ZAVOD ZA ELEKTROSTROJARSTVO I AUTOMATIZACIJU

 


Obavijesti

Donacija tvrtke ABB Hrvatska Zavodu...

Tvrtka ABB Hrvatska donirala je Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju mobilne modele elektromotornih pogona s frekvencijskim pretvaračima ACS880, programirljive logičke kontrolere AC500 i operatorske panele CP635. Donirana oprema koristit će se za studentske radove u Laboratoriju za upravljanje elektromotornim pogonima i Laboratoriju za električne strojeve, te za seminare za stručnjake iz gospodarstva.

Zahvaljujemo direktoru tvrtke Željku Štruglinu te Žarku Pelešu, Davoru Goričkom i Ivanu Rajkoviću, koji su prepoznali potencijal našeg Laboratorija. Također zahvaljujemo dugogodišnjem zavodskom suradniku Milivoju Puzaku na angažmanu oko opremanja laboratorija.

Autor: Damir Sumina
Stručni posjet studenata tvrtki Knauf...

U organizaciji tvrtke Knauf Insulation, HRO Cigre i nastavnika Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju studenti 4. godine profila Elektrotehnički sustavi i tehnologije posjetili su 8. svibnja 2018. tvornicu za proizvodnju kamene vune u Novom Marofu. Posjet je održan u sklopu nastavnih aktivnosti na predmetu Laboratorij elektrotehničkih sustava i tehnologija 2. Studenti su obišli proizvodne linije tvornice, a stručni posjet je završio ugodnim druženjem uz ručak.

Zahvaljujemo našim bivšim studentima Srećku Hlebu, Matiji Harmicaru i Martinu Buhinu te HRO Cigre na organizaciji ovog posjeta.

Autor: Damir Sumina
Sudjelovanje Zavoda na Smotri...

Na Smotri Sveučilišta, koja se održala u Studentskom centru od 23.11. do 25.11.2017,  Zavod se uspješno predstavio radom "Autonomno trkaće vozilo",  studenti Marko Švec i Nediljko Jerković, mentor izv.prof.dr.sc. Jadranko Matuško.

Na Danu otvorenih vrata, koji se održao 25.11.2017, Zavod su predstavljali asistenti Filip Jukić, Ivana Pavlić i Nikola Vuger. 

 

Autor: Damir Sumina
Proslavljen Dan FER-a

U petak, 24. studenoga 2017. godine, svečano je proslavljen Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Tom su prigodom našim studentima i zaposlenicima dodijeljene nagrade. Više o nagradama pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Spomenka Perkušić
Objavljen članak o Laboratoriju za...

U Lideru je objavljen članak o Laboratoriju za mehatroničke sustave. U članku je predstavljen niz projekata na kojima sudjeluje Laboratorij. Članak se nalazi u repozitoriju.

 

Autor: Spomenka Perkušić
Poziv na predavanje

Zavod za elektrostrojarstvo i automatizaciju, Odjel za energetsku elektroniku (PEL 35) i Odjel za industrijsku elektroniku (IE13) Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje

„Power quality and stability of power electronic systems for emerging applications“

koje će održati doc. dr. sc. Milijana Odavić s Electronic and Electrical Engineering Department, University of Sheffield, Sheffield, U.K. Predavanje će se održati u četvrtak, 13. travnja 2017. godine u 12:15 h u sivoj vijećnici FER-a. Predvidivo trajanje predavanja je 45 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija.

Autor: Spomenka Perkušić
Poziv na predavanje

Zavod za elektrostrojarstvo i automatizaciju, Hrvatska sekcija IEEE, Odjel za energetsku elektroniku i Odjel za industrijsku elektroniku Hrvatske sekcije IEEE, pozivaju Vas na predavanje

"UČINSKA ELEKTRONIKA U 20. STOLJEĆU U HRVATSKOJ"

koje će održati prof. dr. sc. Zvonko Benčić, posebno istaknuti profesor FER-a u mirovini. Predavanje će se održati u četvrtak, 09.03.2017. u 12:15 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Unska 3, Zagreb. Predavanje je na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 45 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Autor: Spomenka Perkušić
Rittal Mobile Product Show 2017

Poštovane kolegice i kolege,

pozivamo Vas na Rittal Mobile Product Show 2017, koji će se održati 10.03.2017., 08:00–14:30 ispred nebodera FER-a.

Autor: Spomenka Perkušić
Posjet učenika osnovnih škola i XV....

U sklopu popularizacijskog projekta RADDAR učenici osnovnih škola i XV. gimnazije posjetili su 4.3.2017. laboratorije Zavoda: Laboratorij za upravljanje elektromotornih pogona, Laboratorij za obrambene sustave i tehnologije, Laboratorij za industrijsku automatizaciju i Laboratorij za mehatroniku. Uz koordinatora ovog događanja doc.dr.sc. Šandora Ileša Zavod su uspješno predstavili doc.dr.sc. Siniša Popović, Filip Jukić, mag.ing. i student Marko Slunjski. U nastavku pogledajte nekoliko fotografija.

Autor: Šandor Ileš
Seminar za održavanje trenažera za...

U prostorima Zavoda u razdoblju 7.–16. prosinca 2015. godine održan je seminar za osposobljavanje djelatnika Oružanih snaga RH za održavanje trenažera CROTREND namijenjenih obuci operatora protuoklopnih vođenih raketnih sustava. U organizaciji i provedbi seminara sudjelovali su članovi Laboratorija za interaktivne simulacijske sustave, prof. dr. sc. Krešimir Ćosić i doc. dr. sc. Siniša Popović, a seminar su pripremili i održali suradnici Laboratorija, dr. sc. Miroslav Slamić i g. Pavao Golubović. Seminar je održan uz potporu predstojnika, doc. dr. sc. Damira Sumine, kao i drugih članova Zavoda. U nastavku obavijesti nalazi se par fotografija.

Autor: Siniša Popović
Čišćenje Laboratorija za velike...

Tradicionalno čišćenje Laboratorija za velike električne strojeve održano je u subotu 12.12.2015. 

Predvođeni predstojnikom Damirom Suminom članovi Zavoda Damir Vuljaj, Tin Bariša, Tino Jerčić, Igor Sirotić, Martina Kutija, Marinko Kovačić, Zlatko Hanić, Igor Erceg, Mario Vražić i Marinko Miletić sudjelovali su u čišćenju Laboratorija.

U nastavku pogledajte fotografije.

Autor: Damir Sumina
Donacija tvrtke Pelmen Laboratoriju...

Tvrtka Pelmen d.o.o. donirala je automatizacijsku opremu za radna mjesta u Laboratoriju za upravljanje elektromotornim pogonima (A001, A002). Tvrtka Pelmen d.o.o. je zastupnik svjetskog lidera automatizacije u industriji Rockwell Automation, u sklopu kojeg se nalaze Allen Bradley i Rockwell Software, prepoznatljivog u područjima automatizacije proizvodnih i tehnoloških procesa, reguliranih elektromotornih pogona, te sustava nadzora i upravljanja industrijskih postrojenja. Donirana oprema (kontroleri CompactLogix 1769 L30ER, frekvencijski pretvarači PowerFlex527 Drive, operatorski paneli PanelView Plus 6, softver za programiranje kontrolera RSLogix 5000, te SCADA softver FT View Studio) koristit će se za studentske radove i seminare za stručnjake iz gospodarstva. Ukupna vrijednost donirane opreme iznosi 150.000 Kn. Uz ovu donaciju kompletirana je oprema za modernizaciju pultova u prostoriji A002.

Posebno zahvaljujemo direktoru tvrtke Miroslavu Martinoviću i Borisu Veiću, koji su prepoznali potencijal našeg Laboratorija.

Autor: Damir Sumina
Novi istraživački projekt na Zavodu

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije prihvatila je financiranje zajedničkog istraživačkog projekta između tvrtke Montelektro d.o.o i Zavoda.

Projekt "Razvoj naprednih programskih komponenata procesnog upravljačkog sustava" financiran je u okviru programa IRCRO s ukupnim budžetom od 1,2 milijuna kuna. 

Projekt se bavi razvojem komponenti procesnog upravljačkog sustava tvrtke Montelektro za konfiguriranje sustava, te za konfiguriranje i nadziranje recepata u automatizaciji procesnih postrojenja. Voditelj projekta je doc.dr.sc. Igor Erceg.

Autor: Damir Sumina
Radionica Sinamics G120

U laboratoriju za industrijsku automatizaciju 3.12.2015. za stručnjake iz gospodarstva organizirana je radionica o novim pretvaračima Siemens Sinamics G120. Radionicu su vodili naši bivši studenti, a sada zaposlenici tvrtke Siemens d.d. Marko Bunić, dipl.ing. i Adriano Liebhardt, mag.ing. te stručnjak za Sinamics i Simatic sustave Jernej Sotenšek, dipl.ing. 

U nastavku pogledajte fotografije.

Autor: Damir Sumina
Seminar Siemens Sitrain 23.-27.11.2015.

U Laboratoriju za upravljanje elektromotornim pogonima održan je od 23. do 27.11.2015. Siemens Sitrain seminar iz frekvencijskih pretvarača Sinamics S120 i integracije pretvarača u automatizacijske sustave. Seminar je održan za stručnjake iz tvrtki Elektrokontakt d.d., Jadranska vrata d.d. Adriatic Gate Container Terminal j.s.c., Sinusmatik i Helb d.o.o. Seminar su održali dr.sc. Martina Kutija, dr.sc. Šandor Ileš, doc.dr.sc. Igor Erceg i doc.dr.sc. Damir Sumina. U nastavku pogledajte fotografije sa seminara.

Autor: Damir Sumina
Zavod na Danu FER-a

U petak, 20. studenoga 2015. svečano je proslavljen Dan FER-a. Dodijeljene su nagrade studentima i istraživačima sa Zavoda.

Brončana plaketa "JOSIP LONČAR" dodijeljena je najboljim studentima za uspješan završetak diplomskog studija:

Kristijan Jalšić, profil Elektrotehnički sustavi i tehnologija, mentor: prof. dr. sc. Viktor Šunde

 

Godišnja nagrada «KONČAR» dodjeljuje se za doktorske disertacije koje sadrže istaknuta znanstvena dostignuća iz područja tehničkih znanosti s primjenom u industriji. Ove godine obje nagrade Končar su dodijeljene za doktorske disertacije izrađene na Zavodu:

  • Dr. sc. Martina Kutija za doktorsku disertaciju pod naslovom:  "Bezsenzorsko upravljanje kaveznim asinkronim vjetrogeneratorom temeljeno na fazno zatvorenoj petlji", mentor: doc. dr. sc. Damir Sumina.
  • Dr. sc. Miroslav Macan za doktorsku disertaciju pod naslovom: "Smanjivanje istosmjerne komponente struje izmjenjivača s galvanskim odvajanjem na tračničkim vozilima", mentor: prof. dr. sc. Željko Jakopović.

Po sedmi puta je dodijeljena nagrada "Werner von Siemens" za izabrane radove studenata FER-a s primjenom u područjima digitalizacije, elektrifikacije i automatizacije za ak. god. 2014./2015. Po prvi puta nagrada "Werner von Siemens" dodijeljena je studentu sa Zavoda:

  • Marko Slunjski: "Napredne tehnike za automatizaciju industrijskih postrojenja" (mentor: doc. dr. sc. Damir Sumina).

U nastavku obavijesti pogledajte fotografije s Dana FER-a.

Autor: Damir Sumina
Sudjelovanje Zavoda na Smotri...

Već pet godina zaredom Zavod sudjeluje u organizaciji i koordinaciji predstavljanja FER-a na Smotri Sveučilišta u Zagrebu. Ove godine smotra se održavala od 12. do 14. studenoga u šatoru dvorišta Studentskog centra. Uz tradicionalnog organizatora doc.dr.sc. Damira Suminu i uz pomoć Damira Vuljaja mag.ing., ključnu ulogu na Smotri imao je Igor Sirotić mag.ing. 

Zavod se još jednom iskazao u izvrsnoj organizaciji, a u nastavku obavijesti pogledajte fotografije sa Smotre.

Autor: Damir Sumina
Sudjelovanje Zavoda na Danu otvorenih...

Na Danu otvorenih vrata FER-a održanom u subotu, 14. studenoga 2015. Zavod za elektrostrojarstvo i automatizaciju se uspješno predstavio. Kordinator Zavoda na Danu otvorenih vrata bio je Igor Sirotić, mag.ing. 

Na DOV-u su sudjelovali doc.dr.sc. Siniša Popović, koji je vodio posjete Laboratoriju za obrambene sustave i tehnologije, te student profila ESIT Marko Slunjski, koji je predstavljao automatizirani model automatske autopraonice. U nastavku pogledajte fotografije s DOV-a.

Autor: Damir Sumina
Svečano obilježen odlazak prof. dr....

Dana 29. listopada 2015. na Zavodu je svečano obilježen odlazak prof. dr. sc. Ivana Gašparca u mirovinu.

Prof. dr. sc. Ivan Gašparac proveo je cijeli radni vijek na Fakultetu i doprinosio razvoju Zavoda i Fakulteta, svojim znanstvenim, istraživačkim, nastavnim, pedagoškim i kolegijalnim djelovanjem.

Prof. dr. sc. Ivan Gašparac stalno je zaposlen na FER-u od 01. siječnja 1973. do 30. rujna 2015. godine. Izabran je u zvanje znanstvenog savjetnika 2006. godine, a redoviti je profesor u trajnom zvanju od 2012. godine. 

Prof. dr. sc. Ivan Gašparac držao je predavanja, vježbe i seminare generacijama studenata,  iz kolegija: Energetska elektrotehnika, Projektiranje industrijskih postrojenja, Automatizacija industrijskih postrojenja, Automatizirana ispitivanja elektrotehničkih uređaja, Osnove strojeva i transformatora, Električni strojevi I, II, IV, Električni strojevi i transformatori, Laboratorij električnih strojeva, Kolektorski i elektronički komutirani strojevi, Elektromehanička i elektromagnetska pretvorba, Električni motori, Osnove elektromotornih pogona, Mali i specijalni električni strojevi, Električni aktuatori.

Na poslijediplomskom studiju održava nastavu iz predmeta Automatizirana ispitivanja električnih strojeva i Elektromotorni pogoni posebne namjene. Mentor je oko 50 diplomskih, tri magistarska rada te jedne doktorske disertacije.

Dužnost Predstojnika Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju FER-a, prof. dr.sc. Ivan Gašparac obnašao je u dva mandata i to u razdoblju od 2002. god. do 2006. godine.

U nastavku obavijesti pročitajte više informacija o stručnom i znanstvenom djelovanju prof. dr. sc. Ivana  Gašparca i pogledajte nekoliko slika sa svečanosti.

Autor: Snježana Krleža
90 godina  Zavoda za...

Zavod za elektrostrojarstvo i automatizaciju FER-a proslavio je 16.10.2015. 90 godina od osnivanja.  Njegova povijest počinje od Zavoda za elektrotehniku osnovanog 1925. godine, kojemu je naziv promijenjen 1946. u Zavod za elektrostrojarstvo, a 1995. dopunjen u Zavod za elektrostrojarstvo i automatizaciju. Ovaj Zavod i Zavod za osnove elektrotehnike i električna mjerenja koji je nastao iz Laboratorija za električna mjerenja, utemeljitelja prof. Josipa Lončara (1923.), su najstarije znanstveno-nastavne jedinice na području elektrotehnike u Hrvatskoj.

U nazočnosti rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića, predstavnika Elektrotehničkih fakulteta iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, predsjednika Uprava mnogih poduzeća, kao i mnogih inženjera, magistara i doktora koji su svoja zvanja stekli na Zavodu održane su 4 prezentacije s naglaskom na električne strojeve i transformatore, učinsku elektroniku, upravljanje i automatizaciju. Za ovu prigodu priređena je monografija pod nazivom 90 godina Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju1925-2015. Monografija, prigodne prezentacije i fotografije sa obilježavanja 90 godina Zavoda dostupne su u repozitoriju, gornji desni stupac stranice.

Autor: Damir Vuljaj

Marinko Kovačić, asistent na Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju, zajedno s grupom vođenom od strane Mirka Planinića, profesora s Fizičkog odsjeka PMF-a, razvio je uređaj za mjerenje struja u pikoamperskom području na naponu do 5 kV. Uređaj je prvenstveno razvijen za potrebe provođenja ispitivanja na GEM (Gaseous electron multiplier) detektoru koja je rađena u okviru PMF-ovog UKF projekta "Study of the momentum correlations in high energy collisions using event structure criteria and ALICE detector at LHC". 

Autor: Damir Vuljaj

Tvrtka Automatika i procesi d.o.o. donirala je opremu za radna mjesta u Laboratoriju za upravljanje elektromotornim pogonima (A001, A002). Tvrtka Automatika i procesi d.o.o. je zastupnik danskog lidera Danfoss za pogonsku tehniku u područjima automatizacije proizvodnih i tehnoloških procesa te sustava nadzora i upravljanja industrijskih postrojenja. Donirana oprema (frekvencijski pretvarači Danfoss VLT FC302 s modulima za industrijsku komunikacijsku mrežu Profinet, softver za programiranje Motion Control Tool) koristit će se za studentske radove i za seminare namijenjene stručnjacima iz gospodarstva.

Posebno zahvaljujemo direktoru tvrtke i našem bivšem studentu dipl.ing. Milanu Staniću koji je prepoznao potencijal našeg Laboratorija.

Autor: Damir Sumina

Dana 22. svibnja 2015. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održano je predstavljanje istraživačkog projekta financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost a pod nazivom:

Napredni elektromotorni pogoni za primjene u vuči/Advanced Electric Drives for Traction Applications (ELTRAC)

Projekt istražuje razvoj naprednih elektromotornih pogona za primjenu u vuči za prijevoz putnika i tereta. Glavni cilj projekta je poboljšati pristup projektiranju elektromotornih pogona za primjene u vuči na način da se projektiranju komponenata pristupi sinergijski uz primjenu naprednih algoritama upravljanja.

 

Predstavljanju projekta prisustvovali su predstavnici tvrtki iz privrede; Končar MES, Končar GIM, Končar KEV, Končar Institut, kao i članovi projektnog tima i predstavnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Trajanje projekta od 01.10.2014. do 30.9.2018.

Više informacija vezanih uz projekt možete pronaći na poveznici http://eltrac.fer.hr/eltrac

Autor: Snježana Krleža
ODRŽANA JAVNA PREZENTACIJA PROJEKTA...

Dana 27. veljače 2015. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) održana je javna prezentacija projekta "Razvoj naprednih energetski učinkovitih struktura upravljanja generatorom s permanentnim magnetima bez mjernog člana brzine vrtnje" financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost u okviru programa Uspostavni istraživački projekti.

Javnoj prezentaciji su prisustvovali predstavnici brojnih tvrtki iz industrije, kao što su Končar Elektronika i informatika d.d., Siemens d.d., Montelektro d.o.o., AIP d.o.o., P.E.O. d.o.o., Rješenje plus d.o.o., te predstavnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

Nakon prezentacije vođena je zanimljiva diskusija.

Autor: Damir Sumina
Donacija tvrtke Pelmen d.o.o....

Tvrtka Pelmen d.o.o. donirala je automatizacijsku opremu za radna mjesta u Laboratoriju za upravljanje elektromotornim pogonima (A001, A002). Tvrtka Pelmen d.o.o. je zastupnik svjetskog lidera automatizacije u industriji Rockwell Automation, u sklopu kojeg se nalaze Allen Bradley i Rockwell Software, prepoznatljivog u područjima automatizacije proizvodnih i tehnoloških procesa, reguliranih elektromotornih pogona, te sustava nadzora i upravljanja industrijskih postrojenja. Donirana oprema (kontroleri CompactLogix 5370 L3, frekvencijski pretvarači PowerFlex525 Drive, operatorski paneli PanelView Plus 6, softver za programiranje RSLogix 5000, te SCADA softver FactoryTalk View Studio) koristit će se za studentske radove.

Posebno zahvaljujemo direktoru tvrtke Miroslavu Martinoviću i Borisu Veiću, koji su prepoznali potencijal našeg Laboratorija.

Autor: Damir Sumina