ŽensCast

ŽensCast je podcast kroz koji želimo budućim studenticama predstaviti žene koje su svoj profesionalni put započele na FER-u. Kroz njihove priče i iskustva želimo pozvati i potaknuti buduće studentice da odaberu studij na FER-u. Više o studijima pronađite na poveznici.

ŽensCast je nastao u suradnji djelatnica Fakulteta elektrotehnike i računarstva, i članica interesne skupine Women in Engineering hrvatske sekcije IEEE. Voditeljica      podcasta i predsjednica WIE IEEE Hrvatska je izv. prof. dr. sc. Pina Milišić. ŽensCast je izrađen u sklopu projekta Caliper i provedbe Plana ravnopravnosti spolova FER-a

 

#jednakemogucnosti@fer


Intervju s prof. dr. sc. Ivanom...

Povodom Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u, projekt Caliper – povezivanje istraživanja i inovacija za ravnopravnost spolova održao je intervju s profesoricom Ivanom Podnar Žarko u kojem opisuje svoj školski i istraživački put.

Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko je redovna profesorica na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Predaje kolegije u području raspodijeljenih sustava i Interneta stvari. Usavršavala se na Tehničkom sveučilištu u Beču, Austrija i Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Švicarska. Voditeljica je FER-ovog Laboratorija za Internet stvari, a od 1.7.2019. do 9.3.2022. obnašala je funkciju voditelja Centra za potporu istraživanju FER-a.

Sudjelovala je u nizu istraživačkih projekata financiranih iz domaćih izvora i fondova EU te je bila tehnički koordinator H2020 projekta symbIoTeSymbiosis of smart objects across IoT environments (2016.-2018.). Trenutno vodi dva nacionalna projekta: IoT-polje, projekt financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova i IoT4us, projekt financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost. Sudjeluje kao istraživačica u radu Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave koji je prvi je nacionalni centar izvrsnosti u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj.

Autorica je više od 80 znanstvenih radova u području raspodijeljenih sustava, IoT-a i obrade velikih skupova podataka. Nedavno se usredotočila na istraživačke probleme povezane s interoperabilnošću za IoT i tehnologijama vezanim uz raspodijeljene digitalne knjige (Digital Ledger Technologies, DLT). Bila je član programskog odbora na mnogim međunarodne znanstvenim skupovima i radionicama te suorganizatorica niza istraživačkih radionica pod nazivom Int. Workshop on Interoperability and Open Source Solutions for the IoT (InterOSS-IoT) od 2014. Bila je članica organizacijskog odbora skupa 19th Annual IEEE/ACM Int. Symposium in Cluster, Cloud, and Grid Computing (CCGrid 2019) te je urednik u znanstvenom časopisu Automatika: Journal for Control, Measurement, Electronics, Computing and Communications od 2016. godine.

Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko je član strukovnih udruga IEEE, IEEE Communications Society i IEEE Computer Society, a od 2011. do 2014. godine je bila predsjednica Odjela za komunikacije Hrvatske sekcije IEEE. Dobila je nagradu za inženjersku izvrsnost Hrvatska sekcije IEEE 2013. godine i nagradu za znanost FER-a u 2020. godini za izvanredna postignuća u istraživanju i inovacijama u posljednjih 5 godina.

Intervju pogledajte na sljedećoj poveznici.

 

Autor: Anamari Nakić
Popis obavijesti