božek
ZRK na 15. tjednu mozga

U sklopu 15. tjedna mozga u Hrvatskoj članica Zavoda za radiokomunikacije,
dr. sc. Jelena Božek održat će predavanje

 

Istraživanje razvoja mozga novorođenčeta računalnom analizom MR slika

 

u četvrtak, 17. ožujka 2016. godine u 15 sati u Sivoj vijećnici FER-a.

 

Više o predavanju i predavačici nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Jelena Božek
U posjeti kod Tina Komljenovića u...

Profesori Zvonimir Šipuš i Dubravko Babić bili su na konferenciji Photonics West u San Franciscu. Usput su posjetili Tina Komljenovića koji je trenutno na postdoktoratu na Sveučilištu u Santa Barbari kod profesora Johna Bowersa. Nekoliko fotografija možete pogledati u nastavku obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac
Predavanje o Razvoju upravljanja u...

U ponedjeljak 14. ožujka direktor HKZP gospodin Dragan Bilać održat će predavanje Razvoj upravljanja zračnim prometom u Europi i uloga Hrvatske kontrole zračne plovidbe d.o.o.
Predavanje će se održati u Sivoj vijećnici s početkom u 11:00.

Autor: Dario Bojanjac
Predavanje "CATV mreža kao...

U sklopu predmeta Optički komunikacijski sustavi i Optičke mreže u srijedu 27.1.2016. u 12.15h na Zavodu za radiokomunikacije u dvorani C12-02 održati će se predavanje mr.sc. Borisa Stipetića s naslovom "CATV mreža kao širokopojasna pristupna mreža". Pozivaju se svi studenti Radiokomunikacija i svi ostali zainteresirani da prisustvuju predavanju.

Autor: Dario Bojanjac
Posjet studenata FER-a Hrvatskoj...

Studenti 1. godine diplomskog studija Informacijska i komunikacijska tehnologija, profila Radiokomunikacijske tehnologije i profila Obradba informacija, u sklopu predmeta Videokomunikacijske tehnologije posjetili su Hrvatsku radioteleviziju 18. siječnja 2016. godine.

Rukovoditelj radne jedinice Proizvodne tehnologije Srećko Kunić, dipl. ing., prezentirao je studentima tehničke aspekte proizvodnje televizijskog programa na HRT-u te najnovije tehnologije uz televizijskoj produkciji i distribuciji. Studenti su obišli suvremeno opremljene televizijske režije i studije gdje su se upoznali s uređajima i opremom za digitalnu proizvodnju televizijskog programa.  

 

Zahvaljujemo našim domaćinima Srećku Kuniću, dipl. ing., mr. sc. Sanji Jurić, dipl. ing. i Zoranu Šegi, dipl. ing. na gostoprimstvu, stručnim i zanimljivim objašnjenima te uloženom trudu i vremenu.

Više fotografija pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Sonja Grgić
Do Amerike i nazad – Hrvatsko,...

Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE poziva vas na predavanje

"Do Amerike i nazad – Hrvatsko, američko i životno obrazovanje"

koje će održati doc. dr. sc. Dubravko Babić sa Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak, 18. siječnja 2016. u 18.00 sati u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Dario Bojanjac
Predavanje "Funding...

Zavod za radiokomunikacije poziva vas na predavanje

"Funding Opportunities with the USAF International Science Offices"

koje će održati Dr. Victor Putz iz Air Force Office of Scientific Research (AFOSR), European Office of Aerospace Research and Development (EOARD).

Predavanje će se održati u ponedjeljak, 11. siječnja 2016. godine u 11 sati u Sivoj vijećnici Kongresnog centra Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Posebno se pozivaju istraživači koje traže mogućnosti financiranja svojih istraživanja. Više o predavanju i o samom predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Dario Bojanjac