Obavijesti

Nagradu Zlatko Smrkić i Nagradu Baby...

U ponedjeljak 10. lipnja u prepunoj dvorani D2 održano je Natjecanje za Nagradu Zlatko Smrkić koja se dodjeljuje za najbolji diplomski rad izrađen na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije. U formi trominutnih pitcheva studenti su prezentirali svoje diplomske radove pred komisijom u sastavu Marko Mikšić iz tvrtke Markoja, Marko Marušić iz tvrtke Tehnozavod, mr. sc. Tonko Barač iz tvrtke Croatel, dr. sc. Alberto Teković iz A1 Hrvatska i Robert Tomljanović iz tvrtke Impel Group. Na početku natjecanja profesor Davor Horvatić sa Zavoda za teorijsku fiziku čestica i polja PMF-a održao je predavanje Kvantna teorija polja može nam objasniti što je to neuronska mreža.

Nagradu Zlatko Smrkić, koju dodjeljuje komisija, osvojio je Andrija Banić za diplomski rad Predikcija dobi iz slika magnetske rezonancije mozga temeljena na prijenosnom učenju. S osvojenih 96 glasova što predstavlja 30 % svih glasova publike Andrija je osvojio i Nagradu Baby Smrkić, nagradu publike. Drugo mjesto osvojila je Karla Sever za diplomski rad Sustav za određivanje i upravljanje orijentacijom satelita, a treće David Ivušić za rad Segmentacija CT slika pluća primjenom dubokih neuronskih mreža. Cijelo Natjecanje za Nagradu Zlatko Smrkić možete pogledati na videu, a fotografije s događaja možete pronaći u multimedijskoj galeriji FER-a.

Svoje diplomske radove pitchali su:

 • Luka Medvidović, Identifikacija tipa izvora svjetla korištenjem RGB kamere, mentor Dubravko Babić,
 • Luka Opalički, Antena s curećim valom zasnovana na moduliranoj impedancijskoj površini, mentor Zvonimir Šipuš,
 • Martina Kruljac, Sustav za bežično mjerenje disanja malih laboratorijskih životinja, mentor Marko Bosiljevac,
 • Andrija Banić, Predikcija dobi iz slika magnetske rezonancije mozga temeljena na prijenosnom učenju, mentorica Jelena Božek,
 • Dora Omanović, Modeliranje fizikalnih zakona temeljenih na podacima korištenjem fizikom informiranih neuronskih mreža, mentor Dario Bojanjac,
 • David Ivušić, Segmentacija CT slika pluća primjenom dubokih neuronskih mreža, mentorica Sonja Grgić,
 • Lara Šarolić, Elektromagnetska svojstva materijala u području milimetarskih valova, mentor Davor Bonefačić,
 • Grigor Škarić, Generiranje GBSAR radarskih podataka primjenom uvjetnih generativnih suparničkih mreža, mentor Marko Bosiljevac,
 • Karla Sever, Sustav za određivanje i upravljanje orijentacijom satelita, mentor Josip Lončar.

Čestitamo svim studentima koji su izašli ispred više od 200 ljudi i u tri minute predstavili rezultate svojih istraživanja. Hvala svima koji su došli na natjecanje i stvorili nevjerojatnu atmosferu.

Autor: Dario Bojanjac
Otvorene su prijave na studij...

U srijedu 5. lipnja 2024. godine krenule su prijave na združeni studij Primijenjena kognitivna znanost i traju do 3. srpnja. Studij zajedničkim snagama izvode dvije sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Filozofski fakultet.

Što je to kognitivna znanost i čime se bavi možete saznati u predavanju The Integrated Study of the Mind koje je održao profesor Mark Turner na ovogodišnjem predstavljanju studija te u predavanju Introduction to Cognitive Science koje je održao profesor Todd Oakley na prošlogodišnjem predstavljanju studija. Profesorica Renata Geld, voditeljica studija, održala je predavanje o iskustvima prve generacije studenata te o samom studijskim programu. Više o temi studijskog programa možete čuti i u emisiji Znanstveni koncentrat. Dodatne informacije o nastanku studija i studijskom programu možete saznati i u 35. epizodi podkista Što je kognitivna znanost.

Sve informacije o prijavama i studijskom programu možete pronaći na stranicama studija.

 

Autor: Dario Bojanjac
Vraća se autor najgledanijeg...

ponedjeljak 10. lipnja s početkom u 13 sati u dvorani D2 održat će se dodjela Nagrade Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad izrađen na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije. 

Na početku dodjele Davor Horvatić, jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenih komunikatora i profesor na Zavodu za teorijsku fiziku čestica i polja PMF-a, održat će popularno-znanstven predavanje "Kvantna teorija polja može nam objasniti što je to neuronska mreža". Nakon prošlogodišnjeg iznimno gledanog predavanja o Oppenheimeru, ovo je novo popularno-znanstveno predavanje profesora Horvatića u kojem će nam dati novi pogled na vezu između moderne fizike i umjetne inteligencije.

Nakon predavanja studenti će prezentirati svoje diplomske radove u formi pitcha u trajanju od 3 minute. Riječ je o međunarodno priznatom formatu prezentiranja ideja koji je sve prisutniji i u znanstvenoj zajednici kroz poznata 3 Minute Thesis ili My Thesis in 180 seconds natjecanja. Za same prezentacije studente su pripremali Luka Krejči, kuhar prezentacija i Matija Srbić, pokretač FER-ovog deep tech venture buildera Nuqleus.

Očekivano trajanje događaja je sat i pol, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane. Vidimo se u ponedjeljak od 13 sati u dvorani D2 na FER-u! 🚀

Autor: Dario Bojanjac
3 Minute Thesis - natjecanje...

U ponedjeljak 10. lipnja s početkom u 13 sati u dvorani D2 održat će se dodjela Nagrade Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad izrađen na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije. Studenti prezentiraju svoje diplomske radove u formi pitcha u trajanju od 3 minute. Riječ je o međunarodno priznatom formatu prezentiranja ideja koji je sve prisutniji i u znanstvenoj zajednici kroz poznata 3 Minute Thesis ili My Thesis in 180 seconds natjecanja. Za same prezentacije studente su pripremali Luka Krejči, kuhar prezentacija i Matija Srbić, pokretač FER-ovog deep tech venture buildera Nuqleus.

Na početku dodjele Davor Horvatić, jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenih komunikatora i profesor na Zavodu za teorijsku fiziku čestica i polja PMF-a, održat će popularno-znanstven predavanje o poveznici moderne fizike i umjetne inteligencije pod nazivom "Kvantna teorija polja može nam objasniti što je to neuronska mreža".

Očekivano trajanje događaja je sat i pol, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane. Vidimo se u ponedjeljak od 13 sati u dvorani D2 na FER-u! 🚀

Autor: Dario Bojanjac
FER-ov profesor diplomirao je kod...

U utorak, 4. lipnja, profesor Dubravko Babić održat će predavanje o svom mentoru - Herbertu Kroemeru koji je, zajedno sa Zhoresom Alferovim, dobio Nobelovu nagradu za razvoj poluvodičkih heterostruktura za visokofrekvencijsku i opto-elektroniku.

Predavanje Kako sam diplomirao kod nobelovca Herberta Kroemera otvoreno je za sve zainteresirane i održat će se u dvorani B3 s početkom u 17 sati.

Autor: Dario Bojanjac
Luka Krejči: Kako servirati prezentaciju

U utorak, 14. svibnja u dvorani B3 s početkom u 17 sati Luka Krejči, profesionalni savjetnik po pitanju prezentiranja ideja, kuhar i konobar prezentacija, održat će predavanje:

Kako servirati prezentaciju.

I najbolje jelo može propasti ako nije adekvatno servirano i predstavljeno. Tako i vrhunski pripremljen sadržaj prezentacije možemo umanjiti i obezvrijediti lošim prezentacijskim vještinama. Ovo će predavanje predstaviti ključne tehnike kako svojom verbalnom i neverbalnom izvedbom, tj KAKO pričamo i pokazujemo, možemo značajno povećati šanse da nakon naše prezentacije publika kaže DA!

Autor: Dario Bojanjac
Održano predavanje o kvantnim...

Mate Jagnjić, zaposlen kao iskusni istraživač na ZKIST-u, održao je interno predavanje o kvantnim komunikacijama u kontekstu projekta Hrvatske kvantne komunikacijske infrastrukture (CroQCI). U predavanju je predstavljena opasnost od nadolazećih kvantnih računala za trenutne kriptografske algoritme (npr. RSA), kao i rješenja koja kvantna mehanika može pružiti po pitanju ultrasigurne distribucije ključa. Takva (kvantna) distribucija ključa bazira se na osnovnim principima kvantne mehanike (Bellov teorem, no-cloning teorem, itd.) i fundamentalno je osjetljiva na upletanje treće strane u komunikacijski kanal. Kvantna distribucija ključa zahtjeva i izgradnju zemaljskog kvantnog fizičkog sloja (sustav optičkih vlakana, izvora i detektora jednofotonskih stanja, itd.), kao i satelitske veze koja služi za kvantnu distribuciju ključa između velikih udaljenosti. Upravo je FER nositelj radnog paketa zaduženog za svemirsku kvantnu distribuciju ključa, čiji je voditelj prof. dr. sc. Dubravko Babić, a kojem je cilj izgradnja prve hrvatske optičke zemaljske stanice za kvantne komunikacije koja će primati jednofotonska stanja iz europskog niskoorbitalnog satelita za kvantne komunikacije i s time služiti kao kvantna veza Hrvatske sa ostatkom Europske unije.

Ovakva tehnologija također će - posredstvom našeg Zavoda kojem su svemirske kvantne komunikacije prirodan podskup djelovanja - omogućiti obrazovanje i usavršavanje novih generacija FER-ovih studenata i stručnjaka pripremajući ih za nadolazeću tehnološku eru kvantnih komunikacija.
 

Autor: Filip Turčinović
Luka Krejči: Kako skuhati prezentaciju

U utorak 7. svibnja u dvorani B3 s početkom u 17 sati Luka Krejči, profesionalni savjetnik po pitanju prezentacija projekata i ideja, održat će predavanje studentima:

Kako skuhati prezentaciju.

Ni najbolji sastojci ne garantiraju vrhunsko jelo, a od običnih se s druge strane može napraviti vrhunsko jelo. Jednako je i s prezentacijama – ni najbolji podaci ne garantiraju uspjeh ako nemamo odgovarajuće „kuharske“ tehnike kako bi oni zasjali punim sjajem. Ovo će predavanje predstaviti ključne tehnike kojim od bilo kojih sastojaka napraviti ukusnu prezentaciju. Koristeći psihologiju i druge discipline možemo, ovisno o tome ŠTO pričamo te ŠTO pokazujemo, značajno povećati šanse da nakon naše prezentacije publika kaže DA!

Predavanje je namijenjeno studentima kako bi poboljšali strukture svojih prezentacija i danas, sutra održali bolje prezentacije seminara, diplomskog rada, rezultate na raznim studentskim natjecanjima, pitcheve investitorima, prezentacije poslovnih ideja i slično.

Autor: Dario Bojanjac
Poziv za sudjelovanje na 66....

U Zadru će se od 16. do 18. rujna 2024. godine održati 66. međunarodni znanstveni simpozij ELMAR-2024, znanstveni simpozij s najduljom tradicijom u Europi.

ELMAR-2024 obuhvaća teme iz područja bežičnih komunikacija, 5G mobilnih mreža, antena, obrade slike, videa i zvuka, računalnog vida, autonomnih vozila, transportnih sustava, radara, mikrovalne elektronike, navigacijskih sustava, robotike, automatizacije, svemirskih tehnologija i razvoja nanosatelita. Prihvaćeni radovi bit će objavljeni u tiskanom zborniku i IEEE Xploreu.

Rok za predaju radova je 15. svibnja, a više informacija o simpoziju možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Autor: Josip Vuković
Dan otvorenih vrata Komunikacijskih i...

Sa zadovoljstvom pozivamo sve zainteresirane studente na Dan otvorenih vrata Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije koji će se održati u utorak, 6. lipnja 2023. godine od 12 do 14 sati. Organizirani posjet održat će se u dva termina: prva grupa kreće u 12.15 sati, a druga u 13.15 sati. Okupljanje je ispred ulaza na ZKIST (12. kat C zgrade).

Kroz posjete laboratorijima Zavoda približit ćemo vam aktualne trendove u industriji i znanosti u području bežičnih komunikacijskih, senzorskih i svemirskih tehnologija te prikazati nastavne i istraživačke aktivnosti na Zavodu i načine na koje se možete uključiti u rad na našim projektima.

Dan otvorenih vrata organiziraju djelatnici Zavoda te studenti: Eugen Bošnjak, Martina Kruljac, Darin Nožina, Dora Omanović, Luka Opalički, Lara Šarolić.

Autor: Jelena Božek
Održana je dodjela Nagrade Zlatko Smrkić

petak 8. srpnja 2022. godine, na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva održane su prezentacije diplomskih radova koji su ušli u izbor za Nagradu Zlatko Smrkić.

Ovogodišnju nagradu Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad dobio je Matej Testen za diplomski rad Dizajn i testiranje kamere razvijene na platformi Raspberry Pi, izrađenog pod mentorstvom prof.dr.sc. Sonje Grgić. Drugu nagradu osvojila je Nikolina Bilanović s radom Objektivne mjere za ocjenu kvalitete koloriziranih crno-bijelih slika, a treće mjesto osvojila je Josipa Vincetić s radom Implantabilni senzorski sustav za biomedicinske primjene.

U izbor za Nagradu Zlatko Smrkić ušli su radovi:

 • Nikolina Bilanović: Objektivne mjere za ocjenu kvalitete koloriziranih crno-bijelih slika
  mentorica prof.dr.sc. Sonja Grgić

 • David Gorup: Implementacija i evaluacija algoritama za procjenu kretanja blokova u videosekvenci
  mentorica prof.dr.sc. Sonja Grgić

 • Barbara Klier: Sustav za primanje telemetrijskih podataka satelita
  mentori doc.dr.sc. Marko Horvat i dr.sc. Josip Vuković

 • Matej Testen: Dizajn i testiranje kamere razvijene na platformi Raspberry Pi
  mentorica prof.dr.sc. Sonja Grgić

 • Josipa Vincetić: Implantabilni senzorski sustav za biomedicinske primjene
  mentor prof.dr.sc. Zvonimir Šipuš

Sponzori ovogodišnje dodjele su:

 • Markoja d.o.o.,
 • Croatel d.o.o.,
 • Micro-Link d.o.o.,
 • Hrvatski telekom d.d.,
 • Atlantic grupa d.d.

Zahvaljujemo sponzorima na vrijednim nagradama.

Autor: Leo Vincelj

Pozivamo vas na dodjelu nagrade Zlatko Smrkić koja će se održati u petak 8. srpnja 2022. godine u 11:00 sati u dvorani C12-02 Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, uz online prijenos na YouTube kanalu Zavoda.

Nagrada Zlatko Smrkić dodjeljuje se za najbolji diplomski rad tekuće akademske godine izrađen na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije FER-a. Raspored događanja i popis kandidiranih diplomskih radova nalazi se u nastavku obavijesti.

Diplomski radovi:

 • Nikolina Bilanović: Objektivne mjere za ocjenu kvalitete koloriziranih crno-bijelih slika
 • David GorupImplementacija i evaluacija algoritama za procjenu kretanja blokova u videosekvenci
 • Barbara Klier: Sustav za primanje telemetrijskih podataka satelita
 • Matej Testen: Dizajn i testiranje kamere razvijene na platformi Raspberry Pi
 • Josipa Vincetić: Implantabilni senzorski sustav za biomedicinske primjene

Raspored događanja

10:30 – 11:00 Okupljanje i piće dobrodošlice

11:00 – 11:10 Pozdrav predstojnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije

11:10 – 12:50 Prezentacije diplomskih radova

12:50 – 13:00 Vijećanje i ocjena diplomskih radova

13:00 Proglašenje dobitnika nagrade Zlatko Smrkić i domjenak

Autor: Leo Vincelj
MEi:CogSci konferencija

Od 23. do 25. lipnja, u suorganizaciji Filozofskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva, održat će se međunarodna studentska konferencija kognitivne znanosti - MEi:CogSci Conference 2022 na kojoj će gostovati studenti i nastavnici četiri europska sveučilišta - Beč, Ljubljana, Bratislava i Budimpešta. Konferencija se održava na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pozivamo vas na plenarna predavanja:

 • četvrtak 23. lipnja u 14:30 u dvorani D-7: Predrag Pale,
 • petak 24. lipnja u 14:00 u dvorani D-7, Brigitte Römmer-Nossek,
 • subota 25. lipnja u 15:45 u dvorani D-7, Toma Strle.

Više o samoj konferenciji možete pronaći na stranici MEi:CogSci studija. Poveznica na cijeli program bit će dostupna kroz par dana.

Autor: Dario Bojanjac

Pozivamo zainteresirane studente da se prijave za Nagradu Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad. Sudjelovati mogu studenti profila Bežične komunikacijske tehnologije ili oni kojima je mentor/ica sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije.

Prijava za nagradu provodi se slanjem diplomskog rada u PDF formatu na e-mail adresu diplomski_zkist@fer.hr najkasnije do 30. lipnja 2022. godine. Finalisti će imati priliku prezentirati svoj rad u trajanju do 15 minuta pred komisijom koju čine gospodarstvenici. Sudionici imaju priliku osvojiti priznanje i vrijednu nagradu, a ujedno i predstaviti svoj diplomski rad potencijalnim poslodavcima.

Više informacija o prethodnim dodjelama i samoj nagradi možete pročitati ovdje.

Autor: Leo Vincelj
Dan otvorenih vrata Komunikacijskih i...

Sa zadovoljstvom pozivamo sve zainteresirane studente na Dan otvorenih vrata Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije koji će se održati u srijedu, 8. lipnja 2022. godine od 12 do 14.30 sati na ZKIST-u (12. kat C zgrade). Kroz posjete laboratorijima Zavoda približit ćemo vam aktualne trendove u industriji i znanosti u području bežičnih komunikacijskih, senzorskih i svemirskih tehnologija te prikazati trenutne istraživačke aktivnosti na Zavodu i načine na koje se možete uključiti u rad na našim projektima.

 

 

12 - 14 sati: Organizirani posjet laboratorijima i prezentacija zavodskih projekata:

 • Seminar: Upravljanje orijentacijom satelita
 • Računalni laboratorij: Svijet iz perspektive radara
 • Mikrovalni laboratorij: Antenski sustav za umrežena vozila
 • Optički laboratorij: Optičke komunikacije i vibracije
 • Mikrovalni laboratorij C11: FERSAT antene

      Prva grupa kreće u 12:15, a druga u 13:15. Okupljanje je ispred ulaza na ZKIST (12. kat C zgrade).

14 - 14.30 sati: slobodan posjet laboratorijima.

Autor: Jelena Božek
FER-ovi istraživači članovi...

Prof. dr. sc. Davor Škrlec, izv. prof. dr. sc. Dubravko Babić, doc. dr. sc. Dario Bojanjac, doc. dr. sc. Josip Lončar i dr. sc. Stefan Cikota imenovani su u ožujku 2022. godine za članove Referentne skupine za Svemirski program Unije.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao tijelo državne uprave nadležno za Svemirski program Unije, imenovalo je 15 članova Referentne skupine s ciljem jačanja suradnje i koordinacije u području svemira kroz koordinirano i zajedničko djelovanje. Referentna skupina osniva se u svrhu oblikovanja strateških i operativnih dokumenata Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se odnose na područje svemira te koordiniranje svih aktivnosti relevantnih za područje svemira.

Referentna skupina broji 15 članova, redom eminentnih hrvatskih stručnjaka iz različitih institucija i poduzeća, a pored FER-a, to su: National Aeronautic and Space Agency (NASA), Geodetski fakultet, Institut Ruđer Bošković, Državni hidrometeorološki zavod, Tehnička škola Sisak, HiperSfera d.o.o., Amphinicy d.o.o. i BISorb consulting d.o.o.

U nastavku obavijesti nalazi se opis zadaća članova Referentne skupine te opis ciljeva Svemirskog programa Unije.

Autor: Petra Škaberna

Studenti četvrte godine profila Komunikacijske i svemirske tehnologije Evita Šopp i Davorin Mikulić objavili su znanstveni rad "Textile Slotted Waveguide Antennas for Body-Centric Applications" u časopisu Sensors kao dio specijalnog broja "Feature Papers in Wearables". Članak donosi rezultate istraživanja vezanih uz razvoj tekstilnih antena kojim se Evita i Davorin bave zadnje dvije godine. Članak je moguće pročitati na poveznici.

Za svoja istraživanja Evita i Davorin dobitnici su i Rektorove nagrade te će rezultate također predstaviti na konferenciji European Conference on Antennas and Propagation (EuCAP2022) koja se održava ove godine u Madridu. Mentori istraživanja su profesori Zvonimir Šipuš i Davor Bonefačić.

Autor: Leo Vincelj

Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (AP), Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT) i Zajednički odjel za zrakoplovne elektroničke sustave te geoznanosti i daljinska istraživanja (AES/GRS) Hrvatske sekcije IEEE, Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave (ZCI-DATACROSS), Zavod za komunikacijske i svemirske tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Odjel komunikacijskih sustava HATZ pozivaju vas na predavanje:

"Computationally efficient modeling of mutually coupled finite array antennas"

koje će održati Tomislav Marinović, PhD, Chalmers University of Technology, Göteborg, Švedska. Predavanje će se održati u petak, 28. siječnja 2022. godine s početkom u 12:00 sati na platformi Zoom.

Poveznica za pristup je ovdje.

Meeting ID: 988 3290 3042
Passcode: 872895

Predavanju je moguće nazočiti i uživo u seminaru ZKIST, prostorija C12-02.

Sažetak predavanja i životopis predavača nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Leo Vincelj

Dragi ZKIST-ovci,

čestit Božić i sve najbolje u novoj 2022. godini.
U prilogu možete vidjeti najnoviji Božićni uradak našeg ZKIST benda u suradnji s Rezonancom.
Uživajte :)

Autor: Leo Vincelj
Poziv na MMSENSE Workshop 2021

Projekt Pametna platforma za daljinska istraživanja u okolišu i industriji primjenom milimetarskih valova (MMSENSE) financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost (IP-2019-04-1064), organizira znanstvenu radionicu 

"MMSENSE Workshop 2021"

Radionica će se održati "online" u petak 17. prosinca 2021. te će se kroz niz predavanja prezentirati projekt i novi trendovi u području daljinskih istraživanja. 
MMSENSE Workshop 2021 je otvoren za sve zainteresirane istraživače i više informacija o sadržaju radionice i registraciji dostupno je na stranicama radionice

Autor: Marko Bosiljevac
Održana je dodjela nagrade Zlatko Smrkić

petak 9. srpnja 2021. godine, u Seminaru Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva održane su prezentacije diplomskih radova koji su ušli u izbor za Nagradu Zlatko Smrkić.

Ovogodišnju nagradu Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad dobio je Fran Kostelac za diplomski rad Dizajn ugodljivog niskopropusnog izlaznog filtera za radiofrekvencijska pojačala snage, izrađenog pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Dubravka Babića. Drugu nagradu osvojio je Ivan Indir s radom Fazno zatvorena petlja za digitalnu modulaciju i demodulaciju u VHF pojasu, a treće mjesto osvojio je Ivor Šlibar s radom Razvoj simulacijskog modela sustava napajanja nanosatelita.

U izbor za Nagradu Zlatko Smrkić ušli su radovi:

 • Luka BakovićHomogenizacija kompozitnih materijala metodama dubokog učenja,
  mentor doc.dr.sc. Dario Bojanjac
 • Jakov BenjakKompresija slike i videosignala utemeljena na primjeni diskretne wavelet-transformacije,
  mentorica prof.dr.sc. Sonja Grgić
 • Mateo BrubnjakMjerenja radara s frekvencijski moduliranim kontinuiranim valom,
  mentor prof.dr.sc. Dubravko Babić
 • Ivan IndirFazno zatvorena petlja za digitalnu modulaciju i demodulaciju u VHF pojasu
  mentor prof.dr.sc. Dubravko Babić
 • Darko JanekovićImplementacija slučajnog algoritma za singularne dekompozicije matrice
  mentor doc.dr.sc. Dario Bojanjac
 • Filip JurecPostupak kompresije slike utemeljen na primjeni fraktala
  mentorica prof.dr.sc. Sonja Grgić
 • Fran KostelacDizajn ugodljivog niskopropusnog izlaznog filtera za radiofrekvencijska pojačala snage
  mentor prof.dr.sc. Dubravko Babić
 • Ivor ŠlibarRazvoj simulacijskog modela sustava napajanja nanosatelita
  mentor izv.prof.dr.sc. Marko Bosiljevac 

Sponzori ovogodišnje dodjele su:

 • Markoja d.o.o.,
 • Croatel d.o.o.,
 • Micro-Link d.o.o.,
 • Hrvatski telekom d.d.,
 • Atlantic grupa d.d.

Zahvaljujemo sponzorima na vrijednim nagradama.

Fotografije s dodjele nagrade možete pronaći na Facebook stranici Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije.

Autor: Leo Vincelj

Pozivamo vas na dodjelu Nagrade "Zlatko Smrkić" koja će se održati u petak 9. srpnja 2021. godine u 11:30 sati, u Seminaru Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (C12-02) uz online prijenos na YouTube kanalu  Zavoda.

Nagrada "Zlatko Smrkić" dodjeljuje se za najbolji diplomski rad tekuće akademske godine izrađen na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije FER-a. Popis istaknutih diplomskih radova i raspored događanja nalazi se u nastavku obavijesti.

Diplomski radovi:

 • Luka BakovićHomogenizacija kompozitnih materijala metodama dubokog učenja
 • Jakov Benjak: Kompresija slike i videosignala utemeljena na primjeni diskretne wavelet-transformacije
 • Mateo Brubnjak: Mjerenja radara s frekvencijski moduliranim kontinuiranim valom
 • Ivan Indir: Fazno zatvorena petlja za digitalnu modulaciju i demodulaciju u VHF pojasu
 • Darko Janeković: Implementacija slučajnog algoritma za singularne dekompozicije matrice
 • Filip Jurec: Postupak kompresije slike utemeljen na primjeni fraktala
 • Fran Kostelac: Dizajn ugodljivog niskopropusnog izlaznog filtera za radiofrekvencijska pojačala snage
 • Ivor Šlibar: Razvoj simulacijskog modela sustava napajanja nanosatelita

Raspored događanja:

11:30 – 11:40 Uvod i pozdrav predstojnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije

11:40 – 13:40 Prezentacije diplomskih radova

14:00 Proglašenje dobitnika Nagrade Zlatko Smrkić i domjenak

Autor: Leo Vincelj
Objavljen novi udžbenik Sveučilišta u...

Iz tiska je izašao udžbenik Sveučilišta u Zagrebu pod naslovom „Mikrovalna elektronika”. Autor udžbenika je naš dragi umirovljeni profesor FER-a dr. sc. Juraj Bartolić, a nakladnik je Kiklos – Krug knjige d.o.o. iz Zagreba.

Ovaj sveučilišni udžbenik je nastao kao prošireno, osuvremenjeno i ispravljeno izdanje istoimenog udžbenika iz 2011. godine. Posebno je usklađen sa studijskim programima koji su okrenuti prema znanstvenim područjima elektronike i bežičnih komunikacija, ali i drugim područjima koja teže uporabi struktura i naprava s raspodijeljenim parametrima. Udžbenik također može biti od velike koristi i istraživačima i stručnjacima u praksi.

Udžbenik je tiskan u formatu B5 te sadrži 864 stranica. Tvrdo je ukoričen i bogato ilustriran s vrlo zornim slikama u boji. Knjiga se može kupiti u knjižarama “Dominović” i “Ljevak” te kod nakladnika odnosno autora.

Autor: Leo Vincelj

Pozivamo zainteresirane studente da se prijave za Nagradu Zlatko Smrkić za najbolji diplomski rad. Sudjelovati mogu studenti profila Bežične komunikacijske tehnologije ili oni kojima je mentor sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije.

Prijava za nagradu provodi se slanjem diplomskog rada u PDF formatu na e-mail adresu diplomski_zkist@fer.hr najkasnije do 30. lipnja 2021. godine. Finalisti će imati priliku prezentirati svoj rad u trajanju do 15 minuta pred komisijom koju čine gospodarstvenici. Sudionici imaju priliku osvojiti priznanje i vrijednu nagradu, a ujedno i predstaviti svoj diplomski rad potencijalnim poslodavcima.

Više informacija o prethodnim dodjelama i samoj nagradi možete pročitati ovdje.

Autor: Leo Vincelj
Na obilježavanju Dana Fakulteta...

U petak, 20. studenoga 2020. godine, obilježen je Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na kojem se tradicionalno dodjeljuje niz nagrada i priznanja najistaknutijim studentima i djelatnicima Fakulteta u protekloj akademskoj godini.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Fakulteta organizirano je u znatno manjem obimu i u skladu sa svim epidemiološkim mjerama te je stoga izostalo tradicionalno prigodno druženje tijekom i nakon svečanosti, kada se okupi veliki broj djelatnika FER-a, sadašnjih i bivših studenata, ali i predstavnika prijateljskih poduzeća.

Nakon uvodnog obraćanja dekana FER-a, prof. dr. sc. Gordana Gledeca, uslijedilo je uručivanje nagrada i priznanja najuspješnijim studentima i djelatnicima te na kraju govor prof. dr. sc. Mislava Grgića, dobitnika Zlatne plakete “Josip Lončar”.

Čestitamo svima koji su ovom prilikom nagrađeni te im zahvaljujemo na njihovom predanom radu i značajnim znanstvenoistraživačkim uspjesima kojima doprinose ugledu Fakulteta, ugledu Sveučilišta u Zagrebu, ali i mnogo šire.

Fotografije s događaja možete pogledati u galeriji, a popis nagrađenih nalazi se u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
podkist #2: Što je 5G?

U novom izdanju podkista poslušajte je li tehnologija zaista nezanimljiva i nedovoljno bombastična za širu javnost te može li svojevrsni rebranding tehnoloških pojmova (nove riječi za već postojeća tehnološka dostignuća) komercijalizirati postojeću paradigmu?

Voditelj podkista, doc. dr. sc. Dario Bojanjac u ovoj je emisiji ugostio prof. dr. sc. Gordana Šišula, predstojnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, stručnjaka u području (moblinih) komunikacija, u što spada i 5G tehnologija.

Naglasak razgovora je na razvoju 5G tehnologije te njenim prednostima i manama. Profesor Šišul posebno se osvrnuo na koristi koje uvođenje 5G-a donosi, koliko će trebati vremena da 5G zaživi u punom opsegu te kako će uvođenje 5G tehnologije utjecati na širenje Interneta stvari (IoT).

U razgovoru dvaju znanstvenika mogla se doznati ključna razlika između 4G i 5G mreže, u tehnološkom smislu. Preduvjet za Četvrtu industrijsku revoluciju upravo je 5G mreža jer omogućava povezivost svega u (donekle) realnom vremenu, bilo kad i bilo gdje. Tehnološki, ovdje ne možemo govoriti o velikim skokovima. Najveći skok je u tome što je 5G mreža sveobuhvatna i integrira različite vrste usluga. I dok su se dosada različite vrste usluga pružale kroz različite vrste mreža, sada se nastoji napraviti jedna sveobuhvatna mreža za sve usluge. To je taj veliki iskorak u odnosu na 4G.

Sugovornici su se dotaknuli i problema zračenja, antena za 5G tehnologiju koje imaju sposobnost oblikovanja zrake (beamforming) te normi za zaštitu od zračenja. Na kraju razgovora profesor Šišul osvrnuo se i najavu razvoja šeste generacije javne pokretne mreže, kao i satelitskih komunikacija.

Pogledajte novi podkist na YouTube kanalu ZKIST-a i proširite svoje znanje o 5G tehnologiji!

Autor: Petra Škaberna
Profesori Borivoj Modlic i Nedjeljko...

Na temelju prijedloga Fakultetskog vijeća FER-a, Senat Sveučilišta u Zagrebu je na redovitoj sjednici održanoj 13. listopada 2020. godine izabrao prof. dr. sc. Borivoja Modlica i prof. dr. sc. Nedjeljka Perića u počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Profesori Modlic i Perić su tijekom svojeg dugogodišnjeg radnog vijeka stekli posebne zasluge za razvitak Fakulteta elektrotehnike i računarstva kao i Sveučilišta u Zagrebu u cjelini doprinoseći razvoju studijskih programa i studija, unaprjeđenju rada sastavnica i afirmaciji Sveučilišta u Zagrebu te povezivanju akademske zajednice s gospodarstvom.

Zahvaljujemo prof. Modlicu i prof. Periću što su s nizom generacija studenata i kolega nesebično dijelili svoje iznimno znanje i bogato iskustvo te im srdačno čestitamo na izboru i želimo uspješan nastavak rada na Fakultetu i Sveučilištu!

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Studenti i studentice FER-a dobitnici...

Rektorovu nagradu kojom se nagrađuju najbolji studentski radovi, u akademskoj godini 2019./2020., zaslužilo je 10 sjajnih radova na kojima je sudjelovalo 14 studenata i 7 studentica FER-a.

U kategoriji "Nagrada za individualni znanstveni i umjetnički rad" (jedan ili dva autora), područje "Tehničke znanosti", nagradu su dobili:

 • Hrvoje Ditrih, rad: PhotoGrade – aplikacija za obradu digitalne fotografije, mentor: prof. dr. sc. Sonja Grgić;
 • Matej Grcić, rad: Detekcija izvandistribucijskih primjera primjenom generativnog modela Real NVP, mentor: prof. dr. sc. Siniša Šegvić;
 • Martin Makar, rad: Metode estimacije toka i brzine rotora trofaznog asinkronog stroja, mentor: doc. dr. sc. Marinko Kovačić;
 • Luka Požega i Sara Bakić, rad: Sastavljanje genoma uz detekciju tipova očitanja, mentor: prof. dr. sc. Mile Šikić;
 • Luka Baković, rad: Homogenizacija elektromagnetskih kompozitnih materijala metodama dubokog učenja, mentor: doc. dr. sc. Dario Bojanjac;
 • Darko Janeković, rad: Implementacija metode homogenizacije za Maxwellove jednadžbe u dvodimenzionalnim periodičkim materijalima, mentor: doc. dr. sc. Dario Bojanjac.

U kategoriji "Nagrada za individualni znanstveni i umjetnički rad" (jedan ili dva autora), područje "Prirodne znanosti", nagradu su dobili:

 • Lovro Nuić (FER) i Luka Rogić (PMF), rad: Utjecaj optimizacije staničnih oblika na dvočestični model rasta epitelnih tkiva, mentor: prof. dr. sc. Matko Milin (PMF).

U kategoriji "Nagrada za timski znanstveni i umjetnički rad" (tri do deset autora), područje "Tehničke znanosti", nagradu su dobili:

 • Borna Zbodulja, Jakov Vulama i Petar Ljubotina, rad: Humanoidni robot Pepper kao menadžer dobrodošlice na FER-u, mentor: prof. dr. sc. Zdenko Kovačić;
 • Filip Bradarić, Marko Cavalli, Ivona Krajačić, Matija Kunštek, Andrea Rebec (Arhitektonski fakultet) i Jelena Tabak, rad: Radionica za djecu "Robofun", mentor: izv. prof. dr. sc. Matko Orsag.

U kategoriji "Nagrada za timski znanstveni i umjetnički rad" (tri do deset autora), "Interdisciplinarna područja znanosti", nagradu su dobili:

 • Filip Jurec, Mariela Markovinović, Marta Novak, Vedrana Raguž i Ivana Žeger, rad: Analiza političkih preferencija studenata metodama strojnog učenja, mentor: doc. dr. sc. Dario Bojanjac.

Čestitamo svim našim studentima i njihovim mentorima na uspjehu! 

Popis svih dobitnika i nagrađenih radova možete pogledati ovdje, a u opširnijem sadržaju obavijesti pročitajte opis nagrađenih radova studenata FER-a.

Autor: Petra Škaberna
Predstavljamo prvi fakultetski...

Filip Turčinović, mag. ing. i doc. dr. sc. Dario Bojanjac sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST), pokrenuli su prvi fakultetski podcast pod nazivom „podkist.

Jednom mjesečno u podkistu će, kroz neformalan razgovor, biti predstavljeni zanimljivi gosti koji su na neki način povezani s našim Fakultetom, a podkist #1 možete pogledati na YouTube kanalu ZKIST-a.

U prvom je podkistu docent Bojanjac ugostio izv. prof. dr. sc. Dubravka Babića, inače voditelja projekta FERSAT u sklopu kojeg se planira izraditi i lansirati studentski satelit. Profesor Babić, nakon što je magistrirao i doktorirao u Santa Barbari na Sveučilištu Kalifornija, stekao je značajno iskustvo u privatnom sektoru, da bi se 2012. godine vratio na FER, zaposlio na današnjem ZKIST-u i započeo svoj angažman na FERSAT-u.

Tijekom razgovora, profesor Babić se osvrnuo na važnost stjecanja fundamentalnih znanja iz matematike i fizike, radi čega se dobri inženjeri mogu prilagoditi novim idejama, novim standardima i novim problemima te na koncu razviti nove tehnologije. Na Fakultetu učimo studente da budu pouzdani, kako bi kasnije mogli preuzeti odgovornost za rješenja koja nude u svojem poslovnom okruženju, pojašnjava profesor Babić.

Pri kraju gostovanja, profesor Babić je pozvao sve studente i studentice da se uključe u projekt FERSAT jer, kako kaže, tamo će steći vrijedno iskustvo, znanje i tehnike koje će moći i kasnije primijeniti. Pritom napominje da koraci koji vode do rješenja nekog problema studentima nerijetko predstavljaju izazov, jer oni ponekad i nisu najzanimljiviji, ali im zato pružaju iskustvo koje je ključno za njihov budući rad i razvoj.

Stoga je zaključak prvog podkista, ali i glavna poruka svim budućim inženjerima: dođite na 12. kat, s čokoladicom u ruci, i recite „Dobar dan, želim raditi na satelitu!“.

 

Autor: Petra Škaberna
Zavod za komunikacijske i svemirske...

U rujnu 2020. godine Zavod za radiokomunikacije FER-a promijenio je ime u Zavod za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST). Novo ime u potpunosti obuhvaća smjerove znanstvenog, nastavnog i stručnog rada djelatnika Zavoda i usklađeno je s planovima i ciljevima budućeg razvoja komunikacijskih tehnologija u Hrvatskoj i svijetu.

Sljedeći veliki korak njihova je primjena u svemirskim tehnologijama koje izazovnim tehničko-tehnološkim zahtjevima u pogledu prijenosa informacije predstavljaju do sada najambiciozniju implementaciju komunikacijskih tehnologija te otvaraju prostor za tehnološki napredak koji je pred nama.

Vizija djelatnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije je ostvariti značajan doprinos napretku društva kroz inovativne inicijative, svjetski prepoznatljiva znanstvena istraživanja te visokokvalitetnu visokoškolsku edukaciju u području dizajniranja malih satelita, razvoja i implementacije senzorskih i IoT sustava, projektiranja optičkih komunikacijskih mreža, razvoja sustava za prijenos multimedijskog sadržaja, projektiranja elektroničkih sklopova za primjene u satelitskim komunikacijama, planiranja mreža za mobilne 5G sustave, izrade programske potpore za komunikacijske sustave, projektiranja antena za mobilne i autonomne platforme te primjene tehnika strojnog učenja i umjetne inteligencije u dizajnu komunikacijskih i satelitskih sustava.

Spajanjem komunikacijskih i svemirskih tehnologija idemo u korak sa  suvremenim znanstvenim i tehnološkim trendovima, a sve u svrhu dovođenja najnovijih tehnologija u naše okruženje.

Autor: Dario Bojanjac