Upute za izlaganje nagrađenih doktorata

"Dan doktorata 2018." održat će se 10. svibnja 2018. godine, od 10 sati na dalje.

Okvirni program prikazan je u nastavku, a detaljni program nalazi se na stranici: http://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij/dan_doktorata.

Okvirni pregled programa

10.00 - 11.00

Poster sekcija

Izložba i prezentacija postera s aktualnim istraživačkim rezultatima doktoranada.

11.00 - 12.30

Skupna sekcija

Svečano otvaranje

Prezentacije nagrađenih doktorata iz ak. god. 2016./17.

Prezentacija počasnog gosta

Završna riječ

12.30 - 14.00

Proglašenje najboljeg postera i domjenak

14.00 - 15.30

Radionica za doktorande

Program Dana doktorata 2018. uključuje dvije radne sekcije te neformalno druženje i umrežavanje. Odabrane doktorske disertacije obranjene u akademskoj godini 2016./2017. bit će prezentirane usmeno, u zajedničkoj sekciji u okviru programa, dok će preliminarni rezultati doktorskih istraživanja nakon potvrde teme disertacije (javnog razgovora) biti predstavljeni u poster-sekciji.

Kriterij odabira za sekciju s usmenim izlaganjem rezultata doktorskih istraživanja je izvrsnost. U tome smislu, izbor govornika u skladu je s priznanjima koje Fakultet elektrotehnike i računarstva dodjeljuje za istaknute doktorske disertacije, a to su Srebrna plaketa "Josip Lončar" (više o nagradi: pravilnik, naputak) i  nagrada "KONČAR" (više o nagradi: pravilnik, izmjene i dopune).

Doktori znanosti kojima su navedene nagrade dodijeljene za disertacije obranjene u akademskoj godini 2016./2017. i koji su potvrdili sudjelovanje su (abecednim redoslijedom):

 • dr. sc. Josip Ćesić, za doktorsku disertaciju pod naslovom: "Praćenje više gibajućih objekata zasnovano na slučajnim konačnim skupovima i Lievim grupama", mentor: prof. dr. sc. Ivan Petrović;
 • dr. sc. Petar Gabrić, za doktorsku disertaciju pod naslovom "Metodologija eksperimentalnog istraživanja dielektričkih naprezanja u uljno-barijernoj izolaciji transformatora", mentori: prof. dr. sc. Damir Ilić i dr. sc. Antun Mikulecky,
 • dr. sc. Zlatko Hanić, za doktorsku disertaciju pod naslovom: "Proračun stacionarnih stanja sinkronih strojeva primjenom strujno ovisnih funkcija ulančanih tokova", mentor: izv. prof. dr. sc. Mario Vražić;
 • dr. sc. Marinko Kovačić, za doktorsku disertaciju pod naslovom: "Metoda optimiranja trorazinskoga pretvarača za pomoćna napajanja tračničkih vozila", mentor: prof. dr. sc. Viktor Šunde;
 • dr. sc. Đula Nađ, za doktorsku disertaciju pod naslovom: "Vođenje i upravljanje autonomnim podvodnim agentima uz akustički potpomognutu navigaciju"; mentor: izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković;

(Ispričao se dr. sc. Ivan Sović, nagrađen za doktorsku disertaciju pod naslovom: "Algoritmi za de novo sastavljanje genoma iz sekvenciranih podataka treće generacije", mentori: izv. prof. dr. sc. Mile Šikić i prof. dr. sc. Karolj Skala, Institut Ruđer Bošković.)

 

1. Općenite informacije i smjernice za izlaganje

Dan doktorata je događaj koji, uz pružanje uvida u raznolikost i kvalitetu znanstvenog rada Fakulteta svima zainteresiranima, ima za cilj i pobuditi interes za znanstveni rad i istraživanje.

Prezentacija na Danu doktorata, za razliku od obrane doktorske disertacije, ima:

 1. potpuno različitu svrhu,
 2. bitno kraće trajanje i
 3. drugu "publiku".
I. Trajanje izlaganja

Što se tiče trajanja izlaganja, ono će biti ograničeno na 10 minuta(*), što znači da je ne samo preporučljivo, već i nužno, izostaviti složenije ili vrlo specifične cjeline iz obrane doktorske disertacije, a pogotovo složene matematičke izraze ili izvode, kao i vrlo detaljne opise postupaka i obrade rezultata.

Naglasak treba biti na idejama i rezultatima, a razina detalja treba biti prilagođena raspoloživom vremenu i auditoriju.

*Napomena:
Zadano vremensko ograničenje može biti dodatno prilagođeno broju potvrđenih govornika (o čemu ćete, ako do toga dođe, svi biti obaviješteni). Od svakog govornika očekuje se odgovorno pridržavanje i poštivanje tog ograničenja, kako bi svi imali jednake uvjete i zastupljenost u programu.

II. Sudionici Dana doktorata

Pri pripremi prezentacije, treba se voditi činjenicom da će većinu sudionika Dana doktorata činiti nastavnici, studenti i alumni FER-a, odnosno osobe širokih znanja u području tehničkih znanosti (pogotovo elektrotehnike i računarstva te prirodoslovlja), ali vrlo mali broj onih koji bi bili znanstvenici ili stručnjaci koji se bave užim područjem istraživanja doktorske disertacije rezultati koje se prezentiraju.

Slijedom toga, prezentaciju treba pojednostavniti i pažljivo prilagoditi formatu i sudionicima ovog događaja. To, naravno, ne znači da ne treba istaknuti (tehničke) problemske i znanstvene aspekte doktorskog istraživanja i rezultata - naprotiv; ali ih u izlaganju treba učiniti zanimljivima i razumljivima te koristiti primjere, slike, grafove i druge vizualne elemente (npr. video), umjesto teksta, (teksta, teksta...) i formula.

III. Doktorandi u publici

Vi, nagrađeni doktori znanosti, ste "zvijezde" programa Dana doktorata. Većinu "publike" činit će doktorski studenti I. II. i III. godine doktorskoga studija, kojima predstavljate uzor i pružate sliku uspjeha. U obraćanju tim kolegama, slobodno se (ali s mjerom) možete osvrnuti na vlastite "doktorandske dane" te podijeliti iskustva o istraživačkim izazovima, usponima i padovima, frustracijama, razočaranjima, "bljeskovima inspiracije", oduševljenjima, ili... nešto što biste voljeli da ste tada mogli čuti iz prve ruke od "nekoga tko je to prošao" i pri tome još i bio posebno uspješan.

IV. "Do's and Don'ts"

Dakle:

 • prikažite svoja istraživačka postignuća svoje doktorske disertacije,
 • učinite glavne ideje zanimljivima i razumljivima "prosječnom" FER-ovcu,
 • podijelite neko svoje pozitivno ili motivacijsko iskustvo, i
 • držite se zadanog vremenskog ograničenja prilikom izlaganja.

Molimo, nemojte:

 • "braniti" znanstveni doprinos (to ste već riješili :-)),
 • preopteretiti prezentaciju suvišnim detaljima,
 • uključivati složene matematičke izraze (ako "baš mora", najviše 3 formule).

2. Zadani format

 1. Previđeni format slajdova (predaju se u elektroničkom obliku) je MS Powerpoint (ppt) ili Portable Document Format (PDF).
 2. Maksimalni broj slajdova je 12, ne računajući naslovni slajd.
 3. Slajdovi trebaju biti pripremljeni prema uobičajenom predlošku za prezentacije na doktorskom studiju FER-a.
 4. Predviđeno vrijeme izlaganja je 10 minuta.
 5. Izlaganje i slajdovi trebaju biti na hrvatskome jeziku (neovisno o izvornom jeziku disertacije).
 6. Preporučuje se slajdove (prije predaje) dati na "kolegijalnu provjeru" gramatike i pravopisa te detekciju (autoru) "nevidljivih" nejasnoća ili nelogičnosti. Po pitanju zatipaka, kao i nekih čestih stilskih pogrešaka, može pomoći i Hrvatski akademski spelling checker Hascheck (http://hacheck.tel.fer.hr/).

3. Rokovi

Krajnji rok za predaju prezentacije je srijeda 25. travnja 2018.

Prije isteka tog roka, ako želite, slobodno pošaljite "radnu verziju" radi preliminarne povratne informacije i kritike.

Prezentaciju treba poslati elektroničkom poštom gđi Đurđici Tomić-Peruško, na adresu elektroničke pošte doktorski.studij@fer.hr. (Na istu adresu mogu se uputiti eventualna dodatna pitanja.)

4. Dvorana i prezentacijska oprema

Dan doktorata održat će se u dvorani D1 (FER, prizemlje zgrade D). U dvorani je na raspolaganju osobno računalo (MS Windows), projektor, platno i mikrofon za govornika. Ako u okviru prezentacije namjeravate prikazati video, ili trebate posebnu opremu (npr. audio), odnosno, ako imate ikakvih dodatnih pitanja, slobodno se obratite gđi Đurđici Tomić-Peruško, na adresu doktorski studij@fer.hr.

5. Predstavljanje govornika

Prije svakog od izlaganja, voditelj programa će predstaviti govornika. Za to predstavljanje koristit će se (po potrebi osvježena) biografija iz "knjige doktora", tako da ćemo Vas (nakon predaje konačne prezentacije, predvidivo krajem travnja) zamoliti za provjeru.

6. Dodatna pitanja...? Ideje za raspravu...?

U dnu ove stranice otvoren je forum, kroz koji (u "internom" krugu prezentatora i organizatora) možemo raspraviti dodatna pitanja i ideje.


Forum

Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.