Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija

Dobrodošli na stranice Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija.


Obavijesti

Autor: Marijan Kuri
Predavanje "The advancement of...

Zavod za Elektroničke sustave i obradbu informacija, Hrvatska sekcija IEEE, Odjel za instrumentaciju i mjerenja i ZCI-DATACROSS, pozivaju Vas na predavanje

"The advancement of “Instrumentation & Measurement concept” in sensors and transducers for energy harvesting"

koje će održati Carlo Trigona, PhD, University of Catania, Italija

u četvrtak, 06.09.2018, u 11 sati, u dvorani D-160 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Unska 3, Zagreb.

Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 45 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više o predavanju i o predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Davorin Ambruš
Nagrađeni radovi na 9. diplomskoj...

Ovogodišnja diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 12. srpnja 2018. godine na FER-u. Najbolji radovi u izboru Gospodarskog savjeta su:

  • 1. nagrada: Marko Matijaščić, "Usporedba energetske učinkovitosti analize zvukova disanja na ugradbenim jednojezgrenim i višejezgrenim procesorima niske potrošnje", mentor prof. dr. sc. Vedran Bilas
  • 2. nagrada: Hrvoje Butina, "Integracija MIMO 4x4 platforme", mentor prof. dr. sc. Mladen Vučić
  • 3. nagrada: Tomislav Kovačević, "Sustav za mjerenje i analizu elektrokemijskih svojstava dentalnih implantata", mentor prof. dr. sc. Mario Cifrek

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, te sponzorima nagrada i radionice: Ericssonu Nikoli Tesli, Končaru, Siemensu, Udruzi inovatora Hrvatske i Xylonu.

Nekoliko fotografija s radionice možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Zvonko Kostanjčar

Odjel za tehniku u medicini i biologiji Hrvatske sekcije IEEE, Hrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF), Akademija tehničkih znanosti Hrvatske i Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija pozivaju Vas na predstavljanje knjige

"Inspection of Medical Devices - For Regulatory Purposes"

koje će se održati u ponedjeljak 28. svibnja 2018. u 12:15,
u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
Unska 3, Zagreb.

Knjigu će predstaviti prof. emer. dr. sc. Stanko Tonković i izv. prof. dr. sc. Branko Breyer.

 

U sklopu predstavljanja knjige će biti održana predavanja:

13:15-13:45 Maja Vitt, Merz Pharmaceuticals GmbH: „Life-cycle of medical devices – from idea to realization“

13:45-14:15 Almir Badnjević, Verlab, International Burch University: „Medical devices post-market surveillance“

Predavanja su na hrvatskom jeziku, a ukupno predviđeno trajanje s raspravom je 120 minuta. Predstavljanje knjige i predavanja su otvoreni za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

 

Detaljan program događanja je dostupan na poveznici. Više informacija o predavanjima i predavačima pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Željka Lučev Vasić
Nastup FER-a na skupu BrainHack...

Brainhack Zagreb 2018, hackaton na temu neuroznanosti održan je 5. i 6. svibnja 2018. godine u prostoru tvrtke Five kao dio globalne inicijative organizacije niza hackatona u području neuroznanosti koji se istovremeno održavali u tridesetak gradova diljem svijeta.

Od ukupno četrdesetak sudionika, s FER-a ih je bilo osmero: zaposlenice doc. dr. sc. Ana Sušac, dr. sc. Azra Tafro i Ivana Čuljak, mag. ing., te studenti diplomskog i preddiplomskog studija Ivan Franjić, Luka Martinez, Andrea Matić, Domagoj Pluščec i Matija Roglić.

Prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof. dr. sc. Mario Cifrek bili su članovi znanstvenog odbora skupa, dok je Krešimir Friganović, mag. ing. sudjelovao u pripremi tema i skupova podataka predstavljenih na hackatonu. U ekipi FER-a bila je i Mirta Zelenika, mag. psiholog. koja je zajedno s Ivanom Čuljak, mag. ing. sudionicima hackatona omogućila snimanje elektroecefalograma (EEG).

Voditelj i jedan od organizatora hackatona bio je doktorand FER-a Andrija Štajduhar mag. rač. i mat.

Autor: Mario Cifrek
Poziv na predavanje "Primjene...

Udruga Alumni FER u suradnji s Hrvatskim društvom za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF), Odjelom za tehniku u medicini i biologiji Hrvatske sekcije IEEE i Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske vas poziva na predavanje:

Primjene suvremenih tehnologija u medicini
koje će održati prof. dr. sc. Mario Cifrek,
11. travnja 2018. godine, u 17 sati,
u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon predavanja druženje će se nastaviti u Alumni klubu. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Više informacija o predavanju pročitajte u nastavku obavijesti.

Autor: Željka Lučev Vasić
Održan Simpozij Industrijske...

Simpozij Industrijske elektronike (SINE), tradicionalno druženje alumnija i studenata u organizaciji Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (ZESOI), održan je u petak, 23. ožujka 2018. godine u hotelu Panorama Zagreb.

Kao i svake godine, Simpozij je okupio sadašnje i bivše studente, profesore, članove Gospodarskog savjeta Zavoda, te predstavnike tvrtki s kojima Zavod surađuje. Svečanost su svojim dolaskom uveličali i predstavnici sadašnje te buduće uprave FER-a. Simpozij je otvorio predstojnik Zavoda prof. dr. sc. Mladen Vučić, nakon čega se prisutnim obratio izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec.

U službenom dijelu programa dodijeljene su zahvale ovogodišnjim partnerima te jubilarne povelje bivšim studentima koji su diplomirali prije 25 i 30 godina. Temeljem odluke Zavodskog kolegija od 19. ožujka 2018., dodijeljene su nagrade Zavoda:

  • Nagrada ZESOI za iznimnog sveučilišnog nastavnika dodijeljena je prof. dr. sc. Davoru Petrinoviću za doprinos razvoju novih sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje te programa FER 3 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
  • Nagrada ZESOI za posebno istaknutog alumnija dodijeljena je dr. sc. Mislavu Balkoviću za izniman doprinos u području obrazovanja, rad u strukovnim udrugama te rad u nacionalnim stručnim tijelima
  • Nagrada Prijatelj ZESOI dodijeljena je dr. sc. Goranu Molnaru za jačanje suradnje s kompanijom Ericsson Nikola Tesla d.d. sa značajnim utjecajem na nastavne aktivnosti Zavoda

Svečanost je uveličao nastup Akademskog muškog zbora FER-a. U zabavnom dijelu programa održana je nagradna igra koja je imala za cilj povezati sadašnje i bivše studente Zavoda. Nakon igre nastupio je ZESOI bend čiji su članovi sadašnji studenti Zavoda.

Autor: Mladen Vučić
ZESOI na 17. tjednu mozga

Usklopu 17.tjedna mozga studenti i nastavnici ZESOI održali su sljedeća predavanja:

Doc. dr. sc. Predrag Pale održao je dva predavanja: u ponedjeljak, 12. ožujka, u Rektoratu Sveučilišta u Osijeku, otvorio je Tjedan mozga u Osijeku predavanjem: "Utjecaj umjetne inteligencije na obrazovanje", a u četvrtak, 15. ožujka u dvorani Čačković Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao predavanje Digital security for brain health, u okviru 4. okruglog stola o neuroetici na temu „Personalizirani pristup zdravlju mozga“ (Person-centered care and brain health).

Krešimir Friganović, mag. ing., Ivan Franjić, univ. bacc. ing., Luka Martinez, univ. bacc. ing. i prof. dr. sc. Mario Cifrek održali su također dva predavanja: u srijedu, 14. ožujka u Sivoj vijećnici FER-a predavanje Umjetne neuronske mreže u detekciji ponovljivih obrazaca moždane aktivnosti, a u petak, 16. ožujka u Novoj vijećnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predavanje Detekcija zamišljanja pokreta – biološka povratna veza u rehabilitaciji.

U nastavku možete pogledati nekoliko fotografija s navedenih predavanja.

Autor: Mario Cifrek
Proslavljen Dan FER-a

U petak, 24. studenoga 2017. godine, u dvoranama D1 i D2 svečano je proslavljen Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Tom su prigodom dodijeljene nagrade: "Josip Lončar", Nagrada za znanost te nagrade tvrtki Končar, Siemens, Ericsson Nikola Tesla i instituta INETEC, najuspješnijim studentima i djelatnicima Fakulteta. Među nagrađenima bili su i djelatnici našeg zavoda.

Prof. dr. sc. Damiru Seršiću dodijeljena je Nagrada za znanost za iznimno postignuće u istraživačkom radu ili inovacijama u prethodnih pet godina, a posebno za doprinos u primjeni naprednih metoda digitalne obrade signala u znanstvenim istraživanjima i inovativnim projektima.

Prof. dr. sc. Svenu Lončariću dodijeljena je Zlatna plaketa "Josip Lončar" za podizanje prepoznatljivosti FER-a svojim iznimnim znanstvenoistraživačkim radom u području digitalne obrade slike i računalnog vida te za razvoj i promicanje struke. Prof. Lončarić se je zahvalio skupu u ime svih nagrađenih.

 

Autor: Mladen Vučić
Poziv na predavanje: Peter Sarkozy...

Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija, Hrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

"Resolving Homopolymers Stretches in Next-Generation DNA Sequencing"

koje će održati Peter Sarkozy, doktorand na Sveučilištu za tehnologiju i ekonomiju u Budimpešti, Budimpešta, Mađarska,

u četvrtak, 28. rujna 2017. godine u 11:00 sati, u Knjižnici Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (D-115) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb.

Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Više o predavanju i o predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Mario Cifrek

Ovogodišnja diplomska radionica Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija (DIRA ZESOI) održana je 6. srpnja 2017. godine na FER-u. Najbolji radovi u izboru Gospodarskog savjeta su:

  • 1. nagrada: Žad Deljkić, "Prepoznavanje programskih modula u izvršnim datotekama", mentor doc. dr. sc. Predrag Pale
  • 2. nagrada: Adrian Žgaljić, "Automatsko čitanje numeričkih podataka u slikama geometrijskih zadataka", mentor doc. dr. sc. Marko Subašić
  • 3. nagrada: Dorijan Špikić, "Ugradbeni senzorski sustav sonde s nizom zavojnica za ispitivanje vrtložnim strujama", mentor doc. dr. sc. Darko Vasić
  • 4. nagrada: Ivan Bestvina, "Utjecaj susjeda na vlastito mišljenje", mentor izv. prof. dr. sc. Mile Šikić

Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentorima! Zahvaljujemo svim studentima na trudu i sudjelovanju u radionici, te sponzorima nagrada i radionice: Ericssonu Nikoli Tesli, Končaru, Siemensu, Stypeu, Udruzi inovatora Hrvatske i Xylonu.

Nekoliko fotografija s radionice možete vidjeti u nastavku obavijesti.

Autor: Zvonko Kostanjčar
Poziv na predavanje: Dr. Tomislav...

Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija, Hrvatsko društvo za biomedicinsko inženjerstvo i medicinsku fiziku (HDBIMF) i Odjel za tehniku u medicini i biologiji Hrvatske sekcije IEEE pozivaju Vas na predavanje

"Neuroprosthetic technologies to restore movement and communication
of people with paralysis"

koje će održati Dr. Tomislav Mileković, École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Švicarska u ponedjeljak, 20. ožujka 2017. godine, u 10.15 sati, u dvorani D-1 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb. Predavanje je na engleskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Autor: Mario Cifrek