Popularizacija znanosti

Naš program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu" namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Kroz posjete školama, edukacijske radionice za nastavnike i događaje na Fakultetu pobuđuje u njima strast za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i prirodoslovlje (područje STEM; engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Uz FER ovaj program suorganiziraju stručna udruga inženjera elektrotehnike i računarstva IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) te studentska udruga eSTUDENT.

Program se provodi u suradnji i s podrškom Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).


Novosti

FIRST LEGO League na FER-u

FIRST LEGO League na FER-u

Ana Sović

U subotu, 17. 2. 2024. je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održano državno robotičko natjecanje FIRST LEGO League u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza i Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Hrvatska je jedna od 110 država svijeta u kojoj se održava ovo natjecanje s ukupno preko 679 000 natjecatelja. Ovogodišnja tema je „MasterPiece“, tj. „Remek-djelo" kojom se potiče djecu da razmisle i istraže kako se spajaju umjetnost i robotika.

 

U Hrvatskoj je nastupilo 28 ekipa s 3 do 10 članova starih između 10 i 17 godina, ukupno oko 230 učenica i učenika iz cijele Hrvatske (od Osijeka, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice, Daruvara, Lipovljana, Križevaca, Kutine, Križa, Ivanić-Grada, Velike Gorice, Luke, Prigorja Brdovečkog, Čakovca, Zagreba, Vižinade, Buzeta, Rovinja, Fažane, Rijeke, Zadra, do Podstrane i Splita). Svaka ekipa nastupila je u četiri kategorije: projekt, temeljne vrijednosti, tehnički intervju i robotska igra. Ocjenjivači i suci su profesori i studenti fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike iračunarstva, Građevinski fakultet, Filozofski fakultet te Fakultet strojarstva i brodogradnje), Tehničkog veleučilišta Zagreb, VERN-a, Hrvatske zaklade za znanost, učitelji iz škola te uspješni stručnjaci iz industrije.

Posjeta Gimnazije Sesvete

Posjeta Gimnazije Sesvete

Ana Sović

U četvrtak 15. 02. 2024. godine FER je posjetila grupa učenika iz gimnazije Sesvete te stranih učenika koji su bili u posjetu preko Erasmus programa razmjene. U posjeti je sudjelovalo oko 80 učenika i profesora.

U sklopu posjete učenici su prisustvovali predavanju o umjetnoj inteligenciji, koje je temu pokrilo s tehničkog ali i filozofskog aspekta. Kroz predavanje učenici su se upoznali s time što je umjetna inteligencija, gdje je ona prisutna, ali također i s time koja etička pitanja i problemi postaju aktualni korištenjem umjetne inteligencije.  Predavanje su održali doc. dr. sc. Luka Perušić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i doc. dr. sc. Marko Đurasević.

Održan 2. susret STEM nastavnika na...

Održan 2. susret STEM nastavnika na FER-u

Ana Sović

U utorak, 30. siječnja 2024. godine je održan 2. susret STEM nastavnika na FER-u. Na susretu je sudjelovalo pedesetak nastavnika fizike, informatike, matematike, tehničke kulture, razredne nastave te odgojitelja iz vrtića.

Nakon uvodnog predstavljanja FER-ovog programa popularizacije ŠUZA te Erasmus+ projekta „INA-CODE – innovative approach for coding in digital era“ održane su dvije radionice. Radionicu Arduino i senzori pripremio je doktorand Ivan Kunović uz pomoć doktorandice Ivane Storjak, a radionicu Arduino i zasloni pripremila je izv. prof. dr. sc. Ana Sović Kržić. Na radionicama su polaznici imali priliku samostalno spojiti Arduino sa senzorima ili zaslonom te naučiti osnove programiranja mikroupravljača.

FER sudjelovao u prvom MUZZA kampu u...

FER sudjelovao u prvom MUZZA kampu u Srednjoj školi Ilok

Ana Sović

U sklopu projekta udruge Sretna priča „MUZZA interpretacijski centar za popularizaciju znanosti i STEM-a“, od 26. do 28. siječnja održan je prvi MUZZA kamp u Srednjoj školi Ilok, s ciljem popularizacije znanosti i STEM-a. U kampu su sudjelovali učenici iz Srednje škole Ilok i Osnovne škole Julija Benešića Ilok.

Ispred Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u programu kampa sudjelovali su prof. dr. sc. Ana Sović Kržić i doktorand Ivan Kunović te ispred UMI Volja profesori Srednje škole Ilok Ivan Martinović i Cassy Prskalo. Oni su doprinijeli kampu svojim stručnim znanjima i iskustvima.

Jedan od fokusa programa bio je na radionici izrade i programiranja pametne lampe, uvodnog modula Robokacije u svijet izrade i programiranja pametnih uređaja. Osim toga, učenici su imali priliku istraživati svemirski labirint, sudjelovati u pub kvizu te upoznati svijet virtualne stvarnosti i robotike.

Posjet Osnovne škole Žuti brijeg iz...

Posjet Osnovne škole Žuti brijeg iz Zagreba

Ana Sović

U petak, 26. siječnja 2024. godine FER je posjetila grupa učenika Osnovne škole Žuti brijeg iz Zagreba u pratnji učiteljice fizike Emine Mutabžija-Orešković i Karle Vajdić, prof. geografije. U posjeti je sudjelovalo 25 učenika sedmih i osmih razreda.

Učenici su posjetili LABUST gdje im je doc. dr. sc. Đula Nađ pokazao sve o podvodnim robotima, torpedima i hranilicama za ribe. Nakon obilaska, sudjelovali su u radionici Lego Spike Prime robota u okviru Obzor Europa projekta ICSE factory. Radionicu su održale Liljana Puškar, Matea Dvoršćak (PMF) i izv. prof. dr. sc. Ana Sović Kržić. Sagradili su čovjekolikog robota i programirali ga da pleše. Gotovo svoj djeci je ovo bio prvi dodir s robotikom.

2. susret STEM nastavnika

2. susret STEM nastavnika

Ana Sović

Pozivamo Vas na 2. susret STEM nastavnika na FER-u u utorak, 30. siječnja u 19 sati u učionici A211. Predviđeno trajanje događanja s druženjem je 90 minuta.

FER-ov program popularizacije znanosti ŠUZA je za Vas pripremio predstavljanje iErasmus+ projekta „INA-CODE – innovative approach for coding in digital era“ te dvije Arduino radionice, Arduino i senzori (za početnike) te Arduino i zasloni (za one s predznanjem). 

Kako bismo mogli osigurati dovoljno mjesta i materijale za sve sudionike molimo vas da nam potvrdite svoj dolazak ispunjavanjem formulara i izborom radionice kojoj želite prisustvovati na linku.

Svi sudionici će primiti potvrde o sudjelovanju s naznačenim trajanjem edukacije.

Posjet Osnovnoj školi Brestje

Posjet Osnovnoj školi Brestje

Tomislav Jagušt

U petak, 22. prosinca posjetili smo Osnovnu školu Brestje u Sesvetama, Zagreb. U posjetu smo prvo posjetili 1.C razred (20 učenika) kojima smo u trajanju jednog školsko sata predstavili FER, te govorili o aktivnostima na FER-u; što je to fakultet, što se uči na FER-u i što se sve može raditi kada jednom završimo FER, nakon čega su učenici uz našu i pomoć svoje učiteljice, te LE diode i litijske „coin“ baterije napravili svoj prvi strujni krug koji su zatim ugradili u čestitku koju su prije toga obojili. Nakon toga smo posjetili i 8.C razred na satu fizike kojima smo govorili čime se bavimo na FER-u te kako ga upisati. I njima smo pokazali LE diode, spajanje jedne LE diode u strujni krug te spajanje dviju LE dioda paralelno u strujni krug, pokazivali smo im i crtanje takvih strujnih krugova te označavanje istih.

Radionice je vodila Viktorija Šturlić-Tupek, a organizirane su u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Radionice izrade svjetlećih čestitki...

Radionice izrade svjetlećih čestitki za učenike prvih razreda u Osnovnoj školi Vrbani

Tomislav Jagušt

U utorak, 19. prosinca posjetili smo Osnovnu školu Vrbani u Zagrebu. U posjetu, koji je trajao tri školska sata, i u kojem smo obišli sva tri prva razreda (ukupno oko 60 učenika) , kratko smo predstavli FER i aktivnosti koje se na FER-u provode (odgovorili smo na pitanja kao što su "što se sve uči na FER-u?", "što postaneš kad završiš FER?", "što je to uopće fakultet?" i sl.),  nakon čega su učenici, koristeći LE diode i litijske "coin" baterije sastavili svoj prvi strujni krug te ga uz pomoć voditelja i nastavnica ugradili u papirnatu čestitku koju su prije toga sami obojili.

Radionice su vodili Matea Kranjčić, Viktorija Šturlić-Tupek i Tomislav Jagušt, a organizirane su u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Nekoliko fotografija s radionica pogledajte u nastavku obavijesti.

Više