Popularizacija znanosti

Naš program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu" namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Kroz posjete školama, edukacijske radionice za nastavnike i događaje na Fakultetu pobuđuje u njima strast za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i prirodoslovlje (područje STEM; engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Uz FER ovaj program suorganiziraju stručna udruga inženjera elektrotehnike i računarstva IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) te studentska udruga eSTUDENT.

Program se provodi u suradnji i s podrškom Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).


Novosti

FER na STEMI Innovation Day 2024

FER na STEMI Innovation Day 2024

Tvrtko Mandić

U organizaciji STEMI-a FER je sudjelovao na završnom događaju "STEMwave - Škola budućnosti - Innovation Day 2024" koji se održao 11. svibnja 2024. u Infobipovom kampusu u Zagrebu. Studenti Paula Bartulović, Viktor Bakija-Zima, asistentica Azra Tabaković i docent Tvrtko Mandić, omogućili su posjetiteljima pogled u svijet nanoelektronike kroz mikroskop i objasnili proces izrade čipova. Brojni učenici imali su priliku sami zalemiti i izmjeriti sklopove koji se koriste na laboratorijskim vježbama iz elektronike. Dobili su sve bodove.

Posjet osnovnoj školi Brestje

Posjet osnovnoj školi Brestje

Tomislav Jagušt

U ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine posjetili smo OŠ Brestje u Sesvetama, gdje smo u sklopu njihovog projektnog dana održali tri dvosatne radionice programiranja uz pomoć LEGO Spike Prime obrazovnih setova.

Na radionicama je sudjelovalo 45 učenika viših razreda, te njihove nastavnice, organizatorice Projektnog dana, Ksenija Šturlić Tupek i Ljerka Matanić, te ravnateljica Zrinka Gredelj Tolić.

Radionice su održali Viktorija Šturlić Tupek i Tomislav Jagušt.

Nekoliko fotografija s radionica pogledajte u nastavku obavijesti.

Posjet učenika V. gimnazije iz Zagreba

Posjet učenika V. gimnazije iz Zagreba

Tomislav Jagušt

U petak 26. travnja posjetili su nas učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda Pete gimnazije iz Zagreba.

Docent Marko Đurasević sa ZEMRIS-a održao im je predavanje o umjetnoj inteligenciji.

Pod vodstvom profesora Božidara Filipovića Grčića i više asistentice Nine Stipetić posjetili su Laboratorij visokog napona u kojem su se upoznali s Teslinim visokofrekvencijskim transformatorom i ispitivanjem provodnog izolatora visokim izmjeničnim naponom frekvencije 50 Hz.

Na kraju obilaska profesor Dario Bojanjac održao im je prezentaciju prijediplomskih i diplomskih studija FER-a.

Posjet učenika OŠ Petrijanec FER-u

Posjet učenika OŠ Petrijanec FER-u

Tomislav Jagušt

U petak, 26. travnja 2024. godine naš fakultet je posjetila grupa od 45 učenika iz Osnovne škole Petrijanec, u pratnji učiteljica informatike Jasminke Belščak, Valentine Hosnjak i Mislave Matković.

U druženju koje je potrajalo oko dva sata, učenici i nastavnici su se prvo ukratko upoznali s fakultetom i aktivnostima na FER-u, nakon čega su sudjelovali u dvije radionice - ICSE Science Factory, koju su vodili Matko Orsag i Mirela Jenić, te radionici programiranja LEGO robota, koju je održao Tomislav Jagušt

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku obavijesti.

Posjet učenika i nastavnika Srednje...

Posjet učenika i nastavnika Srednje škole Krapina FER-u

Tomislav Jagušt

U petak, 15. ožujka 2024. godine naš fakultet je posjetila grupa od 47 učenika 3. i 4. razreda Srednje škole Krapina, smjera Tehničar za računalstvo, u pratnji nastavnika Mladena PtičaraStjepana Šalkovića i Krunoslava Kranjčeca.

U druženju koje je potrajalo oko dva sata, učenici i nastavnici su se prvo ukratko upoznali s fakultetom i studijima na FER-u, nakon čega su posjetili dva fakultetska laboratorija - Smart Grid Laboratory (SGLab)Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije (LABUST).

Kratko predstavljanje FER-a održao je doc. dr. sc. Tomislav Jagušt, SGLab i aktivnosti koje se provode u sklopu laboratorija predstavio je doc. dr. sc. Mateo Beus, dok je učenike i nastavnike u Labustu ugostio doc. dr. sc. Đula Nađ. U organizaciji posjeta sudjelovali su i Ema Smolić, mag. ing. te Bartol Boras, mag. ing.

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku obavijesti.

Posjeti učenika OŠ Tina Ujevića FER-u

Posjeti učenika OŠ Tina Ujevića FER-u

Tomislav Jagušt

I ove godine naš fakultet su posjetili učenici viših razreda Osnovne škole Tina Ujevića iz Zagreba. U ukupno pet 90-minutnih radionica kroz veljaču i ožujak, FER je posjetilo oko 90 učenika petih, sedmih i osmih razreda škole, u pratnji nastavnika informatike Ivana Pavičića.

Ovisno o uzrastu i nastavnom gradivu koje trenutno obrađuju, učenici su sastavljali ili programirali LEGO obrazovne setove ili Codey Rocky robote, i to u blokovskom, Scratch ili Python okruženju.

Radionice su organizirane u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu, a održali su ih Ema Smolić, Hana Ivančić i Tomislav Jagušt.

Posjet osnovnoj školi Ivana Meštrovića

Posjet osnovnoj školi Ivana Meštrovića

Tomislav Jagušt

U četvrtak, 29. veljače posjetili smo Osnovnu školu Ivana Meštrovića u Zagrebu, gdje smo se družili s učenicima 2c razreda i njihovom učiteljicom Pericom Vulić Vočanec.
U 45-minutnom druženju s učenicima ukratko smo predstavili FER i održali radionicu programiranja uz pomoć Codey Rocky robota. 

Učenici su prvo vježbali upravljanje robotima uz pomoć tablet računala, nakon čega su učili kako ih programirati u programskom jeziku Scratch, kojeg mnogi od njih znaju iz nastave informatike ili s dodatnih aktivnosti. Codey Rocky je treptao očima, ispuštao zvukove, reagirao na vanjske podražaje te se vozio i zaustavljao kad je ispred sebe detektirao prepreku.

Radionica je organizirana u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu, a održao ju je Tomislav Jagušt.

FIRST LEGO League na FER-u

FIRST LEGO League na FER-u

Ana Sović

U subotu, 17. 2. 2024. je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održano državno robotičko natjecanje FIRST LEGO League u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza i Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Hrvatska je jedna od 110 država svijeta u kojoj se održava ovo natjecanje s ukupno preko 679 000 natjecatelja. Ovogodišnja tema je „MasterPiece“, tj. „Remek-djelo" kojom se potiče djecu da razmisle i istraže kako se spajaju umjetnost i robotika.

U Hrvatskoj je nastupilo 28 ekipa s 3 do 10 članova starih između 10 i 17 godina, ukupno oko 230 učenica i učenika iz cijele Hrvatske (od Osijeka, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice, Daruvara, Lipovljana, Križevaca, Kutine, Križa, Ivanić-Grada, Velike Gorice, Luke, Prigorja Brdovečkog, Čakovca, Zagreba, Vižinade, Buzeta, Rovinja, Fažane, Rijeke, Zadra, do Podstrane i Splita). Svaka ekipa nastupila je u četiri kategorije: projekt, temeljne vrijednosti, tehnički intervju i robotska igra. Ocjenjivači i suci su profesori i studenti fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Građevinski fakultet, Filozofski fakultet te Fakultet strojarstva i brodogradnje), Tehničkog veleučilišta Zagreb, VERN-a, Hrvatske zaklade za znanost, učitelji iz škola te uspješni stručnjaci iz industrije.

Više