Popularizacija znanosti

Naš program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu" namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima. Kroz posjete školama, edukacijske radionice za nastavnike i događaje na Fakultetu pobuđuje u njima strast za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i prirodoslovlje (područje STEM; engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Uz FER ovaj program suorganiziraju stručna udruga inženjera elektrotehnike i računarstva IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.) te studentska udruga eSTUDENT.

Program se provodi u suradnji i s podrškom Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).


Novosti

Posjet učenika OŠ Malešnica FER-u

Posjet učenika OŠ Malešnica FER-u

Tomislav Jagušt

U utorak, 22. studenog naš fakultet su posjetili učenici 6.a. razreda Osnovne škola Malešnica iz Zagreba.

U druženju koje je potrajalo tri školska sata, 25 učenika i njihovi nastavnici Vlasta Vlahović i Luka Vrljić su se upoznali s fakultetom i raznim nastavnim i znanstvenim aktivnostima koje se na njemu provode, isprobali i programirali Codey Rocky robote te posjetili dva fakultetska laboratorija, LARES i LARICS.

Posjet je organiziran u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Radionice programiranja i robotike u...

Radionice programiranja i robotike u Srednjoj školi Ivanec

Tomislav Jagušt

U utorak, 15. studenoga 2022. posjetili smo Ivanec, gdje smo u Srednjoj školi Ivanec održali dvije radionice programiranja uz upotrebu LEGO Spike Prime robota. Na radionicama je sudjelovalo preko 60 učenika prvih i drugih razreda škole i njihovi nastavnici informatike, Branko Šaško i Davor Fodrek.

U dvije dvosatne radionice (svaka s oko 32 učenika), učenici su naučili sastaviti jednostavnog robota i programirati ga da obavlja različite zadatke. Kroz zabavu i igru, upoznali su se s osnovnim konceptima programiranja, računalnog i algoritamskog razmišljanja te vježbali sposobnost preciznog praćenja zadanih uputa i suradničke vještine.

Radionicu su vodili Robert Čiček (bivši student FER-a i bivši učenik SŠ Ivanec), Mihael Rodek (student FER-a i bivši učenik SŠ Ivanec) i Tomislav Jagušt, a organizirana je u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Nekoliko fotografija s radionica pogledajte u nastavku obavijesti.

RoboGirls: Poziv na sudjelovanje na...

RoboGirls: Poziv na sudjelovanje na robotičkim radionicama

Ana Sović

Pozvamo vas na Završnu konferenciju projekta "Osnaživanje djevojaka u STEAM-u kroz robotiku i kodiranje" (Empowering girls in STEAM through robotics and coding) – RoboGirls te na događaj s multiplicirajućim učinkom u okviru projekta STEM in Action; Open Educational Resources for Teachers.

Oba događaja će se održati u srijedu, 9. studenoga 2022. godine u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu, s početkom u 9 odnosno 13 sati.

U okviru RoboGirls konferencije očekuje vas nekoliko zanimljivih predavanja i tri radionice. Zbog ograničenog broja mjesta, na radionice je potrebno prijaviti se na poveznici https://forms.gle/fgbUakTufwDUTcdb6. Više o radionicama nalazi se ovdje.

U okviru projekta STEM in action pripremili smo jedno zanimljivo predavanje i dvije radionice. I na njih je potrebno prijaviti se https://forms.gle/pZwHwUfS5j7F9GCx9. Više o ovim radionicama nađite ovdje.

Ova dva događaja vremenski slijede jedan nakon drugog te vas pozivamo na oba.

Vidimo se 9. 11. 2022. na FER-u!

Posjet učenika Osnovne škole...

Posjet učenika Osnovne škole Vladimira Nazora FER-u

Tomislav Jagušt

U petak, 27. 5. 2022. Fakultet elektrotehnike i računarstva posjetilo je 50 učenika Osnovne škole Vladimira Nazora iz Zagreba.

Ovo je drugi posjet učenika OŠ Vladimira Nazora FER-u u svega mjesec dana, a ovom prilikom učenici su imali prilike naučiti kako radi elektrostimulacija mišića, mjeriti EMG signale tijekom igre "obaranja ruke" te sastaviti i isprogramirati LEGO Spike Prime obrazovne robote da obavljaju jednostavne zadatke i komuniciraju sa svojom okolinom.

Posjet je održan u sklopu FER-ovog programa popularizacije znanosti „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“, a ovaj put učenike su ugostili Mirjana Dozan, Mario Cifrek, Matea Čunović i Tomislav Jagušt.

Nekoliko fotografija s radionica pogledajte u nastavku obavijesti.

Dan FER-a u MIOC-u

Dan FER-a u MIOC-u

Petra Škaberna

U petak, 20. svibnja 2022. godine održan je 5. Dan FER-a u MIOC-u, manifestacija čiji je cilj učenike XV. gimnazije (popularno zvane MIOC) upoznati s mogućnostima studija na FER-u, znanstvenim i stručnim projektima, mogućnostima za zaposlenje nakon studija, ali i prilikama za druženje i zabavu ili sportske, umjetničke i kulturne aktivnosti koje Fakultet nudi svojim studentima. 

Ove je godine događaj započeo izložbenim štandovima u auli škole, gdje su sadašnji studenti FER-a, ujedno bivši Miočani, maturantima dijelili promotivne materijale i u opuštenoj atmosferi odgovarali na njihova brojna pitanja. Program je zatvoren panel raspravom na kojoj je sudjelovala prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić te nastavnici prof. dr. sc. Željka Car,​ izv. prof. dr. sc. Goran Delač​, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo,​ doc. dr. sc. Dario Bojanjac i doc. dr. sc. Tomislav Jagušt​.

Panel raspravu je moderirao ravnatelj XV. gimnazije, prof. Nikola Dmitrović, a maturante je kratko pozdravio i dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec.​

Nekoliko fotografija s događaja pogledajte u nastavku obavijesti.

Posjet profesora i učitelja u sklopu...

Posjet profesora i učitelja u sklopu ERASMUS programa OŠ I. Cankara iz Zagreba FER-u

Ana Sović

U petak, 6. svibnja naš fakultet posjetila je grupa od 24 profesora i učitelja iz Poljske, Portugala, Turske, Grčke i Italije u sklopu ERASMUS projekta Osnovne škole Ivana Cankara iz Zagreba.

Profesori i učitelji sudjelovali su u 90-minutnoj radionici gdje su se upoznali s osnovama programiranja mikrokontrolera i elektronike uz pomoć edukacijskih setova Robokacija - Pametna lampa. Bilo je potrebno spojiti pametnu svjetleću diodu i mikrofon na mikroračunalo Arduino UNO te programirati Arduino UNO da pali različite boje na različit broj pljeskova. Radionicu je osmislio i vodio doktorand Ivan Kunović.

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku obavijesti.

Posjet učenika trećih razreda OŠ...

Posjet učenika trećih razreda OŠ Trnjanska iz Zagreba FER-u

Tomislav Jagušt

U petak, 6. svibnja naš fakultet posjetila je grupa učenika 3. razreda Osnovne škole Trnjanska iz Zagreba.

Učenici su prvo posjetili FER-ov Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) koji je u sklopu Festivala znanosti otvorio svoja vrata za posjetitelje, gdje su ih Đula Nađ i Vladimir Slošić uputili u sve tajne podvodne robotike. Nakon toga učenici su sudjelovali u dvije 45-minutne radionice: s obrazovnom mobilnom aplikacijom Lov na blago - ScavenFER, koju je razvio student Bartol Boras, te radionici s Codey Rocky robotima, koje su demonstrirali studenti Filip Pankretić i Renato Malbašić.

Posjet je organiziran u sklopu FER-ovog programa ŠUZA - Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Nekoliko fotografija s posjeta pogledajte u nastavku obavijesti.

Održana radionica Proljetni BIND -...

Održana radionica Proljetni BIND - Budi inženjer/ka na dan!

Ana Šelek

U subotu, 30. 4. 2022. na je FER-u održana radionica Proljetni BIND - Budi inženjer/ka na dan namijenjena učenicima osnovnih škola od 1. do 8. razreda. Radionica je bila podijeljena u tri dijela, ovisno o razredu: Scratch, LEGO Mindstorms EV3  i Croduino u kojima su učenici imali priliku isprogramirati zadatke na teme: klimatske promjene, istraživanje svemira i promet. Osim toga organizirali smo "zabavnu sobu" u kojoj su se učenici mogli dodatno zabaviti i upoznati sa STEMI, Sphero, Codey Rocky, Lego robotima, mini Teslinim transformatorom, aplikacijama koje koriste proširenu stvarnost te izraditi svjetleće čestitke.

Na radionici je prisustvovalo oko 150 djece što je pokazatelj velikog interesa za STEAM područje.

Zahvale za izvedbu radionice idu FER-u, ŠUZI, Caliper-u i Udruzi Stemalica koji su podržali organizaciju, a posebno izv. prof. dr. sc. Anamari Nakić i izv. prof. dr. sc. Josipi Pini Milišić te doktorandicama i studenticama koje su pomogle u pripremi i provedbi radionice.

U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s radionica.

 

Više