Popularizacija znanosti

Naš program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu" namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Kroz posjete školama, edukacijske radionice za nastavnike i događaje na Fakultetu pobuđuje u njima strast za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i prirodoslovlje (područje STEM; engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Uz FER ovaj program suorganiziraju stručna udruga inženjera elektrotehnike i računarstva IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) te studentska udruga eSTUDENT.

Program se provodi u suradnji i s podrškom Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).


Novosti

Predavanje o AI za ERASMUS+ učenike

Predavanje o AI za ERASMUS+ učenike

Ana Sović

U srijedu 8. ožujka Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je 20-ak učenika iz III. gimnazije iz Zagreba i iz Španjolske koji su posjetili Hrvatsku u sklopu ERASMUS+ projekta, u pratnji ravnateljice gimnazije i još dvoje nastavnika iz Španjolske. U sklopu posjeta učenici su prisustvovali predavanju o umjetnoj inteligenciji, kroz koje su se upoznali s time što je umjetna inteligencija i gdje je ona sve danas prisutna, a nakon predavanja sudjelovali u kratkoj diskusiji o tome što nam u budućnosti umjetna inteligencija donosi i kako će utjecati na naše živote. Predavanje je održao doc. dr. sc. Marko Đurasević.

Održan 6. Dan FER-a u MIOC-u

Održan 6. Dan FER-a u MIOC-u

Petra Škaberna

Na Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2023. godine, održan je 6. Dan FER-a u MIOC-u, manifestacija čiji je cilj učenike XV. gimnazije (popularno zvane MIOC) upoznati sa studijskim programima i smjerovima koje FER nudi, znanstvenim i stručnim projektima, ali i prilikama za druženje i zabavu tijekom studija.

Ove je godine događaj započeo izložbenim štandovima u auli škole, gdje su sadašnji studenti FER-a, ujedno bivši Miočani, maturantima dijelili promotivne materijale i u opuštenoj atmosferi odgovarali na njihova brojna pitanja. Potom je slijedila panel rasprava na kojoj su sudjelovali nastavnici prof. dr. sc. Adrijan Barić, prof. dr. sc. Mario Cifrek, prof. dr. sc. Maja Matijašević i doc. dr. sc. Tomislav Jagušt, FER-ova istraživačica dr. sc. Marsela Polić te  Tomislav Čleković, mag. ing. (Head of Electrical Engineering, Rimac Technology) koji je s učenicima podijelio svoja iskustva rada u industriji​. Panel raspravu je moderirao ravnatelj XV. gimnazije, prof. Nikola Dmitrović, a maturante je kratko pozdravio i dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas.​

Nakon panelice održan je Speed Dating na kojem su zainteresirani učenici u dvominutnom razgovoru s asistentima i doktorandima FER-a razgovarali o pojedinim područjima istraživanja koja se na Fakultetu provode i koja su usko vezana za nastavne sadržaje.

Druženje je završeno zabavnim Pub kvizom u organizaciji našega KSET-a na kojem se natjecalo 15 timova, a pobjedu je odnio tim πlići.

Nekoliko fotografija s događaja pogledajte u nastavku obavijesti.

Poziv za sudjelovanje na ovogodišnjem...

Poziv za sudjelovanje na ovogodišnjem Festivalu znanosti

Tomislav Jagušt

Ovogodišnji Festival znanosti održat će se od 24. do 29. travnja. Centralna tema je Priroda i društvo, ali se, kao i prijašnjih godina, Festival znanosti bavi i svim drugim znanstvenim temama koje bi mogle biti zanimljive i poučne široj javnosti.

Pozivamo sve djelatnike i studente da se uključe u aktivnosti Festivala svojim popularno-znanstvenim predavanjem, prezentacijom, radionicom ili izložbom. Tradicionalno, FER-ov dan na Festivalu znanosti je petak (ove godine to je 28. travnja), no datum i vrijeme predavanja/radionice su podložni dogovoru. Aktivnosti se održavaju uživo u Tehničkom muzeju, ali (iznimno) postoji i mogućnost slanja video prezentacije.

Aktivnosti se prijavljuju e-mailom na adresu suza@fer.hr, a krajnji rok za prijave je ponedjeljak, 6. ožujka.

Posjeta učitelja iz Bjelovara

Posjeta učitelja iz Bjelovara

Ana Sović

28. 2. 2023. FER su posjetili učitelji iz Bjelovara u okviru projekta BRC Bjelovarski robotički centar iz poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Nositelj projekta je Udruga informatičara Bjelovarsko – bilogorske županije, partneri su Veleučilište u Bjelovaru i IV. osnovna škola Bjelovar, a autori projekta su Marina Balen i Branko Raičković. 

Učitelje su u svojim laboratorijima ugostili prof. dr. sc. Kristijan Jambrošić (ZEA), Lovro Marković, mag. ing. (ZEMRIS), Nikica Kokir (ZARI), a izv. prof. dr. sc. Ana Sović Kržić je održala radionicu VIDI-X.

Fotografije su u nastavku obavijesti.

RADDAR: Održana radionica o...

RADDAR: Održana radionica o algoritamskom razmišljanju i kriptografiji

Dejan Škvorc

U okviru programa RADDAR, gdje se za učenike osnovnih škola organiziraju radionice iz matematike i programiranja, u subotu 11. veljače 2023. godine na FER-u je organizirana radionica o algoritamskom razmišljanju i kriptografiji. Učenici su rješavali problemske zadatke s informatičkog natjecanja DABAR, upoznali se s osnovama šifriranja informacija te su praktično isprobali neke od tradicionalnih postupaka šifriranja, kao što su rimske šifre, stupčana transpozicija i Vigenèreovo kriptiranje.

U sklopu radionice organiziran je posjet Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave i Grupi za vizualno raspoznavanje, gdje su im prof. dr. sc. Siniša Šegvić i Jelena Bratulić prikazali postupke prepoznavanja objekata u video-snimkama u stvarnom vremenu te njihovu primjenu u industriji autonomnih vozila. Na radionici je sudjelovalo 55 učenika.

U organizaciji radionice sudjelovali su profesori informatike Zlatka Markučič i Ernest Wendling iz XV. gimnazije Zagreb, studenti-mentori Ana Vinković, Ana Marić, Ema Nekić, Karlo Grgičin i Siniša Horvatić (FER), Matko Šimić (PMF) te učenice XV. gimnazije Anamarija Mihaljević i Klara Huzak. Posjet i boravak na FER-u organizirao je izv. prof. dr. sc. Dejan Škvorc.

FIRST LEGO League ponovno na FER-u

FIRST LEGO League ponovno na FER-u

Ana Sović

U subotu, 18. 2. 2023. je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održano državno robotičko natjecanja FIRST LEGO League u organizaciju Hrvatskog robotičkog saveza. Hrvatska je jedna od 110 država svijeta u kojoj se održava ovo natjecanje s ukupno preko 679 000 natjecatelja. Ovogodišnja tema je „SuperPowered“, kojom se potiče djecu da razmisle i istraže put kojim prolazi energija prije nego dođe do njih, od različitih izvora električne energije, skladištenja i prijenosa energije do potrošnje i upotrebe u svakodnevnom životu.

U Hrvatskoj je nastupilo 28 ekipa s 3 do 10 članova starih između 9 i 16 godina, ukupno više od 250 učenica i učenika iz cijele Hrvatske. Svaka ekipa nastupila je u četiri kategorije: projekt, temeljne vrijednosti, tehnički intervju i robotska igra. Ocjenjivači i suci su profesori i doktorandi fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Građevinski fakultet, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet te Fakultet strojarstva i brodogradnje), učitelji iz škola te uspješni stručnjaci iz Hrvatske zaklade za znanost i industrije.

Posjet Osnovnoj školi Vjenceslava Novaka

Posjet Osnovnoj školi Vjenceslava Novaka

Tomislav Jagušt

U ponedjeljak, 6. veljače posjetili smo Osnovnu školu Vjenceslava Novaka u Zagrebu. U dvosatnom druženju s učenicima viših razreda koji pohađaju dodatnu nastavu matematike i informatike(cca 45 učenika) i njihovim nastavnicama Ivanom Sečen i Mateom Štefanac, ukratko smo predstavili FER i održali dvije 45-minutne radionice programiranja i razvoja algoritamskog i računalnog razmišljanja uz pomoć LEGO robota.

Radionice su organizirane u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Noć muzeja na FER-u: Izložba starih...

Noć muzeja na FER-u: Izložba starih računala i retro igraonica!

Petra Škaberna

FER je i ove godine, osmi puta zaredom, dio nezaobilazne kulturne manifestacije Noći muzeja! Veseli nas što ćemo se nakon dvije godine "iza stakla", u petak, 27. siječnja, od 18 do 24 sata, ponovno družiti uživo na hodnicima FER-a gdje smo za sve znatiželjne posjetitelje pripremili bogati program.

S našim prijateljima iz udruge Retro info, Klubom studenata elektrotehnike (KSET) i udrugom za razvoj 'uradi sam' Radiona.org osmislili smo interaktivnu i edukativnu izložbu starih kalkulatora te mehaničkih i elektroničkih računala, a program obuhvaća i retro igraonicu s druženjem uz glazbu iz starih računalnih igara.

Posjetitelji će, pored ostaloga, moći vidjeti i naučiti ponešto o povijesti kalkulatora poput prvog europskog džepnog kalkulatora Digitron DB800, isprobati legendarna računala kao što su Commodore 64, ZX spectrum, Orao ili razni modeli Atari i Amiga, te odigrati retro igre Pacman, Pong, Super Mario, Space invaders, Gorillas, Arcade volleyball i Tetris.

U Suradnji s FER-ovom Središnjom knjižnicom pripremili smo i izložbu ostavštine prof. Josipa Lončara, osnivača Laboratorija za električka mjerenja, izložbu vrijedne zbirke knjiga i eksponata Zavoda za primijenjenu matematiku te izložbu raritetnih publikacija iz FER-ovog knjižničnog fonda.

Više informacija pronađite na službenim stranicama Noći muzeja ovdje.

Više